Jump to content
Victor Adelgren

Beställa från ebay

Recommended Posts

Hej. Nån som beställt från eBay efter regeringens dumma moms-påhitt? Tänker om man  köper nått därifrån så skriver de oftast ett lägre pris på vad våran värd. Är det nått de kollar upp eller kan man räkna att de blir 25% på det priset eBay skriver på etiketten?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vanlig moms har alltid tagits ut på köp utanför EU, utom för gåvor värda högst 500kr (och från privatpersoner, inte företag). Momsen beräknas på summan av paketets angivna värde, fraktkostnaden (och eventuell tullavgift, har jag för mig). Om köpet sker via eBay spelar ingen roll, det viktiga är om säljaren befinner sig utanför EU.

 

Tidigare verkar PostNord dock ha struntat i att lägga på moms på paket från Kina värda mindre än 22 Euro, men sedan 1 mars 2018 har PostNord börjat ta ut moms och dessutom en administrativ avgift på 75 eller 125kr:

https://www.postnord.se/om-oss/en-foranderlig-varld/moms-pa-kinapaket/postnord-reder-ut-momsfragan

https://www.postnord.se/om-oss/en-foranderlig-varld/moms-pa-kinapaket/vanliga-fragor-och-svar-om-moms-pa-kinapaket

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 timmar sedan, Victor Adelgren sa:

Hej. Nån som beställt från eBay efter regeringens dumma moms-påhitt?

Nu är det inte ett dumt påhitt som regeringen eller någon annan uppfann för ett år sedan utan att Post Nord har börjat tillämpa den lagstiftning som alltid har funnits eftersom allt gick över styr med mer än 100 000 paket om dagen. Du har alltid varit skyldig att betala moms och tull vid köp av saker utanför EU. På saker köpta inom EU så är det tullfritt men du betalar den moms som det är i försäljningslandet om inte försäljningsstället säljer över en viss summa till Sverige årligen - då är även företag inom EU tvingade att ta ut Svensk moms. Det här är ju till för att skydda svenska försäljningsställen som inte kommer runt svensk lagstiftning. 

 

MVH Lasse

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det mesta på eBay går ju att köpa från handlare inom EU, ofta något dyrare och det är för att varan är skattad redan så då tillkommer inget.

Vill man envisas med att chansa på billiga grejer utan garantier (i praktiken), så är det ju bara att räkna med minst 25% påslag så kan man bara få positiva överraskningar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×