Gå till innehåll

Nytt 200 liter kallvatten


Rekommenderade inlägg

Tur att du är så händig!

Spännande mat du hittat, får se om alla blir lika populära. 

Det är inte lätt att se tillväxt på dessa och vet inte var tillväxtzonen sitter heller. Borde väl vara i toppen? 

Jag fick en krasch på min förra uppsättning i somras och jag kunde aldrig se nån tillväxt på de stora. Så de jag har nu är helt nya. 

Men jag hade en väldigt liten koloni i 540 liters akvariet och där vill jag minnas att den växte till innan solstjärnan kom och åt upp den...

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, eller iaf har små händer och spinkiga armar... 🙂  Är väldigt spänd på att testa de andra två med, har en lobster eggs på tinning i skrivande stund. Men som sagt har den för ryggradslösa djur varit riktigt bra ännu, sen blir som ett litet moln i vattnet.

 

Jag tror inte de här precis som de flesta mjuka koraller har en specifik tillväxtzon egentligen utan hela korallen ökar nog långsamt i massa. Det är nog lättare att bedöma om den växt genom att kolla efter nya armar och utskott snarare. Kroppen i sig kan ändra storlek så otroligt men ändringar i formen bör vara ett tecken på att den har växt.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Testade lobster eggs igår och idag, märkligt namn för övrigt. Undrar vad för humrar de äggen kommer ifrån... Jag tror de fungerar ok med, de ser något större ut än cyclops men verkar lite ... Kletiga? Verkar vara bra mat men de har ganska stora kuber och något för stora för filtrerardjur. Får testa fiskäggen med och se hur de är. De har små kuber precis som maten för ryggradslösa djur.

 

Det där med åldern på händerna låter lite märkligt tycker jag. Brukar kolonin skrumpna ihop och dö då efter 20 år? Djuret är ju en koloni av polyper, i de flesta koraller så är ju livslängden för korallen i sig nästan oändlig så länge den inte äts upp och polyper fortsätter föröka sig och växa kolonin. Jag tycker det låter som att åldern där är ett snitt hur länge de brukar leva i våra vatten tills de blir uppätna eller bortslitna av en storm eller liknande. Är lite skeptisk till storleken med, även om de ofta ser ut att vara så stora ungefär. Men tror återigen det är för att de i de flesta fall inte kan leva ostört allt för länge i våra vatten, där livet nog är lite tufft med årstidsskiftningar och liknande. Men kan ha fel med förstås 🙂

 

149012388_Hnder.jpg.8fbd622e845a25077daa4a7f4854f04e.jpg

 

De här ser ju ganska grova ut iaf, om det inte är något helt konstig perspektiv som det är fotat med 🙂 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ojoj, de kolonierna är nog rätt stora, men inte så stora som de ser ut att vara. Om man låter bli att jämföra med dykaren utan tittar på de enskilda polyperna ser man att de nog inte är så höga egentligen. De är väldigt breda, men antagligen inte mycket högre än våra kolonier.

 

Jag testade att låta bli att mata under lite mer än ett dygn och bägge två började sura direkt. Så de vill nog ha mat i vattnet för att komma ut och visa sin glans. 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har sökt lite till efter mer information, den här sidan är lite kul: http://www.marlin.ac.uk/biotic/browse.php?sp=4133 Den är ju från brittiska vatten men deras beteenden är nog inte så annorlunda från våra vatten? Enligt den verkar ju händerna inte ha några större problem att vara utan mat ett tag, polyperna stängda från slutet av Juli till slutet av December. Min har varit ganska beskedlig på  sistone nu, jag får passa på när någon polyp är ute och mata den, då efter en stund kommer resten ut. Lite svårt att skapa ett regelbundet schema dock. Är nog smart att göra som du och ha en doserpump med mat som ger regelbundet, får titta på det.

 

Den sidan är ju ganska rolig att läsa på, enligt den föredrar de strömt och turbulent vatten. Det kanske är negativt för deras växtform att vara för höga? Då kanske de riskerar att flyga loss om det blir för strömt. Bättre att vara kort och tjock. Står tyvärr inget om temperatur, jag vet att de bor ända uppe vid tidvattenslinjen där på vissa ställen. Så temperatur bör inte vara något större hinder så länge salthalt är rätt och de inte blir översköljda med alger pga ljus. Kommer nog höja tempen lite igen. Tror den sista halva graden gör ganska stor skillnad för tid mellan kylarens arbetspass.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Bra sida du hittat där! Mycket intressant läsning. Jag hade ett hum om att de gick i dvala, men trodde att det var under hela vintern. 

Tror inte de är vanedjur. Mina får mat strax innan jag åker till jobbet varje dag: ibland är bägge framme och ibland bara en. 

 

Fanns ju fler arter på den sidan och det stod en del om Metridium senile, sjönejlika. Fastnade lite för att den har en tillväxttakt av 9cm/mån!! Det kan ju inte stämma, eller?

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jo, om de vänjer sig vid mattillfällen vid vissa tider är jag med lite tveksam till. Men det kanske vore positivt att ha lite mat i vattnet hela tiden så de alltid söker. Men du har en fördel i din volym av vatten i förhållande till volym av djur som äter... 🙂 Jag kanske får bränna på ganska stort med foder för att få de att känna att det finns tillräckligt med mat i vattnet för att besvära sig. Aja tiden får utvisa, det går kanske dra en preliminär slutsats från informationen på sidan att det inte är några problem för de att vara utan mat ett par dagar eller tom längre stunder ibland. Så förhoppningsvis behöver man inte sitta och vara ledsen om de inte kan matas under någon dag.

 

Ja, det fanns mycket mer kul att läsa där! Den tillväxten är inte att leka med, men det står ju att det är i laboratoriemiljö som ett exemplar växte till 45 cm efter 5 månader, vilket då blir ett snitt på 9 cm. Det verkar inte finnas någon länk till den rapporten dock, synd för den hade varit kul att läsa. Den ska ha matats dagligen men temperatur tex och mängd mat hade varit intressant. Sjönejlikan tål väl ganska höga temperaturer? Den sitter ju uppe vid vattenlinjen på bryggorna på sommaren så 18-20 grader iaf periodvis borde ju inte vara något problem. Om den hållits vid något sådant borde tillväxt med kunnat öka ganska dramatiskt. Men de verkar ju räkna 45 över toppen då med fångstarmarna, inte höjden. Men det låter helt enormt med 45 cm tvärs över... Vi kanske matar för lite? 🙂 

 

Jag satt och kika lite försiktigt innan sängen nu. Noterade att det är något litet som springer över framrutan! Kan inte säga vad och än mindre fota det, är nog knappt en mm lång. Men det är roligt med liv, hoppas det är något reproducerande. Höjde även temperaturen idag, så nu pendlar det mellan 14-15 grader. Ska se om något verkar negativt av den förändringen, annars får den bestå. Börjar även bli lite alger på rutorna, dags att göra rent.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Nu har det pillats lite igen! Sumpen har behövt ändras lite grann, ett problem är att ytan ändrar nivå i den, det stör skummaren. Avdunstning finns egentligen inte för närvarande. Utan det är rören ner som verkar byta hur mycket flöde de vill svälja från dag till dag, iom det så ändras nivån i boxen och därmed sumpen. Så jag har köpt ett till litet akvarium.

 

466015354_01Akvarium.JPG.73ac18b33d902df147ceebba067c36f7.JPG

 

Det här var hemskt läckert, och bara 12 liter. Köper kanske ett nytt i framtiden och leker med... Hur som helst får den här bli ett skummarfack i sumpen. Den sätts så att primärröret mynnar ut i den och skummaren får stå i, även oxydatorn får bo där för den sticker annars upp ovanför ytan. Då får jag en konstant vattennivå till skummaren. Det bör även bli ett bra fack nedkommande skräp lägger sig i och kan tas om hand ifrån.

 

1561061974_02Skummarfack.JPG.f46b81c32f663c36a38516e7e960b37e.JPG

 

Det var dock precis så att skummaren fick plats där i, ibland har man tur. Inte en lika elegant lösning som att limma dit väggar, men mer flexibelt. Skummaren har jag ställt om lite mer förresten. Den har inte skummat något vidare, men jag hitta den här videon som kom ut för ett tag sedan. 

 

 

I min skummare så koka bara vattnet kraftigt utan att mycket skum bildades, vilket enligt videon är för att jag har för lite att skumma ut. Så nu har jag istället dragit ner luften till lägsta inställningen och det verkar bli ett mer stabilt skum. Ska bli skoj att se hur det blir när vattennivån inte spökar längre heller.

 

148846813_02anemoner.JPG.a8b87b89c679fa3401c5cc02933ca24e.JPG

 

Här är en bild på havsnejlikorna med, de växer försiktigt. Bilderna säger det inte så bra men de har definitivt blivit större, men det är ingen rasande takt. Idag köpte jag lite artemia igen jag ska testa med, det känns som cyclopsen är lite smått om man vill mata på. Artemian är drygare.

 

Jag har grävt lite mer i informationen som Slanten hitta ovan om tillväxten på 9 cm i månaden. Det verkar dock vara kvadratcentimeter som menas, inte cm i diameter över skivan. Så då blev det mer realistiskt. Fortfarande stor dock 🙂 Informationen kommer från en artikel på följande länk: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0022098187900657

 

Den hade varit kul att läsa! Men det är inte många sidor text man får för 40 dollar så jag avvaktar ett tag till. Men i sammanfattningen så ser vi att forskaren matar tungt och får en tillväxt på 45 cm2 över fem månader. Detaljerna som är mest intressanta är dock dolda, vilket för mig blir temperatur, mängd mat och typ av mat. Men med tanke på hur fort de sträcker på sig igen efter att jag matar mina så tror jag mängd mat kan vara ganska stor...

 

På tal om temperatur förresten, jag har ökat igen, nu är det 14.3-15.3 som gäller. Något jag observerat är att min Död mans hand är faktiskt ute mer nu än vad den varit innan, den sträcker ut sig oftare än den gjort tidigare. Det kan bara vara ett sammanträffande förstås, men jag märker inte heller någon skillnad på beteende om temperaturen är som högst eller lägst heller. Så en högre temperatur behöver nog inte vara negativt iaf.

 

Just nu funderar jag hur jag lättast utfodrar mina tångsjöborrar. De sitter mest uppe vid ytan och "tigger". Då har jag testat lägga en bit bottenfoder på de men jag har ingen aning om de egentligen äter av den. De ska vara allätare och inte så kräsna enligt litteratur men litteraturen har varit kryptisk mot mig förr...

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det blev ju bra med det nya facket/akvariet i din sump. De akvarierna är väldigt prisvärda tycker jag. Alla mina småakvarierna är av samma märke som det du köpt. Utmärkt byggkvalitet, men det enda jag saknar är ett täckglas. Fast det slänger glasmästaren snabbt ihop…

 

Nu när du kört skummaren lite med den nya intällningen, blev det bättre?

 

Artemia är nog det ultimata fodret till havsnejlikor, tycker jag. Det är enkelt att mata med en spruta och de ger en hel del mat i en munsbit, så att säga. Som du säger kan man mata rätt mycket, men undrar hur mycket den hinner smälta innan den kastar ut det igen. Som jag ser det har den maten i magsäcken ca 12 timmar innan den stjälper ut det.

 

Den där forskarrapporten verkade intressant! Jag får fundera lite till, men vi kan ju dela på kostnaden om du vill.

Fast sammanfattningen väcker en del frågor. Lite svårt att tolka vad forskaren menar, men jag tror att meningen ”mean pda after 5 months in culture was 45 cm2” ska tolkas som att medelvärdet på diskarean var 45cm2 efter 5 månader. Dock anges inte startvärdet. (PDA= Pedal Disc Area)

 

Intressant att dödmanshanden inte verkar negativt påverkad av temperaturhöjningen. Kanske går att hålla dem med fördel i lite högre temp. Speciellt om det triggar polypexpansionen.

 

Tångborrar äter allt den hittar. Spelar ingen roll vad det är. Så du kan nog räkna med att den knaprar i sig bottenfodret om den lyckas föra den till munöppningen. Tidigare tog jag blad av skräppetare, frös ned och gav bitar till borrarna. Det var populärt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, det är lite synd att de inte har täckglas. Herkules Zoo i Göteborg har med billiga småakvarier och de har med täckglas. Men jag behövde ett som var max 20 cm högt. Men jag håller med, de är utmärkta små akvarier. 

 

Skumm.jpg.c2228e2ea16d120aab066c05dd5314eb.jpg

 

Skummaren har fungerat bra! Detta är 48 timmar efter förra bilden. Det blir egentligen väldigt lite skum i koppen men det blir åtminstone något i halsen. Den här skummaren är nog faktiskt lite för stor i förhållande till belastningen på akvariet så det finns inte så mycket för den att jobba med. Men den går iaf bättre nu än innan, brunt i halsen åtminstone!

 

Ja, den lockar lite! Egentligen tror jag inte vi blir så mycket klokare egentligen på den. Vi är nog lite för svältfödda på litteratur bara... Men vi bägge lider väl kraftigt av problemet att vi har för mycket pengar vi inte vet vad vi ska göra med. Så ge det bara lite tid så sitter vi nog snart och diskuterar artikelns innehåll 🙂 Bra att du vet vad pda stod för iaf! Hade ingen aning här. Känns som hon startade med mycket små exemplar kanske som hade kanske 1 cm2 i pda och det växte med i snitt 9 cm2 i månaden tills hon mätte 45 cm2. Det måste varit ett antal då hon bedömer dödligheten på de introducerade djuren.

 

Ja, handen tar sig! Men jag måste nog nämna att det inte är säkert att min temperatur stämmer med. Jag går efter vad kylaren säger men min IR termometer mäter ungefär 1 grad lägre än kylaren säger. Så det kan vara så att temperaturen är snarare 13.3 - 14.3 grader. Ska försöka hålla mig här nu ett tag, kanske smyger upp tempen lite till sedan för att se. Får fortsätta lägga fodertabletter på borrarna då, här ska ätas.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Här händer det inte mycket! Men ibland får man uppdatera ändå.

 

Januari har varit otroligt långsam, min död mans hand var ihopdragen hela månaden, den fick en vax-aktig yta under tiden. Lite osäker på varför, på de tropiska korallerna ser de ut sådana när de "ömsar". Kan ju vara samma princip. Nu har den öppnat sig igen dock de senaste dagarna.

 

306352769_01DMH.JPG.c61c052b6b69e6ab2c21209a17e78c5b.JPG

 

Den har nog inte växt någonting och sträcker inte polyperna så långt som jag sett de göra i andra miljöer. Om det är bra eller dåligt? Inget jag kan svara på... Kan heller inte ge ett rakt svar på om den äter heller 🙂 Men jag tror det. Nu när den öppnar sig mer igen kan jag fortsätta observera iaf. Vet ej heller om den växt fast heller. Om någon undrar om de tropiska kalkalgerna på stenen den sitter på lever med kan jag heller inte svara på. De har inte bleknat än åtminstone.

 

1761299916_02Anemon.JPG.0bc2115e133eda10f7bcf5cd54feda63.JPG

 

Mina anemoner har inte växt så mycket heller sista månaden. De har nog snarare varit lite sura, jag har inte bytt vatten än i akvariet dock. Ska kanske testa göra ett stort byte, vet inte hur känsliga dessa djur är för om vattenkvaliteten skulle gå ner, vet iofs inte heller om vattenkvaliteten är kass heller för den delen, ska mäta nitrat och fosfat. Men ibland är vattnet väldigt oklart så helt pristint är det nog inte. Nu är bilden bara fokuserad på anemonen men ni kan ana hur handen såg ut i januari.

 

Just nu testar jag att hitta annan mat åt anemonerna. De är lite besvärliga att mata med spruta. Istället ska jag testa med pellets om det går hem, det är lättare att lägga en på de bara som de sedan hanterar. Det borde fungera. När de är större så har de nog lättare att fånga upp tillräckligt mer partiklar i vattnet. Det låter nog lite knäppt men det är svårt att mata de med fint foder i ett såhär stort akvarium. Fodret flyter mest iväg från de. 

 

Övriga invånare går det ok med.

 

Trollhumrarna såg jag fyra av häromdagen och har sett flera ömsningar, de verkar stortrivas! Jättekul djur, i ett sådant här akvarium verkar de vara väldigt lätta att ha hand om. De är även framme väldigt ofta, inte idag dock när jag ville fota de såklart.

 

Nätsnäckorna lever med, iaf två, tror alla tre. Behöver nog stödmata de med lite större matbitar ibland dock.

 

Min ena sjöborre har gått hädan men den andra lever, jag pillar loss den från glaset ibland och lägger den på en pellet. Men helt klockren miljö för den har jag inte lyckats skapa... Än.

 

Jag flytta ett ostron med från mitt tropiska akvarium, men den har dött. Det gjorde för övrigt alla ostron i det varma karet med, den kalla levde längre men till slut ledsna den med. Svårt att säga om det är miljön eller brist på mat som är orsaken.

 

En tångräka lever än med! Alla jag slängde i sumpen dog inom kort. Men jag har haft en i överrinningen nästan hela tiden och den ömsar och lever. Den får sitta där och städa lite. Den visar väldigt lite färg dock, jag tycker de här räkorna verkar färga bättre i ljusare akvarium.

 

Det finns ett till mystiskt djur i akvariet dock. Något litet-litet kräftdjur lever och förökar sig! Nu har nog populationen sjunkit något med för ett par veckor sedan bara krylla de på rutorna och stenarna, små arméer som brottades runt. Funderar på om dessa kan vara de copepods jag köpt på företagsakvarium tidigare som levandefoder, isf har de trivts bra. Annars vet jag inte varifrån de kommer, möjligtvis de små stenarna vi plocka på vår senaste utflykt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Går framåt, handen är lite trilsken, är svårt att följa den när polyperna är ute då man får passa på att mata den. Resten av invånarna går bra dock.

 

500574586_42Hummer.JPG.ac4cbde67948b9a59d5b5b507bf9d04b.JPG

 

En av trollhumrarna, de är nog lite taskiga mot varandra för de saknar alla något ben var. Men annars går det bra, de är lite roviga dock och tycker de att de fått för lite mat så stjäl de från anemonerna. Kan mobba snäckorna lite med.

 

668175837_41nassarius.JPG.8b905c37ce4e8d33d3253ef2b1f1284e.JPG

 

Snäckorna är trevliga, de hittar nog lite rester att leva av.

 

1105061951_43anemon2.JPG.d1969460c7f7579ec039459f505beaaf.JPG

 

Det här är min största anemon, de är lite besvärliga att mata fortfarande, matar de för hand nu med artemia, torrfodret jag testa med fungera inte riktigt. De ökar i storlek ganska stabilt, men man måste nog hålla uppe matningen för att de ska växa. Annars krymper de ganska snabbt igen.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Idag var det dags för vattenbyte, inte en dag för tidigt. Jag har varit otroligt lat med att mäta värden i detta karet så den pucken fick jag med tackla. Har dock misstänkt att värdena nog inte är fantastiska. Det var de inte heller.

 

1376956159_50Nringsrikt.jpg.fd7846791e9debcf71480cb2e3013d76.jpg

 

Gillar man nitrat och fosfat kan man skatta sig lycklig. För de slog nog båda i taket. 50-100 i nitrat och 3 i fosfat. Det finns ju ingen näringsexport och utan ljus växer inga alger, skummaren fungerar fortfarande sådär, den vet nog inte vad den ska göra. När näringsvärdena är så höga kan det nog  vara värt att testa kolkälla, ska försöka koppla in det imorgon. Kör nog ättika isf, det är billigt och lättillgängligt. Vodka är jag för snål för att köra...

 

Jag mätte KH med, jag har mätt det tidigare men inte på två månader nu. Innan har KH varit helt oförändrat, det har legat på 12,8 från start till 6/12-2019 när jag mätte det sist. Instant ocean saltet har väldigt högt KH. Men nu har värdet sjunkt till 8.3, så något har ätit det. Men det passar bra, jag bytte till Aqua Forest Sea Salt idag och den har lägre KH än IO.

 

Bortsett från handen ser allt annat bra ut i akvariet dock, det är ju även inte helt säkert att det är näringsvärdena som är orsaken till handens missnöje. Men lika bra att lösa situationen iaf. Ska byta 50 liter till inom en snar framtid, då lär nitrat och fosfat vara i närheten av halverade iaf. Får se vad som händer på vägen dit. Funderar på att göra om returen med och ge en egen pump till kylaren. Trodde detta skulle bli besvärligt men det kan nog gå ganska lätt att göra om. Behöver lite delar först bara isf.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Oavsett hur effektiv skummaren är så kan den aldrig hålla jämna steg med inflödet av organiskt material. Så de där färgerna är den kalla och mörka akvaristens trogna följeslagare. 

Kolkälla är en ganska bra lösning på problemet. Det kanske kan ge positiva effekter på polypexpansionen på handen också, i och med fler bakterier i vattenmassan. 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, ett "problem" är nog att nästan all mat jag slänger i konsumeras också. Det är väldigt lite "detritus" i akvariet och hyfsat lite i sumpen med för den delen. Det som blir i sumpen rör jag om rätt mycket så det far upp i akvariet, anemonerna reagerar på det iaf. Så det blir nog rent nitrat och fosfat ganska fort och det kan inte skummas ut.

 

Man skulle haft ett ordentligt alg refugium... Men har inget bra sätt att implementera ett. Kommer ha alger i hela sumpen isf. Kolkälla får testas till en början. Om jag bytte sump iofs skulle jag kanske kunna trolla ihop något... Men det får jag avvakta med.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har pillat lite grann, kolkällan sattes in som jag lova, bara ett vattenbyte fortfarande men det går fort i det här akvariet så imorgon får jag hinna med nummer två.

 

Det har gett lite resultat! Min dödmans hand har blivit lite luden igen! Inte total framgång men en förbättring. Kan vara ett sammanträffande men jag tror inte det.

 

30044163_60DMHlivstecken.JPG.21ebc252892c73fd0d0fffd0830eb613.JPG

 

Egentligen har jag nog startat lite för hårt med kolkällan. Vattnet är ganska mjölkigt och det är som en dis i det. Men jag var medveten om risken. Då jag inte har något direkt syrekrävande våga jag chansa. Överskottet kanske är positivt för filtrerarna? Handen svara även ganska snabbt på vattenbytet med så det var inte heller helt fel. Ska se vad som händer efter nästa. Det är väldigt billigt att byta en tredjedel i månaden i det här akvariet, även fullt genomförbart att dubbla den mängden också vid behov. En hink salt om året ungefär blir åtgången då.

 

1507650164_61Skummarkoppen.JPG.2505189c88d63ec6a4f3b5237fca249c.JPG

 

Skummaren har fått lite mer att jobba med än så länge. Det är inget i själva koppen dock men det blir en skumkrona åtminstone. Funderar på om jag har lite för dåligt flöde genom sumpen. Men jag kan inte öka det så värst. Kylaren stryper verkligen min returpump, ökar jag farten händer förvånansvärt lite med flödet. Så jag överväger starkt att beställa lite nya PVC delar och ge kylaren en dedikerad pump istället. Då kan jag pausa returen med vid vattenbyten eller matning utan att kylarens flöde stängs av. Inget jätteproblem men hade varit trevligt.

 

Får bygga om min trevliga returslinga isf. Men jag kan ju inte låta utseende gå före funktion.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Mmm, osäkert. Kanske skulle man investera i någon lite fräsigare filtrering, Ozon har jag alltid viljat testa... Fast i dagsläget är det nog sundare att lägga mer pengar på vattenbytena. Ett par vattenbyten till har det blivit men fler kommer. Handen ser lite gladare ut och anemonerna ser mycket gladare ut.

 

Igår så tog jag mig i kragen och byggde om min retur med. Innan så var min kylare inkopplad på returledningen till akvariet. Det fungera, men flödet ströps ordentligt och jag tror varken kylaren eller min pump tyckte om det. Så nu har jag kapat om rören och kylaren har en dedikerad pump istället och returen går rätt upp i akvariet.

 

1653586929_Kallsump.JPG.b207e7e80205c89635163043fc2e89eb.JPG

 

Kylarslingan mynnar ut i skummarfacket. Så pumpen inte riskerar att pumpa runt för mycket av sitt eget vatten. Returpumpen blev bra mycket piggare med 25 mm rör upp utan kylare på vägen. Jag har sänkt den men den pumpar ändå nästan dubbelt så mycket samtidigt  som energiförbrukningen minskat.

 

I framtiden är jag sugen på att ändra en till sak. Idag är kylarpumpen alltid igång, inget jätteproblem men det blir lite mer oljud och värme. Om jag skaffa en akvariedator istället som bevakar temperaturen så kunde den slå på både kylare och pump samtidigt men bara när den behöver arbeta, och vara avstängd resten av tiden. Egentligen kringgå kylarens termostat...

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Bra fråga.

Tillverkaren skriver: The sensor is waterproof and is better for the freshwater tank than the saltwater tank.

 

Det är syrafast, den har inte rostat i mitt akvarium. (Rostritt material rostar) Men kan nog avge ämnen till vattnet. 

 

Är man orolig kan man kludda på silikon.

  • Tack 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Bra pryl där, men det jag tittat på är en Profilux mini https://store.aquariumcomputer.com/en/product_info.php?info=p333_profilux-mini-wifi.html info: https://www.aquariumcomputer.com/products/profilux-aquarium-controller/profilux-mini/

 

Den är inte så farligt dyr och inkluderar temperaturproben, behöver köpa eller bygga en powerbar med så dator kan styra ett uttag som är beroende av temperaturen. Då kommer jag kunna få loggar i framtiden(utlovad kommande funktion, i dagsläget kan den inte logga datan) med om hur temperaturen rör sig. Kommer kunna använda den för att styra mina framtida DC pumpar med, jag vill testa ha lite riktigt lugna perioder om dygnet, anemonerna ser ganska fina ut när jag byter vatten och stänger av pumparna. Skulle kunna anpassa de perioderna till tiden jag brukar mata.

 

Du gillar ju prylar och att styra, jag tror en sådan vore något för dig med 🙂 

Ändrat av mikoto
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...