Gå till innehåll

PärS

Medlem
  • Antal inlägg

    265
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Tack för det. Jodå det kommer att bli något nytt så småningom, men mycket kommer att behöva säljas nu inom kort.
  2. 1120 liter inbyggt i vägg med teknikrum bakom. Kommer att läggas ned nu i höst p.g.a flytt.
  3. Jag är helt övertygad om att det går att få bukt på vita prick med UV och ozon. Jag har själv fått bukt på det ett antal gånger genom åren. I november när jag startade upp mitt nya kar på 1120 liter fick jag in oodinium som är betydligt värre än prick. Jag satte totalt i tre UV med ett flöde sammanlagt på 5000 liter i timmen, och ozon på ca 50mg i timmen genom skummarens flöde på 5000 liter. Trots att en del fiskar var i riktigt dåligt skick blev det inga dödsfall.
  4. Ja det var kul att träffas, och det är 27 år sedan muck. Hur gick det till?
  5. Ja, jag får försöka ta mig samman. Jag har byggt sakta men säkert sen i maj. Bilder finns så det kommer inom kort.
  6. Hej Larry Jag kommer också gärna en stund om det finns plats. Mvh Pär
  7. Tror det kan vara lite knepigt med så många triostegus i ett SPS-kar. Jag hade två ett tag och fick dem aldrig att äta något annat än vegetabilisk mat. Men åtta så stora kirurger blir det många noriblad per dag.
  8. Jag har utrotat mycket protopalythoa genom att ta en euphyllia och lagt på kolonin. Efter några månader har euphyllian ätit upp dem. Har även fungerat med goniopora som haft sina polyper ned över knapparna.
  9. Hej Niklas, du är välkommen. Titta gärna in. Vi får väl se om det är några fler som är intresserade av Galaxean. Intresset har varit lite svalt hittills.
  10. Jag är inte riktigt nöjd just nu. Galaxean är för stor, och jag har lite för höga nitratvärden så de blå korallerna håller inte måttet. Kör med VÄS men det biter inte riktigt, kanske ozonet som knäcker bakterierna. Klart vi måste träffas, jag har ju inte sett ditt underverk än!
  11. Min gula goniopora fullt utslagen!
  12. Hej Galaxean som jag köpte när jag startade karet för drygt sex år sen har blivit ca 40*30 cm och måste fraggas ned innan den tar över hela karet. Den är ju lite svår att dela eftersom den är så kompakt, men jag hade tänkt mig att ha den i en balja ute i trädgården och försöka dela den med något stämjärn eller dylikt. Verkar det genomförbart? Jag kommer att få en massa fraggar som jag tänkte dela ut till de som vill ha (bättre än att slänga). Hör av er till mig om ni är intresserade så får vi ta det en helg framöver när vädret är fint och det är tillräckligt varmt ute. //Pär
  13. Det ser riktigt bra ut. Jag förstår att du har haft och göra över julhelgen! Jag ser fram emot att få se det i verkligheten. /Pär
  14. Vi kommer också gärna (2 personer) om plats finns. Med vänlig hälsning, Pär
  15. Kylflänsarna blir lite drygt 50 grader när de är som varmast. Mätte nu ca. 2,5 timmar efter tändning, och då låg temperaturen på 36 grader. Det är bara under några få timmar som belysningen är riktigt stark. Jag har funderat på att sätta en fläkt som blåser ner på rampen under de värsta timmarna, men det är nog egentligen inte nödvändigt.
  16. Rätt gissat. Jobbar med el och industriautomation, så jag har använt de komponenter som jag normalt sett använde inom jobbet. (Med undantag för dioder och LED-drivers).
  17. Lite bilder från i april, dagen efter att belysningen kom på plats. Ska försöka ta någon helbild i eftermiddagen då det är lite mer ljus på.
  18. Jag startade med runt 70% i maxbelysning, jag körde hela tiden mina 12 timmar som belysningstid. Idag kör jag ca. 85 som max i snitt. Jag har för mig att jag kör 7000K på 95% och 650nm på 60% och 460nm på 75%. De andra på 85%. Jag tänder och släcker arctinic och rött tidigare resp senare än det vita för att få fluoroscensen på kvällar och morgnar. Byte av belysning har inte påverkat förbrukning av Balling. Sett under hela belysningscykeln matar jag ut 640*0,85*0,5 = 272W i snitt. Krämar jag på max har jag ca. 450 par vid ytan.
  19. Och till sist några bilder med rampen på plats.
  20. Dessa styrs via ett programmerbart styrsystem från Siemens. Belysningskurvan följer en sinuskurva där utsignalen följer formeln Y = ((sin(x -pi/2)))+1)/2. På detta vis vill jag simulera solensintensiteten under dagen. Sett under hela belysningstiden ger denna formel en 50% utsignal i genomsnitt. Via en dator kan jag även koppla upp mig mot styrsystemet för att konfigurera hur belysningen skall se utför de olika färgerna. Överst finns möjlighet att manuellt köra de olika kanalerna. Sätter man kanalen i ”Hand” kan man manuellt ange utsignal för respektive färg. Om kanalen står i auto följer den belysningsschemat nedtill. Där anger man när respektive färg skall tändas och släckas. Tiden för start/stopp kurva är när funktionen för sinuskurvan börjar beräknas. Max utsignal är den maximala signalen då funktionen når sitt maximum. Dessutom har jag lagt in en moln, och blixt funktion som slumpmässigt moln och åskväder.
  21. Jag beställde en färdighålad ochbockad 2mm aluminiumplåt. Totalt åtta rader med vardera 32 hål. Här skruvade jag fast allakylflänsarna med tillhörande dioder. Mellan raderna monterades kabelkanaler.När locken kommer på blir installationen väldigt prydlig. Det avslutades med att alla kanaler(totalt 16 stycken) kopplades till en 37-polig D-sub kontakt. Nu började projektet med att styra desex olika färgerna. Dioderna grupperades i 16-grupper, såtotalt blev det 16 dimbara drivers. 3 st för 405 nm 4 st för 420 nm 2 st för 460 nm 1 st för 650 nm 2 st för 7000K 4 st för 20000K.
  22. Nu var det längesedan jag uppdaterade tråden, så jag antar att det är dags. Den som hänt bortsett från en del nödvändig utrensning av koraller ( t.ex. har jag gjort mig av medalla mina stora montiporor) är en ny belysning. Jag hade tidigare T5 med 10 st 80Wlysrör, och dessa har nu bytts mot ett LED-bygge med sammanlagt 256 dioder. Anledningen till att jag ville byta till LED är flera bland annat: Lägre energiförbrukning. Mindre värmebelastning på karet. Mer fluoroscerande koraller. Jag hade tänkt mig ett system uppbyggt på passiv kylning, där byte av enskilda dioder skall kunna ske enkelt. Dessutom ville jag att varje ingående färg skulle vara individuellt ställbar med avseende på ljusintensitet. Systemet är uppbyggt med Kina-LED:s.Dessa är på ca. 2,5W vardera så den maximala effekten är ca.640W. Dessa 256 dioder fördelas enligt följande. 48 dioder med 405nm (arctinic) 64 dioder med 405nm (acrtinic) 32 dioder med 460 nm (blå) 16 dioder med 650 nm (röd) 32 dioder med 7000K (vit) 64 dioder med 20000K (kallvit) Som synes mycket dioder med kort våglängd som gränsar mot UV-A. Projektet började med att dioderna limmades fast på kylflänsar med epoxi. De fastlödda kablarna kopplades sedan till en sockerbit.
  23. Jag har länge tänkt skriva nåt om LED-bygget, men jag får ta mig i kragen och göra det nu när jag har semester. /Pär
  24. Vad bra det blev. Jag får kanske ta en fragg av dig när jag "möblerat" klart och fått igång LED-rampen. Pär
  25. Det ser riktigt bra ut! Är det inte alldeles fullt så har jag nog en del koraller som behöver lite mer plats än jag kan erbjuda. mvh Pär
×
×
  • Skapa Ny...