Gå till innehåll

Sjögrens stora ”walk-around” kub


ballsam

Rekommenderade inlägg

Har haft en projekttråd igång dom senaste 6 åren (https://saltvattensguiden.se/topic/23369-planering-inf%C3%B6r-n%C3%A4sta/?page=15#comment-635201) och karet har nu varit igång i lite mer än ett halvår, så Nu är det dax att kicka igång den nya tråden om mitt stora långsiktiga system.

 

För er som missat planeringstråden så är huvudkaret en kub på 140x140x60 cm i optiwhite med ytavrinning i mitten med rördragning ner till källaren där sump (och all teknik) samt ett fraggkar (160x80x30) är inhyst i ett eget rum.

 

Orkar inte dra alla detaljer nu, utan kastar mej rakt in i senaste uppdateringen. Tanken var att ännu en gång byta ut cirkulationspumparna då de jag köpte senast var i kraftigaste laget (coral box quite pump QP16), men nu har jag laborerat och ställt in pumparna så dom kör i korta oregelbundna pulsar, så nu får dom va kvar.

 

Snubblade på en fisk jag inte sett på länge och gärna velat ha; en blenniella chrysospilos som fick följa med hem. Svårfotad liten rackare, men jag knyckte en bild på nätet. Ser ut så här;

2666959f2c52b20dd13fb864c9364936.jpg

 

Fick även en efterlängtad leverans med sps-fraggar. Riktigt fina och lite, åtminstone för mej, ovanliga sorter. Blev strax över 30 nya sorter, varav dom flesta är acroporor och många av dom olika aussies. Ska försöka ta bilder framöver, men det är verkligen inte lätt att få till det. En oväntad överraskning är en fragg av psammacora. En flakväxande grymt fin lila pjäs.

 

Tanken är att flytta om lite i aquascapen i början av veckan för att göra plats för några av dom nya fraggarna. Har en plan i huvudet som jag tror kan bli riktigt bra.

 

Nästa grej är annars en inköpsrunda till västkusten. Förhoppningsvis under vecka 47. Tanken är att lägga vantarna på musslor, lps’er, lite mer fisk och fler eremiter, räkor och roliga snäckor

 

Bilder kommer så småningom..

 

 

Skickat från min iPhone med Tapatalk Pro

  • Gilla 10
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Sitter på jobbet och väntar på larm och tänkte snabbt dra tekniken jag kör med.

Huvudkaret belyses med 2 st ATI hybridramper på vardera 4x39w T5 plus 2x75w LED. Kör på ett förinställt program som dimmrar upp och ner. Tanken är att laborera med inställningarna för att hitta en variant jag trivs med ännu bättre. Ramperna ligger i en pulverlackad (vit) aluminiumram som hänger i 4 vajrar från taket. Vajrarna är kopplade till en vinsch som jag byggt in i ett skåp en bit bort för att kunna höja och sänka efter behag.

Cirkulationen består av 4 st coral box QP16. Dom är i starkaste laget, men hellre det än för klena. Dom producerar en schysst våg vilket jag gillar..


..i början hördes pumparna en del, men nu har dom tystnat.

I övrigt är det tomt på teknikfronten i huvudkaret.

Vattnet från huvudkaret går via 2 st 32 mm rör ner till källaren. Större delen av vattnet går via en knivventil ner i en 200 liters tunna och vidare till sumpen. Tunnan går att stänga av och tappa ur via en kran i botten för snabba smidiga vattenbyten. I sumpen står en korellen zucht skummare i storlek medium. Den för lite oväsen, men eftersom det är ett eget utrymme i källaren så stör det ingen. Skummaren rengör jag vid behov, men den tömmer sig själv via en slang ner till en golvbrunn under sumpen. Har även en en reaktor (tror det är en deltec 509) med fosfatremover och en liten reaktor med kol. En returpump från jebao på 10 eller 12000 liter trycker upp vattnet till huvudkaret igen.

Bredvid, och kopplat till sumpen står ett fraggkar (160x80x30) som belyses av 3 st (antagligen livsfarliga) 165w kina LED armaturer. Använder 2 st jebao RW8 för cirkulationen vilket funkar fint.

Kör med en ballingpump från coral box (fishstreet). Använder gamla 20 liters salthinkar till ballinglösningarna. Det gör att jag klarar mej länge och jag kan lätt slänga i en liten pump för att lösa kemikalierna.

Automatisk vattenpåfyllning sköts av en Tunze 3155 (?) som tar osmosvatten från en av två 200 liters tunnor under fraggkaret. Osmosvattnet i tunnan kommer from ett osmosfilter från D-D och styrs via en magnetventil från Tunze som fyller på i tunnan efter hand.

Har även ett biopelletsfilter inkopplat och funderar på att köra igång en algscrubber jag har liggande. Hade varit kul att kunna köra med scrubbern istället för biopellets och fosfatreaktorn.

fa12bbc02bb94ee347d19757f16bcfcf.jpg
Här syns rören som kommer ner (och går upp till) från huvudkaret samt knivventilen, tunnan, bioreaktorn och lite av sumpen

feb485810dbe3e45b3143ae865c889c6.jpg
Ballingpump och fraggfixarbänken

99ddac52372a6c0d5f54db58628cf1cb.jpg
Akvarieförrådsrummet innanför sumprummet där ballingtunnorna står. Har varit för lat för att fixa en tunna till det nacl-fria saltet

..och ett gammalt klipp från sumprummet med den gamla ballingpumpen..


Vet att mycket av det här är gammal info för er som följt planeringstråden. Ni får stå ut med det och se det som en sammanfattning



Skickat från min iPhone med Tapatalk Pro
  • Gilla 5
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Levande:

1 gul kirurg
1 palettkirurg
1 segelfenskirurg
1 gramma loreto
1 bangaii kardinal
1 mandarin
1 sixline wrasse
1 halicoeres crysus (banangylta)
1 halicoeres irdis
1 grön clowngoby
1 bleniella chrysospilus
2 clowner (ocellaris)
2 engeneering goby
2 sandvändande goby
10-11 chromis

Ett okänt gäng sniglar, några eremiter och 4 sandvändande sjöstjärnor.

I fraggkaret bor dessutom en gul kirurg, en dvärgdrake och två frökenfiskar.

I framtiden siktar jag på att få fatt i nån eller några kirurger och massor av roliga småfirrar med olika beteende. Har inget emot att ha fisk man sällan ser. Kul att veta att dom finns där och att man får syn på dom nån gång ibland.

På korallfronten har jag grymt dålig koll på namn, men tippar att det nu finns ca 80 olika sorter. En stor del är än så länge ganska små fraggar. Har i nuläget inte så mycket plats för fler SPS’er. Fokus kommer istället bli på fina LPS’er, typ scolymnior och rainbow acantastreor samt vackra musslor


Skickat från min iPhone med Tapatalk Pro

  • Gilla 4
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

On 2017-11-08 at 15:37, ballsam sa:

Kunde inte hålla mej i skinnet när jag såg dom här till salu på ett företag på västkusten;

5dcedb002bba660641367063b77cf50b.jpg

be36d0ea37727e1c6d2d99298103acda.jpg

58a5e3327fdb79135d396473cad0ca0a.jpg

..ska hämta upp dom om 2 veckor...


Skickat från min iPhone med Tapatalk Pro

 

Ja , det  kan jag tänka mig , bra val !

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Riktigt snygga! Hur stora är de? Länge funderat på att ge min mussla en kompis men har inte riktigt utrymmet för det.


12-15 cm var stod det på hemsidan. Dom brukar ju va lite tåligare när dom är lite större. Håller tummarna. Är verkligen väääääldigt glad i musslor


Skickat från min iPhone med Tapatalk Pro
  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tror jag, haft sådär.. bort med all sand och sen medecin. dinoxal är bra, men sen får du köra utan sand 6 månader


Skickat från min iPhone med Tapatalk Pro


Usch då. Vill inte bli av med sanden alls helst. Har gyltor som behöver sandbädd, och sandvändande sjöstjärnor och sandvändande fiskar. Går det inte att bara köra med dinoxal?


Skickat från min iPhone med Tapatalk Pro
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Cyano brukar väl vara mer en tjock klibbig matta, inte trådigt.. och dino kan, vad jag förstått vara röd/lila också.

Går säkert att köra med sand (ingen rekommendation på flaskan) men bäst resultat är utan sand, det var tipsen jag fick iaf.


Skickat från min iPhone med Tapatalk Pro

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...