Gå till innehåll

Nytt 200 liter kallvatten


Rekommenderade inlägg

Fick ett nytt verktyg idag!

 

857572337_190Tunzelampa.jpg.6cdd5f1cfa6345584c746af1f75d2b22.jpg

 

Lampa! Jag ska försöka se om jag kan använda den här för att ta bättre bilder på en del av djuren, den borde vara kanon till timelapse filmer med.

 

166378358_191Tunzemonterad.jpg.a39939e3b7314512adf7aadf0ed9f70d.jpg

 

Då den är gjord för att fungera under vatten! Så då behöver jag inte tänka på att pausa pumparna så att man får flimmer från att vattenytan rör sig. Det går även placera den väldigt nära det man fotar eller filmar. Jag behöver bara hitta ett bra sätt att fästa den på olika ställen i akvariet. Det är nätt och jämt att det går sätta den på dubbelglaset. Får fungera ut något.

 

1892337585_192Sjros2mars.jpg.e0cbd228e3bae1d8a2348cf4d3af81c7.jpg

 

Testbilden blev inget vidare men jag bara fota något för att se om den fungerar. Just nu är mina rutor otroligt lortiga. Jag behöver nog lägga pengar på ett nytt makro objektiv. Det jag har nu är otroligt svårt att använda, är väldigt stor chansning på att bilden blev bra när man väl tittar på den i datorn. På kameran ser de kanon ut oftast.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

Jag köpte ett nytt objektiv för kameran ganska nyss, jag håller fortfarande på att lära mig använda det. Min största flaskhals nu är nog att jag behöver lära mig ljussättning bättre, för när det blir rätt så tar objektivet otroligt trevliga bilder. Jag gjorde en test time lapse på när min Sjöros äter. Det här är cyclops den äter och det är ingen punktmatning utan den fångar det som råkar flyga förbi. Sådana här filmer gör det väldigt lätt att testa om utfodringen fungerar eller ej. Detta är från 12 minuters tid. Videon känns ändå kort så jag får nog försöka fota kanske 30 minuter i framtiden istället.

 

Filmen är i 4K och på den inställningen är det ganska fascinerande att titta på hur munnen på anemonen rör sig 🙂

 

 

 

  • Gilla 4
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Jag upptäckte att jag har ingen egen tråd för mitt akvarium på föreningen, men jag orkar inte skapa en idag så den får smygas in här. Jag är lite osäker på vad jag ska göra med det. Har gjort en snabb video här, ber om ursäkt att jag inte skrapat rutan från alger och att ljudet blev lite kass. Fick använda kamerans inbyggda mikrofon då den andra inspelningen klippte nog ljudet på så den blev otroligt jobbig att lyssna på.

 

 

  • Gilla 3
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag gillar detta akvariet! Snygg bakgrund som smälter ihop med stenarna på botten. Väldigt trevligt.

Kanske några skärsnultror hade varit trevligt? De är ju lite känsligare för magparasiter, men har ju vackra färger. Fast stensnultror är faktiskt roliga fiskar som tål nästan allt, så ett helt stim hade gjort sig bra.

Gött att det är så lättskött och med dina funderingar blir det kanske en riktig fullträff.

 

Har du sagt A måste du säga B. Vad är det för kamera? Det blev riktigt fina och klara bilder! 

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Mmm, ja skärsnultror är ju också väldigt trevliga. Trivs de i mitt lite varmare vatten dock? Jag har haft otur med de tidigare. Det kan aldrig bli jättekallt häri för det är så pass mycket fukt till och från i rummet att jag tom får kondens mot framrutan. Så det behöver vara djur som inte är så olyckliga i ca16-17 grader. Jag kommer nog fortgå med min plan att operera bort sumpen tills vidare. Ska beställa hem lite rördelar bara åt projektet.

 

Ja kameran där ja, jag har tidigare använt främst min GH3 samt GX 800 för filmning resp timelapse filmer. GH3 är en gammal kamera idag men fortfarande rätt vass, den saknar dock möjlighet att filma i 4K. Men lite på tur kom jag över en GH4 till ett väldigt fördelaktigt pris. Den här kameran är inte helt färsk, men det är fortfarande en väldigt vass kamera även jämfört med de nya syskonen och nu kan jag spela in 4K i 30 min per klipp(Begränsning satt pga skatteregler). Den har en del funktioner jag har långt kvar innan jag kan nyttja fullt... Så nu har jag utrustningen! Antalet Panasonickameror ökar lavinartat med, jag har ju en fjärde som jag tog detta fotot med också. Fortsätter det såhär behöver jag nog professionell hjälp...

 

Jag har nog till slut löst mitt problem med min mikrofon med, det har visat sig att kontakten är inte kompatibel med mina kameror. Därav att jag har haft sådana problem. Nu måste jag börja filma och testa spela in ljud direkt i kameran istället. Det kommer hjälpa filmandet enormt då det blir en pryl mindre att släpa omkring på, ladda och komma ihåg att starta.

 

251352176_Uppsttning.jpg.d234dd87fdb2b9b203d715e2fdb37fdb.jpg

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Härligt med fler erfarenheter! Ja, då kanske jag kan testa igen om vi hittar några fina små exemplar. Variation förnöjer och de jag haft har varit lite snällare än stensnultrorna.

 

Jag har nu beställt rördelar för att bygga om akvariet, jag beställde lite extra delar med till ett hemligt projekt med. Ska bli spännande att testa om det blir lyckats... Jag skriver om det senare om det blev bra eller dåligt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hitta den här godingen häromdagen i akvariet hemma. Den har suttit på besvärliga ställen dock, idag satt den något sånär bekvämt så den fastna på linsen.

 

Liftare.jpg.37fc5c9a0cffe4371260b524f5d7faec.jpg

 

Nu har en av mina sjönejlikor satt sig på en levande snäcka, undrar hur det gick till. Men snäckorna kan ju sitta stilla ganska länge ibland om anemonerna kan röra sig fort. En dag i framtiden när kallvattensakvarier är vardagsmat och finns i varje Svenskt hem så blir det här nog våra nya glasrosor... Är fortfarande väldigt förtjust i mina dock, de är fina djur.

 

Mitt största exemplar har varit fruktansvärt sur under en lång period nu men han har öppnat sig lite ikväll. Jag behöver byta mer vatten dock. Ett stort byte gjordes igår, men det behövs fler. Tyvärr har min saltblandarpump gått sönder. Den har haft ett veck på sladden länge, till slut sprack isoleringen. Men jag är lite korkad så jag har använt den ändå. Men igår efter jag bytt klart såg jag att isoleringen nu blivit så spröd och hade gått sönder så att jag kunde se kopparen i elsladden. Så innan jag hann komma på någon ny dum ursäkt för att fortsätta använda den så tog jag fram kniven och skar av sladden. Så nu kommer jag inte ha ihjäl mig själv på den iaf. Men i nuvarande läge har jag definitivt ingen pump att blanda vatten med...

 

Blandarpump.JPG.ca1218b09275dbde5a824195801627d2.JPG

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

En sån ljus framtid du målar upp! Ropen skalla, kallvatten till alla. hehe

Havsnejlikor rör sig förvånansvärt fort när de väl bestämt sig för att flytta på sig. Hade varit kul att fånga på timelapse. 

 

230 volt är inte att leka med. Vi kunde ju förlorat en ledande kallvattensakvarist... 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 månader senare...

Oj, nu har det gått en stund igen. Men goda nyheter. Jag har gjort en första video om akvariet nu, inte så häftigt men ni kan se lite sjöborre, eremit och trollhummer tex.

 

 

 

Ska utforska lite mer fokuserade filmer framöver.

  • Gilla 4
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, de är besvärliga utan uppenbar orsak. Är strandsnäckor fleråriga normalt på vår kust eller lever de ganska korta liv kanske? Vad gör de på vintern tex, kryper de ner någonstans och övervintrar?

 

Den på filmen här plocka jag upp när vi var ute sist tillsammans. Den gnager på något i akvariet, tång finns det definitivt ingen av. Den är nog inte helt själv heller, någon till kryper runt är jag säker på.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...
  • 2 veckor senare...
  • 2 veckor senare...
  • 1 månad senare...

Jag har gjort en till video, lika spännande som vanligt. Idag gjorde jag den för att göra dagens vattenbyte lite roligare men främst handlar den om min Sjöros. Sjörosen är den största utmaningen jag har nu i akvariet och det jag fokuserar på. Iom min klumsiga matning så är det ingen av de andra djuren som direkt lider dock av att jag inte lägger så mycket energi på de.

 

 

  • Gilla 4
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Igår så var den första insamlingen av nya djur på länge, så kul att besöka havet igen. Nu blir det en liten inkörningsperiod så jag ser hur det går med de nya invånarna, lägger till några smygbilder i stillbild så länge.

 

592221247_201VitNejlika.jpg.cd7178cc8af9cb62e459cd633e65bbe3.jpg

 

480552909_202Populeradalg.JPG.b9a99e5b9e62f39503dbb9923455f04f.JPG

 

991571048_203Stjrna1.JPG.f0adf3768b17c9d053a42689786a8474.JPG

 

87573163_204Anemon.JPG.4569f2cedb55b84f24188da04da5d040.JPG

 

56597121_205Stjrna2.JPG.7f771b624cba4b529779bbdf132d1833.JPG

  • Gilla 6
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

Denna videon har jag väntat på! Kul att djuren aklimatiserat sig så bra. Det var en toppendag vi hade. 

Sjönejlikan med svarta/vita tentakler var verkligen fin och sjögräsrosen är en tjusig liten uppenbarelse. 

Småkrypen är antagligen en sorts gråsugga, gissar jag. 

 

Ditt refugium kan bli riktigt spännande. Rörhinna gillar "varmt" ljus i dubbel bemärkelse (infrarött), så du har nog träffat helt rätt med din belysning. 

 

Makrobilderna på nasariussnäckan var häftig att se. Det finns en art av hydroid som bara sitter på eremitkräftors skal, så undrar om det finns en annan art för nasarius?? Det finns så mycket att uppleva i ett kallt akvarium. 

 

Nästa gång får vi ta oss tid att filma våra fiskemetoder också.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, det har gott toppen överlag! Ibland flyter det på. Ja, de ser ut som gråsuggor lite insåg jag med när jag titta igenom det jag filmat vid klippningen. De är inte så små att de inte går se med blotta ögat, men det är mer som små svarta kluttar som kutar runt än tydliga djur.

 

Rörhinnan har definitivt tagit sig. Den är nog fem gånger så stor. Men även de röda algerna visar viss framgång. Jag har ju stenen med lite blåstång också men maskeringskrabban tycker så mycket om att sitta på den så jag kan inte ta den. På filmen ser man tydligt hur "håriga" den krabbans ben är med så man förstår hur den fäster sakerna på kroppen.

 

Lampan är på 4000K från Biltema. Jag hade kunnat göra ett eget avsnitt av den. Den hade ett relä som aktiverades av rörelse från början och var förseglad för att klara fukt utomhus. Pga att jag gjorde ett enkelt misstag när jag skulle koppla förbli rörelsedetektorn så fick jag öppna lampan med hammare och våld samt sedan experimentera med att få ihop den. Ett enormt projekt som jag skapa mig själv för att jag var för snål för att köpa lampan utan rörelserelä som kosta 40 kr mer...

 

Fiskefilmer får vi definitivt producera. Men för att göra de bra behövs nog lite förberedelse men det är inget som inte går att lösa.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...