Gå till innehåll

Nytt 200 liter kallvatten


Rekommenderade inlägg

Här var det inte mycket fart. Akvariet går. Det vore nog synd att säga att det går fantastiskt men det skänker en del glädje här hemma. Jag har kommit fram till att det på något sätt är lite... Tråkigt? Svårt att sätta fingret på vad som orsakar det bara. Roligast är sumpen faktiskt, det är så kul att se vad som växer där i. Men det kommer en del smygande uppe i visningsdelen med så det är alltid kul att sitta och spana efter något nytt.

 

Något som definitivt piggade upp intresset ett par klipp var helgen då jag äntligen tog mig energin och tiden att åka till Lysekil för att hitta lite nytt till akvariet. Det var en riktigt fin dag på havet och det blev en stor uppsättning nykomlingar. Nu är det full fart i akvariet!

 

Jag ska hämta hem mitt nitrat och fosfat test för att testa om refugiet har gjort någon skillnad. Om det faktiskt har gjort det kan det vara av intresse att skicka ett ICP test för att se om algerna äter några makroämnen som behöver fyllas på. Lite bilder den här gången.

 

260682478_FTS225-10.jpg.e9fc9ab9f0e6c421a38ebd75655d2853.jpg

 

En överblick. Det här akvariet är väldigt svårt att fota och perspektivet ser väldigt annorlunda ut mot verkligheten.

 

1001875405_230Hydroid.jpg.2e3f0d6d3465fd1d3a8e323b2a5ec434.jpg

 

Det här är nog en art av hydroider. De fanns i stora mängder på flytbryggorna i hamnen så jag tog med några klasar. Får se om de klarar sig på maten jag doserar.

 

1128519093_231Tngborre.jpg.f6b0fa1415f0b45caa0d3333387277bd.jpg

 

Jag hitta tre tångsjöborrar att fylla på akvariet med. Men jag la ner alla i sumpen där de är omöjliga att fota. Så det får bli en bild på min gamla. Den har jag haft över ett år nu.

 

409575755_232Havstulpan.jpg.c9e51a66a309a46b1be82050f1c47584.jpg

 

Den här havstulpanen hitta jag idag. Den sitter på en av mina gamla stenar så jag antar att den är gammal den med. Men jag har på något sätt missat den innan.

 

865683367_233Smrbult.jpg.e904609c8be2740eac08eba2bca47dbc.jpg

 

Nu finns det äntligen lite fisk i akvariet! Det här är en av två sjustråliga smörbultar jag fick med mig. De verkar perfekta för mitt lugna och ganska höga akvarium, hoppas de ska trivas. Det blev lite andra fiskar med men de är svårare att fota.

  • Gilla 8
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu har jag mätt lite grann för första gången på sju månader. Mätte nitrat, fosfat och KH. Näringsvärdena talar för sig själva:

 

1319159623_Mtvrden261022.jpg.50c500413c288aee70a5daf232b99031.jpg

 

Så länge mina tester inte är defekta så har mitt refugie sugit ut all näring ur vattnet. Får ingen färgton alls på något av de två testerna. Även om jag kanske inte skött akvariet pedantiskt hade det fått en cyclops kub om dagen under en ganska lång tid nu. Så näringstillskott har funnits.

 

Men det är ju bra, bara mata på då!

 

KH var 6.7. Det var helt inom mina förväntningar, KH har historiskt aldrig direkt förbrukats i mina kalla akvarium. Det var enligt mina anteckningar 8.0 i Mars men jag har gjort flera vattenbyten sedan dess så det säger inget.

  • Gilla 5
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Lite sena tankar från grannen i väster. 

Refugiet var sannerligen en fullträff. Det är uppenbarligen ett effektivt sätt att ge lite näringsbalans i ett kallt akvarium. 

 

Hur har det gått med hydroiderna? Det följer ofta med en rackarns nakensnäcka som gör rent hus på några dagar. Konstigt att hydroiderna överlever i havet.

 

Havstulpanen har nog kommit in i akvariet som en larv. Det är nog en av de roligaste sakerna i hobbyn tycker jag. När oväntade djur dyker upp från ingenstans.

 

En riktigt fin bild du fått på den sjustråliga smörbulten. Det är trevliga små fiskar. 

 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, jag har gett upp på att försöka styra vad som växer däri men resultat verkar det ge!

 

Hydroiderna har gått ett dystert öde till mötes. De levde ett par veckor men sedan gav de upp. Jag hade de både i visningsdelen och sumpen men bägge gick åt ungefär samtidigt.

 

I förrgår såg jag den här lilla godingen glida förbi på framrutan. Ingen aning om den är relaterad till hydroidernas öde men den hade stark färg i de gula partierna iaf. Kanske 2 cm i längd.

 

785703250_Litennakensncka.jpg.95905bab14f347de8d569694ef34bca3.jpg

 

Energin för att göra annat än att mata i akvarierna har varit lite begränsad en tid men på agendan ligger att göra en ny film om det här akvariet. Jag köpte nyligen en(till?) ny kamera och märkte precis att dennes högsta kvalitet på inspelningarna inte fungerar med gratisversionen av min videomjukvara. Så lika bra att det bara blev lite slöinspelningarna än så länge.

  • Gilla 3
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu har du väl en kamera till varje akvarium i föreningslokalen? Hehe

 

Det var en vacker nudis! Men den är helt oskyldig, den gillar annat att äta. Den skyldiga hydroidätaren är fulare. 

 

En ny film ser vi fram emot. Hoppas att alla på forumet hittat till din kanal på Youtube. En sökning på "Fast i Havet" guidar dig rätt. Rekommenderas varmt för det är nått så unikt som en saltvattenskanal på svenska!

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Den kvoten överskred jag för längesedan... 🙂

Jag gjorde en miniskörd av refugiet häromdagen.

 

102786424_Refugiefullt.jpg.5b41b06f64932fcafa6b7fb72890a270.jpg

 

Såhär ser det ut när det är dags just nu... Eller ja, såhär ser kameran det. Den stackars maskinen får vrålpanik av ljuset där nere. Ilsken reflektion från lampan rakt i ytan som bländar och fräter ut allt ljust. Men typ såhär. Algerna börjar växa för nära ytan och när de gör det får de all möjlig tillväxt som ger de här slemmiga täckena.

 

508854380_Refugiumskrd.jpg.250e317ef40aca5879979b2fa651c1ff.jpg

 

Jag brukar slita åt mig ett par nävar så ordningen återställs. Ordentligt utkramat sedan har jag den här neonfärgade spaghettin i handen. Ser inte så imponerande ut men det är ändå en del massa om man jämför mot torrvikten på maten som introduceras.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 7 månader senare...

Det här akvariet är i en knepig fas. Jag har insett under en tid att jag designade akvariet helt fel. Det fick en form pga platsen den skulle stå på, men i efterhand har jag svårt att få den ganska höga kubaktiga formen att fungera vettigt för något. Jag är inte alls säker på hur jag ska rätta till det heller. Jag är inte så inne på att avveckla den heller och skaffa en ny för det skulle kräva ganska omständig förändring av hemmet.

 

Så jag får försöka jobba långsamt på att rätta till det så mycket det går istället.

 

Vattnet i akvariet har varit ganska eftersatt en lång tid, jag har bevakat Nitrat och fosfat och de hanteras överlag effektivt att mitt refugie(som är den mest lyckade delen av det här akvariet). Men jag skicka in ett ICP test förra veckan för att se vad det kunde ge. Det gav ganska spännande resultat! Ganska annorlunda mot vad jag tänkt mig.

 

Följande ämnen är för låga:

 

kalium
Boron
Magnesium
Kalcium
Jod

 

Natrium är iofs också låg, men salthalten var enbart ca 30 promille istället för mina ordinarie 33. De flesta av dessa värden var inte otroligt långt ifrån heller. Mitt KH mättes inte av detta ICP test men jag har mätt med dropptest och det är alldeles för lågt, nära på 4. Så jag behöver stötta upp det. Jag gjorde för övrigt ett 50 liters vattenbyte redan innan jag fick tillbaka resultaten så de flesta av dessa är redan något korrigerade. Jod har jag hemma redan med så det kan jag tillsätta, speciellt då det verkar vara något som ska finnas i relation till fosfat.

 

Det som var mer intressant var det som var för mycket av istället.

 

Fosfat, dock inte så farligt. Men mitt nitrat är obefintligt så jag är någorlunda nitrat begränsad. Men det är nog något som varierar vilt pga min stormatning jag fortsatt med(ca 1 kub cyclops per dag).

 

Silikon och silikat, men bara ca dubbelt mot önskat, så helt ok.

 

Zinc, koppar, nickel och maganese. Alla dessa är mångdubbelt högre än önskat, framförallt zinc är ganska mycket tokigt med en nivå på 3018.2% mot rekommenderat värde, de andra pendla mellan 200 till 700% över så inte perfekt heller.

 

Ingen av dessa kan ens nudda mina järn nivåer...

 

Iron.png.e93b4d92bedebf99a47f9f1122ee254a.png

 

Den godingen.

 

För mig är den nivån ganska förvånande, det borde komma ifrån min växtnäring jag tillsatt ibland. Nästan alla de höga metallerna kommer nog från den. Men mitt intryck av järnet i den är att det inte löste sig vettigt i saltvattnet. Även Fauna Marin meddelar att järn inte är stabilt i saltvatten och fäller ut lätt. Men av någon anledning är det skyhögt hos mig.

 

Ingen mer växtnäring iaf då 🙂

 

Jag kommer fortsätta med några fler vattenbyten, höjning av KH samt jod. Det borde rätta till det mesta

 

Mina alger i refugiet har sett småtråkiga ut ett tag. Men hårdheten, eventuell brist på nitrat och för lågt kanske kan haft ett inspel? Det har definitivt inte varit en brist på järn iaf.

  • Gilla 4
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 5 veckor senare...

Växtnäring för krukväxter är totalt olämplig till saltvattensakvarier.

Det innehåller många gånger för mycket metaller- spårämnen och en hel del nitrit och urinämne.

Att järn ofta är mätbart i saltvattensakvarier beror på att man tillsätter chelaterat järn. 

Annars skulle det fälla ut direkt med fosfat i den flytande gödseln.

När det gäller saltvatten är det lite krångligare då olika chelat bryts ned biologiskt med olika hastighet och det är också olika hur de klarar pH 8 eler högre.

 

Ändrat av stigigemla
  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det var ju nu Happy Ferro jag doserat som är för akvarieväxter: https://www.fiskfoder.se/product.html/jarntillskott-godning-flytande

Men de flesta akvarieväxter är väl i princip landväxter så kritiken kan säkert vara rimlig oavsett.

 

Jag har för övrigt gjort den första korrigeringen jag skrev om ovan. Salthalt är justerat, vattenbyte utfört, jod doserat och jag har med ballingsalter ökat KH, Ca samt Mg. Så allt är lite vassare.

 

Jag har kört min ozon generator några stunder med och det har fått bort den värsta färgen. Akvariet behöver fortfarande hjälp dock, mest för att få det roligare. Invånarna ser fortfarande glada ut, förutom anemonerna. Det kan hända att jag har för varmt för de kanske? Oavsett är akvariet dåligt anpassat för de på många vis och jag kommer nog undvika att introducera fler om jag inte gör något genombrott i hållningen av de. Framtiden för vad jag ska ha i akvariet är fortsatt osäker.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

För landväxter tillkommer något som kan vara mycket effektivt i att binda vissa spårämnen: Jord

Jag är själv mycket tveksam när det gäller att använda Happyserien. Jag har försökt i sötvatten och faktiskt hällt ut den i avloppet då jag hoppas att reningsverket tar bättre hand om det än vad mina sötvattensväxter gjorde.

Nu använder jag en replik av Tropicas Special Nutrition för mina sötvattensväxter. 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

On 8/5/2023 at 10:50 PM, mikoto said:

Jag har insett under en tid att jag designade akvariet helt fel. Det fick en form pga platsen den skulle stå på, men i efterhand har jag svårt att få den ganska höga kubaktiga formen att fungera vettigt för något. Jag är inte alls säker på hur jag ska rätta till det heller.

Vad är problemet, aquascapen?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är en hel fel saker som blev sådär.

 

Första är placeringen, eller mest placeringen av kylaren. Den för inte något outhärdligt ljud men den låter ganska trist och står nästan mitt i rummet. Ingen enkel lösning på det. Hade behövt placera akvariet mot en vägg till ett annat rum i den bästa av världar, men det är svårt i min lägenhet. Speciellt när man delar den med någon annan 🙂 Eventuellt kanske man kan bygga en "isoleringslåda" typ den som Jon-Olav gjorde. Men har även väldigt begränsat med utrymme att bygga in den på.

 

Nästa del är relaterad till vad jag vill hålla.

 

Målet var från början att hålla anemoner och filtrerande djur. Men det känns idag som att det bästa hade varit att göra ett akvarie för sådana djur ett där man kan släppa i fint partikel foder som cirkulerar om och om igen förbi djuren så de kan äta långsamt under en längre tid.

 

Jag har gjort ett akvarium som fungerar så, men den typen av akvarium behöver ett  långt och ganska smalt akvarium. Med en speciell typ av inredning. Här i slås flöden och strömmar sönder och maten far ganska fort ner i sumpen eller fastnar på akvariet botten och tar sig inte därifrån.

 

Det går punktmata men det är ohållbart besvärligt så fort invånarantalet ökar. Jag behöver enklare lösningar.

 

Det är för närvarande uselt att hålla fisk i. De tar sig över i min avrinningsbox på nolltid och är orimligt svåra att få upp ur den. Det här är något jag tänkt på att lösa. Jag har köpt en kam att sätta på boxen. Med den borde det iaf minska problemet. Men hade jag gjort akvariet idag hade jag gjort om avrinningen helt och kanske har en "indirekt" avrinning där vattnet tas mycket längre ner i akvariet innan det tar sig över boxens kant. Då kunde man skyddat inloppen bättre mot alla sorters nyfikna djur.

 

Jag hade tänkt skriva mer men jag kom på en sak när jag börjat fundera på anledningar till akvariet är dåligt för alger med...

 

Det kanske inte är så uselt för alger?

 

Jag skulle behöva någon extra pump för att få lite fart på vattnet. Men annars med en bättre lampa skulle jag kanske kunna göra om akvariet till ett algfokuserat.

 

Behöver fortfarande tänka på överrinningsboxen så den inte blir full med skräp, även för kammen. Skulle nog avveckla mitt refugium med. Det har varit positivt för akvariet men det är dåligt placerat och kan för min del avslutas. Fiskarna skulle nog uppskatta algerna mer med. Samt att jag kan bygga ett anemon akvarium i min lokal istället. Så nu har jag lite tankar att börja brottas med ändå. Kanske går det rädda...

 

Kylaren är förstås ett problem fortfarande. Men frågan är om det inte kan lösas det med på sikt... Inte som akvariet fungerar nu, men det kan det ändras på.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

13 hours ago, mikoto said:

Målet var från början att hålla anemoner och filtrerande djur. Men det känns idag som att det bästa hade varit att göra ett akvarie för sådana djur ett där man kan släppa i fint partikel foder som cirkulerar om och om igen förbi djuren så de kan äta långsamt under en längre tid.

 

Jag har gjort ett akvarium som fungerar så, men den typen av akvarium behöver ett  långt och ganska smalt akvarium. Med en speciell typ av inredning. Här i slås flöden och strömmar sönder och maten far ganska fort ner i sumpen eller fastnar på akvariet botten och tar sig inte därifrån.

Resonansvågor kan lyfta partiklar från botten, detta kombinerat med en vertikal laminär ström (gyre) borde kunna koncentrera foder och andra partiklar till iaf nedre mitten av karet.

 

Även kanske stänga av returpumpen från sumpen en timme? Vissa pumpar har ju en automatisk funktion för det, jag vet inte om det finns 230V tidur att köpa som bryter strömmen under en viss tid.

 

Ändrat av Christian J
  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Är osäker hur väl det kommer gå att skapa en stående våg i det här akvariet. Det finns bara en sida att sätta pumparna på egentligen då det har två visningssidor. Akvariet är väldigt kort och det kommer skvalpa över boxen konstnant då den kommer vara på motsatt sida... Men det kan vara värt ett försök.

Stänga av returpumpen är inget bekymmer. Jag har en Profilux med powerbar så kan bara göra ett schema. Så möjligheten finns.

 

Men jag ska börja tänka på en ombyggnation av akvariet nu, det väcktes en del spännande tankar för första gången på länge...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

23 hours ago, mikoto said:

Akvariet är väldigt kort och det kommer skvalpa över boxen konstnant då den kommer vara på motsatt sida...

En annan idé kan vara en laminär ström (runt en vertikal axel), så det bildas en virvel i karet. Det borde koncentrera mat och detritus till mitten av botten. Om man sedan kombinerar detta med en glest förekommande vattenpuls riktad mot botten precis där mat och detritus samlas borde det virvlas upp igen.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 månader senare...

Jag har fått hem en del av sakerna jag behöver för att piffa upp det här akvariet, ska bara klämma i de med... Men det var inte det jag gjort idag. Jag var en sväng på Sjöfartsmuseet i Göteborg. Det finns en del rapporter om deras varma kar men jag tänkte skriva om de kalla lite istället.

 

Det var en lite sådär dag dock för att dokumentera. Det var fullt med familjer på besök idag, iofs kul med engagemanget men det var något stimmigt. Men jag ser dagen mest som ett förberedande för ett framtida djupare besök. Mina bilder blev lite därefter.

 

Nordhavet.jpg.f2fa5ece01b1ec2f7038d7b820bab67a.jpg

 

Jag börjar med den här, Nordhavet tror jag den hette. Rejält rektangulärt akvarium. Över två meter högt. Största blickfången ett gäng yngre torskar och krabbtaskor. Med lite andra gömda invånare som rötsimpor. Kanske lite sparsamt inrett, det ser lite tomt ut? Finns stor sittbänk dock och flödet är mycket milt, så behagligt att titta på.

 

Tangskogen.jpg.d825357f2a4fcd5d205fd943b7024371.jpg

 

Tångskogen hette nästa. Det tveklöst bäst belysta kalla akvariet. Triangelformat med välvd framruta. Nu kommer jag låta mycket gnällig men jag hade gärna haft rutan plan för att kunna fota och filma. Välda rutor och kameraobjektiv är som olja och vatten 🙂 Men det var fräckt att titta på. Underbar färg på havssalladen. Flödet kan nog tyckas milt vid en första anblick men jag såg flera indikatorer på att det är rätt bra sprätt på vattnet häri.

 

Sjograsangen.jpg.1cca13f1b0e54f34f1ebb953668b70cf.jpg

 

Sjögräsängen var ett ganska trevligt akvarium, stort rev till höger som det nog döljer sig en del kul i. Akvariet är ganska sparsamt belyst dock, kanske inte behövs mer för invånarna häri? Om det vore sant hade det varit himla bra för mina framtida planer...

 

Sjogras1.jpg.d93e0f7d3dcc125e52bfdff9de897b15.jpg

 

Sjogras2.jpg.cc2df1729949baf7e2b1016ff3a18cab.jpg

 

Två försök att få någon bild med skärpa. Skulle behöva ett stativ för att ha en chans med kameran därnere. Våra ögon är mer tolleranta mot försiktigare ljus är en kamera är. Men det var det som var besökets syfte å andra sidan, att reka lite.

 

Bergvaggen.jpg.b30b0df0388c58294a17a57c06311a40.jpg

 

Bredvid Sjögräsängen så var det ett ej färdigt akvarium i samma storlek som kallades bergväggen. Det låter kul!

 

DenFriavattenmassan.jpg.93257b56667fcc5a00b667d5d13970a7.jpg

 

Jag fastnar aldrig någon längre stund för manetakvarier när jag ser ett. Men de har väldigt spännande former. Jag är nog oftast för uppjagad av tankarna på de andra djuren för det är egentligen lugnande syner från ett sådant här akvarium.

 

Djuphav.jpg.f489c6b7526f88a7e6746500d23bc6aa.jpg

 

I rummet bakom så fanns ett otroligt spännande akvarium. Jag minns inte titeln men den simulerade en djuphavsmiljö. Jag ber om ursäkt för den hemska bilden men det här är nästan omöjligt att fota av. Det här rummet är mörkt något otroligt, den här gången var det svårt att se ens med blotta ögat. Antagligen är det att man har svårt att anpassa synen från de ljusa delarna av utställningen för jag hängde här en stund och såg mer och mer.

 

Handikapp två är den inte bara har en välvd ruta utan den är dessutom konkav istället för konvex! Jag förstår att det är för att den ska fungera i rummet och ge lite mystik men amatörbiologen i mig önskar att jag kunnat få ha en bättre chans att filma och fota här. Designern hade väl kunnat fått våldföra sig på något av de tropiska karen istället 😄 

 

Oronkorall.jpg.363d11778c8fa14f543379c08bde2f34.jpg

 

Jag har väldigt lite erfarenhet av Öronkorallerna(är tveksam till om jag någonsin kommer få någon på egen hand heller), men jag tyckte mig inte så några polyper alls? Så funderar på om de är döda hela gänget just nu, såg ingen utslagen död mans hand heller. Hoppas oavsett att få höra i framtiden om deras utmaningar och framgångar med dessa djur! Det här akvariet har massa potential.

 

Rodhaj.jpg.c688d8494c10f863f632539293cc867b.jpg

 

Det finns såklart ett akvarium med rödhaj med. Jag är nog lite tråkig dock och säger att de här är inte fantastiskt roliga att titta på i ett akvarium... Men det är nog viktigt med en utställning för gemene man som säkert gärna vill se en av våra svenska hajarter på nära håll!

 

Det fanns ett akvarium bredvid med sjöhästar också men jag är osäker om det var kallvatten? De är inte från vår kust oavsett 🙂 

 

Såklart mest fokus på de varma karen där nere och fler av de såg riktigt bra ut. En del verkar vara underväldigade av det stora akvariet men jag tyckte det såg otroligt lovande ut. Men jag hade ju förmånen att låta det mogna ett år först med.

 

Det enda jag kunde önskat mer är ett akvarium med medelhavsdjur också, i övrigt är jag nöjd! Om det är mindre besökare på vardagar kan det vara värt att ta ut en semesterdag.

  • Gilla 4
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...