Gå till innehåll

Peters nya rev


peterj66

Rekommenderade inlägg

När det gäller leverans så måste du bära själv. Jag hade tur med en sjysst chaffis som hjälpte till.

Håller med om att det framförallt är för möjligheten att skräddarsy ljusbilden som gör det värt att bygga själv. Belysningen jag kör är helt utan linser. Inget disco eftersom jag  delat upp det på många ljuskällor. Funderar också på att köra frostad akryl men har inte kommit så långt än. Prismässigt så blir det ju billigare med Blackbox fron eBay. 
Tror min belysning landade på ca 4000kr vilket ändå känns ok 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu med fisk och koraller. En del koraller är fortfarande inte limmade ,men jag shoppade epoxi på zoogiganten idag så till helgen så blir det lite bättre organiserat. Helgens shopping på företagsakvarium (tre firrar och två räkor) klarade transporten utan problem och trivs bra.

IMG_0052.jpg.76e0eb5b5cf5c70cd9ec1e412c25069b.jpg

  • Gilla 5
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

En lite uppdatering. Den gröna cyanon som plågade mitt gamla kar liftade såklart  med till mitt nya. Eftersom jag testat det mesta (nedsläckt, nitrathöjning etc) utan framgång så slog jag till på en burk Chemiclean. Det gjorde susen så nu är alla spår av cyanon borta. 

Är fortsatt nöjd med både belysningen och med min Jebao cp-150 som flåsar på bra och dessutom är tyst.

Refugiet har kommit igång bra under växtlamporna (2 x fullspektrum 50W från Amazon ) 

Enda problemet just nu är att det har visat sig svårt att få tag  i vackra mjuka koraller LPS på den lokala marknaden.

Jag vet ju att mjuka koraller ska finnas i andra färger än beige och grått :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 6 månader senare...

Liten uppdatering så här efter ett halvårs tystnad. Det tog betydligt längre för mitt kar att stabilisera sig än vad jag trodde med tanke på att jag flyttade med en hel del levande sten från det gamla. Jag har fortfarande en del alger men det är på tillbakagång. Mer fisk och koraller har kommit i och det börjar växa på bra. 

Jebaos gyrepump imponerar och tuggar på utan problem trots minimal rengöring. Skulle helst haft två om det fanns något smidigt sätt att styra dem så att de körde i motfas med gradvis övergång.

De växtlampor jag köpte på amazon var däremot en extremt dålig affär och gav upp efter ett halvår. Nu är det lite mixad belysning över refugiet men det funkar ändå. 

Sitter och skissar på lite automatisk mätning med Raspberry PI, funderar också på om jag skulle testa att bygga en algskrubbare men även det är bara på skissplanet än så länge.  

 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Dålig kylning skulle jag gissa på. Velar mellan att bygga egen belysning eller köra lysrörsramp med grolux rör. Jag har egentligen allt för att bygga själv (utom tid). Refugiumlampor är ju dessutom enkla eftersom det inte behövs mer än av/på.

Lovar att lägga ut en bild när det blir ljust :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Såhär ser det ut i dag. Fortfarande gott om plats för koraller, men jag tar det lugnt och köper oftast bara en eller två i taget. På så sätt får man ju shoppa oftare :)

Ett glädjeämne är att mina svartvita clowner flyttat in i en av mina anemoner.

29688F16-94F0-464D-9226-84BD8A14E67A.jpeg.9f5b9b10b7193908075b57e6cd7e6d60.jpeg

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Blev helt vansinnigt segt svar men jag kunde bara gissa mig till det då jag har ett fikonträd själv! Kan inget om landväxter alls nästan och är faktiskt ännu sämre på att hålla de vid liv än korallerna. Redan har jag lyckats ha ihjäl det en gång, men jag lyckades få det att skjuta upp ett nytt skott, den gamla stammen vissna helt, men nu har jag det här:

 

801520589_Trd.thumb.JPG.54b7acced495b2462097e74025900d56.JPG

 

Får jag bara fråga om du har din inne året om? Förra vintern så övervintra jag den i föräldrarnas torp inomhus, men nu har jag den på balkongen och min sort borde tåla övervintra på den... Den gilla nog inte jättemycket förra vintern, det var då den tappa alla blad. Men å andra sidan vattna jag den inget under de månaderna. Kan varit ett besvärligt drag...

 

Hur såg din gröna stenkorall ut från början? Var det den lilla knorten man antyder längst ner innan den "stora" grenen viker av? För den verkar ju förgrena sig i toppen. Mina chromis gömmer sig helst under stenarna. Ibland i en sarcophyton. Min stora gorgonia rör de sig aldrig i, kanske är för tätt mellan grenarna där.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

När det gäller fikonträdet så är det nytt och dessutom mitt första så jag tänkte ha det inomhus vid ett fönster hela vintern. Tänker att de inte direkt har någon kall viloperiod i naturen. Det är kanske  läge att kolla upp den.

Korallen (Bali slimer) är köpt som fragg med bara en gren från början. Köpte den och några till av irwin fletch här på guiden. Tror den var ungefär fram till förgreningen i toppen när jag fick den. Otroligt vacker korall när den väl börjar växa ut.  Jag byggde min belysning med 12 spottar jämt fördelade, men det verkar vara bättre ljus i den den sträcker sig efter. Montiporan som står nedanför till höger växer däremot jämt. Misstänker att det är tvärstaget som skuggar den gröna lite och att det är därför den växer snett. 

I mitt gamla kar så gillade mina chromis att gömma sig i en grön tätvuxen montipora. Den dog dock nästan helt när jag drabbades av omfattande RTN. Sensmoralen är slarvar aldrig med mätningar. Som tur var fanns det en liten fläck kvar på en sten och den börjar nu komma tillbaka. Nu har jag bara ett fåtal sps och tänkte satsa på LPS och spännande mjukisar istället. 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 månader senare...

Körde precis en triton test och ligger lågt med Boron,Strontium, Kalium och Jod. Ligger tyvärr lite högt med Aluminum. Ska forska i varför, har ingen fosfat remover vilket brukar vara problemet.

Förutom ovan så doserar jag järn regelbundet eftersom jag kör med refugium. 
Är det  någon som har förslag på produkter som är extra bra eller är det sak samma vilket märke man väljer? 
 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 månader senare...

Byggde en algskrubbare  som komplement till övrig rening. Lamporna är ett hemmabygge med fullspektrum LED.

Jag använde det jag hade liggande i PVC så inte helt optimal konstruktion men den funkar.

Testkörning:

IMG_0594.jpg.1b249f02990f45df2651bb3a527f1bd5.jpg

 

Belysning:

IMG_0593.jpg.1b12533d8e6f261a6531e84bb5f6f920.jpg

Ändrat av peterj66
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jo, tanken är att bygga en ljuddämpad låda runt det. Mitt skåp är ljuddämpat men man kan fortfarande höra ett porlande ljud om det är tyst i rummet. Pumpen var dessutom bara en gammal högljudd som jah använder till vattenbyte. Ny DC pump är på G från Fish street så det sänker nog volymen en aning. Det som jag trodde skulle göra det tystare är att duken går ner en centimeter under ytan i sumpen men jag får klura på en fix där kanske en snedställd akrylskiva. Lät duken ligga i mitt refugie ett par veckor så förhoppningsvis börjar det växa på snabbare snart. Blir spännande att se om fullspektrum dioderna fungerar lika bra som röda. Jag hade dem liggande så jag bestämde mig för att testa.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

49 minuter sedan, peterj66 sa:

Lyckades med nöd och näppe undvika översvämning vid gårdagens strömavbrott. Vattnet var bara en millimeter från sumpkanten när jag insåg att säkerhetshålet på röret från returpumpen slammat igen. 

Lätt hänt det där, har själv samma problem.... Gäller att kolla till med jämna mellanrum

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...