Gå till innehåll

OR20

Rekommenderade inlägg

Om någon är värt att göra så är det värt att göra väl brukar det heta. Om man är som jag så innebär det att saker blir överdimensionerade och överkonstruerade. I denna anda så valde jag att hantera alla sladdar som legat vid akvariet även känd som min stora brandfara. Detta kändes som prioriterat då min Z. Desjardinii och G. Melanospilos har börjat jaga mat vid ytan och sedan skvätta vatten när mina Eheim autofeeders inte snurrar lika ofta som de tycker att de borde.

 

Planen blev därför att montera mina nätaggregat och pump controllers på en aluminiumplatta. Jag valde att köpa en 4mm platta som var 55x100cm stor via Amazon för att säkerställa att den hade tillräcklig styvhet för att ha saker hängande på den. Efter att ha ritat en 1:1 skiss av plattan märktes alla sakerna ut och borrhålen markerades. Dessa fördes sedan över till plattan och hålen borrades och försänktes hos en god vän som har en fabrik där vi kunde vara och jobba. Plattan monterades sedan på en ställning gjort av 2020 aluminiumprofil inköpt av Alucon AB som också sålde en del specialskruvar, brickor m.m. för att fästa plattan på ställningen. Plattan är fäst i profilerna med M4 skruvar i syrafast rostfritt stål samt brickor i samma material. Allt inköpt på Bauhaus i deras marina avdelning.

 

Man kan redan här fråga sig varför jag köpt saker i aluminium och i rostfritt stål istället för att bara köra på vanliga bultar. Vis av erfarenhet så vet jag att saker rostar snabbt runt akvarium och jag har vid otaliga tillfällen haft problem med att få isär saker då de rostat ihop.

 

Nätaggregaten fästes med hjälp av 3d utskrivna hållare som jag köpt av en medlem här på forumet. De blev jättebra och sparar både plats och ser bra ut. Nätaggregaten fästes också med lite buntband så att de ska sitta där även imorgon. Allt detta har också skruvats fast med liknande skruvar, brickor och muttrar. Samma sak gällde nätaggregaten för lamporna.

 

Jag har även passat på att märka upp med min märkpistol vilka eluttag som går vart, vilka aggregat som driver vad och vart dessa går. Sladdarna har sedan buntats ihop med buntband samt fästs med speciella 3M kabelfästen inköpta på Kjell och Co där även förgreningsdosorna är inköpta på.

 

Jag passade även på att uppgradera min ljusramp med samma 2020 aluminiumprofil. Lamporna fästes med hjälp av 40mm M4 bultar som skruvas in i lamporna och där huvuden (med brickor) glider i själva spåren på 2020 profilerna. Upphängningen är gjord av Ecotech hanging kit som anpassats till detta.

8.jpg

4.jpg

3.jpg

2.jpg

9.jpg

6.jpg

7.jpg

  • Gilla 6
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

8 timmar sedan, kaptenen skrev:

Härligt att få ordning på grejerna!

Ja verkligen, jag reser ju en del i tjänsten så det har alltid varit mitt dåliga samvete att vi när akvariet flyttades inte tog oss tiden att ordna till även kablarna utan bara tryckte in dem jämte karet. Men nu efter x antal år så är det fixat. 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...