Gå till innehåll

Nybörjartips: Cirkulation i karet


Sillen

Rekommenderade inlägg

Tänkte kolla lite med cirkulation har ett kar på ca 300 liter med två streamers på 3000l/h och en på 4500l l/h (glömde säga att karet är en kub på 70*70*70) samt returen från sumpen. Satte i första fisken igår och den verkar har väldiga problem med vattenflödet är det så hatt jag har för mkt cirkulation i en kub???

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 år senare...

Har inte riktigt koll på alla begreppen. Har ett akvarium på 280 liter och har en Flowextreme 2500 som pumpar upp vatten från sumpen (vad kallas den typen av pump?) och sedan 4 st Turboextreme 4000 (cirkulationspumpar?). Enligt alla riktvärden och tumregler låter det ju som att det ska räcka men jag tycker inte att det känns som att vattnet cirkulerar särskilt ändå.

Vattnet från sumpen blåses ut i ytan. Cirkulationspumparna är satta på två olika djup varav de nedersta är riktade snett nedåt. Alla cirkulationspumpar utom en skjuter vattnet fram mot framrutan så att det ska nå sten och korall indirekt. Den sista cirkulationspumpen låter jag studsa mot ett litet torn av levande sten eftersom det är en stor grotta inuti tornet.

Hur låter det i era expertöron? :-)

Edit: Ska tillägga att jag tycker att det känns som att min flowextreme 2500 trycker ut vattnet med mer skjuts än mina Truboextreme 4000. Kan det vara så? Dvs att vattenvolym och tryck är olika saker?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 månader senare...

En fråga ang detta, är nybörjare så ha tålamod tack. Köra aquael 30 med orginal filter. Det ska enligt spec ge 1200 l/h. Karet är på 30 l. Ändå verkar de flesta som köpt detta komplettera med streamers. Så även jag, hydor koralia nano 900 l/h. Då jag nu släppt i en clown som beter sig lite märkligt funderade jag om det kan vara för strömt?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 år senare...

Hej!

 

Jag har ett red sea 130L och vad jag kan läsa mig till så har pumparna en kapacitet på 550L/h X2 allts 1100L/h.

Det låter ju (och är) enormt lite då jag har koraller och levande sten. Det har också samlats en del sediment ovanpå sten och eremiter.

 

Kan en streampump vara rätt steg att gå?

Hur är det med riktningen på streampumpen? Något att tänka på där när man placerar den?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är ganska trångt i ett RSM130 och det har problem med värme redan i originalutförande. Streampumpar alstrar mer värme.

När jag hade ett RSM130 hade jag 2 st. Vortech MP10w ES, en i varje gavel. Fungerade mycket bra och Vortech alstar inte någon värme i vattnet eftersom drivdelen sitter på utsidan av glaset.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har på någon youtube film sett streamingpumpar som pendlar.... Var ett stort akvarium men jag vet ej fabrikat på pumparnar. Någon som vet?   Vidare funderar jag på ett långt rör efter hela bakkanten som man ansluter pump i  och en pendelmotor. Någon som provat dyligt DIY projekt?  Tanken är att få földet fördelat utan att behöva mycket pumpar.  Eller vill ni ha detta på separat tråd?

Ändrat av pepo
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du tänker nog på Polario pumparna, de far fram och tillbaka. De var ju intressanta ett tag precis när de släpptes men vill minnas att folk ledsna på de ganska fort. De lät knepigt vill jag minnas.

 

Pendelmotor är ju tufft, men det är svårt och besvärligt att göra. Stefan Molin när väl den som haft något som liknat det mest i några av sina trådar.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du tänker nog på Polario pumparna, de far fram och tillbaka. De var ju intressanta ett tag precis när de släpptes men vill minnas att folk ledsna på de ganska fort. De lät knepigt vill jag minnas

Jag köpte en sådan för en del år sedan. Kan bekräfta att man ledsnade väldigt fort på både funktion och ljud.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag byggde ett par boxar för pendlande pumpar. Det krävs inte någon speciell pump. Jag gillade flödet då det blev mycket bättre än mina vanliga tunze med styrning. Böljande mjukt flöde som nådde fler ytor... nackdelar med mekanismen är att den tar plats och kräver lite underhåll. Fish Street säljer nuförtiden färdiga lösningar om man inte är så händig. Skulle dock rekommendera detta för 500+liters kar...

//NiXoN

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har kört med polario 10 ml i ca 150 liter några år...+ vanliga tunzestreamers och koralia"one way" typ 3 st

Står man ut med ljudet på polario är det ok till ett ok pris för fram o tebax,

Men annars 'r din cirkulation alldeles för dålig..I skrivande stund har jag 1 koralia streamer på 5000l i timmen...2 st tunze streamers på 1800 st 1st polario 10ml på o-10000l samt ett par filter pumpar på ett flertal hundringar styck...Är ändå dålig cirk tycker jag.

Sen så är väl inredningen i form av sten, koraller o dyl avgörande för varje enskilt kar dock.. ang cirk.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...