Gå till innehåll

Nytt 200 liter kallvatten


Rekommenderade inlägg

Den kan styra pumpar som går reglar med en 1-10V signal, har fyra sådana utgångar så upp till fyra pumpar, fungerar ju även med vissa ljusramper med då. Alla Tunzes DC pumpar fungerar nog utmärkt, ska finnas en adapter för Ecotech med. Rätt säker på att Jebao fungerar med på något vis. Nackdelen med mini/light datorn är att den inte går expandera om man behöver mer i framtiden... Fast den använder samma tillbehör så det borde vara väldigt lätt att uppgradera till en Profilux 3 eller 4 om den inte räcker till rätt vad det är.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

De gamla RW finns hack som jag gjort som fungerar. Senare modeller - tja - man måste ettdera ha en rätt dyr adapter eller för DCA returpumpar ha nyaste coralbox med nyaste styrboxen.. För de gamla RW pumparna finns en WiFi kontroller (fish streets egna) som fungerar mycket bra. Där har jag tagit avsteg från att använda profiluxen. 

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Det händer inte så mycket här, akvariet går ganska bra överlag dock så det är synd att klaga. Allt lever och ser rätt schysst ut. Det känns som att kylaren går oftare numera, men det kan vara ett resultat av att det blivit varmare i lägenheten med. Nu hade det varit riktigt kul med en temperatur logg... Vattnet har klarnat upp riktigt ordentligt de sista dagarna, det är väldigt trevligt! Fick mig ett ryck och skrapa tom av rutorna. Såhär på kvällen ser det nästan kristallklart ut.

 

913091668_70Anemon.JPG.11ed866efc4f8fd33cc727f7c0e769ff.JPG

 

Det här är min största anemon idag. Den ser inte så grov ut på bilden dock, den är nog en 5-6 cm i diameter som störst ungefär. En gissning är att den skulle nog kunna växa fortare med mer mat, men jag tar det lite varsamt. Den behöver inte växa för fort heller. Från början var den här nog ungefär 1 cm i diameter så den har ökat ganska drastiskt i storlek ändå, men har nog potential att växa ännu fortare. Denna har dock dragit iväg ganska mycket från mina andra tre stora, men denna äter mycket bättre också. De andra svarar inte alltid helt positivt på matning, och ja. Då slipper de...

 

1086704244_71FTS.JPG.5702f25cea411fd90451318d2c87af01.JPG

 

Här är en överblick från akvariet sida där man inte ser min dödmans hand. Sedan anemonerna börja krypa under en period så har denna sidan blivit ganska trevlig dock. Det syns inte så bra på bilden men jag har mycket mer än 4 havsnejlikor idag. Det är nog snarare 40 små exemplar som lämnats efter när den stora krupit runt. Men de matar jag inte med direkt matning, de får det de får. Men några börjar växa lite de med. Som synes på stenarna har det blivit lite alger på toppen av de. De algerna är nog ganska desperata efter ljus dock för lampan är bara tänd någon timme om dagen. Vilket är skönt ändå, jag har inget behov av att skrapa massa alger om jag slipper.

 

1563820835_72DMH.JPG.f0b3fd49512dbe208dda7b9cfea18d46.JPG

 

Här är handen med. Den har börjat se ganska trevlig ut, har små polyper med annars är den luddig och fin, större delen av dagen numera dessutom. Bilden blev tyvärr ganska suddig. Dessa är svåra att fota tycker jag. Ingen aning om denna växt fast ännu, gummibandet verkar inte besvära än så det får vara kvar en stund till.

 

På överblicksbilden ovan syns det att det är mycket partiklar i vattnet, mata precis innan den togs. Min matningsrutin idag är först en halv kub cyklops ungefär. Denna tinar jag framför utblåset från en pump och maten sprids ganska vilt över hela akvariet. Detta aktiverar anemonerna och får de att sträcka ut armarna. Förhoppningsvis matar detta handen med. Även trollhumrarna sitter och äter lite. Efter en timme ungefär sedan så tar jag en halv frusen kub artemia som jag delar i 4 delar, tre mindre och en stor. Jag lägger nu för hand dessa bitar direkt på anemonerna. Det verkar inte vara något större problem för de att ta de medans de är frusna. De hinner tina innan de svalt allt ändå. Metoden är inte perfekt för ibland tinar bitarna ganska mycket och hälften far iväg. Men jag tänker att artemian far ju runt ett tag till så det finns ju mer chanser att försöka fånga den igen.

 

Innan tinade jag artemian och mata med en spruta. Men det är väldigt besvärligt, behöver en spruta med grövre pip om jag ska försöka med det igen. Nu så klumpar gärna artemian sig ihop och blockar spetsen på sprutan. Anemonerna gillar inte om man blåser ut maten för hårt på de heller så det är lite besvärligt att mata de så.

Nu när värmen börjar komma ute igen så sitter man och längtar efter fångstsäsongen. Jag vill helst ha några sandstubbar som simmar på botten. 4-5 st räcker nog. Tror inte jag behöver mer fisk än så. Vill gärna ha små fiskar som inte stör de ryggradslösa djuren och trivs med att äta överbliven mat. Det hade varit kul med någon mer anemon art nu med. En gång hitta vi små röda anemoner när vi var ute. De har jag inte kvar, men de hade varit trevliga att testa igen och en kul färgklick. Får se vad Slanten har att tipsa om nästa gång vi är ute till havs.

 

Jag har nu gjort fyra vattenbyten på 50 liter sedan jag mätte nitrat och fosfat och de gav högsta möjliga utslag. Mätte nitrat idag igen och det ligger nu på 25-50 mg/l. Närmre 25 än 50. Så vattenbytena har gjort klar nytta. Jag har inte höjt kolkällan ännu men det borde jag nog göra, så ser vi fall den kan underlätta ytterligare. Skummaren har jag svårt att få att fungera vettigt i det här akvariet. Det blir inte mycket skum i den är sanningen. Jag har skött den lite slarvigt dock då o-ringen till koppen är väldigt torr och hårt. Så den är besvärlig att hantera och läcker vatten där ibland. Ny är dock på ingång så då kan vi försöka bråka med den igen.

 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du får ju följa med såklart! Du har nog faktiskt närmre än vad Bygert har. Orkar du åka till företagsakvarium är det inte så mycket längre till, E6 hela vägen nästan efter med så har du sportbil så är det ju bara börna järnet! Vi kan plocka nassarius snäckor åt dig då, de klarar sig i värmen. Jag har några kvar fortfarande i mitt varma kar, tror eremiterna plockat av de andra en efter en...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

Så, jag skrev lite i min andra tråd om att jag lekt med kameran och nu har jag fått lite bilder häri med så jag kan uppdatera. Största anledningen till att jag pillat med kameran är för att kunna göra timelapse filmer på min dödmanshand för att se om den fångar mat ur vattnet och äter. Kan nog även göra tuffa filmer på anemonerna för att se hur snabbt de äter och hur mycket av maten de får i sig samt släpper loss. Nu har min hand varit sur i två veckor dock så jag har fått nöja mig med att fota lite annat.

 

1785965483_83Copepods.JPG.fa998c666fff8184b1e26143a1dce6d1.JPG

 

Först en rolig bild! Jag har sagt att det lever småkryp på rutorna men har inget kunnat bevisa det. De är så små att jag knappt ser de med ögat. Men när jag satte mellanringarna på mitt 25 mm objektiv så märkte jag att fokusområdet blev ungf 1 cm från linsen. Vilket var svåranvänt. Men sedan kom jag på att det kanske går fota av rutan med den då. Så här har ni de! Mina kryp. Jag tror de är ca 1-2 mm i verkligheten så jag är glad att det gick fota de alls. Måste nog har mikroskop för att se bättre. Men det ser ut som copepods tycker jag? Kanoncoola. Tror de lever på biofilmen på rutorna. @norskfisk Du är ju duktig på smådjur!

 

474113042_80Anemon.JPG.e8000fd421eba1959618c1608f5cc68c.JPG

 

Här är det mest fotovänliga i akvariet, min största havsnejlika. Ni får en bild till på den. Det är mysig kontrast på spetsarna. Den här är faktiskt svår att fota nu. Bilden här är inte beskuren alls och jag kunde inte komma längre ifrån med objektivet. Men tar jag bort en mellanring så blir det bättre såklart. Bilderna innan i tråden har jag beskurit hårt. Så det här är en mycket mer detaljerad bild egentligen. Den här har med varit lite sur ett par veckor. Allt såg bra ut men vattnet blev så smutsigt att jag pausa matningen två dagar. Då blev anemonen och handen mycket arga på mig och bestraffa mig med att sura ihop sig. Men den här börjar ge med sig nu igen. Men jag har slarvat med vattenbyten och öka kolkällan lite hastigt. Det kan nog påverkat med.

 

447301808_81anemonflt.JPG.d84d9e9e459a2b606d5a5278ed3e4f91.JPG

 

På tal om smått och anemoner, de här har jag inte kunnat fota än! Jag säger ju att anemonerna förökar sig något vansinnigt. Titta bara @Slanten ! Jag får det till över 30 på den här bilden och det är typ 3x3 cm jag lyckats fota. Fortsätter det såhär får jag skaffa en sådan där nakensnäcka du sa var otäck. Dock så växer alla småttingar väldigt långsamt. Så det är nog inget jättebekymmer. Mest lite lustigt.

 

96341079_82DMHihopdragen.jpg.8a7ee075c4643be8e3dde45e6a77691a.jpg

 

Ett foto av handen med då, utan polyper. Den ser sådär vaxig ut på ytan igen, syns lite grann till höger på bilden. Undrar om de ser ut så naturligt när polyperna är indragna eller om den gör någon sorts rening av den yttre vävnaden som tropiska koraller? Den kommer nog igen så småningom och då ska vi försöka klura ut om polyperna fångar något.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Nu har jag testat leka lite med timelapse funktionen på min kamera och har gjort en testfilm på när jag matar den stora anemonen. Den blev lite kort och slutar abrupt. Youtube verkar dessutom inte tagit den i 4K... Men det är mest en testfilm så det får duga så länge. Så gör jag coolare i framtiden. Kameran filmade under 10 minuter till denna.

 

 

  • Gilla 3
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, den blev rätt kul ändå. Har aldrig haft tålamod att se om den sväljer alltihop eller om den tappar stora delar av maten. Men det gick ner allt syns det nu.

 

Jag har en Panasonic Lumix GX-800. En lite billigare systemkamera.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag gjorde en till, den här gjorde jag mest för att kunna få ett svar på om anemonen äter något av cyklopsen jag tinar och lägger i för att ge lite allmänmatning i akvariet. Men den blev lite trevlig så jag ladda upp den på youtube med. Tittar man på stenen ser man mina copepods också som kryper runt, det var lite roligt!

 

Det är tyvärr lite flimrig video så tycker man att det är jobbigt så titta lite försiktigt, ber om ursäkt för det.

 

 

Flimret vet jag vart det kommer ifrån, behöver justera hur jag belyser timelapse filmer. Men de här filmer är lite lärdomar med så jag förhoppningsvis kan filmar lite tuffare sedan. Blir grymt kul att testa filmar såhär med min dödmans hand sedan när den vaknat för att se om den fångar mat och vilken mat isf.

 

Filmen ovan är filmat med ett foto varannan sekund under 20 minuter så den är lite längre och lite mer tillfredsställande än den första!

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jo, jag ser att den fångar och äter 🙂 Sker över 10 gånger i filmen. Du får smälla upp filmen på storbildstvn! Då kommer du se. Ljus och färg är lite sådär men skärpan är skaplig och klippet är i 4K så det är inte så komprimerat trevligt nog. Det blir ju inte så mycket dock. Jag matar som regel en halv kub ungefär först som jag bara sprider ut i hela akvariet, min teori var att det väcker upp de och får de att söka aktivt efter mer mat. Sedan gör jag en punktmatning med något lite större som i filmen ovan. Men nu är jag helt säker på att de faktiskt får tag på cyklopsen jag slänger i. Om jag får tar i fler anemoner och så framöver kan jag nog mata lite tyngre men ändå vara säker på att det faktiskt är något vits med saken.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, de är kul! Det är nog även ett användbart verktyg om man stödmatar koraller överlag, mycket lättare att göra en film över 20-30 minuter och se under någon minut hur polyperna reagerar och om de fångar något. Så slipper man sitta och gissa om mat gör någon nytta eller bara fördärvar vattnet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

För snart två veckor sedan hade jag och Slanten en fisketur och försökte hitta lite nya djur. Vädret var kanonvarmt och fint men det blåste något våldsamt så vi fick besöka några hemliga stränder och skrapa lite i gruset medans vi filosofera. Fångsten var inte betydande men trevlig och det kom med några nya roliga tillskott.

 

482118978_93Eremit.JPG.3b77a835ef9676afa07a5455c706878d.JPG

 

Den här eremiten hitta jag av en slump precis vid strandkanten, såg inga andra men behövde inte mer än en ändå. Rolig krabat! Jag har haft några eremiter innan men de har jag inte kunnat studera något vidare. Men den här kan jag kika på mycket. Den pillar mest i sanden tycker jag. Men det är nog ganska gott som pods i sanden så det är nog utmärkt. Än så länge är den inte alls lika framfusig och bråkig som mina trollhumrar.

 

1235594658_91Sjros.jpg.02b6371179144b9e3d9efc826303b703.jpg

 

Slanten hitta något som han sa var något annat än en havsnejlika. Jag lyckades nog dölja min entusiasm rätt bra vid tillfället. Hans gissning vid tillfället var nog korrekt, det ser ut att vara en liten sjöros! Glädjen är stor här hemma och jag matar för tillfället den här ganska aggressivt, två gånger om dagen om jag hinner. Undrar hur fort en sådan här växer, samt om den kanske utvecklar mer färger när den blir större. Det finns nog mer än en trevligt nog med, jag plocka lite stenar det såg ut att kunna sitta något som inte var havsnejlikor på, de andra får bara ordinarie matning som regel dock.

 

1560160881_92DMH.JPG.6cd32635a91234b121a46ea8e7899f63.JPG

 

Min dödmans hand har vaknat igen med! Jag har gjort en timelapse film på den med men den blev inte så jättebra så jag behöver experimentera mer där. Överlag är den här sjukt svår att fota. Jag behöver nog en annan lins med fortfarande, jag kommer inte nära nog. Bättre än såhär får jag inte till det än så länge. Borde kunna brotta till mig liiite mer skärpa dock, vet inte varför det blir så oskarpt. Fokuserar manuellt här så det är inte problemet. Jag är nu helt säker på att de här korallerna "ömsar" precis som deras tropiska släktingar. Det är nog även för lågt flöde här i akvariet för att dessa ska kunna få bort det gamla skinnet när de är klara, fick hjälpa denna genom att blåsa med en pipett. Den har definitivt inte växt fast så gummibandet får sitta kvar.

 

1848819657_94Philips.JPG.c79cf0e58a7bf1d8bc7b09f4d799e3a8.JPG

 

Det har skaffats lite nytt ljus med! Detta är en uppsättning med Philips HUE lampor, så jag kan sitta och trolla lite med ljuset. Men det kommer nog bli så att jag lägger täckglas på det här akvariet, då kan jag lägga lampan på det och flytta runt när jag ska fota, det blir nog det lättaste. Behåller nog min ikea lampa som "huvudbelysning" och använder HUE lampan vid foto.

 

992580677_95Appintosh.JPG.f9802bb875945efa930322e04909810e.JPG

 

Kolla vad coola grejer annars, här går det leka massor. Resultatet blir dock att man har en miljon möjligheter och ingen duger. Precis som när man skaffa satellit tv förr, alla kanaler och alla suger. Det här med att sitta och justera är inte min grej... Men det är ganska kul ändå. Det går inte riktigt göra ett helt monokromt blått ljus upplever jag, tror lamporna ha svårt att släcka de vita dioderna helt. Blir iofs behagligare att titta på då. Man ser ju även på skalan ovan att området med helt blått ljus är pyttelitet.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Idag var det lite spännande! Fick ett paket.

 

1701454185_101paket.JPG.2e8ea3d349eeed182e5b105f807e17e6.JPG

 

Väldigt anonyma lådor. Det är egentligen skönt, då får jag ingen ångest över att slänga de...

 

1303090248_102prylar.JPG.ad569b7ecd8279f5f261d648a11ce329.JPG

 

Blev en rutten bild men här har vi grejer! Äntligen dator. Den är väldigt liten men det gör inget, är lite trött nu i värmen men har ställt in det mest grundläggande. Verkar trevlig att jobba med ännu. Undrar var jag ska sätta upp den och min powerbar...

 

155823429_103Block.JPG.64503ccc10ea91b2371ab8b758cfde5e.JPG

 

På tal om värmen. Akvariet kämpar verkligen nu i värmen, eller snarare kylaren. Temperaturen har inte alls lust att hålla sig nere, så kylaren går i princip konstant. Det tar nog inte ens en timme för temperaturen att stiga en grad. I ett försök att hjälpa så har jag försökt att stänga i sumpen lite mer så den inte läcker ut lika mycket kyla i rummet. Borde hjälpa men har inget sätt att mäta det på. Har även lagt på isolering på rören i sumpen. Men behövs lite mer finlir där. Har tagit loss ytterluften till skummaren med. 

 

463166232_104dator.JPG.80c24344aefc1b46827ecc9e47b01b7e.JPG

 

Just nu har jag bara datorn för att ha en till termometer. Men det fungerar bra! Har proben i huvudkaret och temperaturen matchar ganska väl med kylaren, så det är trevligt att veta att det fungerar! Temperaturen är inte jätteoroande. Än så länge finns ingen panik, men det är lite oroväckande att kylaren går så ofta. Har justerat upp tempen med en halv grad och ökar nog en halv till om några dagar igen. Tror inte mina djur tar illa av det, de kommer ju alla från väldigt grunt vatten. Utom handen och trollhumrarna. Men de ser inte ut att lida. 

 

På tal om handen så har dennes gummiband ruttnat bort och den har definitivt inte vuxit fast. Så den for loss när en hummer klättrade på den i natt. Men så är det 🙂 Får hitta på något där...

 

1228600002_105FTS.JPG.1102786dc24de58940eae7a7320cd5d2.JPG

 

Det är egentligen kul med överblicksfoton, men det är en bakterieblomning på gång just nu och jag har ingen ork att ta en bra bild så ni får en usel istället så blir det någon åtminstone 🙂 

 

Nu måste jag hitta något kul jag kan styra med datorn...

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, jag kan hålla mig ett tag tills Profilux 5 kommer ut och du måste uppgradera igen. Här hemma klarar jag mig nog bra med den här. Tyckte mini såg så kul ut att jag kunde inte låta bli.

 

Ska nog köpa en Tunze adapter så kan jag testa styra min 6040 med den till att börja med. Ska nog koppla kylaren på powerbaren med som jag tänkt, och kanske köra MHn till akvarie två på powerbaren med... Så blir det grejer. Hoppas de kommer igång med uppdateringen så att den kan logga temperaturen med.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Mhm, du tänker så att kylaren inte körs för korta intervaller antar jag? Hade inte tänkt på det ens men det kan ju vara klokt om problem hamnar dumt eller något. Syftet med att låta den styra kylaren är egentligen främst att kunna ha pumpen till kylaren avstängd  när kylaren inte är igång. Har inga problem med precisionen eller så. Egentligen så sliter det kanske lite på pumpen att slås av och på flera gånger om dygnet. Får kanske utvärdera det under en period. Behöver kanske även programmera så att pumpen går 5 minuter till efter att kylaren stängts av med så att det inte finns någon chans att vattnet kan frysa i kylslingan. Känns inte som ett problem men lika bra. Kommer nog inte bråka med det än på en stund, tittar nog efter värmeböljan är över.

 

Idag har det varit svalare så nu får kylaren det lite lugnare iaf vilket är skönt. Måste erkänna att min tillit till min isolering har vacklat lite nu senaste veckan. Den borde vara bättre. Borde kanske testa att stänga av pumparna till huvudkaret en timme och se hur snabbt temperaturen ökar då. Mitt tropiska akvarium som står brevid är en bra referens, icke isolerat och utan kylning så hamnar det på 26,5 grader ungefär. Det med MH lampa på. Men jag tycker inte lampan värmer något märkvärdigt, 250 W lampan jag haft innan kändes mycket varmare.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Mer leksaker! Jag fick i slutet av förra vecka hem en adapter till kameran så nu har jag ett 80 mm macro objektiv.... Ett uråldrig, plastigt och billigt objektiv utan autofokus... Men 80 mm! Har lekt en del med det och den har sina stunder! Nu börjar jag kunna komma riktigt nära grejer. Där kommer massa andra problem istället att brottas med. Tror jag klarar mig ganska länge på den här dock så nöjer mig nog för stunden. Men nu har jag äntligen kunna börja få något sånär bra bilder på min dödmans hand.

 

1233841324_111DMH.jpg.ee313c09608fbe954d30baaaadb49957.jpg

 

Det är inte fantastiskt, men man kan sitta och se polyperna ganska detaljerat. Undrar vad man behöver för monsterglas för att få de sådär knivskarpa som en del visar... Det här är gott nog för tillfället. Ska försöka ta lite timelapse vid matning nu, har även beställt lite ny mat som borde komma snart. Handen ser överlag väldigt bra ut för tillfället. Mycket trevligt. De här bilderna är besvärliga att ta dock. Mest begränsande är ljuset. För att fota detta fick jag slänga upp en 250 W MH lampa över akvariet. Då gick det till slut börja arbeta. Får nog fixa en "foto" lampa jag kan slänga på när jag vill ta bilder. Helst inte den här MH armaturen för jag är bara rädd för att tappa den och knäcka glaset...

 

173143109_112Sjros2.jpg.3ef45b783f0fa464d297fb24e6d6d099.jpg

 

Här är ny bild på sjörosen. Behöver fortfarande växa lite, men ser fin ut. Den här är svårt att fota då jag satt den dumt nära framrutan. Så den får väldigt lite ljus på sig. Flyttar den nog senare men vill inte reta den för mycket just nu. Anemonerna är lättare att fota annars än handen. Handen är för "rund", polyperna sitter på för olika djup i akvariet, så det går nästan inte lägga fokus rätt, anemonerna som denna är "plattare" och lättare att fota av.

 

1695683179_113anemonflt.jpg.67d4a5b2b3f10e189b528d9e76af65dd.jpg

 

Här är mitt lilla fält med havsnejlikor. De växer nog faktiskt lite... Lite försiktigt.

 

1191108474_110ledsncka.jpg.c60178e189231c6869e402ae5e17ae00.jpg

 

Fick med några ledsnäckor när vi rota på stranden senast. De är rätt tuffa! Sitter mest still dock. Har även hittat en sten i akvariet med levande filtermaskar på! Den var kul, trodde ej de levde. Dessvärre ligger den stenen under ett stenröse så kan inte fota de.

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...