Gå till innehåll

Karls Waterbox 180


Karl Lindfelt

Rekommenderade inlägg

Dags för en liten uppdatering. Akvariet är mer eller mindre självgående nu och mitt underhåll ligger på en ganska bekväm nivå. På daglig basis tittar jag till att tekniken funkar, doserar kol och matar med fryskuber två gånger om dagen och foderautomater tippar i två lass utöver det. Veckovis skrapar jag rutan en eller ett par gånger och tömmer skummarkoppen. Någon gång i månaden kör jag lite underhåll av pumpar och filter. Allt som allt är akvariet stabilt och vattenparametrarna håller sig där jag vill ha dem med bara mindre justering i dosering utifrån behov. Nitraten ligger mellan 2-4 ppm. Det som fortfarande bråkar lite är fosfatnivån som hoppar lite upp och ner mellan 0,05 och 0,15. Jag har kört med Rowaphos i filterstrumpa några månader men tänkte byta till en reaktor när jag byter nästa gång för effektivare filtrering. Algerna som jag vill bli av med följer fosfatnivån - på lägre nivåer lossnar de i stora tofsar från stenen medan de snabbt återetablerar sig när fosfaten stiger igen. Bättre rutin med Rowaphosen kanske kan ta död på eländet eftersom ingenting verkar intresserad av att äta det.

 

Men det märks på korallerna att akvariets värden ligger bra till. De har fina färger, blåser upp sig och visar polyper och växer friskt. Så pass att jag vågade på mig att fylla på med lite nytt. Jag har varit avvaktande då jag inte vill trycka ner nya koraller som dör efter en månad eller två, men nu känner jag mig lite tryggare. I helgen fyllde jag på med fem nya fraggar som jag hoppas på. 

 

20220219_160023.jpg.582202cfec2e9c578c953aa248b9ef94.jpg20220219_155957.jpg.529ac3d70a34adf75ccbbf8e62fcf910.jpg

 

För de som kämpar med glasrosor kan jag rekommendera filuren ovan. Den har betat på beståndet friskt, men det som verkligen gjorde något åt problemet var berghia-nakensnäckorna som rensat ut tusentals glasrosor från alla skrymslen och vrår. Nu kan jag bara hitta enstaka anemoner om jag kollar noga, men de är inte långlivade i den här takten. I och med att glasrosorna försvunnit har den kopparbandade pincettfisken sökt lyckan på annat håll. Jag kom på den med att mumsa i sig en acanthastrea och jag tror att den dessutom decimerat min duncan som bara har ett huvud kvar nu. Korallerna fick flytta över till nanokaret för återhämtning. Jag gillar fisken. Den är fin och aktiv nästan hela tiden, men jag överväger att sälja den vidare eftersom den är en risk om jag införskaffar en Tridacna-mussla framöver.

  • Gilla 4
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

21 timmar sedan, mikoto skrev:

Härligt, det är skönt när det flyter på. Fjärilsfiskar lockar här någon enormt, de är så trevliga. Men inget av mina kar är stort nog för en så jag får nöja mig med att titta... Så länge.

Ja, det är en fantastiskt fin fisk som alltid sysselsätter sig med något och är ofta det första jag lägger märke till när jag tittar till karet. Jag gör mig ogärna av med den, men när den nu går på koraller kanske jag behöver tänka om. Om jag inte *host host* hittar plats för ett till akvarium... 😅

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...