Gå till innehåll

Hela 4 veckor :(


Henke H

Rekommenderade inlägg

7 timmar sedan, stigigemla sa:

72 dagar är en myt. Det fick man fram genom att hålla pricken på en så låg temperatur så att metabolismen var så låg att den nästan dog av det. Förr hade offentliga akvarier 40 dagar. Med kraftig UVC har jag nu kört affären i ett antal år utan att ha sett en enda prick. Men gälmask och inälvsmask behöver man hålla koll på.

Vilket dagantal är det som gäller då? För att vara 100% säker alltså?

Förresten, blev nyfiken nu.. :) Driver du egen butik? Vilken då?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

9 hours ago, stigigemla said:

72 dagar är en myt. Det fick man fram genom att hålla pricken på en så låg temperatur så att metabolismen var så låg att den nästan dog av det. Förr hade offentliga akvarier 40 dagar.

Det verkar som om källan till "72 dagar" är Colorni, A. and P. Burgess. 1997. Cryptocaryon irritans Brown 1951, the cause of "white spot disease" in marine fish: an update. Aquarium Sciences and Conservation, 1: 217–238. Har du läst den? Jag har inte lyckats hitta den gratis någonstans.

 

Quote

Med kraftig UVC har jag nu kört affären i ett antal år utan att ha sett en enda prick.

Jag har sett (och fått) prick på fiskar även från butiker med UVC, men det kan självklart skilja beroende på UVC-effekt, inredning osv.

 

3 hours ago, Lasse said:

Effekten av oxydatorer är inte bara att syrehalten ökar - det är en bieffekt. Den dödande effekten är att det bildas en massa aktiva syreradikaler när den delen av H2O2 som inte blir syrgas direkt sönderdelas ute i akvariet. Effekten är kemisk oxidering såsom med klor och ozon.

Kan inte det vara farligt för fisk och övriga djur? Åtminstone ozon brukar man väl avråda från att dosera rakt ut i karet (utan hellre låta det reagera inuti en skummare)?

Jag testade med 25mg ozon i skummaren vid ett tillfälle (osäker på verklig effekt, det är en 25 år gammal ozonapparat), det verkade inte hjälpa alls.

 

1 hour ago, runstenen said:

Polyplab Medic :

It contains a reef-safe oxidizing agent and is particularly effective against Marine Ich - Crytopocaryon Irritant as well as others. 

Här är produktsidan: https://www.polyplab.com/products/medic

Här är en recension som nämner "crystallised peroxide salts" som ingrediens: https://www.practicalfishkeeping.co.uk/gear/reviews/articles/review-poly-lab-medic-marine-fish-treatment

 

1 hour ago, Henke H said:

Vilket dagantal är det som gäller då? För att vara 100% säker alltså?

http://edis.ifas.ufl.edu/fa164 skriver:

 

"The length of the entire life cycle varies, depending upon a number of factors, including strain of Cryptocaryon, temperature, salinity, and fish host ... Even for a specific strain and fish host, the life cycle may vary by weeks or months ... An average life cycle appears to be 1 to 2 weeks; however, life cycle durations may range from 6 days to 11 weeks, primarily because of the unpredictability of tomont development "

 

Jag skulle gissa att man kan vara "ganska säker" efter en månad, och närmare 100% efter två månader, men det förutsätter förstås att det inte finns stammar av prick som är hittills okända för vetenskapen... Jag tycker mig även ha sett drabbade fiskar bli återinfekterade nästan kontinuerligt (nya prickar innan de gamla hunnit försvinna), kanske det då rört sig om flera stammar samtidigt.

 

 

 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

4 timmar sedan, Christian J sa:

Kan inte det vara farligt för fisk och övriga djur? Åtminstone ozon brukar man väl avråda från att dosera rakt ut i karet (utan hellre låta det reagera inuti en skummare)?

Jag testade med 25mg ozon i skummaren vid ett tillfälle (osäker på verklig effekt, det är en 25 år gammal ozonapparat), det verkade inte hjälpa alls.

 

De flesta högre djur inklusive coraller har ett visst skydd för fria syreradikaler - sk antoxidanter. Peroxid finns mycket i naturliga kretslopp. 

 

Orsaken till att man låter ozon gå in i skummaren är att man optimerar lösligheten i vattnet. När sedan 03 sönderfaller till en syreatom och en syrgasmolekyl - det är då den kemiska oxideringen händer.

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

On 6/15/2018 at 0:27 AM, Lasse said:

När sedan 03 sönderfaller till en syreatom och en syrgasmolekyl - det är då den kemiska oxideringen händer.

Menar du att det alltså är de resulterande fria syreatomerna som gör nytta, inte ozonmolekylen i sig? Vilket steg i reaktionen är det då som anses vara hälsofarligt för människor och djur, själva ozonmolekylen eller de fria syreatomerna? Är väteperoxid mindre farligt för människor än ozon för att det är en vätska och inte en gas?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Uppdatering!

Kan nu inte längre se några prickar på fisken :tennis: Har gjort några vattenbyten och kört stenhårt med @per.w recept på vitlöksmix (Tack!!)

Mitt 80w uvc går på fullvarv 24/7.

Fiskarna äter, är pigga och verkar må allmänt bra.

Tusen tack för eran hjälp. @per.w @Lasse @stigigemla  @mcjagg Med flera!

 

PS. 

Är det smart eller osmart att köra uvc på returpumpen? Eller skall uvc helst gå på egen pump? Man tappar lite flöde om uvc’t går på returpumpen tänker jag..? Hur har ni gjort?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...