Gå till innehåll

Nytt 200 liter kallvatten


Rekommenderade inlägg

En mini uppdatering från det jag visade sist. Refugiet rullar fortfarande på riktigt bra! Jag trodde inget direkt skulle växa utom på stenen men rutorna börjar bli fulla med rörhinnan och även några röda alger. En del skräp fastnar i algerna med men det gör inget. Det här är kul! Undrar hur jag ska sköta det framöver. Växer det långa trådar kan jag nog bara rycka bort en näve ibland. Eller så skrapar jag rutorna försiktigt och "startar om" de emellanåt. Troligtvis en kombination. Ursäkta den dåliga bilden, lampan och platsen gör allt de kan för att undvika fotografering.

 

1647152800_Sneakyrefugium.JPG.a7e8dd5a5263667fcca4e4952c8e6a89.JPG

  • Gilla 6
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Det var lite vildvuxet häromdagen så jag slet ut en första näve. Verkar lovande, härlig färg på algerna. Det är något med de starka och vackra färgerna jag kan känna att jag saknar i visningsakvariet. Men samtidigt är starkt ljus och algerna inte kompatibla med djuren jag vill fokusera här på. Men jag har planer på att starta ett belyst akvarium med framöver. Det blir ersättaren för mitt föreningsakvarium.

 

PC073088.JPG.49d18e274e189a206ec6090725d7493b.JPG

 

Det är en hel del djur i refugiet med. Det urkramade vattnet hade gott om rörelse i sig.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Planen är hyffsat långt gången men inte helt klar. De två utmaningarna jag har är cirkulation samt inlopp och utlopp till kylaren.

 

Cikluationen kommer inte vara avancerad, inga vågfunktioner eller liknande. Men den måste vara så underhållsfri och robust det går. Jag kommer inte köra sump igen på den så jag behöver dra en slinga till kylaren och jag vill slippa ha slangar över kanten utan borrade hål med genomföringar. Samt att inloppet behöver vara ordentligt skyddat så att det inte åker in alger i pumpen... Men jag har en plan där med.

 

Har även planer på att fixa ett nytt dubbelglas. Den här gången vill jag har dubbelglas som går ta bort någorlunda enkelt för underhåll och putsning när tiden kräver det. Där finns också tankar men ingen färdig lösning.

 

Ska rita klart de och sedan blir det att handla ett nytt akvarium och börja bygga.

Ändrat av mikoto
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så spännande! Det är så kul att planera nytt akvarium.

 

Berätta gärna om din plan för kylaren! Annars har jag lite funderingar om jag får vara så förmäten: 

Den enda nackdelen med tångakvarium är att det alltid flyter omkring tångbitar som sätter sig i streamerpumpar och överrinningskammar. Framför allt är det trådalger under sommarbelysningen som är ett stort problem. Det som händer är att trådalgerna proppar igen kammen och vattenytan i akvariet höjs succesivt...

Nu ska du ju inte ha sump, men det kanske kan vara en bra ide att ha överrinningsbox till kylarens insug.

Detta för att få en hyffsat stor upptagningsarea, som inte sätter igen på en dag. 

Sätt insuget långt ner för att ha marginal för den minskande vattennivån.

 

Berätta gärna om dubbelglaset! 

Om du vill ha lite inspiration blev lösningen till mitt 200 litersakvarium riktigt bra. Jag satte fönsterisoleringsband på flänsen som sitter på akvatiet. 

WP_20170624_16_08_07_Pro.thumb.jpg.3bb16428c057d64d05768bff12e8bb26.jpg.0660502f505cb9531edd835bb44960d3.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

När det gäller själva cirkulationen är tanken att köra luft. Det blir mer underhållsfritt att lösa det så, har lite baktankar på hur jag kan dölja själva bubblorna och eventuellt minimera de vid ytan med. Men behöver fundera mer där.

 

Jag har tänkt bygga en box ja för intaget och precis som du är inne på så är tanken att inte ta ytvatten pga allt som samlas där. Det kommer bli en lite märklig konstruktion jag tror kommer fungera... 🙂 Just nu står valet mellan att ha kylaren bredvid eller under akvariet. Men jag tror inte jag kan köra den bredvid så antagligen blir det under... Men jag ska mäta snart. Det finns för och nackdelar med bägge. Jag måste laga kylarens styrpanel samtidigt med, det har runnit in salt i den så den är otroligt svår att använda. Men det är ett väldigt lätt problem att lösa.

 

Din lösning är väldigt lockande! Jag får studera den mer. Mina tankar har varit att hitta två aluminium profiler med spår i så man kan skjuta glaset fast i akvariet. Men det är så mycket potentiella problem med det att det mest varit tankar.

 

Jag hade planerat att köpa ett 100x40x40 akvarium för att jag hade för mig att de hade sådana på Hornbach... Men det finns det visst inte, de har 100x50x40. Det är högre än jag vill ha egentligen... Men det får kanske bli ett sådant ändå. Jag har lite planer för inredning som går på höjden. Men höjden kan få det redan smala akvariet att se ännu smalare ut. Får se det som en utmaning.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Är det ok om vi diskuterar ditt nya kar i denna tråden? 

 

Du är så hemlighetsfull med dina planer, blir ju så nyfiken...

Spännande att du väljer luft. Det har ju så många fördelar. Billigt, energisnålt och kan bli hur kraftigt vattenflöde som helst. Men den stora nackdelen är saltvandring som är så svårhanterligt. Du måste berätta om du löser den knuten! 

Tänker du använda rörvattenhissar eller lösa luftstenar? 

 

Angående intaget till kylaren fick jag en ide att du kan använda samma typ som finns i manetakvarier. Man har ett mycket finmaskigt nät istället för en överrinningskam. Nätet går även en bit ner i vattnet, så det är samma vattenivå i boxen och akvariet. Den finurliga delen är att man har ett strilrör som sprutar ut en del av returvattnet över nätet och på det viset trycker bort allt skräp. Kanske kan vara nått? 

 

Dubbelglas är inte lätt. Det bästa hade ju varit att pressa glaset mot packningen, typ som en fönsterkarm.

 

Synd att det bara finns "sötvattens"-anpassade standardakvarium. Man hade ju önskat att 50 cm var bottendjupet istället för höjden. 

Å andra sidan är Hornbachs akvarium väldigt billiga.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja visst, det är bara diskutera! När planerna är längre gångna startar jag en till tråd. Det är inte så hemlighetsfullt utan snarare vagt, inga tankar är helt satta ännu.

 

Min plan på luften är att ha en "falsk baksida" i akvariet där stenarna sitter, kanske 3-4 stenar fördelade jämt över längden. Så rör sig vattnet ända ifrån botten och jag slipper se bubblorna. Jag har inte haft så mycket problem med saltvandring faktiskt. Inte där i lokalen iaf, kanske är för att luften är relativt fuktig därnere? Jag har haft en sten igång i sumpen i ett halvår bredvid min avstängda skummare och den har inga avlagringar på sig. Men jag ska nog sätta en sned skiva i toppen som riktar ut bubblorna och flödet från baksidan ut mot resten. En utmaning är att få den "falska" baksidan att inte bli en genomskinlig glasruta. Kanske "spackel målar" den med svart silikon. Tror inte jag vill ha BTN slimline, det är snyggt men äter djup för ögonen och går inte skrapa. Det hade nog varit bra att kunna ta loss den falska bakrutan med... För underhåll eller det oundvikliga att något fastnar halvvägs ner någon gång.

 

Intaget är ganska klart, men jag vet inte hur jag ska beskriva det... Eller hur stort jag kan göra det utan att det retar mig. Utmaningen med att ha en begränsad storlek.

 

Dubbelglaset har retat mig ett tag. Det måste finnas någon simpel väg att gå... Har många lösa tankar som inte format sig klart ännu. Jag tror att absolut täthet är inget krav egentligen om det går enkelt att någon gång ibland gå in och sanera vid behov. Hyffsat tätt måste det bli, men så länge utbytet av luft är minimalt bara så tar det nog lång tid innan kondens bildas.

 

Ja, djupet är lite tråkigt. Speciellt med min falska baksida. Men min bänk är bara 50 cm djup och dubbelglaset och isoleringen på akvariets baksida tar nästan 5 cm bara de så jag får inte plats med djupare än 45 cm som bäst. Så 40 är relativt godtagbart. 

Ändrat av mikoto
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Jag har släppt ett till videoavsnitt! Lite prat och en titt på min mat, mer krabbor och lite mer refugium. Skulle behöva en undervattenskamera och filma lite nere i refugiet med kanske. Men det kanske är för trångt för att man faktiskt ska se något vettigt även om jag får ner en kamera där...

 

 

  • Gilla 4
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Jag pilla lite i algerna igen och hitta denna:

 

havssallad.jpg.3e545b8b34eb10bff4c7c3618c3b62b7.jpg

 

Ca 13 cm lång då jag inte fick med något att jämföra med storleksmässigt. Men det ser ut som havssallad! Då fanns det lite sådant på min sten som tagit sig. Inte helt överraskande då det är en väldigt vanlig art på vår kust. Men trevlig oavsett då de är fina och lite större art än mina övriga sorter.

  • Gilla 4
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Sitter hemma sjuk den här veckan men nu har energin börjat återvända och jag orkar pilla lite med akvarierna. Den här hade hunnit växa upp sedan sist. Det är fräckt hur fort sådant här kan växa. Fick ta ut den så något annat kund få lite ljus på sig. Det är några röda alger i stora tofsar som växer bra med. Samt lite brunt slem men det är bara skrapa bort, det växer ju det med.

 

1420472280_Havssalladnr2.jpg.3baacdfc48eade554b43591fe29f20cf.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Det är viss sport fortfarande med det här akvariet. Jag har byggt om returen och uppgraderat flödet. Men jag vet inte om det blev som jag drömt... Men akvariet går rätt bra ändå. Ska filosofera vidare men här är två foton av mina ålgräsroser.

 

2108109316_120lgrsros1.jpg.5b5c2020c6eaef9a692f1be4d4dfa33f.jpg

 

1187395195_121lgrsros2.jpg.7560aeca71446a1ee3a27e1c3085beec.jpg

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Jag gör fortfarande massa timelapse filmer så jag plågar er med en till. Jag försöker fortfarande få upp tillväxtfarten på min förmodade sjöros så jag handmatar den med små räkbitar just nu. Den tar de, men jag får nog vara tålmodig med att se om det gör någon skillnad. Det här är min första 4K 60 fps video, jag kan inte filma i det med någon av mina kameror men genom att göra timelapse sessionerna med kameran och sedan sätta ihop bilderna i Davinci Resolve kunde jag skapa en ändå.

 

 

  • Gilla 3
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Mitt refugie har gett mig en del problem under ett tag nu. Det lossnar mycket algbitar från det och det har lortat ner akvariet väldigt. Jag ska börja göra rent men vill motarbeta problemet först så jag motarbetar att det uppstår på nytt. Så jag har funderat på ett förfilter till min returpump. I veckan titta jag i min bra och ha låda och hitta diverse PVC delar som passa bra för jobbet. Så jag pilla ihop något.

 

227070134_210Delar1.JPG.569718d4f2deebc9e6baf25149092c39.JPG

 

Här är huvdelarna, en pumpkoppling, en 110 mm muff, lite 110 mm rör, diverse  25 mm kopplingar och tror det är ett lock från någon gammal aquacare filter.

 

189834099_211Nt.JPG.30dd3249850528d833004089aa7b4ec7.JPG

 

Här är mitt intagsnät. Den här ska allt vatten passera igenom och så får jag spola av den regelbundet. Jag hoppas 110 mm diametern ska vara grov nog för att jag ska slippa göra detta dagligen utan mer sällan.

 

287151502_212Frdig.JPG.12ddc6956b08ba2d90568f46672227e3.JPG

 

Här är filtret klart. Väldigt då delar är limmade, i princip bara bottenplattan till huvuddelen. Då det sitter på pumpens sugsida så kommer undertrycket se till att delarna hålls ihop snarare än åker isär. 

 

Det är onödigt mycket böjar men det blir lättare att förstå på nästa bild.

 

1456802910_213Installerad.JPG.36e7b4d078af1b9e0510332534488308.JPG

 

Här är mitt filter installerat. Det hade varit mycket bättre att ha ett rakt rör mellan pumpen och filtret. Men pumpen är här vriden så mycket det går så som den sitter. Jag kan inte vända pumpen. Då måste jag göra om hela returledningen samt troligtvis lossa genomföringen till akvariet och baserat på språket jag nyttja sist det hände så har jag lovat mig själv att aldrig göra om det.

 

De två 45 graders vinklarna behövdes för att kunna flytta filtret i höjdled. Filtret står på sumpens botten och pumpen en bit ovanför.

 

Nu är det bra lortigt i akvariet dock efter att jag fick pilla runt så mycket i sumpen. Strumpan som filtrerar är fin men de riktigt små partiklarna tar den inte...

 

Jag behöver titta på en lösning för att få vattnet klarare med, det är ganska missfärgat nu. Kol är ett alternativ men jag har en ozon generator. Fungerar på att köra den i små omgångar på natten och se om det kan ge effekten jag behöver utan att behöva byta mer kol i veckan. Ozonet blir ganska underhåll och kostnadsfritt.

  • Gilla 3
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

On 2022-02-16 at 08:39, mikoto skrev:

Jag gör fortfarande massa timelapse filmer så jag plågar er med en till. Jag försöker fortfarande få upp tillväxtfarten på min förmodade sjöros så jag handmatar den med små räkbitar just nu. Den tar de, men jag får nog vara tålmodig med att se om det gör någon skillnad. Det här är min första 4K 60 fps video, jag kan inte filma i det med någon av mina kameror men genom att göra timelapse sessionerna med kameran och sedan sätta ihop bilderna i Davinci Resolve kunde jag skapa en ändå.

 

 

Coolt! 

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Jag har lite utmaningar med mina anemoner i det här akvariet, men det är nog på väg att rätta till sig nu igen som väl är. Får skriva mer ett senare tillfälle.

 

Men jag hitta en mystisk hög  i sanden för någon vecka sedan. Dessvärre var den borta efter några dagar när jag skulle fota den. Men idag har det kommit en ny. Så något spännande har bosatt sig i den.

 

339458341_220myskohg.JPG.5836a265490183eafaa5081f8cbf47aa.JPG

 

166574752_Myskohg2.JPG.fda94d58ad5c4a25ca2d71408a47cbf9.JPG

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så trevligt! Du har fått en sandorm eller sandmask i ditt hem. Såna högar ser man i tusental på grunda lerstränder. Havsborstmasken lever inte i högen utan under den. Masken äter sanden och livnär sig på allt organiskt material i den och bajsar sen ut sanden igen. Så det är egentligen en hög med skit...

Jag får dock sommarkänsla när jag tittar på dina fina bilder 🙂

De lystrar till namnet Arenicola marina

 

 

Ändrat av Slanten
  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Coolt! Jo jag har sett sådana högar tidigare när vi varit ute och misstänkte det var någon art av mask. Undrar hur stor den kan vara, jag minns inte att jag lagt i den medvetet. Det var ett tag sedan vi var ute och fånga något så jag måste ha haft den ett tag. Kul om den klarar att livnära sig på det som finns i min sand. Idag är högen ännu större.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Jag hittat en liten lustig krabba i karet, den sitter alltid på olämpliga ställen men häromdagen satt den så jag kunde få en usel film av den iaf. Ingen aning om art, den verkar filtrera saker ur vattnet. Utgår från att den är från vår gemensamma fisketur förra året, så något hittar den nog att äta.

 

 

Ändrat av mikoto
  • Gilla 5
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, den ser ganska fräck ut. Jag har sett skymtar av den tidigare men trott det varit en liten trollhummer. Den är verkligen inte stor, den är lika bred med klorna som min lillfingerspets.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Igår titta jag en sväng till och jag har minst två av dessa, undrar om de har växt i akvariet och var mindre från början?

 

Jag har tänkt lite och funderar på om dessa kan vara porslinskrabbor Pisidia longicornis. Ska vara nära besläktade med trollhumrar.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...