Gå till innehåll

Glasrosor


francefight

Rekommenderade inlägg

Tack @Karin W intressant inspel om citronsyra! Jag ställer mig dock frågande om detta inte borde få bieffekten att man genom detta också tillför en kolkälla?! Det var därför jag tänkte att saltsyra borde vara ett bra alternativ då detta "bara" borde påverka pH (negativt) och öka Cl vilket borde vara ett mindre problem givet NaCl nivån i karet ändå. 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ingen glasroser i mit DT, her har jag en Kopparbandad og tilföjer 1-2 peppermintsräker når butikkerne har hjemme. Svårt at se om en peppermintsräker er en äkte, men jag har jo plats. Ser dom aldrig, som med så mycke annat :) 

I mit refugium har jag masser af glasroser hvilket jag tycker er interassant da jag inte har glasroser i DT eller mit Nemo-akvarie som er koplet til det store system. 

 

Det er enbart i mit nye system jag er fri for glasroser, har altid haft och rekkomender "Rödvins-Metoden", på små glasroser, jag brykade spryte 60 ml kokende vatten över glasrosen, om den slap får man ta et klunk vin :) som belöning. 

 

Er dom stora er denne metod ej bra och då er Aipasia-X vägen fram. 

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Bara av intresse så gjorde jag lite beräkningar och om jag inte har missat något så skulle ca 5ml (3% HCl lösning) sänka alkaliniteten med 0,2dKH per 100liter. Detta torde därför vara någon form av gräns för vad man skulle kunna använda för att döda glasrosor om man vill vara lite äventyrlig. Är det någon annat @stigigemla @jonasroman  som gjort några liknande beräkningar som kan dbl kolla? JAg utgick från att 31% HCL sänker alkaliniteten med 50ppm i 15000 gånger volymen som doserats. Dock osäker då jag inte räknat på mol förhållandena.

Ändrat av OR20
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

31,5% saltsyra är 8,5 mol eller 8500 mmol. 1 kH 0  0.1783 mmol. 0,2 kH är då0,0356 mmol.

8500 / 0,0356 = 238000. 1ml koncentrerad saltsyra sänker alltså kH med 0,2 i ungefär 238 liter vatten.

 

Nu är ju saltsyra frätande och avdunstar också starkt så håll flaskan alltid inlåst och späd det ordentligt innan du använder det.

Häll aldrig vatten på saltsyra då det stänker saltsyra. Häll i stället saltsyran i vatten - betydligt säkrare.

Ändrat av stigigemla
  • Gilla 1
  • Tack 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack @stigigemla det var väldigt snällt av dig att dubbelkontrollera mina beräkningar! Har du hört någon som är lika galen som jag som funderar på att använda tre procentig HCl (jag tänker att man borde kunna späda vanlig saltsyra från Bauhaus 1:10) för att döda glasrosor eller är jag helt ute och cyklar? 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag skulle hellre använda citronsyra. Den är inte lika giftig för oss och bryts ner av bakterier i akvariet efteråt.

Det blir alltså ingen pH- sänkande effekt efter någon dag. 

Ättiksprit fungerar också utan pH- sänkning.

Oxalsyra och vinsyra vore också tänkbara men de löser sig sämre i vatten.

  • Tack 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag kör själv bara med kalciumhydroxid.

Egentligen tar jag bort mest glasrosor genom att jag lägger dem i kar med filfiskar eller pepparmintsräkor så att dessa skall känna till glasrosor innan jag säljer dem.

10% ättiksyra är mer syra än 3% saltsyra så det borde räcka. Om jag inte hade hemma utan skulle köpa ättika för glasrosor blir det 24% . Det finns ju i alla mataffärer.

Citronsyra har jag aldrig provat själv men är lättlöslig i vatten. Jag skulle nöja mig med 20- 30%. 

  • Tack 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Alla har sina plus och minus. Filfisken kanske äter glasrosor men kan i visa fall gå på vissa koraller m.m., syror kan påverka alkalinitet och/eller bakterienivå, väteperoxid redox potentialen, kokande vatten påverkar temp och salthalt. Det vlir en fråga om risk, tro och i vilka mängder man använder metoden

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

On 1/23/2022 at 1:04 AM, OR20 said:

Alla har sina plus och minus. Filfisken kanske äter glasrosor men kan i visa fall gå på vissa koraller m.m., syror kan påverka alkalinitet och/eller bakterienivå, väteperoxid redox potentialen, kokande vatten påverkar temp och salthalt. Det vlir en fråga om risk, tro och i vilka mängder man använder metoden

Kokande vatten skadar definitivt koraller i närheten så det ska man vara medveten om.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

jag har kört med spruta och ättika på de glasrosor jag sett. då har jag använt den vanliga 10%. man kan se att glasrosen typ "smälter" när man får in nålen i munnen. jag har aldrig sett någon negativ påverkan. dock är det ganska så små volymer man använder. ättika ingår ju i VÄS. 

 

 

jag har även med framgång använt mig av pepparmintsräkor för att sanera levande sten. det kräver dock att man inte matar med annat, då glasrosor inte verkar stå överst på menyn.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...