Jump to content

All Activity

This stream auto-updates     

 1. Past hour
 2. Snyggt! jag skulle satsa på en stor med utgrening för att koppla på fler saker. Börja med ett T och kran på returrör, sedan från T så sätter du 2-3 st T till med kran. Så får du en flexibel setup för att koppla på och ur saker där du kan styra flödet enkelt. Skulle jag göra om jag drog om min retur.
 3. Kalasfin bild! Det blir svårt att följa upp när du lägger ribban på den nivån! Dina många roliga stjärnor på filmklippet, förökar de sig själva i ditt akvarium, eller har du fångat så många? Måste säga att du fick det lilla akvariet imponerande rent, fast det kanske gått med väldigt snålt med ljus?
 4. Today
 5. Många sps ser du aldrig polyperna på, tittar du nattetid ökar chansen markant.
 6. Jag var och alltid kommer vara nr 1 dagens beslut akvarierna blir vid sidan av varandra 1 som sump med 3 fack andra akvariet som ett stort men möjlighet att skärma av så det blir 1 karantän del och 2 små zoner. rör och genomföringar är beställda. funderar om man ska ha en stor pump som tar allt eller 2st en för retur den andra som pump till kol filter samt retur till det andra akvariet
 7. Monti leverans. Tack @Alessandro
 8. Hej! Tycker pumparna låter lite väl klent, även om du vill ha långsamt flöde genom sumpen. Du kommer få så pass förluster att det inte blir så mycket kvar. Skulle valt någon 24 V pump med 4000 - 5000 l/h och i sådana fall ställt ner flödet om du tycker det blir för mycket. Skulle även gått på 32 mm rör rakt igenom till den akvarievolymen. Degar det igen lite mm så har man buffert. Membranventil sägs vara lättare att justera men kostar en hel del. Vanlig kulventil tycker jag fungerar bra det med. Jag ställer så att det alltid sipprar lite via nödröret. Blir mer förlåtande. Backventil på returen tycker jag är bra vid avbrott av ett par anledningar. Nivån i huvudkaret sjunker inte så drastiskt och om du har streamers med back up kan dom knuffa på utan att torrsimma. Det andra är att ett inställt system har svårt att komma i nivå av sig självt igen om hela nödvolymen åker ner i sumpen. Till sörplandet finns det lite trick med Herbie-varianten. Att snedsåga nödröret minskar gurgel. På huvudröret har jag värmt röret och format det som en tratt. Det är helt tyst om mitt system. Hur tänker du ta hand om nitrat? Nopox, chaeto-odling, biopeletsreaktor eller nitratfilter? Varför jag frågar är för att jag själv bortsåg från detta och fick dryga problem under ett år innan jag insåg att mitt systems kapacitet var för låg även med chaeto. Har rätt mycket fisk. Kör nu mer med nitratreaktor med svavelkulor. Lycka till!
 9. Yesterday
 10. Skralt med feedback på detta inlägg. Hade så klart hoppas på lite tips, svar och glada tillrop. Går lite för sakta framåt i projektet. Är nu nästan redo för vatten o salt. Beslutsångest och några nybörjarfel m rördragningen har gjort att jag inte är 100% i mål m installationen, men det närmar sig verkligen. Bara en krök o lite silikonslang som saknas vilket borde komma imorgon.
 11. Sjöhare (Dolabella auricularia) som äter alger från motvillig snäcka.
 12. Aha, Dymico är helt nytt för mig. Låter väldigt intressant. Hur kom du in på det spåret?
 13. Ett av småakvarierna har inte fungerat så bra biologiskt sett. Det har snabbt fått missfärgningar i vattnet med bakterie- eller algblommningar och sett allmänt risigt ut. Så jag tömde det helt. Den lilla öppningen nere till vänster på BTN-bakgrunden var enda flödet in till bakre kammaren och i öppningen satt en liten bit med blå filtermatta. Denna korkade fort igen och vattenkvaliteten blev lidande. Jag satte in Eheims bottenfiltermoduler, vilket jag redan har i två av de andra akvarierna med gott resultat. Lite tunn filtervadd över bottenfiltret och sen på med sand. Nu ska det nog bli en bättre fungerande bakterieflora i akvariet. Här syns även kylslingan skymta bakom BTN-bakgrunden. En helbild på hela härligheten. Högst upp lerbottenakvariet. På mellanvåningen huserar det tomma akvariet som nu ska cykla. Karet bredvid är anemonakvariet, som även är det som har en Aquamedic-kylare kopplat. Sen går en slinga till alla de andra akvarierna. Bottenvåningen har plats för dödmanshand-karet och till höger sjöpungar och trollhummer. Slutligen kan jag inte hålla mig utan måste visa de hypnotiskt vajande armarna från Slätbukig trådormstjärna i lerbottensakvariet. Håll till godo i 40 sekunder. (Jag vet att jag är nördig i överkant...)
 14. Hejsan! Jag har en lps som jag haft i ca 1 månad. Den har sträckt ut sig och varit stor och fin hela tiden fram tills för ca 1 vecka sedan. Den är inte helt ihopdragen, men sträcker inte ut sig lika mycket som innan. Köpte även en sps för 2 veckor sedan som jag är tveksam på. Jag har aldrig sett någta polyper ute på den.. jag vet inte riktigt hur den ska se ut när den trivs, men gladare än såhär gissar jag på? Jag har en till lps och en till sps som jag tycker värkar trivas och må bra. Akvariet har varit igång i 3 månader, värderna är kanske inte perfekta men stabila. Belysningen är en maxspect rsx 300w. Värden med salifert. Temp. 26 Salt. 1.025 Magnesium. 1230 Kalcium. 380 Kh. 9.3 Nitrit. 0 Nitrat. 5 Fosfat. 0 (eller omätbar med mina tester) Ammoniak. 0 Någon som har några tankar om detta? Skickat från min SM-G935F via Tapatalk
 15. Locutus

  Svamp?

  Hittade denna gula/orangea levande organism under en av mina stenar. Nu är den ca 5x5 cm stor i utbredingen, och sticker ut ca 1 cm från stenen. Är det en svamp av något slag? Alla mina testvärden ligger bra.
 16. Ma Mätte igen på kvällen och då fick jag 44 ppb direkt i akvariet. Har förstått det som att värdet bör vara som högst på morgonen /före lamporna går på och lägst på kvällen /när lamporna är av. Är det inte så det borde vara? Hos mig är det tvärtom och jag fattar inte varför. Tidigare var det p.g.a. att jag matade med pellets som bidrog till å höja fosfaten dagtid men gör inte det längre och får likväl höga värden.
 17. @Totto Eide Hur går det med ditt akvarium? Det var ett tag sen. Fungerade Aquasky LED?
 18. Last week
 19. En ny liten film - ta er tid att titta - det lönar sig - jag lovar MVH Lasse
 20. Ati 4 blue special 4 coral+ Och 2 pink
 1. Load more activity
×