Gå till innehåll

Kims 400 liter


Kim Rosenqvist

Rekommenderade inlägg

 

On 2020-09-20 at 10:15, MattiasN said:

Det kommer funka fint! Du får en omedelbar effelt på ph och tillväxt!

Det gav ta mig tusan en direkt effekt! 

 

Co2-removern har varit igång i nästan 2 dygn nu och kh har sjunkit med 0.8 enheter. Såklart inte en bra svängning i sig, men en rejäl boost i förbrukning. 

 

Känner mig nästan lite oansvarig i att jag inte testade redan igår. Men har iaf höjt dosering av karbonater nu. Kommer dock bli en del testande framöver antar jag, så får se till att köpa på mig mer reagens till Hanna Checkern. 

Antar också att man får hålla ett öga på Co2-removern, annars kan det väl skena åt andra hållet... 

Jag behöver verkligen en alkatronic 😅

 

Känner mig dum som inte fotade pH innan jag satte igång removern. Men jag minns ju tonen runt 8.0. Tycker dessa är svåra att läsa... 

Jag behöver verkligen en alkatronic... 

 

Enormt kul att se ändå, direkta effekter av vissa justeringar. 

 

Funderar nu även på att gå över till romans balling, eller åtminstone natriumkarbonat istället för natriumvätekarbonat som finns i aquaforest kh buffer, som jag använder nu men håller på att ta slut. 

Då kanske man kan skruva ner på flödet genom Co2-removern när man får pH-stöd genom karbonater? 

 

Någon som vet om det blir obalans att byta ut enbart kh buffern? 

20200921_150325.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Inledningsvis, döda mig, skrivit ett långt inlägg. Bytte flik och tillbaka. Allt försvann... 

 

Nåväl... 

 

En vecka in med co2-scrubber och jag har nu lyckats stabilisera kh på 9 igen. Har fått öka ballingdosen med cirka 25%.

Köpte nya chip till min seneye för att kunna bevaka pH, och därigenom förebygga en någorlunda stabil förbrukning av karbonater. 

 

Översta lagret (närmast "insuget") av co2-removern (1,5 liter i filterhuset) började igår skifta lite i färg. Det tog en vecka. Har använd 1/4 - 1/3 av atis påse på 3250 gram. En sådan påse bör alltså räcka i ungefär en månad, om jag räknat rätt. 

Är det vanligt att co2-remover skiftar färg gradvis i lager? 

Blir oavsett vad att hålla koll på ph närmaste tiden. 

 

Har studerat en del balling-kemi senaste veckan och känner mig nu någorlunda redo och trygg att gå över till Romans 2-part. 

Kommer (och gör redan nu) blanda utan spårämnen då jag ligger lite högt i koppar och molybden. Doserar sen spårämnen separat utifrån icp-resultaten (ska nu pröva fauna marins för första gången). 

Koppar fortfarande oklart var det kommer ifrån, molybden mest sannolikt från tidigare perioder med nopox. 

Men innan jag åtminstone kan semi-automatisera vattenbyten kommer jag inte göra något innan det blir mer eller mindre ett akut behov. 

 

Fokus har och kommer fortsätta vara på ph ett litet tag. 

Eftersom jag ska byta från aquaforest balling (natriumvätekarbonat) till Romans (natriumkarbonat) kanske det ger den skjuts i pH jag vill ha. Om inte så funderar jag på att fortsätta med co2-scrubber parallellt, men får fundera på vilket media och eventuellt även ett större filterhus för att slippa byta varje vecka...

 

Vad gäller Co2-remover så har jag bland annat hittat sofnolime, som används inom dykning (rebreather), 25kg för cirka 1600 kr. Även intersorb plus, som verkar användas inom vården mm, 5 eller 10 liter (oklart om det är 1 eller 2 förpackningar) för cirka 300 kr. Får kontakta återförsäljaren och sen räkna ut kilopriset i relation till de olika alternativen. 

Någon som använt någon av oavstående 2 produkter? 

 

Har i övrigt bytt ut fragghyllorna i fraggkaret, initiala känslan är att det blev en klar förbättring. Nu finns en enda nivå (tidigare i 3 etager) vilket gjort det möjligt att sätta en cirkulationspump under hyllan och en över. Samlades en del skit på golvet innan. Lägger upp bild sen 😊

Screenshot_20200926-164934.jpg

Ändrat av Kim Rosenqvist
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja co2 scrubb är effektiv på ph och ballingförbrukning :)

Har för mig att jag räknade på den 25kg sofnolime oxå, finns hos en dykfirma i Lund och ser ut som dom skickar men det gör dom inte. Kostnaden blir väl 25-30% billigare, jag landade i att kostnaden och den ökade förbrukning blev väl hög men det kunde nog ge en bra boost i tillväxt att köra under längre tid! 

För övrigt är jag oxå på g att byta till Romans 2 parts balling när nuvarande dunkar tar slut, ska bli intressant att se vad det gör på ph, förbrukning oxh tillväxt :) Jag har fått hem natriumkarbonat, beställde genom cdon men det var ändå Gert Strand som den skickades ifrån även om alltfraktfritt låg nere....

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja co2 scrubb är effektiv på ph och ballingförbrukning
Har för mig att jag räknade på den 25kg sofnolime oxå, finns hos en dykfirma i Lund och ser ut som dom skickar men det gör dom inte. Kostnaden blir väl 25-30% billigare, jag landade i att kostnaden och den ökade förbrukning blev väl hög men det kunde nog ge en bra boost i tillväxt att köra under längre tid! 
För övrigt är jag oxå på g att byta till Romans 2 parts balling när nuvarande dunkar tar slut, ska bli intressant att se vad det gör på ph, förbrukning oxh tillväxt Jag har fått hem natriumkarbonat, beställde genom cdon men det var ändå Gert Strand som den skickades ifrån även om alltfraktfritt låg nere....
Ja, jag ska snart lägga min beställning, nu när fraktfritt verkar vara igång igen

Har fortfarande kvar magnesium från aquaforest (och det lär inte ta slut under min livstid, typ). Kollade innehållet och det ska vara magnesiumkloridhexahydrat. Borde funka att använda med andra ord. Ska även köpa Tritons calciumkloriddihydrat.

Minns jag fel eller hade du prövat kalkvatten för att boosta pH?

Kan tänka mig att kostnaden med ökad förbrukning (plus själva co2-remover) i ditt kar blir ganska märkbar. Jag har ju förmodligen bara runt en tredjedel av din volym och korallbestånd, så det blir kanske lite lättare att motivera för egen del, haha

Tror jag hittade 3 olika företag som sålde sofno lime där slutsumman (inkl frakt) landade på 1600. En av dom finns dock här i sthlm så ska kontakta dom och se om man kan komma förbi och hämta istället (om det blir aktuellt vill säga), då blir det ju 25% billigare

Skickat från min SM-G960F via Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

6 timmar sedan, Kim Rosenqvist said:

Ja, jag ska snart lägga min beställning, nu när fraktfritt verkar vara igång igen emoji4.png

Har fortfarande kvar magnesium från aquaforest (och det lär inte ta slut under min livstid, typ). Kollade innehållet och det ska vara magnesiumkloridhexahydrat. Borde funka att använda med andra ord. Ska även köpa Tritons calciumkloriddihydrat.

Minns jag fel eller hade du prövat kalkvatten för att boosta pH?

Kan tänka mig att kostnaden med ökad förbrukning (plus själva co2-remover) i ditt kar blir ganska märkbar. Jag har ju förmodligen bara runt en tredjedel av din volym och korallbestånd, så det blir kanske lite lättare att motivera för egen del, haha emoji4.png

Tror jag hittade 3 olika företag som sålde sofno lime där slutsumman (inkl frakt) landade på 1600. En av dom finns dock här i sthlm så ska kontakta dom och se om man kan komma förbi och hämta istället (om det blir aktuellt vill säga), då blir det ju 25% billigare emoji4.pngemoji106.png

Skickat från min SM-G960F via Tapatalk
 

Ja, jag har kört lite med kalkvatten oxå, men det behövs nog betydligt mer än de mängder jag körde genom doserpump för att få effekt i större system.... Var inte uppe på max på doserpumpen men får nog putta nån dl per tillfälle fler gånger per dygn iallafall, tyckte det blev för mycket mickel o mackapärer att hålla efter.... Däremot ser jag nu när slutat att kalkvatten hjälpte till att hålla fosfaten nere....

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Lite uppdatering i det annalkande höstmörkret... 

Ph har legat på stabila 8.3-8.35 sedan jag satte in mediat för 2 veckor sedan. Jag ska väga när jag byter till nytt, men vet att mediareaktorn (som får vikariera som luftfilter) rymmer 1,5 liter och att påsen med co2-remover är 3.250 gram 4 liter. Därmed gissningsvis cirka 1.2 kg i reaktorn. Det har räckt ganska länge ändå. 

Kh fortfarande stabilt, på 9.2 nu, lade mig nååågot för högt i den dagliga doseringen, men har justerat några % ml mindre per dag. 

 

Blev så såld på detta att jag köpte 20 kg sofnolime från en dykfirma. Hoppas det funkar lika bra för då har jag så det räcker åtminstone ett halvår, kommer göra gott för en del av mina mindre fraggar tänker jag. 

 

Två saker som däremot irriterar mig något. 

 

1. Jag har en orangefläckig sandvändande goby som insisterat på att täcka över en fin chalice. Tog "the high road" och flyttade på chalicen. Men ny börjar jag istället hitta mina fina lobophylliahuvuden (på andra sidan karet) fyllda med sand. Känns lite som en återfalllsförbyrtare. Och med lobophyllian känner jag att bägaren runnit över. Har ni haft liknande problem med era gobys? Jag börjar luta åt att skitungen får packa sina väskor. Han gör dock ett bra jobb med sanden. Frågan är vem som kan ersätta honom isf? 

 

2. Jag har ett par acans som verkar må bra och växa. Men de blir sällan eller snarare aldrig sådär stora och fluffiga. Se någorlunda halvtaskig bild.

De har sett ut så i säkert ett par månader (den i bakgrunden var halvt död när jag fick den men lyckades rädda 5 polyper som nu mått bra ett tag).

Den främre har tidigare stått både mer strömt och med mer belysning men ändå varit "fylligare" i perioder.

De borde ha perfekta förhållanden där de är nu, har mätt par som ligger på cirka 160 och det är inte turbulent (de står ju i finkornig sand som stannar där den är).

Finns det någon guide för just acans ni kan tipsa om? Mina acros mm växer så det knakar och visar sina fina polyper. Men jag får som sagt inte mina acans att visa sig från sin bästa sida. 

20201003_232118.jpg

Ändrat av Kim Rosenqvist
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är alltid lika knepigt när fiskar är i sanden och man har koraller nära sanden. Jag har en chalice som brukar få sand över sig till och från men jag går ner och "tar upp den" igen. Inte sett något negativt med det förutom att den troligen inte får optimal tillväxt. Men växer gör den. Tror acans har betydligt svårare när de blir irriterade av sanden. Här blir nog mest tålamodet för fisken som försvinner till slut hos de flesta.

 

Ingen räka som är på och pillar i korallerna? Det upptäckte jag förut när jag hade acans att de gärna gick ner i deras munnar och letade mat. På så sätt fick de aldrig tid på sig att öppna polyperna utan var tvungna att skydda sig hela tiden från angrepp.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

11 timmar sedan, kaptenen said:

Tror acans har betydligt svårare när de blir irriterade av sanden.

Jo, jag har samma upplevelse också. Får se om jag kan hitta ett nytt ställe till dom. Jag har ju dock satt korallen på en platta av revcement, samt en sten emellan, så den faktiskt kommer upp. 

Har nu även fått tömma min lobophyllia i ett par dagar, vars huvuden är 8-10 cm över sandbädden och varit fyllda med sand. 

Det räcker liksom. Han tar död på alla mina lps 🤔

11 timmar sedan, kaptenen said:

Ingen räka som är på och pillar i korallerna?

Jag har bara sett dom vara på mina lps när jag matat dom, vilket jag börjat med de senaste veckorna. Men har ju upplevt mina acans som lite tillbakadragna längre än så. 

 

4 timmar sedan, ChoBits said:

men sedan skaffade vi en annan sorts goby Amblygobius phalaena.

Jag ska kika på denna. Jag tror ju att min goby faktiskt gör ett bra jobb för övrigt, därav tålamodet med honom. Har bara honom och en sandvändande sjöstjärna som tar hand om sandbädden. Eventuellt får jag komplettera med några nassarius om jag skänker bort min goby. Hittills har han lämnat musslan ifred men har ändå flyttat upp musslan upp på revet (maxima). 

 

Jag matar med acropower jag också, dagligen (kombinerat med högt flöde och automatisk avstängning av skummare), samt reef roids 2-3 ggr i veckan sedan några veckor tillbaka. Po4 har hur länge som helst legat på mellan 0.02-0.06. Vet inte om det är orsaken för mina acans... Men de har varit fylliga även med låg fosfat. Men, värt ett fundera på ändå. 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Din Butterfly och Foxface är alltså inte på dina koraller ? Jag skulle också vilja ha en butterfly, men vågar inte.

Han är under skarp uppsikt. Än så länge pickar han bara på stenarna. Vet att många lyckas hålla både kopparbandad och koraller, likaså foxface. Men att det är lite hit or miss, iaf på lång sikt.

Behöver dock båda utifrån den nytta dom tillför (aiptasia och bubbelalger)

 

Kopparbandade har varit min absoluta favorit redan innan jag började med saltvattensakvarium

 

Skickat från min SM-G960F via Tapatalk

 

 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Den lilla fläsk-fällan funkade inte så bra, för sandvöndaren alltså, lyckades fånga både en salarias, en wrasse och en clownfisk. 

Bytte taktik. 

Lade ut en håv över hans lilla håla när han var i andra sidan karet. Skrämde honom sedan och vips dök han ner i håven... Men hann ut igen utan att jag hann få upp håven. 

 

Fick ta fram det tunga artilleriet, grävde ner den stora fiskfällan i sanden och 30 minuter senare var saken biff. 

Han väntar nu på sin nya adoptivfamilj som ska hämta imorgon. 

 

Nu är bara frågan vem/vad som ska ersätta hans arbetsuppgifter att käka upp skit i sanden... 😊

20201004_205309.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

10 timmar sedan, peterj66 said:

Bra kämpat :) Följer med spänning hur det går för dina acans. Mina har också varit hopdragna en lägre tid men jag har trott att det var för att jag har för hög fosfat. 

Intressant ändå. Vissa, inklusive mig själv, undrar om det kan vara låg fosfat som är boven.

 

Eller så var det helt enkelt sandvändaren. Jag får se om några dagar om de sväller ut, eller om de fortsätter vara lite ihopdragna och jag får fortsätta leta andra teorier 😊

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Många korta uppdateringar nu. Måste ju göra något för att fördriva tiden? 

 

Hur som haver, bytte idag till ny co2-remover då pH hade gått ner till 8.28 nattetid, vilket är första gången den kryper under 8.3 på lite mer än 2 veckor. 

 

Ni som följt inläggen såg säkert min slutledning där jag landade i att jag uppskattningsvis använde 1.2 kg av co2-remover. Bestämde mig för att väga vid bytet idag, och landade på blyga 655 gram!

Antingen så finns det inte så mycket co2 i luften inne i sumprummet, eller så drar min skummare inte så mycket luft (ska vara 500 liter). Eller så har jag helt enkelt gjort felaktiga antaganden om hur snabbt co2-remover förbrukas i ett system som mitt. 

 

650 gram co2-remover räckte i 16 dagar, hade säkert kunnat få ett par dagar till med helt ok pH. 

Men låt oss avrunda till 2 satser per månad om 650 gram. Min kommande beställning på 20 kg co2-remover, plus de 2 kg som är kvar från nuvarande påse, kommer alltså räcka tills typ mars 2022...

Jaja. Tills dess har väl fraggarna växt till sig lite kanske. 

20201005_183901.jpg

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Här är något nytt som jag inte varit med om förut. Vet inte hur tydligt det syns på bilden med tanke på den röda belysningen.

Men det verkar som att jag fått ett cyanoutbrott i mitt refugium?

 

Det är två förändringar som skett däri de senaste månaderna. 

1. Jag installerade en DSB för ca en månad sedan. Så vitt jag vet har den inte "kommit igång". 

2. Jag bytte till mig lite röda makroalger som jag la ner i ena hörnet av refugium. Det var också där spridningen av den röda beläggningen började på rutorna. Jag kunde se att chaeton i anslutning till de röda makroalgerna fick rödaktig ton, som att de röda makroalgerna färgade av sig. 

 

Tänkte höra med er om ni varit med om något liknande och om ni har teorier orsak och verkan? Samt förslag på hur jag ska gå vidare.

 

Funderar på att ta ut all chaeto och försöka spara en fin bit... Och samtidigt försöka skrapa/röra upp all cyano (??) då jag har både skummarfack och filterduk i bubbelfällan innan returpumparna. 

 

Så vitt jag kan se noll cyano i visningskaret... 

20201006_072114.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

9 minuter sedan, ChoBits said:

OM det är cyano, kanske UV i sumpen?

Jo jag har funderat på det också, som lösning. Har ännu inget uvc i mitt system även om jag har förberett för anslutningen.

 

Vill dock gärna försöka komma fram till ett par realistiska teorier om själva uppkomsten.

Kan det vara den nya dsbn (med död sand) som gav uppskov till det? Eller finns Det någon bieffekt kring röda makroalger som jag inte känner till? 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

2 timmar sedan, ChoBits said:

Det finns många olika typer av röda makroalger 😋, vad heter din?

Bra fråga faktiskt, har kikat på bilder på Google men har svårt att identifiera exakt art... Men jag tog en bild på den söndervissnade bollen som är kvar (i odlingslådan, haha). Du får föreställa dig den som röd :)

Känner du igen den? 

20201006_140000.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ok, så några få uppdateringar... Lite högre och lite lägre. 

 

Vad har gjorts sen senast? 

- gjorde mig av med min sandvändande goby. 

- flyttade mina acans upp på stenen (där gobyn) tidigare byggde sandslott. 

- har ansat chaeton och "skakat" ur den kontinuerligt för att störa misstänkt cyano. 

- har även kontinuerligt rört runt lite i det översta lagret av dsbn i refugiumet för att störa den tillväxt av cyano som finns där. 

 

Effekter/upplevda förändringar 

- min fosfat har gått upp till 0.1 nu, men kommer bara bevaka. Den har varit där uppe förut när jag bökat runt eller matat extra för att sen ta sig ner igen. 

- mina acans har redan visat sig lite fylligare. Lobophyllian har fortfarande några lite halvskrumpna polyper, men de håller på att dela sig så det kan ju ha med det stt göra också. 

- nitrat ser ut att ha ökat lite men isf knappt noterbart. Någonstans mellan 10-20. 

- jag har börjat få lite brunaktiga algetillväxt i sanden. 

- min pH har, trots byte av co2 remover inte kommit upp till samma nivå på topparna som tidigare, och sjunkit lite lägre i dalarna än den gjort tidigare. 

 

Orsak/verkan 

- acans... Verkar trivas med förändringarna. Dock svårt att fastslå om det är pga att de kom bort från sanden, mobbaren är borta eller ökningen av fosfat som är orsaken. Eller så är det en mix av alla tre. Framtiden får hjälpa till med uteslutning. Dumt att jag gjorde flera förändringar samtidigt, vissa mer omedvetna än andra. Flöde och ljus är likvärdigt på båda platser (har mätt par tidigare).

- fosfat... Kan säkert ha att göra med ansandet (reducering med minst 50%)av chaeton och att jag rörde runt i översta lagret av dsbn. Det ligger säkert lite skit däri. 

- pH... Antingen så är det min seneye som behövt tid att stabilisera sig, vet att det var lite oförklarliga förändrade kurvor även på förra sliden... Kan även ha att göra med att skit fastnat i skummarpumpen efter att jag störde dsbn, som lett till minskad prestanda. Ska prova rengöra pumpen och se om det blir någon förändring. 

- brunaktiga alger i sanden. Ser nästan ut som kiselalger... Vet inte om det har med ökningen av fosfaten (inte hänt tidigare) eller om det var min mobbande goby som gjorde ett sånt bra jobb helt enkelt. Tds fortfarande på 0 efter osmos.

 

Har också redan tidigare funderat på vem/vilka som kan ersätta det jobb min goby ändå gjorde. Har sedan tidigare en sandvändande sjöstjärna. Förslag på kompletterande städ/vändpatrull? 

 

Har idag skickat in icp. Lite bekymrad till resultatet av denna känner jag. 

 

 

20201008_125623.jpg

Ändrat av Kim Rosenqvist
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ok, så några få uppdateringar... Lite högre och lite lägre. 
 
Vad har gjorts sen senast? 
- gjorde mig av med min sandvändande goby. 
- flyttade mina acans upp på stenen (där gobyn) tidigare byggde sandslott. 
- har ansat chaeton och "skakat" ur den kontinuerligt för att störa misstänkt cyano. 
- har även kontinuerligt rört runt lite i det översta lagret av dsbn i refugiumet för att störa den tillväxt av cyano som finns där. 
 
Effekter/upplevda förändringar 
- min fosfat har gått upp till 0.1 nu, men kommer bara bevaka. Den har varit där uppe förut när jag bökat runt eller matat extra för att sen ta sig ner igen. 
- mina acans har redan visat sig lite fylligare. Lobophyllian har fortfarande några lite halvskrumpna polyper, men de håller på att dela sig så det kan ju ha med det stt göra också. 
- nitrat ser ut att ha ökat lite men isf knappt noterbart. Någonstans mellan 10-20. 
- jag har börjat få lite brunaktiga algetillväxt i sanden. 
- min pH har, trots byte av co2 remover inte kommit upp till samma nivå på topparna som tidigare, och sjunkit lite lägre i dalarna än den gjort tidigare. 
 
Orsak/verkan 
- acans... Verkar trivas med förändringarna. Dock svårt att fastslå om det är pga att de kom bort från sanden, mobbaren är borta eller ökningen av fosfat som är orsaken. Eller så är det en mix av alla tre. Framtiden får hjälpa till med uteslutning. Dumt att jag gjorde flera förändringar samtidigt, vissa mer omedvetna än andra. Flöde och ljus är likvärdigt på båda platser (har mätt par tidigare).
- fosfat... Kan säkert ha att göra med ansandet (reducering med minst 50%)av chaeton och att jag rörde runt i översta lagret av dsbn. Det ligger säkert lite skit däri. 
- pH... Antingen så är det min seneye som behövt tid att stabilisera sig, vet att det var lite oförklarliga förändrade kurvor även på förra sliden... Kan även ha att göra med att skit fastnat i skummarpumpen efter att jag störde dsbn, som lett till minskad prestanda. Ska prova rengöra pumpen och se om det blir någon förändring. 
- brunaktiga alger i sanden. Ser nästan ut som kiselalger... Vet inte om det har med ökningen av fosfaten (inte hänt tidigare) eller om det var min mobbande goby som gjorde ett sånt bra jobb helt enkelt. Tds fortfarande på 0 efter osmos.
 
Har också redan tidigare funderat på vem/vilka som kan ersätta det jobb min goby ändå gjorde. Har sedan tidigare en sandvändande sjöstjärna. Förslag på kompletterande städ/vändpatrull? 
 
Har idag skickat in icp. Lite bekymrad till resultatet av denna känner jag. 
 
 
20201008_125623.jpg.fb1de67bf5abf53ce2a69167ac71e3b3.jpg

Kollat på sjögurka? Har hört att de ska vara effektiva jag köpte en men akvariet kraschade innan han fick chansen städa.
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...