Gå till innehåll

Omstart av 1900 liters inwall och av saltvattens intresset.


MARHAG

Rekommenderade inlägg

Hej igen!

I samband med att jag började planera en omstart kom jag på att det var ett tag sen jag skrev något här på Saltvattensguiden. Närmare runt tio år kom jag fram till att det var och det senaste var byggnationen av akvariet för de som är intresserade sök på ” Det evigt försenade akvariebygget”. Men så kan det bli när det vanliga livet kommer i mellan.

Så jag tänkte starta en ny tråd som börjar som en avslutande sammanfattning av lärdomarna av bygget som jag gjorde och hur det har fungerat under åren, och går sedan vidare med planerna för omstarten ser ut.

Tanken började som en uppsättning med fiskar och bara några enstaka koraller. Detta ändrades till ett ”fish-only with live rock” med framförallt kejsare och kirurg fiskar. Systemet har varit igång konstant i ca 10 år, men nu är det dags för en förändring

 

Vad som fungerade som tänkt…

Redundanta retur pumpar. Mycket användbart då en gick i sönder under semestern och det tog flera veckor att få en ny.

Kombinationen med mycket vatten, mycket levande sten och måttligt med fisk gav mycket stabila vatten värden och gjorde att jag kände mig lugn när jag var borta i jobbet under flera dagar.

IKS systemet hanterade övervakning och automatisering som tänkt.

 

Saker som inte fungerade som tänkt.

 Tunze stream pumparna generation 1, magnet fästena var kassa och gick sönder hela tiden och pumparna gick i sönder en efter en inom något år.

PVC rören som fästes i botten och som stenen låg på var tänkt att hjälpa och hålla rent under stenen. Det fungerade inte all skit försvann in där under tillsammans korallsanden. Tanken var att pumpar skulle blåsa under stenen och så hålla rent fick det aldrig fungera som jag tänkt.

 

Andra saker/utrustning som gått åt under åren

1st IKS huvudenhet.

1st vattenkylare.

2st deltec externa pumpar.

4st tunze stream pumpar.

X antal powerhead pumpar av olika fabrikat.

Flera uppsättningar av lysrör och mh lampor än jag kan hålla reda på.

Som sagts innan av andra detta kan vara en dyr hobby……

  • Gilla 3
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Härligt med fortsättning 10 år senare! Bläddrade genom den gamla tråden och såg att jag kommenterat för över 11 år sen, är då det går upp för en att man hållt på ett tag :)
Grymma mått på karet och riktogt genomtänkt bygge!
Vad är tänkt som omstart? Dax att köra mer koraller? Uppgradera/byta belysning, pumpar osv?
Blir kul att följa hur som helst!


Skickat från min SM-G920F via Tapatalk


Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej kul att se att där folk kvar på sidan från tiden då jag skrev den andra tråden. Gällande omstarten så kommer det att bli enligt följande styrande idéer.

 

Inga stora fiskar, men många små. Gärna stim fisk typ 10-20 av samma art.

Både hårda och mjuka koraller, så bara revsäkra fiskar!

Mer spännande inredning i karets så att djupet utnyttjas bättre. Kanske en revkeramik bakgrund eller bara murar upp en vägg med levande sten, har en hel del så det är ett alternativ. Lite sugen på en revpelare eller två.

 

Tekniken är en intresserad fråga, inga beslut tagna och jag har sett att en hel del har hänt sedan jag utrustade akvariet förra gången.

 Främsta förändringen verkar vara användandet av led belysningar. Har tittat på dessa, men inte ännu hittat något som ger ett lika vackert ljus som jag får ifrån mina 400W MH lampor. Så jag kommer nog att starta med dom och eventuellt ändra senare. Ni som läste min gamla tråd kommer nog ihåg min flyttbara upphängning som gör det lätt att ändra byta belysning.

 

Intressant nog så läste jag ett antal trådar på reefcentral om personer som övergav sina led belysningar och gick tillbaka till MH. Tydligen så upplevde de att stenkoraller växte bättre under MH än under led. Har ingen egen uppfattning men det är intressant ifall det stämmer.

 

Gällande pumpar så funderar jag på att ge tunze en chans till med sina stream 2 pumpar. Mycket för att jag har en kontrollenhet kvar som kan styra dem, och de konstruktions missar som jag upplevde med första generationen verkar vara fixade.

 

Men om vi ska återgå till själva ner stängningen så kan jag meddela att en del intressanta problem uppstår när man tillfälligt stänga ner ett större akvarium. T.ex. var ska man förvara över 300 kg levande sten? Svaren i mitt fall i ett 300L, ett 200L och ett 100L akvarium. Plus två plast backar som rymmer 170 liter var. Och det som inte fick plats får ligga torrt.

 

Andra överraskningar när man gräver sig ner i stenen kan se så här trevliga ut.

 

 

mellan rör.jpg

under sten.jpg

 

Det som ni ser är en blandning mellan av skit och korallgrus och allt detta har samlats under stenen och mellan rören som jag trodde skulle hjälpa till att hålla rent men det blev tvärt om...

Ändrat av MARHAG
  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kul med kar som varit igång länge!

Led har flera fördelar, som styrmöjligheter, elförbrukning, inga dyra lampbyte o ch inte minst mindre uppvärmning! Nackdelen är väl att det blir väldans kostsamt i inköp för kar i din storlek.....

 

I pumpväg är det Tunze eller Vortec som står för kvalitet när det gäller "vanliga" stream-pumpar, alternativt kina-pumpar med sämre kvalitet men till 1/3 av priset. Det nya är väl annars gyre-pumpar med laminärt-flöde som flyttar massvis med vatten, från t ex Maxspect.

Hade varit kul att se karet när det är igång sen, finns själv i nordvästra Skåne:) 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

MH har precis som ni säger många nackdelar jämfört med led. Men de ger ett speciellt glitter i vattnet som jag inte sett från någon led, och de ska tränga igenom en vattenpelare på nästan 80 cm det kräver lite. Men jag är lite partisk, när jag började med akvarium så var det MH man strävade efter och T5 var nytt och hippt.

Jag har hört att belysningar med få dioder men med hög effekt ska kunna efterlikna det. Har tittat på följande med intresse https://www.drakfisken.se/led-belysning/2545-coralcare.html , men vi får se.

 

Just nu på vintern är det inget problem eftersom MH lamporna värmer upp den delen av källaren så att ingen annan värme behöver vara på där och ger mysig golvvärme till rummen ovanför… :)

 

Gyre-pumpar är inget som jag känner till men jag ska titta på det nu när du nämt det.

 

En sak som jag letar efter just nu är någon typ av pvc platta att ha under stenen. Eftersom tyngden blir så koncentrerad vill jag inte lägga / stapla den direkt på glaset och pvc rören är borttagna nu.

Några förslag?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

1 timme sedan, MARHAG sa:

En sak som jag letar efter just nu är någon typ av pvc platta att ha under stenen. Eftersom tyngden blir så koncentrerad vill jag inte lägga / stapla den direkt på glaset och pvc rören är borttagna nu.

Några förslag?

 

Vanliga ofärgade skärbrädor. Billigt och helt säkert för akvariets invånare.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ok, hade inte tänkt på det alternativet. Får titta på det alternativet 

Funderade lite på plexiglas typ denna https://www.bauhaus.se/plexiglas-skiva-akryl-klar-3x500x750mm.html. Men jag har ingen erfarenhet av att använda plexiglas sedan innan.

Funderade på att fästa en sådan också mot bakglaset och sedan fästa stenarna mot denna också så det sitter riktigt säkert.

 

Någon som har erfarenhet av plexglas / akryl skivor i akvariet? Funkar det?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Lite historisk data från detta akvaiumet. Jag slö läste lite i logboken som jag förde under viss tid.

 

Under en varm vecka i augusti så behövde närmare 200 liter vatten fyllas på akvariumet och detta med kylaren igång. 

Under en vecka så gick där åt en burk av tropic marines kalsium tillskott. Stod inte hur stor burken var men jag är rädd att det inte var den lilla....

 

Kan se ett möster mellan varma perioder och alg tillväxt men så brukar det väll vara i havet också har jag för mig.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

10 hours ago, danne031 said:

Kolla in Kessils lampor med led, de är definitivt "up there" när det gäller skimmer i klass med MH.

AP700 t.ex. 

Hej, ja jag har tittat på dessa dock inte i vekligheten ännu. Dock så skulle jag behöva 4 st AP700 för att täcka in mitt kar enligt Kessils tabell, och då de ligger på ca 13 000 :- för en så är det en investering som kräver en viss eftertanke...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så nu är den grundläggande planneringen av inredningen klar. Det blir en revvägg av uppmurad levande sten, två revpelare också av uppmurade levande sten. Någon typ av korall ö i centrum mellan pelarna. Se nedan skiss

Inrednings plannering.jpg

Botten och bakväggen täcks med plexiglas / akryl. Fråga någon som har ett förslag på ett "lim" som fäster med sten och plexiglas?

Det som jag ska använda till stenen fäster nog inte i plexiglas...

Ändrat av MARHAG
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej har precis starta en sido tråd i fisk forumet (Förslag på ovanlig stimfisk). Har kommit så långt i planneringen nu att jag börjat titta på invånare.

Jag valde att lägga frågan där eftersom jag annars kanske missade någon fisk kunnig här på saltvattens guiden. men ifall någon har några förslag så går de bra att lägga här också.

 

//Markus

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Hej, tänkte lägga upp en liten uppdatering även ifall det inte hänt mycket eftersom jag har varit sjuk under nyåret.

Dock det är tömt och rent! :)

 

_DSC0969.JPG

 

Får passa på att njuta nu för så här rent har det inte varit på över 10 år...

Om jag ska säga några ord om att städa ett akvarium av denna storleken så är där en del lärdomar att förmedla.

1. För eller senare så kommer hela du att vara i akvariumet.

2. Öskar från en båt är perfekt för att ta upp sand och vatten från botten och en våtdammsugare är perfekt för det som blir kvar.

3. Du kan inte ha för många hinkar och plastbackar.. :)

Planer frammåt nu är tester gällande hur jag ska bygga revmuren, har fått förslag på ett lim som jag ska testa.

Efter det så får jag se ifall jag har sten kvar till två revpelare eller ifall det kanske bara blir en.

Ändrat av MARHAG
  • Gilla 8
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Hejsan

Kommer att bli fint det där!

jag har en likadan revvägg, byggde den i Marco rocks och Portland vitcement som jag blandade upp med korallgrus.

gjorde formar i trä som jag sedan fyllde upp med det blandade bruket och tryckte ner stenen i det. Funkade kanon, mitt har varit igång ett år och allt sitter där det ska.

 

mvh, Tobbe

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

 

OK, en lite uppdatering, "Limmet" tog slut....

Men så här långt kom jag. Det bör ge er en bild av vad jag strävar efter.

 

DSC0971.jpg

 

Som ni ser så har vi lite löst "byggmaterial" på bottnen som vi inte hade lim till.

SOm ni också ser så har jag inte staplat stenen så tätt som möjlig utan lämnat lite mellanrumtill gömställen till djur och fiskar...

Ändrat av MARHAG
  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag tror inte LED är så mycket billigare än MH eller t5 som det kan verka, bara för dioderna håller i 20+ år så betyder det inte att armaturen i stort gör det. Sen går utvecklingen så fort att du antagligen kommer vilja byta belysning innan den gått sönder. Största problemet med MH är att det börjar bli svårare att få tag på nya lampor.

 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gällande MH så har jag hört runt och tillgången på MH är ok framförallt de höga watt talen. Antagligen för att de stora akvarierna fortfarande använder MH.

Butikerna har dem bara inte hemma. JAg plannerar att starta upp med MH +T5 sen får vi se senare.

 

Färdigt hoppas jag att det ska bli i helgen.

Dock nu när jag gjort ena sidan och fått lite koll på sten åtgången så har jag kommit fram till att jag inte har tillräckligt mycket till min plan som jag ritade upp.

Rev ön och kanske den låga rev pelaren men inte mer. Har runt en 40 kg i sumpen som en del av "vatten reningen" som jag kanske kunde ta , men jag vill nog helst inte det.

 

Så en fråga till er i forumet som läster detta hur tycker ni att jag ska göra inredningen? 

Som en av er påpekade det är en stor tom / öppen yta. Man kanske skulle göra något på det temat?

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...