Gå till innehåll

Ekolognörden


Michael Hansson

Rekommenderade inlägg

2 hours ago, Michael Hansson said:

samt kolla in filfisken....den sistnämde, är den känslig för strömt vatten ??

Inte särskilt vad jag märkt, helst rör de sig långsamt medan de skärskådar inredningen efter smådjur men de kan även simma fort om de vill. Min filfisk tog eventuellt små glasrosor, men inte större exemplar (precis som mina pepparmintsräkor).

 

Livsmiljön verkar vara blandad, exempelvis skriver http://www.iucnredlist.org/details/69921254/0 "Adults inhabit reef, weed, and rubble areas on shallow coral reefs (Hutchins 2001, Kuiter and Tonozuka 2001) and are commonly found in seagrasses (Peristiwady and Geistdoerfer 1991)." (var ungdjuren man köper i butik lever någonstans framgår inte).

 

 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Dags för en liten uppdatering...dårå...

Tack för svar gällande filfisk....och andra goda råd :-)

 

Förutsättningar: Jag har under en längre tid haft skyhöga P-värden....idag 1,1 ( salifert)….

Endast ludna sps:er har överlevt, resten har dött.. LPS:er o mjukisar samt anemoner (BTA) mår bra.

Min sjöhare ( som var massiv)...har dött, men snart två månaders extremt förhöjt P motsvaras inte av dennes hädangång....eller ?????

 

Åtgärder: jag har rensat min DSB från skit (3-4 mm deutritus)...

Jag har infört levande sten o borstmask i sumpen för att hålla sanden o det översta lagret lite frächare….när jag får/skaffar belysning skall Calupera, Cheato och eremiter inplanteras i sumpen....tanken är då att exportera P ut från systemet. Jag tror/misstänker att det lager jag haft hittills har pyst ut P och N ...som ett för mig...negativt buffertlager.

Rensade skummare igen.

Vattenbyte...

utplock av sten....

Till saken hör att jag har en massiv invasion av glasrosor, vilket gjort att jag sätter en strumpa med aktivt kol för utloppet....jag misstänker mitt vatten är kontaminerat av glasrosornas "gitkrigföring" av detta gift.

 

HATAR GLASROSOR

 

Tanke: jag misstänker att det lager av skit jag hittills haft ( 3-4 mm) har varit kontraproduktivt för min DSB....kollade in "steelo från new york"...å hans DSB experiment från 2012....min DSB uppvisar först nu "hans " riktmärken....dvs döda områden som övertas av anaeroba bakterier...bakterier som lever i syrefri miljö....

Jag tror jag haft för "fin" kornstorlek på sanden...(Ciklidsand, minsta storleken), men eftersom det uppstått "döda" områden i min DSB, så ger jag det en chans till.

Mycket tror jag kan tillskrivas min glasrosinvasion....rätt eller fel ?????

 

Med respekt för alla er som använder P-borttagare så försöker jag som den enfaldige idioten att fixa P överskottet på så "o-kemikalisk" väg jag kan. genom städning, o aktivt kol …..

 

Det jag ber kollektivet om är....

Lista era 3 bästa P- remover tips ni kan....för en krasch...är i antågande....

 

Med extremt vänliga hälsningar

 

/Ekolognörden/micke

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har en KZ revolution S....och har två venturihuvuden jag alternerar mellan....för första gången på länge har jag behövt skruva ner luftintaget...vilket är positivt.....jag har förstått att skummaren är sååå jäkla viktig....så därför rengör jag koppaen varje dag....Kommentarer på min problembeskrivning i övrigt ??

 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

För mycket text för att orka tänka och tycka på en djupare nivå :D

Rowaphos t.ex. är en vanlig variant, men alla av granulat är i stort sett samma sak. Det finns järn eller aluminiumbaserad, för lång användning av det ena eller andra kan ge förhöjda värden av järn eller alu så många väljer att alternera.

 

Sen finns det flytande remover också, den har jag noll erfarenhet av. Samtliga där lär vara baserade på lantanklorid som vid felaktig dosering kan ge förödande konsekvenser. Kan vara värt att läsa på om du väljer den varianten.

Granulat är överlägset vanligast. 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

3 minuter sedan, Michael Hansson sa:

Hur använder man Lantan-klorid ??

Jag har använt lantan länge och aldrig några problem jag ca 540l i systemet och för att sänka med .05 så blandar jag 0,8ml lantan i 1l osmosvatten jag använder en droppåse som man kan ställa en droppe i sekunden jag droopar ner det i filtersocka från returen jag använder en 5micron socka då

 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Okej läste lite till. Varför du har fått höga värden P, för att du inte har exporterat den. Det är inget som förbrukas utan det ackumuleras i vattnet  om man inte har ett effektivt refugium eller exempelvis en DSB. En DSB kan lätt ta minst ett halvår på sig att mogna innan den börjar bryta ner N och P till gas som vädras ut. Att ha en DSB i karet är i min mening inte optimalt, bädden störs för mycket av djur. Jag tror inte heller du tjänar något på att ha eremiter och annat som krafsar runt ytan, en DSB fungerar bäst i ett refugium eller för sig självt i sumpen. Observera att detta är mina åsikter och inget som jag VET är bäst :)

 

Det är fint att du vill exportera P utan kemikalier men jag kan lova sig att fler än 9 av 10 akvarier kräver att man använder någon form av remover. 

Ha dessutom i åtanke att inte överdosera för att du vill sänka P fort, inget bra går fort, låt det ta sin goda tid. Många gånger bättre att det sjunker till önskad nivå över 6 veckor än 3 dagar.

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hur är det med din sten, finns det mycket liv i den tex svampar mm. Det är ofta en förbisedd orsak att den inte ”mognat”.

 

 

Om du börjar med död sten tex kan det ta mycket lång tid innan den fungerar ordentligt.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...