Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

magnus.hallback

Medlem
 • Antal inlägg

  21
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

10 Neutral

Om magnus.hallback

 • Födelsedag 1979-08-12

Profilinformation

 • Förnamn
  Magnus
 • Stad
  Helsingborg
 • Antal år inom saltvatten
  2014
 • Akvarievolym
  500(440)
 • Akvarietillverkare
  Red Sea
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Orphek Atlantik v2.1B
 • Om JA vid skummare - Vilken
  CSkim
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  30
 • Storlek på sump
  60
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Ja
 1. Mitt mål är att kunna hålla bra nivåer med bara biopellets, då jag kan styra flödet från reaktorn. Jag har ca 12-13 fiskar. Ska sluta helt med fosfat och vodka, och hålla koll på hur det går.. Tack för hjälpen..
 2. Nu har jag doserat 8ml/dag varje morgon, i en vecka. Och nitraten är på väg ner.. Ligger på mellan 5 och 10 nu. Så i morse minskade jag dosen med fosfat, till 5ml. Mätte fosfat vid 17.30 idag, och fick 0,04. Ska jag då fortsätta dosera fosfat? Vodkan är nere på 1ml/dag, och kommer kanske köra det några dagar till, sen sluta med det.
 3. Tack för svaren Marko och David.. Jag kommer köra på med samma dosering ett tag framöver och mäta, så får vi se vad som händer med värdena. Håller även på att minska doseringen av vodka, för att till slut sluta med det helt. Måste jag tillsätta fosfaten på morgonen, eller är det ok om jag gör det vid 17-tiden när jag kommer hem efter jobbet? Har ljus till 19, månljus till 23.
 4. Jag fortsätter skriva i denna tråden då all information om mitt problem finns här. Nu har jag tagit bort fosfatremovern och börjat dosera fosfat enligt Wikings recept: "Om du löser 4,3 g kaliumdivätefosfat i 1 liter osmosvatten så har du en lösning som ökar din fosfathalt med 0,03 mg/L om du doserar 1 ml av lösningen till 100 liter akvarievatten. Ovanstående är en försiktig dosering så kan du inte mäta någon fosfat i vattnet efter detta så har fosfatet omedelbart tagits upp av akvariets organismer. Då kan prova med att öka dosen." Har tillsatt enligt detta de senaste fyra dagarna: Torsdag 5ml - Tillsatte på morgonen innan ljuset tändes, mätte två timmar senare Fredag 5ml - Tillsatte på morgonen innan ljuset tändes, mätte en timme senare Lördag 8ml - Tillsatte på morgonen innan ljuset tändes, mätte en halvtimme senare Söndag 10ml - Tillsatte på morgonen innan ljuset tändes, mätte en halvtimme senare Alla mätningar har visat 0 i fosfat. Testade lösningen, och den ger 0,14. Så nu undrar jag om jag ska öka doseringen tills jag kan mäta någon fosfat? Kan jag öka doseringen hur mycket som helst? Ska jag testa vid någon annan tidpunkt på dagen? Jag matar med fryst foder, en kub två gånger om dagen, och häller i vätskan efteråt också. Har inga alger, mer än väldigt lite Chaeto i sumpen, typ som en tennisboll, som jag belyser på natten.
 5. Jag har precis gjort ett TritonLab test, och jag har lite högt Bromine: 76.29 mg/l Riktvärde:62.00 mg/l Vart får man det ifrån, och kan man få ner det på något sätt? Hur farligt är höga värden/mitt värde? Detta står i Triton error sheet för mitt värde: "check quality of used salts, if you dose Br, stop immediately. 2x 15% weekly WC with TM PRO salt" Jag använder FM Pro Sea Salt, kan det vara orsaken? Finns det med i någon tillsats/spårämnena i Balling kanske? Behöver jag bry mig om detta överhuvudtaget?
 6. Haha. Jag har 359, och man ska ha runt 100. Så det va därför jag undrade.
 7. Jag har för mycket Bromine. Finns det med i någon tillsats i Balling? Samma fråga ang. Aluminium? Silicon kommer kanske sjunka nu när jag tagit bort fosfatremovern?
 8. Jag använder detta i en deltec fr509 reaktor: http://www.drakfisken.se/filtermaterial/1466-seachem-seagel.html Ska jag ta bort det och bara använda aktivt kol istället, t.ex. denna?: http://www.drakfisken.se/aktivt-kol/1531-seachem-matrix-carbon.html Någon som har erfarenhet av den?
 9. Eller NA är ju saltet kom jag på nu..
 10. Nu har jag fått resultatet från Tritonlabs.tritonlabs.pdf Och jag är inte riktigt med på allt som står där.. Jag har iaf noll i fosfat. Så jag ska börja dosera fosfat nu tänkte jag. Sen har jag för mycket Aluminium, var kan det komma ifrån? Och hur får jag ner/bort det? Är NA mitt nitratvärde?: [TABLE=class: contenttable] [TR] [TD]Na[/TD] [TD=class: hightlight]8542.00 mg/l[/TD] [TD=class: hightlight]10700.00 mg/l[/TD] [TD]-2158.00 [/TD] [/TR] [/TABLE] Vad är det isf på skalan för Salifert testet? Eller vilket är Nitratet? Hittar inte NO3. Kom gärna med andra synpunkter på resultaten.. Bör jag göra något åt de som är gulmarkerade?
 11. Att ta bort fosfatremovern har jag också funderat på. Jag använder Seachem SeaGel, som är en kombination av aktivt kol/fosfatremover: http://www.drakfisken.se/filtermaterial/1466-seachem-seagel.html Hur mycket fosfat den tar bort vet jag inte. Men som du säger är det väl dumt att köra den om jag har noll fosfat. Ska byta till Seachem Matrix Carbon istället. Har börjat dra ner på vodkametoden nu, ska ta det långsamt. Sen har jag beställt Kaliumdivätefosfat, och ska börja dosera lite, så får jag se vad som händer.
 12. Det kan inte vara så att fosfaten är bunden i stenen eller något annat? Hur kan man ta reda på det? Jag hade ju lite Cyano, vilket jag fick bort med CyanoClean, CoralSnow och Zeobak, samt utsugning. Har dock inga andra alger.
 13. Ok, men det konstiga är att jag har matat på ganska bra, 2-3 gånger om dagen innan, både med fryst(dock inte varje dag, och som inte har sköljts), pellets. flingfoder mm. Men har ändå 0 fosfat. Men om jag nu börjar mata mer fryst, kommer inte nitraten att höjas ännu mer då? Eller det rättar till sig sen när fosfaten stiger? Jag bör även sluta helt med vodkan eller? Kan jag sluta helt och hållet direkt, eller trappar jag ner några ml med några dagars mellanrum?
 14. Kan det vara så att PO4 verkligen är 0, och det är där mitt problem med högt nitrat ligger, eftersom mina Biopellets inte fungerar som de ska utan fosfat (phosphate limited)? Bör jag isf dosera fosfat? Hur? Eller ska jag köra på med Vodka, alt. VÄS, för att få ner nitratvärdet? Jag mäter varje dag, för att jag ska se när det väl börjar minska. Men än så länge ligger nitraten på ungefär samma(25-50 salifert) som innan jag började med Vodka. Menar du att jag kan byta till VÄS, men minska till 6ml/dag?
 15. 2 till 4 ml va kanske lite snabbt. Men annars har jag följt ökningarna med 2ml (2,5 ml för mitt 500 liters) med 4-5 dagar mellan tycker jag. Ska jag minska dosen kanske? Den viktigaste frågan här va ifs ang. att gå över till VÄS: Kan jag gå över till VÄS nu på något sätt? Om ja, bör jag isf minska dosen(8ml) lite, och "börja om", eller hur ska jag göra?