Gå till innehåll

Sakanas första kar efter 10 år!


Sakana

Rekommenderade inlägg

Hej!

Jag har läst igen om skillnaden mellan dinos och cyano och jag tror verkligen att det är dinos. Pga brist av tid har jag inte kollat upp parametrarna så noggrant senaste tiden och NO3 samt PO4 har nollat… nu är jag på banan igen och doserar näring. När jag bytte vatten sist blev det mycket värre så jag kommer att undvika det just nu. 
Jag tänkte posta några bilder från idag efter att ha blåst lite sanden och borstat stenarna. Det ser inte ut som att min fungia mår så dåligt men hela undersidan har bleknat och ”ränderna” från munnen utåt också. Men den är inte död som ni ser.

 

Alla bilder utan filter och direkt från Iphonen:

 

 

9785F6C5-E978-4DB1-97AB-1917E1D4C008.jpeg

7AE0CD3E-AE82-42AB-BE31-470569172BEA.jpeg

BA405D6A-1B6D-4680-8647-76C3E5C68508.jpeg

5D1FA235-1EE8-458C-A85A-544F5D7D234E.jpeg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har exakt samma erfarenhet vid dinos att de triggas av vattenbyten. Så det är nog bra att du håller lite lågt med det just nu.

 

I övrigt tycker jag korallerna ser väldigt välmående ut. Det är svårt även i "perfekta" förhållanden att få alla koraller att må toppen men förstår känslan när man känner att en korall är utlämnad. Nu är det längesen jag hade fungia men jag kommer ihåg att min inte gillade alltför högt flöde. Ser att sanden är bortblåst runtom den så det kanske är för mycket cirkulation runt den som stressar den?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Robin!

I övrigt mår alla koraller bra. Jag har faktiskt tagit bort sanden i hörnet efterskm att dino/cyano på sanden störde fungian, den ligger i ett hörn med lågt flöde. Det känns som att den mår lite bättre sedan den sitter direkt på glasbotten. 
Egentligen började problemet när jag blåste lite på själva korallerna, i början gjorde jag det för hårt vilket skadade vissa. Och då började algerna växa på de skadade ytorna vilket gjorde att jag behövde blåsa igen osv. Nu fortsätter jag göra det fast mycket mer försiktigt vilket gjorde till exempel att pocilloporan återhämtade sig helt och nu behöver jag inte blåsa på den längre. 
 

Jag kollade ikväll på bilder från när jag fick mina första frags av dig. Kolla skillnaden med Seriatoporan sedan februari! 
 

 

8A02A8CB-97DD-4A25-BAF9-B3265BE1A1FC.jpeg

0074C2FF-E0FF-48E4-9E21-9ECBBA3A23B8.jpeg

  • Gilla 3
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kul att se att den har vuxit på sig så bra och trivs :) 

 

Blåsningen kan absolut har retat vävnaden. Tänker lite i liknelsen när man borstar upp tandköttet om man borstar för hårt gång på gång. 

 

Hoppas fungian kommer åter! De är otroligt fina och intressanta.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Hej hej! Lite uppdatering.

Jag tog ut fungian idag, den var helt död... Super tråkigt, den var den första korallen jag köpte eftersom jag älskar dem. 

 

Jag försökte ta upp nitrat- och fosfatvärdena, alla reagerade bra på det förutom den fina birdsnest som jag visade sist. Den började blekna från grenarna inåt. Nu är den helt blek men alla polyper är ute forfarande. Det gick super fort. Cyanon stör den och har börjat sätta sig på vissa ställen vilket stressar korallen enormt och kommer kanske döda den i längden. Jag har stoppat dosera näring eftersom varje gång jag gör något är det alltid något annat som händer och gör det nästan ännu värre än innan. 

Alla dinos försvann och ersatts av cyano tror jag. Det var väldigt tydligt att det var två annorlunda saker. Cyanon är framför allt på sanden och gör "mattor". Jag tror att nu har mina näringsvärden nollat igen så lite dinos kom tillbaka. Jag har bytt 15 procent av vattnet två helger i rad, har inte fått dålig reaktion hittills. 

 

Jag är rätt trött på att ha problem och vad jag ens gör så är det något fel. Jag vill inte förlora fler koraller annars kommer jag att sluta.

Jag åker hem i tre veckor nu i helgen, jag har en vän som kan komma första veckan och sen är min pv hemma så det borde inte gå för dåligt. Jag har köpt bevakningskamera och jag kan styra allt skummaren, strömpumpen, osmolatorn och belysningen trådlöst från vilken del av världen som helst. Jag har nyss fått ta reda på att jag måste flytta. Eftersom karet beställde jag skräddarsytt till denna lägenhet känns det väldigt tråkigt...

 

Annars har jag mer och mer korallinalger, de flesta korallerna ändå mår bra, jag har massa amphipoder, min bebis trochus växer och är ca 4mm stor nu. Allt är ändå inte negativt men jag vill bli av med cyano/dinos, jag börjar bli rätt desperat. KZ Cyanoclean och Coral snow verkar inte göra så mycket... Är det något extra jag kan göra när jag flyttar i augusti? Ta bort sanden eller något? 

 

Tack tack!

 

Simon

 

 

  • Ledsen 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tråkigt att höra om motgångarna som inte vill ge med sig.. 

 

Akvarieflytt kan vara rätt omständigt, men med ett litet kar brukar det gå rätt bra. 

 

Visst började du med bara död sten? Om du skulle starta upp på nytt eller fortsätta med nuvarande setup så kan det vara bra att få in en del levande sten som komplement. 

 

Sen så är mindre kar generellt tuffare att hålla stabila i längden och cyano och dinos är de första att dra fördel direkt främst när näringsvärdena hamnar ur balans. Så mina rekommendationer är ett större kar och mer levande sten för att ge mer förutsättningar för stabilitet och biodiversitet. Det kan även då ta tid. Jag hade för några år sen först problem med dinos och sedan cyano och det tog säkert halvåret innan allt var på banan igen..

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

jag har haft liknande problem med mitt kar efteruppstart med död sten. 

nu efter nästan ett år så börjar det ordna upp sig, efter att jag tillförde mycket mer levande sten.

nästa gång jag startar upp ett salt akvarium, så kommer jag köra minimalt med död sten. 

 

tror i ditt läge så kan du inte göra så mycket just nu. vattenbyte och försöka hålla näringsnivåerna stabila (ej stabila 0).

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 månader senare...
  • 3 månader senare...

Hej alla! 

Efter förra sommaren så började problemen inte ta slut och jag förlorade många koraller. Sen dess har jag haft cyanofaser lite då och då och nu är jag i en grön/brun algefas som jag har svårt att kontrollera. Jag måste erkänna att jag har tappat motivation med tiden och får inte så mycket glädje av det längre trots att jag älskar mina två klownfiskar och min räka. Jag tror att jag ska behöva hitta ett nytt hem för dem (och sniglarna, eremiterna och korallerna som är kvar) samt sälja min utrustning. 

Det är ett väldigt svårt beslut att ta men jag måste vara realistisk och göra det jag måste för att inte förlora ännu fler djur...

Om någon är intresserad så är det bara att skriva här!

 

Hälsningar,

 

Simon

  • Gilla 1
  • Ledsen 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Helt ärligt skulle jag säga att karet byggdes på rutten grund och det är därför du står där du gör idag.
Död sten är ett rent gissel enligt mig som bara resulterar i elände under lång tid. 

 

Turligt nog har du inte ett så stort kar så det går både snabbt och enkelt att åtgärda om du vill ge det ett till försök. 

Om du gör följande kan jag nästan garantera att du kommer ha ett fint kar inom ett halvår: 

1. Släng den nuvarande stenen i soporna där den hör hemma.

2. Köp lagom mängd riktig levande sten från havet. Jag vet att whitecorals brukar ha sten av god kvalité.

3. Sänk belysningen ordentligt och låt det stå och puttra i någon månad eller två. 
4. Nu kan du långsamt börja peta i koraller.

 

Ge inte upp!

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Inte helt enig med MichaelE, men nästan.

 

Det er veldig stora massive LS du har, och jag bara gissar her at dom kan inneholle en masse skit som tar låååång tid at mogna till. 

 

Jag skulle därfor;

1. Släng den nuvarande stenen på marken där den hör hemma, slå sen den sönder i biter 5-10 cm ca, 

2. Lim ihop dom med Stonefix (RS er veldig bra)

3. Maxa belysningen och låt det stå och puttra i någon månad eller två, Doser bakterier, gerne 2-3 ulike märken da dom ej er 100% ens i sammensätningen.

Där bör komma en Cyano fas, och en grön trådalgfas, När du er trötnat på trådalgar, vänter du mindst en vecka till, sen höjer du Mg till +1900 då dör dom. 
4. Nu kan du långsamt börja peta i koraller.

 

Skulle tilföja at den jo ej skal limes ihop til samma form, men nogot mycke mere "luftigt" :) 
Skal slänge op et par bilder på min tråd för inspiration. 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Hej alla och tack för era svar,

 

Jag har gett ett försök att tömma hela karet, ta bort sanden som var helt vidrig, byta ut 70% av vattnet och sätta lite av ny sand för mina 2st Nassarius på en sida. Karet såg bra ut i en vecka och nu börjar alger göra sitt come-back. Jag la till bakterier också.

Jag tänker flytta och har nu andra prioriteringar så jag har bestämt mig för att tömma karet helt. 

 

Jag skänker bort:

- 2st Ocellaris

- 1st putsarräka

- 2st nassarius

- 2st emeriter

- 1st ganska stor green star polyp

- 1st zoanthus med ca 15 huvud

- eventuellt räddbara koraller i inte så bra skick (2st montipora och 1st acanthastrea)

 

Jag kan skapa en annons ifall ingen är intresserad här. Jag bor på Gärdet i Stockholm.

Tack!

 

IMG_0939-min.jpeg

IMG_0944-min.jpeg

IMG_0948-min.jpeg

IMG_0950-min.jpeg

Ändrat av Sakana
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...