Gå till innehåll

mikoto

Rekommenderade inlägg

Det finns alltid tid till ordna besök där nere, kom hit mer er bara! Ska börja punkta upp vad som kan pratas om i en video om lokalen, en fördel är att jag ofta är själv där nere så det blir lätt att filma.

 

Mickla är livsfarligt, har gjort det många gånger. En gång tänkte jag fixa till låskistan till badrummet här hemma, det var en fruktansvärt dålig idé, hoppas jag kan undvika att det blir så med akvariet... Ska prata med en SPS kille imorgon angående mina näringsvärden och se vad han tycker. Är bra att ha några att bolla med.

 

I vår lokal är vi i dagsläget 4, men två av de går på redig sparlåga och den tredje hade en nerperiod under sommaren men kommer nog igen nu. Men det är mestadels jag själv som är nere för stunden. Otroligt kul dock, vi har föreningsmöte i lokalen varje månad så det finns möjlighet att prata ansikte mot ansikte om akvarierna med, det är väldigt givande.

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu är det dags! Filmen om lokalen är klar, det är bara beskåda:

 

 

Såg nu vid redigering av filmen att två av akvarierna på filmen blev inte särskilt väl filmade. Men bägge de två är långt ifrån färdiga så vi kan göra en uppdatering om de senare när de är klara.

 

Kort om akvariet tråden handlar om med. Jag ska nog försöka ge mig på lite närings tillförsel igen. Mina SPSer har blivit ganska bleka och det är troligtvis näringsbrist. De skulle nog även kunna acceptera mer ljus istället men jag har inte möjlighet att lösa det just nu så jag testar göda lite istället... Nästa video blir nog om min filtrering och tankar om näring, men det är ett tag kvar så ni får titta på videon ovan så länge.

  • Gilla 5
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack för den trevliga filmen! 

Jag fastnade för de två sista akvarierna naturligtvis. 

Kallakvariet kan bli riktigt snyggt och dramatiskt med mycket stora stenar i botten, som du sa. Kanske nån krabbtaska? 

Laminärakvariet är ju jättefräckt! Så härligt flöde du fått till. Hur ser utflödet ut? Är det en stor kanal eller flera små rör? Det stora grå röret i vänstra hörnet, är det insuget till pumparna?

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har slängt i sten så det har redan börjat ta sig. Ska bara flytta om de lite till...

 

Ja, det akvariet har mycket finurliga egenskaper. Utflödet är en stor kanal, röret till vänster är bara en tillfällig filter behållare. Cirkulationen sköts av streamers, är är en bild från karet tomt från ovan.

 

1947789037_02Upwelling.jpg.3b449d95c352ad698a0eb24ff40f5e06.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack! Jo jag gillar testa olika saker och tankar, för att kunna utvärdera vad som funkar bättre eller sämre. Det hjälper även då man ibland kan tappa intresset lite för något akvarium, då kan något av de andra bli kul helt plötsligt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Nu är det dags igen! Film tre, tillbaka hemma. Vi tittar på filtrering denna gången. Har enkel filtrering tycker jag men videon blev nästan 13 minuter, hoppas den rullar på ändå.

 

 

 

Behöver arbeta ganska mycket med att lära mig exponera rätt, stora delar av filmen är överexponerad, ber om ursäkt för det. Märkte det först efter jag filmat klart. Behöver köpa en ny mikrofon med tyvärr, mest för min egen skull. Ljudet är ganska drägligt ändå tycker jag som tur är.

  • Gilla 3
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du nämnde att du inte kör med doppvärmare regelbundet...förutom riktigt kalla dagar....men du sa aldrig vilken temp du brukar mäta upp 🙂

I övrigt ett intressant avsnitt där din sump med "plenum" var extra kul å se....innovativ akvaristik. 

Fiskarna i sumpen ?..hoppat över av misstag eller medvetet ?

 

/micke

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, det blir väl oftast så att en dag får jag för mig att mäta temperaturen på vintern och ser jag att det närmar sig 22 grader så börjar jag tro att det är dålig och slänger i värmaren igen. Men jag vet faktiskt inte vilken temperatur som skulle kunna vara skadlig? 20 grader antagligen? Är inte alltid supervarmt i vattnet även i tropikerna... Så doppvärmaren är nog egentligen inte alls behövd för mig.

 

Jag förtjänar inte all kredit för tänkandet. Akvariet är egentligen en klon av Stefan Molins förra saltvattensakvarium, jag tyckte det såg så trevligt ut så jag apa efter rakt av. Men det har fungerat väldigt väl än så länge, är nöjd.

 

Mina två fiskar ja... Den gula släppte jag i där som en karantän, den var hysteriskt ilsken med i akvariet han gick i. Så pass att jag faktiskt fick den gratis av butiken som började undra om arkebusering vore lättast för att hantera den 🙂 Jag vet inte om jag vågar slänga över honom... Min Chrysiptera rex har hoppat över kanten och jag kan tusan i mig inte fånga henne! Hon har ett ganska destruktivt förhållande med gulingen... Men de har varit tillsammans i över 3 månader där i nu. Dock börjar chrysipteran se ganska sliten ut såg jag när jag filmade så det bästa vore nog att få upp henne. Men kan väl gissa att hon bara hoppar tillbaka omedelbart om jag lyckas.

 

Har börjat mata mer i sumpen så länge så får vi se vad tiden bestämmer.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 månader senare...

Jättebra video! 

Bra filmat med närbilderna på korallerna, lagom tempo och bra att du har ett ämne. Lätt att det blir för mycket annars. 

Angående ljuset tycker jag nog att om du ska köpa en ny halogen, ska det vara 250W. Annars får du ju samma ljusmängd som nu och kan inte utröna om mer ljus gör nån skillnad. 

 

Ser fram emot nästa video från lokalen!

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack så mycket för de vänliga orden! Jag är lite smånöjd med de korta närsnuttarna, är lite roligare att titta på när det är så smått. Utmanande att filma många av de dock, men det är bara öva. Ursäkta att det är 4 sekunder svart två tredjedelar in i videon med. Det beror på att min kamera gör videofilerna max 4 GB långa och skapar en ny fil automatiskt när det är uppnått, så jag får foga ihop de sedan. Trodde jag gjort det men ser nu att jag gjort det lite för slarvigt. Som tur är så är ljudet fortfarande igång när det är mörkt.

 

Det är nog inte så långt kvar innan jag gör en film om det kalla akvariet bredvid med, det passar bra att kombinera med akvariedatorn.

 

Jag har kommit fram till att jag ska testa 250W med framöver. Jag har faktiskt redan startat.

 

1225339270_120byttarmatur.jpg.87be762d371a481f59837c88aaf0b893.jpg

 

Jag hade först tänkt bygga om min armatur jag hade redan, men det gick inte montera socklarna för 250W lampor utan att bygga om reflektorn och det ville jag inte. Så jag har satt upp min Giesemann Nova 2 armatur istället. Trodde den skulle se för stor ut men den smälter in bra. Den har ganska annorlunda reflektor och borde ha en snävare spridning men får testa ändå. Jag har höjt den nu i början ifall korallerna skulle behöva en invänjnings period. Kör en gammal lampa nu men ska beställa en ny snarast så kör vi det här i ett år. Ska dra om kabeln med, men måste förlänga den först.

 

Måste mäta näringen nu med...

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag trodde att skärmsläckaren hade startat när det blev svart! Men nu fick vi svaret.

Ska bli spännande att se om det blir nått resultat av den starkare belysningen. Hur lång inkörsperiod räknar du med?

 

Vad kör du för videoredigeringsprogram? Blir lite inspirerad att knåpa ihop nått eget, bara för skojs skull. 

 

Nu ser jag fram emot ett nytt, kallt avsnitt! 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, jag skummade igen innan jag rendera filmen och tyckte att jag lyckades men sedan när jag kontrolltitta på youtube hitta jag gapet ändå...

 

Inkörsperiod låter bra... 🙂 Jag håller den nog på den här höjden tills jag har den nya lampan. Sedan sänker jag kanske 5 cm per vecka tills jag har lampan i en nivå där den inte lyser i ögonen på mig lika lätt. Det låter bra. Det  är ändå ganska "mjukt" ljus så jag är inte så orolig över någon chock. Samt att mina invånare är ganska tåliga. Det är den orangea montiporan då kanske.

 

Jag använder idag HitFilm Express. Det är gratis i grundversionen och den räcker långt för mig än så länge: https://fxhome.com/hitfilm-express När man startar det första gången så är det en miljon knappar överallt så det kan vara lite överväldigande men man kan låta bli många av de som tur är och till slut går det. Ska göra en liten uppdatering i den kalla tråden, jag har nått ett litet genombrott...

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Bra filmat och bra upplägg....annat än mitt "svammel" .

Informativ. Din entusiasm går inte att ta miste på. Ska bli så spännande att se om 250 lampan gör nån skillnad. 

Koraller är ju trots allt överlevare och kan gå in i survival-mode under lång tid, med låg eller ingen tillväxt. Jag tror och hoppas att dina sps kommer tillväxa ganska mycket...tillräckligt mycket  så du kommer limma dem o ge dem en plats bråkiga sjöbodar inte kommer åt dem 🙂

Å sen denna cliff-hanger....spännande

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

18 timmar sedan, mikoto skrev:

Bah, den behöver du ju ha när du ska ha SPS akvarium igen. 

Du är allt bra rolig du, nu när det äntligen är tyst i huset , inga hundar ingen drake och inget saltkar , det kan inte vara tystare ,

det närmaste ett SPS kar jag kan tänka mig är ett med plast koraller och en vandrande pinne , helt tyst och ingen huvudvärk,

mvh stefan

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Michael: Tack, men du är för snäll. Det är fortfarande du som sätter standarden.

 

Ja, det ska bli lite kul. Jag har beställt en ny lampa, kosta en mindre förmögenhet mätt mot mina vanliga budgetar. Än så länge så ser det för ögonen inte särskilt annorlunda ut. Men jag märker att det är väldigt mycket ljus spill utanför akvariet så som lampan hänger nu så det blir ändå kul att mäta sedan när den är på rätt höjd. Den där cliffhangern är nog världens besvikelse när den postas, haha. Men den är av lite intresse iaf, får försöka posta den så den inte väcker för mycket drömmar.

 

Stefan: Jag tror det skulle gå fixa ett saltvattensakvarium helt utan pumpar av något slag. Bara ljus, akvariet och invånare. Skulle kunna bli ganska fräckt... Men den byttan du har nu är inte lämplig för det. Jag har fortfarande sommardäck på bilen så har inte kunnat hälsa på på ett tag. Men nu verkar tjälen äntligen börja lossna så jag kanske kan smyga iväg och byta så jag inte är strandsatt längre.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Dags för uppföljning!

 

 

 

Har stora problem att hålla mig till en sansad mängd innehåll. Behöver lära mig planera bättre. Har klippt ganska vilt i detta avsnittet, är inte helt nöjd egentligen och har filmat om en gång. Men det är inga svarta pauser i videon iaf! Alltid något.

  • Gilla 6
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ännu en trevlig video! Kul. 

Gillar klippningen med närbilder på det du pratar om. 

Det mörka akvariet var spännande och ser dramatisk ut. Är det tillräckligt ljus för korallerna att växa uppe på toppen?

 

Jag tror att laminärt flöde är betydligt bättre än ryktet. Det sägs ju att djuren förtvinar på läsidan, men det ser ju inte ut som det här.

 

Det är ju guld att du kan dosera näringsämnen istället för att bråka med att få bort det. 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack!

 

Det syns inte på videon men lampan ovanpå är en likadan som de två som sitter på det laminära akvariet en liten bit bort. Men det är fler monokroma LED i den så kameran verkar inte veta vad den ska göra med ljuset den ser. Att alla väggar är svarta med påverkar nog väldigt mycket med. Så uppe rakt under ytan är det nog ca 300 i PAR, så där är det nog snarare för starkt egentligen. Det får bli ett experiment.

 

Ja, jag är fortfarande helt såld på tanken. Men bygger jag ett mer ambitiöst akvarium så vill jag kunna vända flödet en gång om dygnet så jag kör 12 timmar åt "varje håll". Sedan blir inte flödet ultra laminärt ändå, matar jag ser jag på partiklarna att det blir ett ganska kaotiskt flöde. Det blir nog värre desto högre vattnets hastighet är, vilket i sig påverkas av hur stora korallerna är och hur mycket sten som är i.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Suverän video....Din kub med den läskigt ensamma lampan är helt underbar....Man riktigt känner the abyss next door....Superhäftigt 🙂

Efter byte av lampa i din lägenhets kub.....Allt ser mycket fetare o välmående ut....Den orangea montiporan...världsklass....sen bubblar du på...Lovely  😀.... Högintressant...dina funderingar...dina planer....osv..."top notsh"

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack för de snälla orden, du får uppdatera lite mer från dig nu! Så vi går lite om lott.

 

Idag köpte jag en mini DIN kontakt så nu har jag en flottör till min GHL dator så min ATO är i princip klar. Jag har skurit till lite glas och limmat en färskvattensbehållare. Får bara provtrycka den och ställa på plats.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...