Jump to content

All Activity

This stream auto-updates     

 1. Past hour
 2. Today
 3. 1 s t Microbe-lift organic aktive 20 kg Pris 650 kr s t 3 s t Red sea blå hink 22 kg pris 550 kr s t
 4. Jojo

  Dino?

  Ditt är ganska nystartat va? Mitt är ca: 2 mån, har skrivit lite i min tråd om hur jag hanterar algerna: https://saltvattensguiden.se/topic/61666-johans-red-sea-reefer-xl525/page/5/
 5. En extra våt del finns pris 500 kr
 6. Karet har varit igång i 57 dagar. Hyfsat stabila värden. Enligt testerna efter vattenbyte: Temp: 25,5 Salt: 1,024 - Refraktometer Grotech PO4: 0,1 - Hanna PH: 7,9 - JBL KH: 7 - Salifert Ca: 400 - Red sea calcium pro NO3: 10 - Sera Mg: 1350 - Red sea magnesium pro Ingen större skillnad innan vattenbyte, mg går ner till 1200 annars i stort sett samma värden. Byter ca: 15% vatten en gång i veckan. Kanske skulle räcka med varannan vecka med tanke på den lilla förbrukning jag har än så länge. Levande: 2 clowner 1 gul kirurg 1 lila kirurg 2 pyjamaskardinaler 4 gröna chromis 4 eremiter 2 sjöborrar 14 turbosniglar 2 putsarräkor 2 pepparmintsräkor Några euphyllia, clavularia, cespitularia, caulastrea, knappar, xenia och två bubbletips. En fragg montipora forestfire, en capitata och en acropora echinata. Har gått en smula snabbt fram med det levande kanske. Allt verkar må bra och det är bra tillväxt på det mesta. Jag har just nu ganska kraftig påväxt av alger på min btn-bakgrund, stenar, pumpar mm. En hel del luftbubblor och trådar också. Efter vad jag läst utgår jag ifrån att det är normalt, en typ av fas... Beror nog mycket på att jag successivt ökar min belysning både i tid och ljusstyrka. Idag sög jag ut en hel del genom att ”algsuga” stenar, bakgrund mm med en slang, och låta akvarievattnet gå genom en filtersocka ner i en 40l hink. När den blev full så pumpade jag tillbaka vattnet i akvariet med en liten extra siccepump jag har, och fortsatte sedan algsugandet på detta sätt tills jag var nöjd. Min plan är att sitta lugnt i båten och försöka kontrollera algerna med att algsuga vid behov. Jag kör lite rowaphos i mediabägare och ska öka på den mängden. Ev köra någon bakteriekultur typ microbacter 7. Sugen på att bygga om ato behållaren som kom med karet till ett refugium, alt köra algreaktor med cheato. Förslag och funderingar mottages tacksamt!
 7. Helbild på mitt 100l + 20l sump
 8. nike83

  Dino?

  kan lika väl vara cyano. finns många trådar om det på forumet
 9. Twik

  Dino?

  Oj. Det lät avancerat. Men då är det inte självklart att det är dinos iallafall... Är det dumt att vänta och se bara se hur det utvecklar sig? Ska man försöka för hand, avlägsna alla tjocka algklumpar och skrubba rent stenar?
 10. nike83

  Dino?

  man måste kolla i mikroskop för att kunna avgöra vad det är.
 11. vilken checker gäller detta? aldrig varit med om detta på fosfat eller fosfor.
 12. I Mastertronic så kommer maskinen vara i princip okänslig för sådant då vi alltid startar en mätning med en ”nolla”, så det spelar faktiskt ingen roll om glaset skulle va smutsigt eller disigt. En av fördelarna är ju att i en maskin är glaset orört, så det står med exakt samma vinkel. Men, vi har ändå ett rengöringsprogram, ett vi kallar cleaning programme o ett vi kallar descaling. Man interagerar lite grann själv men det mesta gör maskinen. men på mkt lång sikt kanske man skall byta glasen, och allt sådant blir enkelt. Mvh Jonas
 13. Kaffesked är inget standardiserat mått. En vanlig kaffesked är dock något mindre än en tesked. Om du ska köra med VÄS så spelar det nog inte så stor roll dock, så du kan utan problem mäta upp med ett teskedsmått istället. Frågan har för övrigt varit upp förut, utan att få något säkert svar:
 14. Har problem med att det lägger sig belägg på insidan av mina kyvetter till min hanna checker. Det blir liksom disigt inuti glaset som ett belägg.. har prövat å rengöra med citronsyra men det kommer tillbaka fort. Har testat att ha både med och utan osmosvatten men det kommer likväl tillbaka. Märkte det nu extra på sista ICP för när det är behållaren med rent akvarievatten som är dimmigt så ger checkern ett extra lågt värde som inte överrensstämmer med ICP testet. Om jag byter ut kyvetten mot en ny så får jag i princip spot on. Någon annan som har varit med om detta? Vad har ni gjort för att kyvetterna skall få längre levetid? Eller det är inte lönt? @jonasroman är detta inberäknat i mastertronic? Att det kan med tiden kan bli belägg osv på glaset och att det kan ge fel testsvar? Blir det då möjligt å byta ut provglasen?
 15. Twik

  Dino?

  Är detta dino eller bara alger med luftbubblor? Kanske svårt att se på bilderna. Även mycket ”trådar” i sanden men där är inga bubblor.
 16. Ja det är det men tyvärr så saknar jag kort sidorna till karet så den får jag inte ihopa men sumpen är på g.
 17. Hur mycket är en kaffesked? Är det fem milliliter? Tesked används och matsked, men inte hört om kaffesked i måttsammanhang. H
 18. frågan e bara om dom menar den total halten, dvs alkalinitet, eller ration.
 1. Load more activity

Saltvattensguiden


Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se


 • Ordförande: nike83
 • Kassör: Tribiani
 • Tekniskt ansvarig: ormet
 • Medlemsansvarig: kaptenen
 • Annonsörsansvarig: danne031
 • Våra betalningsalternativ


 • Swish: 123 268 41 16
 • PayPal: kassor@saltvattensguiden.se
 • Bankgiro: 220-3503

 • Aktuell programversion


  IPS Community Suite 4.4.10
  Tapatalk 1.6.5

  ×
  ×
  • Create New...