Gå till innehåll

Hampus nya projekt


Hampus85

Rekommenderade inlägg

  • 4 veckor senare...

Går åt rätt håll. Fortsätter dosera nitrat och bytte fosfatremover igår. Sänkte maxljuset på hydrorna med 20% och från det läget satte jag 25 dagars acklimatiseringsprogram med ytterligare 20% sänkning. Inga fler koraller har fått brända toppar och de som var påverkade verkar ta sig, har flyttat ned dom lite lägre tillfälligt. De flesta artern verkade inte påverkas alls utan de enda jag märkte något på va två validor, en tenuis och en hyacintus.

Fick lite skrämselhicka igår när den kula kirurgen hade 7-8 relativt stora vita prickar på ena sidan, syntes bara i blåljus. Imorse såg min flavicauda likadan ut. De var inte påverkade och inga andra fiskar hade prickar. Började analysera hur tusan jag fått in det. Har karantän på all fisk och nästan alla koraller och lägre djur.

När jag kom hem ikväll var flavicaudan helt prickfri och den gula hade en prick som försvann direkt när den simmade på lite, detta under blåljus. Sambon har inte sett några prickar alls under dagen. Vete tusan vad det var. funderar på om det kan ha virvlat runt några små gruspartiklar eller liknande. kom på att den ena fosfatremovern jag hällde i reaktorn igår består av ganska lättsöndersmulade, kritvita kulor som fluorescerar i blåljus. Den skulle kunna vara boven. Skönt oavsett, är alldeles för kort förlopp för prick :)

Roade mig med att ta lite bilder igår som jag förhoppningsvis hinner ladda imorgon. Ska även få hem en korallbeställning från Portugal under morgondagen.

  • Gilla 5
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...
  • 4 veckor senare...

Fick tillbaka ICP-test. En hel del att justera men egentligen ingen katastrof. De parametrar jag kan mäta hemma låg bra förutom något högt Ca vilket jag visste och natrium på undre gränsen vilket jag antar beror på något låg salthalt. Har dubbelcheckat med två refraktometrar och verkar dock ok. Silikat marginellt högt.

Utöver detta låg jag lågt på en hel del spårämnen. Dels järn och jod vilket jag inte oroar mig så mycket över då de verkar bindas/förbrukad snabbt och därmed ofta visa lågt på Icp. Däremot var en hel del andra metaller låga och jag försöker nu dosera upp. Tänkte utnyttja red sea ABCD som jag har hemma men fick lite problem med att de rekommenderar kärnvärdena som är extremt mycket högre än brukligt vilket gör det svårdoserat.

Utöver detta mår allt bra utom min trachy som är tjurig. Har sett min G. melanospilus vara på den och gissar att det är orsaken. Fått hem en hel del koraller och fraggar från @runstenen@Whiskey Lee 🙂. Hade en tråkig upplevelse när jag beställde från Fauna marin. 13 grader i vattnet och två av tre fraggar döda. Förhoppningsvis ska de i alla fall ersätta.

Sedan får jag hem nio carberryi anthias, fem squamipinnis och ny belysning om ett par veckor. Extremt förväntansfull 😁

DSC_0152-01.jpeg

DSC_0154-01.jpeg

  • Gilla 5
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

jag har alltid 0 i järn. verkar inte spela någon roll hur ofta jag doserar enligt dosering - det förbrukas som du säger, direkt. 

 

13 grader är o-bra för koraller. konstigt att en överlevde. var de dåligt förpackade? hade de ingen heat-pack? jag fick tillbaka pengar från FM när jag fick fel korall en gång, efter lite tjat. 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

20 minuter sedan, nike83 skrev:

jag har alltid 0 i järn. verkar inte spela någon roll hur ofta jag doserar enligt dosering - det förbrukas som du säger, direkt. 

 

13 grader är o-bra för koraller. konstigt att en överlevde. var de dåligt förpackade? hade de ingen heat-pack? jag fick tillbaka pengar från FM när jag fick fel korall en gång, efter lite tjat. 

 

Tack! Misstänkte att så var fallet. 

Det var egentligen ganska bra packat även om jag gärna hade haft något heatpacks i frigolit lådan och inte bara mellan frigolitlådan och kartongen. Problemet var att de inte tänkte på någon tysk helgdag vilket gjorde att paketet låg ett dygn på flygplatsen och frakten därmed tog två dygn. En saknade helt vävnad när den kom fram och den gick dom direkt med på att ersätta. På den andra hade utöver den låga tempen den flytkudde som fraggen satt i vänt sig så att korallen ej låg i vattnet. Denna fick rtn efter några dagar. Lite mer tjafs med denna men det verkar som de ersätter. Har läst att det är ganska vanligt att döden kommer först efter några dagar vid låg temp.

Den tredje tror jag hade lite högre vattentemp, mätte bara i de två andra. Den ser bra ut även om den är rätt brun.

Kan passa på att ge lite ros till en annan leverantör., Recifathome. Aldrig fått ett så välpackad paket. 23-24 grader i vattnet, dessutom en fin gratisfragg i lådan.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

On 2021-04-28 at 22:41, Hampus85 skrev:

Förhoppningsvis sista hårdvaran innan jag kan köra igång. Nu ska det förhoppningsvis bli lite tryck i flödet. Velade ju en del mellan gyres och tunze. Slutade med det senare.

IMG_20210428_203555011.jpg

Jag köper enbart Tunze. Top of the line ! Aldrig haft några som helst problem , och dom bara går, och går och går …..

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

4 timmar sedan, runstenen skrev:

Jag köper enbart Tunze. Top of the line ! Aldrig haft några som helst problem , och dom bara går, och går och går …..

Jag är väldigt nöjd hittills! Enda anmärkningen är att 6095 låter lite/ger lite resonans på vissa varv men de har några år på nacken. Stream 3 är totalt knäpptysta.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...
  • 1 månad senare...

En rejält försenad uppdatering.

Fick problem för drygt en månad sedan när alk plötsligt låg 1,5 enheter för lågt. Upptäckte då att ati essentials pro hade fällt ut i hela slangen och i doserpumpen så att det var totalt stop. Var lite fullt upp just då så hade inte testat på åtta dagar och pumpen gick som vanligt så hade inte reagerat på det heller. Tur i oturen var att en stor del av min dosering bestod av fem liter kalkwasser dagligen. Har inte sett några negativa effekter på några koraller. Fick i alla fall ändan ur vagnen och ska byta till romans tvåpart när denna är slut. Köpte även en alkatronic och installerade en apex jag haft liggande typ ett år. Alkatronicen installerade i princip sig själv medan apexen var ett helsike att få att ansluta till wifi men nu är båda igång. Det märkliga är att de alkatronicen ligger 0,2 lägre i pH än apexen trots att båda är nykalibrerade. Kurvorna följs åt perfekt med konstant diff. Lite osäker på vilken som visar rätt då salifert ligger mitt emellan.

Apropå dosering så har jag haft en långsam uppgång av förbrukningen fram till för ca två veckor sedan. Sedan dess har min dagliga förbrukning av ati essentials pro ökat från 20 till 50 ml/dag men nu verkar den börja plana ut.

Korallerna mår fint förutom gonioporor och acans som jag har svårt att få att trivas ordentligt. Lite märkligt då alveoporor, trachyphyllia, symphyllia och liknande mår utmärkt. Har matat varannan dag denna vecka och tycker mig se en viss förbättring.

Har även plockat upp några fina koraller från @Kim Rosenqvist.

Avslutar med några bilder samt ett litet kollage på en av mina favoritacros. Någon som vet vad det är för att? Bilderna visar korallen i lågt ljus, nyligen flyttad till högre ljus samt efter en tid i mycket ljus 

PCIMG_2022-03-13_20-13-33.JPG

DSC_0237-01.jpeg

DSC_0236-01.jpeg

DSC_0235-01.jpeg

DSC_0230-01.jpeg

  • Gilla 8
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...