Gå till innehåll

Minska på avdunstningen i slutet rum med stor belastning?


Dimorb

Rekommenderade inlägg

8 timmar sedan, Christian J skrev:

Enligt https://www.plexiglas-shop.com/ kan det släppa igenom upp till 92%, men en del reflekteras nog också beroende på hur belysningen är monterad (gäller även vanligt glas).

 

Högre lufttemperatur gör att luften kan hålla mer fukt, men sänker du sedan lufttemperaturen måste ju överskottsfukten ta vägen någonstans (så det bildas kondens).

 

Vad jag förstår upplevs varm luft subjektivt som torrare, även om luftfuktigheten är högre objektivt.

 

Jag förmodar att låg temperatur på vattnet och fuktig luft ger minst avdunstning.  Så vill du ha subjektivt torrare luft och slippa kondens kanske det är bättre med högre lufttemperatur, även om fuktmätaren då visar ett högre värde.

 

@Dimorb som @Christian J skriver så har plexiglas ofta en god ljusgenomträngning. Det bortfall som sker går att hantera genom att skruva upp effektn på dina LED lampor lite till alt sänka höjden om du fortfarande kör MH/T5 . En sak att beakta är dock att plexiglas inte släpper igenom allt ljus lika viljet kan få en förskjutning i ditt spektrum. Bl.a. så vill jag minnas att vanligt plexiglas (eller akrylglas som det gentligen är) filtrerar bort UV ljus. Mao ljus under 400nm. Om detta är ett problem eller inte vill jag inte säga men det är ändå värt att beakta. Jag vill minnas att du skulle sätta dit GHL Mitras ledbar 2  över karen och då de inte har något UV ljus så tode det inte vara ett problem. Exakt hur det påverkar resten av spektrumet får du nog titta på tillverkarnas sida. Glas har generellt sett jämnare ljusgenomläpp om du känner att du vill bibehålla UV delen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack för inspel.

Jag har gjort så - så långt - att jag köpt en avfuktare i den mindre klassen för å se om det ger en positiv eller negativ effekt. 

Det ser ut som att den hjälper på men det blir ju galet dyrt å ha en AC som kyler och en avfuktare som drar ut fukt och samtidigt värmer lite. 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

On 8/15/2022 at 11:00 PM, Dimorb said:

Om jag höjer tempen i luften så det närmar sig vattentemperaturen då blir det "torrare" men proben mäter hög fuktighet. 

Men vad proben mäter är väl inget problem egentligen, så länge luften går att andas? Lokalen är ju fuktskyddad, och det bildas inte kondens när det är varmt. När den varma luften är mättad på fukt minskar avdunstningen från karen automatiskt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

On 2022-08-15 at 12:39, Dimorb skrev:

Hej igen.

Må fortsatt ha hjälp här.. 

Har inte fått installerat något över akvarierna men har fått gjort en del förbättringar på AC anlägget så luftfuktigheten ligger runt 70-75%

I sommar - precis efter byte av kylmedia - var det en väldigt fin kurva där det toppar sig på 75% och kom helt ner till 60% vart dygn. 

Men vill helst ner under/runt 60% genom hela dygnet. 

@Stensson kommer du ihåg vilket märke du hade? Vill det vara värt å köpa t.ex. en liten variant från bygghandel?

 

Det var en Woods. Digitala inställningar. Tror inte just den modellen säljs längre. Ser att Elgiganten mm har märker i sortimentet dock.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

On 2022-08-15 at 13:05, Dimorb skrev:

Om jag skulle lagt något över sump/akvarier så måste det bli akryl/pvc eller liknande. 

 

Vill vad som helst fungera eller är det något som man bör undvika för att det inte släpper igenom allt av ljuset/lamporna? 

 

 

Stig har helt rätt i att akryl har en tendens att böja sig. Dock så sågade jag till 1 cm remsor som täcker hela täck"glasets" längd  och limmade på. Man limmar på högkant.

Då böjer det sig inte. Desto "bredare"/djupare kar ju fler remsor.

Mitt 160 cm  X 60 cm kar gjorde jag 4 plattor  ca 80 cm x 30.  På varje platta limmade jag  80 längd x 1,5 cm  bredd (limning  på högkant) i mitten på plattan.

Glaspest där täckglas blir kritvita försvinner.

Akryl köpte jag på jula om jag minns rätt,

Finns bara fördelar. Sågning med bordsåg eller bandsåg så blir resultatet bra.

Limmade med små små akrylbitar "nedsmälta" med aceton. Tar säkert 24 timmar innan man har ett lim som är smidigt att jobba med.

Eller så köper du Acrifix. MEN är man från Småland så är man.

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...