Gå till innehåll

Peters nya rev


peterj66

Rekommenderade inlägg

Coolt, vilken sort? Hantera de som en sjöborre eller annan tagghuding. Sätt de i en bytta och koppa över de försiktigt, de är inte det minsta syrekrävande så de klarar sig länge i ett kärl så länge vattnet inte är förorenat.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Holothuria edulis har jag haft en period, den svalt ihjäl tyvärr i mitt nya kar. Den flytten blev för dåligt planerad. Men jag hade den nog minst ett år. Den lyfte jag med handen bara, det är nog lättare än att håva den, det är nog samma sak med den svarta. Blöt handen och lyft de försiktigt mellan påse och kärl/akvarium. De har massa små sugfötter och kan klättra på väggar med de, så dra inte för hårt i de. Väldigt likt en sjöborre med andra ord 🙂 

Ändrat av mikoto
  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tja, jag har en liten behållare jag kan hänga på akvariekanten, så blir temperaturen ungefär samma.

 

koppbox.jpg.bc88428bd1c34372e3e5611ff6039b99.jpg

 

Här lägger jag bara i djuret och en del av vattnet den kom med, sedan öser jag i en skvätt då och då. Beror på vad det är för djur, om de riskerar att ta sig ur är jag ganska snabb. Men annars kan jag hålla på en timme eller så, mäter inte tiden 🙂 Bara i med vatten tills det inte går i mycket mer och i med djuret sedan.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

De  är inte så svåra att acklimatisera. Fungerar ganska bra. Behåll kvitto och artnamn.  3 arter kommer att CITES listas i juli - dock inte de här två arterna Arter som blir listade Holothuria (Microthele) fuscogilva, Holothuria (Microthele) nobilis and Holothuria (Microthele) whitmaei

 

MVH Lasse

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Små små tecken på förbättring. Två eller tre sorters knappar kan ha överlevt. De visar sig i alla fall lite. En av fem euphyllia har förhoppningsvis överlevt eftersom det inte har dött några huvuden på ett tag. Mjuka koraller verkar ha klarat sig i stort sett utan problem, dock har jag inte så många.  Ungefär en tredjedel av mina övriga LPS verkar klara sig och  två SPS:er (montipora) lever fortfarande. Intressant är att mina Chalice har varit i stort sett oberörda hela tiden.  Varken lägre djur eller fiskar har visat några tecken på att inte trivas så det är ett plus. Kör vidare på vattenbyten och hoppas på det bästa.  Min Stream 3 pump känns som ett rejält felköp. Med tanke på alla recensioner som skriver att de är tysta så blir man lite överaskad över ljudnivån. Speciellt som min Jebao CP-150 är mycket tystare vid högre flöde. 

Min algskrubbare ska snart få ytterligare en modifikation för att göra den tystare. Den är i stort sett helt tyst när algerna börjar växa ut men porlar när jag skrapat av den. En ide hade ju iofs varit att inte skrapa de nedersta fem centimeterna så att de mjukar upp vattenflödet ner i sumpen.
Algerna på sanden verkar svara på att man suger upp detrius så förhoppningsvis kommer mina sjögurkor, som kommer idag, göra lite nytta där.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

6 timmar sedan, peterj66 sa:

Min Stream 3 pump känns som ett rejält felköp. Med tanke på alla recensioner som skriver att de är tysta så blir man lite överaskad över ljudnivån.

Avvakta i tre till fyra veckor - en del blir tystare när de är inkörda.

 

MVH Lasse

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

@KjelleDen sitter halvvägs upp så jag kan inte sätta den mycket högre. Varför skulle den bli tystare närmare ytan?

Vad fick jag det ifrån Lyssnade på min och då hörde jag att den lät också och ju närmare vattenytan den kom och ju mindre vibrerade den. Fast saken var nog att sladden låg emot något och därför vibrerade den.
  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har pga algproblem haft det vita ljuset helt avstängt i min ramp: Nu när jag börjat öka på det igen märker jag att både zoas och LPS:er verkligen gillar det vita ljuset. De har varit väldigt hopdragna när spektrat varit under 490nm med toppar på 450 och 420, men allt eftersom jag ökar den vita kanalen så öppnar de sig mer och mer. 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

3 timmar sedan, Kjelle sa:


Vad fick jag det ifrån emoji27.png Lyssnade på min och då hörde jag att den lät också och ju närmare vattenytan den kom och ju mindre vibrerade den. Fast saken var nog att sladden låg emot något och därför vibrerade den. emoji855.png

:) Men sladden kan jag ju faktiskt kolla

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är sjukt tradigt att vänta på att ett kar ska komma i balans. Det går på rätt håll med både alger och koraller men det går inte direkt snabbt . Rullar på med vattenbyten en gång i veckan och funderar lite på vad jag ska ha min sump till nu när det stora refugiet inte behövs. Funderar på att köpa lite glas och sedan limma om så att Balling och påfyllnadsvatten får plats i sumpen istället för externa dunkar. Kanske ett litet fraggparti om korallerna börjar växa på allvar igen. 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Min nominering till akvariets absolut tråkigaste invånare får bli eldräkan. Syns bara om jag lyser med ficklampa under en sten. Trodde definitivt den var död eftersom jag suttit hemma och jobbat med akvariet framför mig i flera veckor utan att se den. Om ni tvekar mellan putsarräka och eldräka så rekomenderar jag varmt putsarräkan som dels visar sig och dels är rolig att studera.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...