Jump to content

All Activity

This stream auto-updates     

 1. Today
 2. Det var fint att höra. Såg att karet även har en mjuk matta mellan stället och karet för att absorbera stötar. Bra grejjer ! Skickat från min iPhone med Tapatalk
 3. Skulle nog säga att alustativ är negativt i detta sammanhanget eftersom de alstrar mer vibrationer/stötar till glaset. Trä är betydligt bättre ur den synvinkeln. Sen har du ett proffs limmat kar med slipat glas i jämn tjocklek på silikonfogarna. Ett ”fulskuret” o hemmalimmat glas där glas kanske går stumt mot glas i fogarna är en större risk.
 4. Min står destovärre ej på Alu-stativ och är lite osäker om vissa skruvar sitter helt i sen några av skruv-hakarna var tvungna att böjas in. Blev lite fel med några när vi satt i ihop det. men det känns väldigt stabilt. Men man kanske skulle förstärka på något sätt, vet ej hur bara då det är proppsmockat med utrustning under den.
 5. Förra året sköt de i va-schakt in till oss. Det var större stenblock typ 3*3m ca 20 m från akvarierna. Skakar en del då marken också var frusen men gick fint med akvarierna som står på alustativ på platta på mark. Tunnelbana är ju lite större grejor men tror inte det finns anledning till oro. /Mattias
 6. Gör det. Intressant tycker jag :)
 7. Den här är en ganska gammal modell, och inte så tyst har jag för mig att jag läst: https://www.deltec-aquaristic.com/en/products/skimmer/hang-on-skimmer/ Här en nyare, vet inte om den finns att köpa: https://reefs.com/2017/06/12/real-hang-protein-skimmer-lgmaquari/ Alternativt skulle du kanske kunna ha en nyare inneskummare i en vattenbehållare bakom karet, men det blir nog en mer skrymmande lösning. Ytterfilter brukar inte vara så populärt med saltvattenakvarier, dels av praktiska skäl (slangar som hårdnar och kan lossna) men även för att de kanske inte gör så stor nytta. Risken är att det samlas mycket detritus i filterbehållaren. Om du använder hävert till sumpen måste ATO-sensorn sitta i sumpen. Men om du istället pumpar upp vattnet till en sump högre än akvariet (och låter det rinna tillbaks till akvariet av gravitationen) kan sensorn sitta i akvariet. Jag tror det finns ytavsug som drivs med pumpar men vet inte om de fungerar bra.
 8. Sluta fundera, kör igång bara! Jag har varit borta från hobbyn ett tag jag med men nu är jag i uppstartstagen och känner suget
 9. Hej! ATO:n med pump ex: tunze 3155 behöver du inte ha högre än sumpen/akvariet, det viktiga här är att du inte har på fyllnads slangen nerstucken under vatten ytan om du har påfyllnadsbehållaren lägre än sumpen/akvariet, då du annars får en hävert när den slutar fylla på och vattnet rinner baklänges och fyller din påfyllnads dunk. FX4:an kan du ju ha om du vill fylla den med levande sten om du vill ha mindre mängd i akvariet. Att ha i filter blir bara att du får rengöra dem ofta så de inte blir en nitrat fälla istället.
 10. Abstinens, jag saknar karet och har börjat fundera på ett nytt igen.
 11. Håller er uppdaterade när det börjar. Skickat från min iPhone med Tapatalk
 12. ojoj! här ramlade det inte tips tack och bock för detta, verkligen jag kom på att jag har ett helt oanvänt ytter filter, fluval fx4 för att vara exakt. Är jag helt ute och cyklar och jag säger som så här: Skippa sump Skaffa en skummare som kan hänga bakom karet (tips) Köra FX4an som mekanisk filtrering, ev slänga i lite extra levandsten i filtret? Är dock medveten om ato/osmolator blir ett problem med denna lösningen..., några ideér där? Vad jag förstått så vill man helst ha ato:n ovanför sumpen/karet? vilket betyder att jag isåfall behöver ha en hylla ovan akvariumet? vilket inte är så snyggt kanske ska släppa idén med FX4 med en gång? mvh Neruza
 13. Yesterday
 14. Har inte hört några klagomål från invånarna och inte sett något tecken på missnöje Vet naturligtvis inte hur exakta värdena är, mätfel är inte uteslutet men är det mätfel så utgår jag ifrån att både apex och fokustonic mäter samma fel varje dag. ( är en viss skillnad mellan dom). Det viktiga för mig är att det inte är skadligt höga värden. Naturligtvis är det variation mellan natt och dag från 8.2 - 8.4 vilket är helt naturlig och även mellan olika dagar men hittills har det inte varit under 8.15 och inte över 8.47 (som maskinerna visar). Om värdena överensstämmer exakt med verkligheten är svårt att veta. Vad jag förstår av dig är det bara att låta det vara som det är och njuta av tillväxten.
 15. Det är nog dina invånare som bestämmer mest, men om din max diff ligger på 0.1 från dag till dag så är det nog med alldeles utmärkt. 0,05 skulle vara helt hysteriskt, det är ju farligt nära mätfel med så små skillnader Men ligger diffarna så smått från halvtimme till halvtimme med? Eller liknande små intervall. Men som sagt, det verkar som du inte har några problem med pH iaf!
 16. Det låter betryggande värdet har legat i dom krokarna i en månad nu, kan variera med 0,05 -0.1 från en dag till en annan Vad anser du vara ett stabilt värde? Hur mycket variation under dagen eller mellan ett par dagar kan anses som acceptabelt?
 17. WALT DISNEY!!!!! WOW. jag har letat länge efter denna korall i europa (haft en stående beställning från en butik i 3-5år). Häftigt att du fått tag på en sådan raritet. du får nästan starta en ny tråd om bara den korallen! när landar sändningen?
 18. hehe, du menar skummare då eller? min tanke är typ 50-60 cm. problemet är att jag måste nå in till det högra röret, då membranventilen ska sitta där. så får inte bli så mycket längre än 50cm. just nu lutar det åt 3st sådana här: https://reefbuilders.com/2019/09/18/ati-straton-led-goes-for-the-sleek-unibody-slab-of-aluminum/ skönt att vara av med fläkt. måste i sådant fall lösa takinfästningen med någon snygg skena. blir många wire-ar till taket. jag lurar på hur stora rör jag behöver för rören ner till sumpen. det kommer bli ganska så långa dragningar, så misstänker att storleken kan ha betydelse. returpumpens rör behöver vara 40mm enligt beräkning. 2x40 tillbaka har jag tänkt just nu. någon som har tankar kring storleken ?
 19. ajdå. tyvärr så är de ju kinkiga att få att börja äta. en 3 veckors semester är kanske inte optimalt då. men inte lätt att de inte börjar käka... de är bara att bryta ihop och komma igen !
 20. Inget som är under 9 skulle jag klassa som "för högt". Sedan är nog 9 i pH inte skadligt heller. Det farliga är nog snarare om pht ej är stabilt, och det brukar vara svårt vid högre värden. Ditt pH där låter idealiskt. Det är bara och njuta om det lägger sig där
 21. Ska köpa och dosera [emoji106] Vet inte vart kisel kan komma ifrån. Får se om det lugnat sig på nästa test. Brukar inte lita 100% på deras tester om det inte visar samma nästa test.
 22. En lite fråga om högt PH värde. Har sökt på nätet men inte hitta något riktigt matnyttigt om vad man kan råka ut för med för högt PH och vad som är för högt PH.. Led förut av lågt ph (7.8-8.1) värde och bestämde mig för att koppla in en ATI carbon ex air. Resultatet blev över förväntan. nu ligger PH på mellan 8.2 - 8.4 (enligt Apex) och 8.25 - 8.45 (enligt Focustronic. Min fundering är om dessa värden är för höga skadliga för lps/sps koraller och fisk. Tacksam för lite kloka åsikter.
 23. Jag har en riktigt fet membranventil i källarn till dig! När det kommer till balkongen så skall det bli intressant å läsa om du får någon feedback vad folk kör. Den sammanlagda längden för övrinningskammen på mitt reefer är ca 35 cm. Så 50cm typ gissar jag men ingen erfarenhet. Jag röstar på aurora hybriden men finns ju lite andra intressanta leds. Phillips tex och ati. /Peter Skickat från min iPhone med Tapatalk
 24. Tjusigt! Blir det utan sand eller kommer det komma sand i framtiden? Skickat från min iPhone med Tapatalk
 25. Tråkigt vet du vad som hänt? Skickat från min iPhone med Tapatalk
 1. Load more activity
×
×
 • Create New...