Gå till innehåll

Nytt 200 liter kallvatten


Rekommenderade inlägg

Så, har fått bygga om lite. Har lite fram och motgångar med tekniken. Inget som inte fungerar trevligt nog, men ljudnivån är viktig. Problemet nu är väl att för varje sak jag får tyst så blir jag mer kräsen och hittar något nytt som låter ?

 

En sak fick fixas fort efter förra posten, och det var att returpumpen läckte. Pumpen togs isär och inspekterades, det var nog inget jättefel på den, men den har en väldigt klen konstruktion just för att hålla tätt mellan pumphuset och blocket. Även om jag skulle lösa det nu skulle jag nog inte våga lita på den, så nu står pumpen i sumpen istället. I samband med detta har den börjat göra lite oljud... Inte jättehöga men den verkar variera i varvtal då och då och den skillnaden är ganska retlig... Får se, kanske testar en AC pump i slutändan ändå. De bra DC pumparna är alla för starka för det här. Den här pumpen är mycket trevlig annars dock, väldigt stark och styrbar till tusen, den kan användas i lokalen, där kommer nog det lilla ljudet den gör drunkna bland alla andra pumpar.

 

Ett annat ljud har plågat mig med!  Det här var lurigare, det tog en bra stund att hitta. Först misstänkte jag en pump men när jag drog ut sladdarna insåg jag att det inte var så enkelt, på gott och ont. Till slut hitta jag att det kom från min ytavrinningsbox. Det är mycket testande som pågår här så jag hitta på en alternativ lösning till att ha en kulventil på akvariet. Istället så har jag strypt insuget på genomföringen. Såhär såg det jag gjort ut.

 

1593251183_23frstaventil.JPG.79a8326bce64465595acb3bd86e7652d.JPG

 

Det är en liten rörstump med ett ändlock på. I locket borra jag ett hål som jag gjorde större och större tills det ströp flödet lagom mycket. Det fungera mycket bra! Kommer säkert vara besvärligt i längden men det tar vi senare...

 

2118187154_21Ventil.JPG.8a7f245fecc236d37f8096056a9e927f.JPG

 

Här ser ni den monterad. Tyvärr hade just den här versionen en egendomlig egenskap. Den orsaka ett "visslande" vinande ljud, som var oljudet jag leta efter källan till. Väldigt märkligt och frustrerande. Designen fick tänkas om. Till slut kom jag fram till den här lösningen istället.

 

946859490_22nystrypning.JPG.90125e523ed4b82da4551806f8318fa3.JPG

 

Det är ett gammal strilrör jag gjorde till ett tidigare kar. Det hade redan hål så jag korta av den så det blev färre hål tills den ströp flödet lagom mycket. Fyra hål verkar fungera. Det här är igång nu, men jag får nog sitta och lyssna ett tag tills jag är helt säker. Men det verkar lovande. De små hålen talar även ganska mycket om hur mycket man behöver strypa ventilen för att få det att fungera normalt sett. En ventil sitter dock mycket längre ner så det blir en högre vattenpelare och trycket borde öka. Så går nog inte jämföra rakt av. På tal om saker som fick göras om med...

 

1082001670_24Omdragningsump.JPG.ff60a2a3a33a30d2045154380673c577.JPG

 

Skummaren är borta! Den lät för mycket, skummaren i sig var förstås tyst. Men det kom ett pulserande ljud med bubblorna som inte gick att värja sig mot. Kunde ändra det men inte bli av med det... Märkligt nog så är min Deltec SC-1456 tystare. Tidigare har jag haft luftintaget draget till balkongen, det ska jag göra så snart jag har en längre slang och då är den nog ljudlös med skummarmått mätt. Den är tystare än returpumpen... Kanske siktar på en Eheim 1250 aom ny returpump. Den borde kunna bli lagom och den har bra kopplingar för att stå torrt. Att ha pumparna direkt i vattnet har inte påverkat uppvärmningen av vattnet så mycket heller som väl är. Jag ska försöka räkna i helgen hur lång tid det är tills kylaren startar men det är nog ca 4 timmar.

 

Som synes bytte jag då ena röret ner med, det från "ventilen" jag beskrev ovan. Det ska införskaffas ordentliga slangklämmor med bara. Buntbanden får vara så länge, de är bättre än inget.

 

Satt med nyss och titta på en föreläsning från Macna, den handla om nitrifikationsbakterier av Dr Tim som har ett varumärke med många preparat. Den var lite intressant för kalla akvarium då han nämner att vid 10 grader sker det en radikal skillnad och de vanliga nitrifikationsbakterierna inte längre har någon funktion där, något annat tar vid... Det förklaras inget mer än så i den här föreläsningen, som i övrigt var bra. Jag siktar inte på så låga temperaturer så än så länge rör det inte mig. Det nämns vid runt minut 27 här:

 

 

Nu ska jag titta lite på akvariet. Det är väldigt rogivande att titta på det här än så länge. Ska nog satsa på lite lugnare djur och gärna mer anemoner och koraller om det går. Havsnejlikorna är än så länge otroligt enkla att sköta. Undrar om död mans hand(Alcyonium Digitatum) klarar att äta cyclops? Isf borde jag kunna testa de och punktmata som jag gör med nejlikorna nu.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Daniel , sanera ljud är en evig kedja , tar du bort ett kommer ett annat , men en syre sten ger ett  otroligt högt ljud ,

det finns tysta pumpar idag , Aquabee dc  5000-11000 den är värd varenda krona om man är ljudkänslig , 

men att lägga 4-8000kr på en pump och samtidigt köra en skummare tar bort värdet av den pumpen , 

du får köra skummaren nattetid eller sätta en rörelse sensor i hallen som stänger av skummaren när du kommer hem , 

mvh stefan 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, jag misstänkte att det skulle bli lite för smått. Den har ju ganska små polyper. Får tänka på saken, men det kan bli svårt att få med den i det här akvariet då...

 

Stefan: Jo, Aquabeen är ju bra, men den är för stor. 5000 liter i timmen är på tok för mycket och desto större pump desto oftare får kylaren gå, och den är ännu tristare att lyssna på ? Skummaren är egentligen ganska mycket för stark, den låter väldigt lite i sammanhanget ännu men kan nog köra den på timer så den går på natten. Som det är nu skummar den inte ut något ändå. Klockan 12-8 på morgonen kanske. Då kommer kylaren gå mindre under dagen med. Tar mig nog förbi snart igen och försöker lista ut hur ditt nästa akvarium kommer bli...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har suttit och studerat en artikel om Alcyonium Digitata och experiment med utfodring. Den verkar ha kommit fram till att de är lite allätande men de föredrar zooplankton och kanske äter växtplankton när zooplankton är begränsat i antal. Det kanske har motbevisats att senare artiklar, men vad som är mer intressant är att de i experimentet använde 9 dagar gammal artemia som zooplankton som då var 0.9 mm stora. Snittstorleken på frusen cyclops verkar vara 0.3 mm så det borde vara en ganska bra storlek, frågan är hur snabbt de äter och hur ofta de behöver äta. Om det fungerar bra att punktmata de. Är bra sugen på att testa nu iaf! Nu måste jag få tag i lite med är problemet. Men jag är tålmodig.

 

Har bifogat artikeln som skrev om.

289202.pdf

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

On 2019-11-01 at 21:59, mikoto sa:

Aquabeen är ju bra, men den är för stor. 5000 liter i timmen

Hej Daniel , den pumpen är ställbar i 10 lägen ,

 

On 2019-11-01 at 21:59, mikoto sa:

Tar mig nog förbi snart igen och försöker lista ut hur ditt nästa akvarium kommer bli...

det lär nog dröja med ett nytt salt kar , möjligtvis ett kar med lite tångräkor , men för tillfället är jag kräks trött på salt vatten , 

enda nackdelen är att jag har fått slå på lite värmen på elementen redan ,enbart  sötvattens karet klarar inte att hålla värmen i huset  ,

två kar klarar att hålla värmen i huset , och strömkostnaden för att värma ett 3-400l kar är ju inte mer än ca 100kr i månaden  ,

så det är ju ett billigt el element för värmens skull , det är väl det enda minus för tillfället ,

 slå en pling bara innan så laddar jag kaffebryggaren ,

mvh stefan

 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Detta var väldigt intressant! Läste bara abstrakten, så jag kanske missat nått.

Det var David på Sjöfartsmuseet som refererade till en studie som undersökte maginnehållet på dödmanshand och hittade mest fytoplankton. 

Men jag tycker definitivt att du ska testa! Jag kanske kan få tag på några kolonier till dig innan träffen om några veckor. 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Slanten: Ja, den mannen går inte alltid att lita på! Det är värt ett försök iaf! Ser fram emot träffen oavsett mjukkoraller eller ej ?

 

Stefan: Hah, det är bara en tidsfråga, men jag ringer någon dag så dricker vi kaffe. Hitta en video med, något sådant här kanske skulle passa dig?

 

 

 

Liten bilduppdatering till. Behövde lite mer levande bilder kände jag.

 

1970478283_23growth14okt.JPG.2fb71355baec72d5227006aed85b86ce.JPG

 

Här är en bild från 14 oktober på havsnejlikan, eller nejlikorna, det är ju flera. Detta är idag nästan tre veckor sedan. En gång om dagen har jag matat de. Idag ser det det ut såhär:

 

1201068148_20Growth.JPG.1d4fbbed635c79d52e1b73757cdf45ab.JPG

 

Nu är det ju en anemon så storlek kan variera vilt. Men den känns större!

 

865118378_21Hidden.JPG.b9c12172523d3d5d3ac613f42f228494.JPG

 

Här i sanden ser vi något som sticker upp, skräp?

 

730753670_22Escape.JPG.ab27031b0bd6cadbe4dcfe1617fc3309.JPG

 

Men så fort maten kommer i karet så kommer vidundret upp. De här är så trevliga, anemonerna missar en del av maten jag ger så hoppas dessa letar upp det. Behöver ha lite fler huvuddjur att mata så det bli mer rester så det räcker till dessa och eventuella sjöstjärnor och andra djur som ligger och väntar.

  • Gilla 3
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Ja, den har definitivt fått längre fångstarmar och breder ut sig mera. Den knoppar av små nya anemoner runt omkring sig ganska ofta med. Men om den fortsätter växa så blir de fem jag har nu nog ganska stora och täta så jag ska försöka hålla mig ? I mitt andra akvarie kryper de runt ganska mycket med men här sitter de still. De trivs nog inte när det är så strömt i den andra byttan.

 

De spottar ur sig resterna av maten efter en 12 timmar ungefär, oftast ser jag inte det men jag matar de med en blandning som heter röd plankton ibland(ungf samma storlek som artemia dock, plankton kändes som det skulle varit smått) och då ligger det ibland en liten röd boll bredvid på eftermiddagen dagen efter(matar nästan alltid på kvällen när jag sitter och tittar på akvariet).

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

On 2019-10-07 at 00:18, mikoto sa:

Det går lite långsamt här, men helt still står det inte. Nu är det salt i vattnet! Ska i två skopor till sedan är salthalten 33 promille. Kylaren ska kopplas in med, sedan får några första djur flytta in tänkte jag. Vet inte vad jag ska börja med, behöver nog vara en mild belastning tills sumpen är igång med. Kanske sätta i en sten med några havsnejlikor på som jag kan handmata med lite frusna artemia. Någon räka med.

 

Scape.JPG.e2b6ee3bdeb8aaff48f5485b0b5ad771.JPG

 

Lite sten är i akvariet med. Jag tänkte svart sprängsten först, lite kantigare. Men jag har redan det i föreningsakvariet så det kändes lite tråkigt. Så jag tog de här lite rundade stenarna istället. Det blev lite brokigt kanske, är inte helt nöjd. Men man kan ju byta lite sten med tiden. Det ser dock trevligt med stenarna i. Pumparna är i med, men den ena har börjat vibrera jättekraftigt. Kan inte ha den på, började efter att jag gömt den. Tror det kan vara sand i den som inte lossnar eller gjort permanent skada. Jag ska testa byta den pumpen mot en tunze 6020 istället dock. Fixar jag den får den bli en extrapump. Om någon undrar hur bra det fungera med smältlimmet med så blir svaret... Uselt, det lossna helt, haha. Var värt ett försök iaf...

 

Liten rolig anekdot om temperatursvingar med, igår när jag bytte vattnet innan jag hällde i saltet så var temperaturen 17 grader. Idag 24 timmar senare är temperaturen 18,5 grader. Nu är det dock bara en pump i, så det blir fler värmekällor. Men förhoppningsvis ska inte kylaren behöva gå riktigt hela dagen iaf...

 

Det är skitsvårt att fota det här akvariet för övrigt. Jag skrivet det här så sent för allt annat i rummet var tvunget att vara släckt för att kunna producera något alls. Ganska fint skimmer på stenarna nu iaf. Något som blev mycket bättre efter att jag var tvungen att köra enbart en pump.

Riktigt tjusigt akvarium. Snygg clean look

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack! Det kommer nog spåra ut långsamt, men man får njuta av stunden! Redan idag har det hänt grejer. Jag, slanten och Bygert hade en träff i Lysekil och titta vad som kunde gå att hitta. Kanonbra dag för årstiden med nästan obefintlig vind, lyxigt. Ont om fisk men gott om smått. Beståndet här hemma utökades ganska drastiskt. Här kommer ett litet axplock på vad som hittades, vissa djur blev bilderna lite trista av men det kommer senare...

 

1618649867_01Stenmedalger.JPG.27d5863e96072226a53df614a8d7e16c.JPG

 

Några stenar med alger plocka jag, algerna kommer nog inte överleva, eller iaf inte stortrivas pga bristen på ljus. Men algerna kan gömma mycket djurliv och jag plocka några betande djur idag med som behöver något att äta av. Plocka några snäckor med. Lite att gnaga på bör det finnas iaf.

 

378002213_02Stjrnorochhare.thumb.JPG.f1f10ce91caea4aaa3fc5b2254663bda.JPG

 

Lite små sjöstjärnor(Asteria Rubens) och en sjöhare(Aplysia Punctata). Sjöhare har jag inte haft innan, de var mångtaliga idag dock. Om det blir för lite alger här kommer det finnas mer i mitt akvarium på föreningen dit jag kan flytta de snart. Fotot är ganska överexponerat så stjärnorna ser ganska bleka ut, men de är färggranna och trevliga.

 

509727190_03Sjborrar.JPG.f47546182ccbd4940af8b85516682859.JPG

 

Den här bilden blev inte bra men det är två tångsjöborrar(Psammechinus miliaris). Är så förtjust i sjöborrar, är mest för de här jag plocka algstenarna. Har testat dessa tidigare men alltid haft för aktiva akvarium med invånare som har kraftiga nypor så de har inte frodats. Ska göra ett krafttag för att ge dessa en bra omgivning. Kanske kan göra ett litet alg refugie i sumpen... Finns gott om plats för projekt där nere.

 

946739985_04Trollhummrar.thumb.JPG.a9a975e2b7890f28cffde25183c8b8f5.JPG

 

Några trevliga trollhumrar blev det med, art okänt. Får titta i boken. De här är hemlighetsfulla men har några vid liv i föreningen, tror de har ganska anspråkslösa krav. Det är nog snultrorna som påverkar populationen negativt i mitt andra kar.

 

19571780_05Ormstjrna.JPG.b882e020179422d02ee59345a3ce0149.JPG

 

Fick med en ormsjöstjärna med! Så trevlig, tycker mycket om ormstjärnor...

  • Gilla 3
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det var ett till tufft djur jag fick med igår också, men den behövde vänja sig lite vid akvariet först innan det var någon vits att ta en bild av den. Slanten var snäll nog att dela med sig av en av hans Död mans hand kolonier(Alcyonium Digitatum) som är en läderkorall från våra vatten. De här har gäckat mig ganska länge men nu är jag sugen på att testa igen, det här akvariet är mycket mer lämpat än de jag haft enstaka exemplar av i innan. Målet är då att mata den med cyclops, jag spruta på lite kring den nyss men... Har svårt att dra någon slutsats av det. Filmade för att kunna titta igenom senare. Filmen blev lite smådassig dock så ska försöka filma på nytt senare. Blev inte så klok på filmen om den åt cyclops eller ej, men något gjorde den iaf. Klart är att belastningen på akvariet kommer öka ganska mycket mot innan. Men å andra sidan var belastningen på akvariet så liten innan att skummaren inte gjorde någon som helst nytta så det finns nog kapacitet!

 

1435681622_10ddmanshand.JPG.1c8f754940b80714e1bd37e424485f35.JPG

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Slanten: Nej, inget skuret. Den är inte riktigt fäst heller egentligen. Den sitter med ett gummiband som syns på bilden, såg jättebra ut igår. Idag har den vridit sig ganska mycket och ser inte alls lika snyggt placerad ut ? Jag hitta en bit levande sten i mitt andra akvarium där jag kunde sätta ner basen i och satte gummibandet så den höll fast den.

 

Peter: Tack! Det finns ju en del läderkoraller som har liknande form, typ lobophytum eller cladiella.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu har jag filmat igen och det blev lite bättre denna gången, det är lite svårt dock att få vettig fokus på ett djur som har så mycket man kan titta på. En svaghet med objektivet i den här situationen, fördelen är dock att den är så ljuskänslig så bilden blir ganska skarp och bra. Min surfplatta tar oanvändbara filmer av akvariet.

 

 

 

Det ser ut som den tar av cyclopsen! De har bra färg mot de vita polyperna så man ser när de orangea prickarna försvinner. Hade varit smidigt att sätta den här så den sitter i en vattenström så cyclopsen kunde cirkulera runt och fara förbi polyperna. Men nya pumpar är på g till akvariet så det får vi lösa ganska snart.

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har pillat lite med pH i det här akvariet. Har mätt under tre dagar och gjort en förändring per dag.

 

Vid första tillfället så hade vi haft en gäst hemma i tre dagar och haft mycket aktivitet i samma rum som akvariet. Skummaren hade då varit avstängd under hela dygnet. Då var pH 7.7, mätt med salifert test. Mätt 22:00.

 

Jag startade då skummaren och efter ett dygn mätte jag pH igen samma tid på dygnet, då var pH oförändrat, 7.7 fortfarande.

 

Så efter mätningen kopplade jag in en slang så att skummaren sög in uteluft, nu mätte jag igen ikväll och pH är nu 8.0.  Så en trevlig uppgradering. 

 

Har lite utmaningar med min hand från en död man. Är ganska säker nu på att den fångar cyclops så framgång där. Utmaningen ligger snarare i att den inte så ofta har polyperna ute, den är oftast ihopdragen, frågan är om man kan få den att öppna sig lite oftare. Är inte så orolig än och har passat på att mata när den varit öppen, känns som att den ibland öppnar sig snart efter jag matat havsnejlikorna så är den ihopdragen försöker jag mata de först och ser vad som händer. Är ju ganska osäker dock på hur mycket mat den är van vid att äta på ett dygn med, hela tiden helst? Känns som att koncentrationen i havet ändå inte kan vara superhög utan att den fångar lite då och då. Noterade på Havets hus att deras var ihopdragna med och de levde ju i betydligt mer planktonrikt vatten än jag erbjuder.

 

Kul är dock att trollhumrarna verkar trivas. Jag ser de ganska ofta på kvällarna sitta och vifta i vattnet och smyga omkring. De verkar framför allt gilla min bit med levande sten jag slängde i när jag försökte fästa korallen. Den har massa hål de kan sitta i. Det är inte biotopriktigt men har funderat på att lägga i mer levande sten. Får se vad som sker. Undrar vad som skulle flytta in om man fyllde Jonas back med levande sten...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Bra effekt på uteluften!

Mina döda händer har polyperna ute ungefär 70% av dygnets timmar gissar jag. Du kanske ska sänka temperaturen lite för att se om det har effekt? Jag har 11 grader. 

Havets hus filtrerade sitt vatten i sandfilter för tillfället, så de har nog lika planktonfattigt som vi har. De planerade att koppla ur sandfiltret på natten för att ge filtrerarna mer mat.

 

Levande, porös sten i backen ger mig rysningar av välbehag! Kan vara ett spännande test. Nån som vill bidra med några experimentstenar?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, det var trevligt. Undrar hur det ska kunna komma upp till 8.4 nu då... ? Övervägde att börja dosera kalkvatten för att få upp KH och pH i akvariet, har en doserpump med lediga huvud på. Men den planen gick åt skogen tills vidare. Fisksaltet jag använt till akvariet har egenskapen att KH är väldigt högt. 12,8 för att vara exakt. Så mer behövs inte för stunden... Får se om det går ner, brukar det göra i mina andra kar, kanske ska överväga ett korallsalt istället, eller sänka KH på bytesvattnet. Eller så kör jag bara. Det beror lite på hur mycket vatten jag behöver byta.

 

Har ingen timer på det här akvariet jag heller så det är bara belyst när jag kikar. Men jag har sänkt temperaturen lite till och nu är den 13,5 - 14,5. Idag har nästan alla polyperna varit ute under en lång stund och jag har kunnat mata den ett par gånger. Ska se om det går skaffa en makro lins så jag kan filma enskilda polyper. Men än så länge är jag övertygad om att de äter cyclops. Har även förpassat alla räkorna till sumpen, de är för giriga och söker efter föda i polyperna. Sumpen blir nog bra dock, far ner överbliven mat dit. Men de är för nyfikna så skummaren behöver nog ett insugsskydd...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu har det gått några dagar, är lite svårt att dra några slutsatser om temp sänkningen, den hade polyperna ute väldigt mycket igår, men då mata jag igår med vid två tillfällen. Polyp ihopdragningen kanske kan vara en fråga om att den inte känner av någon mat i vattnet bara. Om jag matar mer regelbundet så kanske den söker efter mat mer regelbundet. Låter det gå såhär ett tag, testar höja lite igen sedan om det fortsätter gå bra. Kylaren har börjat gå lite oftare nu. Dock inte besvärligt ofta.

 

593383155_01Mat.JPG.5c8c378cf606e8a2fe91218aac59efd6.JPG

 

Jag var nere på en resa i helgen där vi bland annat stanna på Företagsakvarium i Kungsbacka, passa på att köpa lite blandad frysmat där. Har bara testat den för ryggradslösa djur i mitten. Den är väldigt fin i partiklarna, handen verkar tycka om den. Är nog ett gott alternativ om det skulle visa sig att cyclops inte skulle fungera i längden. Cyclops hade varit att föredra dock då det är mycket billigare... 🙂 De två andra sorterna har jag inte testat än men de ska vara ganska smått i de mer. Annars äter de andra i akvariet de.

 

1117234373_02Pump.JPG.5561dd1f155186f859a253c0e801e5f3.JPG

 

Nu har äntligen min pump jag beställde för några månader sedan kommit med, haha. Den här ska byta min nuvarande Eheim pump som börjat malas sönder av sanden. Den går gömma i stenen på botten på ett liknande sätt. Men sitter bättre då den har magnet. Pumpar starkare med, kommer nog bara behöva den här tills vidare. En besvärliga blir att sätta dit den...

 

1044028741_05Utrymme.JPG.f190fa27b93fa2949cdb8eb80d84dd14.JPG

 

Här i mellan ska den sitta, magneten alltså. Det syns nog knappt i oredan men jag har använt en hålsåg för att kapa ett hål i frigoliten där magneten ska sitta.

 

2058908087_06Minhand.JPG.97b6810716367e7a9ef566b6d04b41c7.JPG

 

En god tanke men jag måste vrida om hålsågen för hand, som ni ser på min hand och arm här så var det givetvis en jättelätt operation som var bekväm att utföra. Jag gjorde ett märke i fram för vilken höjd magneten skulle sitta i. Ser nu att det inte är konstigt att magneten hamna högre i karet än jag tänkte mig. Vet inte hur jag kunde tycka att hålsågen hamna i linjen med den...

 

1295147446_03Handen.JPG.980398bcb25696d65f63e41c80f44e6e.JPG

 

Här är handen idag då, nästan luddig i utseendet. Igår matades den vid tre tillfällen, två gånger med det nya fodret och en gång med cyclops som blev över när jag matat havsnejlikorna. Den verkar inte vara allt för arg på stenen jag satt den på, ska låta den sitta i någon månad till om den fortsätter trivas och testa då om den kan ha växt fast... Annars får jag fortsätta experimentera. Hade helst viljat se någon form av tillväxt på den innan jag lossnar bandet. Har du någonsin noterat tillväxt på dina Jonas?

 

1204947221_04Stjrna.JPG.18c0fd7129391549b141addc9f53962c.JPG

 

En av tångräkorna klara inte flytten till sumpen, vet ej varför. Men jag slängde upp den till en av stjärnorna så blev den glad iaf och börja kalas.

 

661614188_07FTS.JPG.51b7635e8238feb1d90286578d871746.JPG

 

Här är en taskig och sne överblick av akvariet. Jag behöver fixa någon speciellt ljusramp att lägga på tillfälligt när jag vill ta sådana här bilder. Om jag ökar ljuskänsligheten så ser man mer men allt som syns nu blir helt galet överexponerat. Ska möblera om lite sedan, men väntar tills jag är nöjd med trivseln på handen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...