Gå till innehåll

Profilux Light


mikoto

Rekommenderade inlägg

Jag startar en ny tråd istället för att spinna loss min Powerbar tråd, den har fyllt sitt syfte tills vidare. Under en liten tid nu har jag tittat på Profilux Light, jag har helt undvikit alla akvariedatorer för att de varit för dyra i förhållande till vad de kan göra för mig. Men jag såg att Light finns.
 

https://www.aquariumcomputer.com/products/profilux-aquarium-controller/profilux-light/

 

Den är ju än så länge i mina ögon helt bananas i prisvärdhet. Men givetvis var vår lokala GHL fantast tvungen att skriva såhär till mig:

 

2 timmar sedan, Lasse sa:

Men du kan ju köpa en begagnad P3:a - säljs ibland i detta forum - och få mer grejer till för samma pris

 

Det här provocerar mig lite, helst vill jag bara säga nej till det påståendet. Men det är ju synd att vara för tvär. Så jag får försöka reda ut vad som är för och nackdelar. Först specar vi ut vad Light modellen har:

 

4 st 1-10V utgångar, tex styrbara pumpar och lampor

4 st utgångar för styrbara uttag, för vad som helst för för prylar. ATO pump, belysning, stänga av flöde på natten, matnings läge etc.

1 port för styrning av Mitras ljus, verkar även ha flera andra funktioner. Det ska komma en adapter så man kan koppla flottörer till datorn, antar att den kommer kopplas in här.

 

Det finns en version med och utan Wifi också, men det verkar som versionen utan är på utgång, GHL har inte med den i sin egen butik längre. Det skiljer 30 euro men har man wifi versionen kan man styra datorn med en cool app, inte fy skam. Ett bra alternativ till att ha en dator... Det går visst styra den helt med knapparna och displayen direkt på datorn också men då får man nog vara desperat.

 

Det finns en Profilux mini med, det är samma grej men du har kontakter för PH och temperatur med. Men då är priset nästan det dubbla. Temperatur hade ju varit kul... Men inte jätteanvändbart i mitt fall. Jag har inga värmare i lokalen, de är på tok för stor risk att de går sönder, lokalen är en källare med ganska konstant temperatur. Temperaturen är inget jag behöver styra, det hade mest varit kul att kunna få en graf kanske över hur den ändras över ett dygn under olika tider på året.

Vi pratar om vad jag vill ha datorn för. Huvudsaken är att jag vill ha en pålitlig timer. Datorn kommer sitta i min lokal, där jag är oftast varje dag men det måste klara sig ett par dagar utan mig ibland med. Någon gång per år så dör någon timer så att jag har ljus dygnet runt. Vilket inte upptäcks förrän det kommer en dag när jag är där för länge eller kommer ovanligt tidigt. Så de styrbara uttagen hade varit strålande. Då Powerbaren är styrda med relä också så kan jag använda MH belysningar utan att vara orolig. I vissa akvarier så har jag mindre flöde på natten med, så ett till styrbart uttag för det med hade varit trevligt.

... Det är egentligen det. Kopplar antagligen på fler grejer senare eftersom man kan, det hade varit kul med styrbara pumpar. Hade varit otroligt trevligt med möjlighet till flottör. Då kunde jag använda datorn och ett till uttag på powerbaren till ATO. Synd bara att de inte verkar släppt den adaptern än. Men det kan nog inte vara så komplicerat. Wifi kopplingen hade nog varit bra, för då kunde jag ha en billig surfplatta eller gammal telefon för att titta över och ändra inställningar i datorn. Appen kräver för nuvarande bara android 4.4 så vilken gammal relik som helst nästan går använda.

Men om vi återvänder till Lasse.

Vad har profilux trean?

 

Den har stöd rakt av för åtta styrbara uttag istället för fyra.
6 st 1-10V utgångar

dedikerad utgång för nivåsensorer

RS232 ingång för seriellkabel för konfiguration! Det är industriellt och ballt, men lite 80-tal. USB kontakt och Wifi är mer rätt i tiden... 🙂 (har nätverksuttag med som tur är)

Två platser för expansionsmoduler, finns många och dyra kort att sätta i här...

Lite andra häftiga saker.

Samt potentiellt viktigast: PAB utgång. Den här ger möjlighet till expansionsboxar, som i princip kan utöka alla grejer ovan till oändlighet.

 

Jag ser min lista ovan över allt som den gamla P3 modellen har utöver det som Light modellen har... Men jag kan inte se riktigt hur det skulle göra mig lyckligare? Det är lite som att jag tänkte köpa förra generationens Honda Civic för att pendla till jobbet lite pålitligare men Lasse försöker övertyga mig om att jag får en 18 år gammal BMX 740 för samma pris och den har mycket mer funktioner.

Jag är inte helt såld på det. Jag är mer lockad av budget datorn. Den är strypt men har ändå det jag verkar kunna ha nytta av och ser lätt ut att använda. Är den begränsande i framtiden går det ju behålla det omkringliggande och bara byta datorn. Så har man en schysst timer till nästa akvarium. Har man bara ett akvarium så kan man nog pilla på med grejer. Men jag har sju saltvattensakvarier, onödig komplexitet gör bara att jag missar eller glömmer saker 🙂 Less is more.

Någon som kör Profilux light/mini? Har inte sett så mycket om de här på sidan. Vad har ni för erfarenheter av datorn isf?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

P3 ger dig 64 styrbara uttag via PAB. Möjlighet att koppla in många mer nivåsensorer. Nätverk till en router

 Appen fungerar utmärkt där också. MYGHL fungerar också. Temp och PH. Ex modellerna har cond och Redox också. Du kan börja med 8 uttag - egenbyggda - och numrera dem 1-8 och sedan köra PAB 9 - 64. Du har all möjlig expansion framför dig. Vill du kontrollera nivån i alla dina akvarier kan du få upp till 9 nivå vakter med hjälp av exp kort. Original har du 2 (med splitter)

 

I höstas sålde jag några begagnade för ca 1000 - 1200 kronor.. Kan bli så att jag får en till ledig framåt. Har en 3.1 i reserv för min P4. Jag är 100 % beroende av en dator - därför backup. För närvarande är jag här

 

IMG_20200314_134006.jpg.46ac328a318337547d4449d693f75330.jpg

 

Är förhoppningsvis hemma den 17 - då vet jag mer

 

MVH Lasse

Ändrat av Lasse
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tänker du Henric, Nexa system? Säg inte Raspberry Pi bara, så roligt ska vi inte ha...

 

Lasse: Mmm, du lockar med drömmar och vackra ord. Jag ser hur priserna stiger alarmerande fort. Nivåvakter hade varit trevliga iofs, de hade underlättat mycket. Så appen fungerar på P3 med? Men man blir tvungen att koppla in den till en trådlös router? Då får jag installera en router i lokalen, har inget internet där. Vill säga nej mot det men samtidigt behöver jag ett wifi för att koppla mina Philips Hue lampor därnere så jag kan styra de, Hue appen kan inte prata direkt med lamporna utan måste ha en wifi koppling. Vi får nog titta över ett hembesök till dig igen framöver, det har ju bara väntat i något år nu.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tror inte den har stöd för salthalt, det borde vara konduktivitets proben och det verkar bara de stora modellerna ha. Men den enda riktiga nyttan du har av en sådan är väl att spåra om din automatiska påfyllning gått loss? Tex om ett rör skulle läcka och ditt vatten konstant ersätts med färskvatten och därmed sötas ut.

 

Är väl inte fel förstås.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Salthaltsproberna är lite krångliga att använda. De visar gärna fel (iofs ett stadigt fel) och är bra för att se trender. Jag har lyckats med att få dem att visa rätt men då har jag en konstant temp och justerar med manuell tempinställning. 

 

Angående internet så måste du ha det i lokalen även för "lätt" modellerna om du vill ha kurvor och övervakning utifrån. Du kan göra ad hoc till dem men behöver molnet för kurvorna och fulla kraften av appen.

 

Om du vill köra MH via relä eller powerbars så behövs rejäla grejer om du gör det själv. Jag tror att alla PB klarar i alla fall små MH (det är starten som är besvärlig)

 

Tror inte att normala solid state räcker om du bygger själv för MH. Du behöver rejäla don

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Mjo, är nog inget jag har jättenytta av för närvarande med övervakning utifrån, det mest viktiga är ett sms larm fall strömmen skulle gå. Men det finns ganska bra prissatta dedikerade lösningar för detta, sms modulerna till profilux är väldigt dyra. Trender hade jag kunna nöja mig med att kolla av på plats.

 

Solid state reläer begriper jag inte vad det är så bra med när jag studerar de här. De verkar ju bli varma och kräva kylning? Låter besvärligt för mina behov, att slå till och från ett uttag någon gång om dagen. Största fördelen är väl att de är snabba om man ville ha de till en vågpump kanske eller liknande, då får man även glädje av att de inte låter vid till och frånslag. Kan nog hända att jag inte bygger alla powerbars själv, beror på vad jag behöver ha de till. Om man skulle nyttja de för ATO skulle man kunna köra ett 12 volt relä på in och ut sidan, då blir det smidigt med en breakout låda. Finns kanske smidigare lösningar med för en ATO pump på svagspänning, är lite för oerfaren av sådana kretsar. Har bara använt reläer lite för att kunna köra mina gamla mh lampor på analoga timers för att undvika att bränna de.

Ändrat av mikoto
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...