Jump to content
 • Saltvattensguiden sponsrar • Senaste inlägg

  • Hejsan!  Jag ska uppgradera från 134 l till 280 l. Tänkte sätta upp en rejäl sump (ca 100 l). Men har såklart en massa frågor! Ett par veckor efter att jag köpte akvariet så möblerade jag om och en del fiskar dog. Vill inte ha en återupprepning av det så vill inte flytta allt i ett svep. Tänkte därför göra så att jag plockar ut sand, levande sten, biobollar och en bit biofilter ur det gamla akvariet och blandar detta med nytt media och låter det gå tills dessa att värdena är vettiga. Sedan stoppa i mitt clownpar och/eller min Dottyback och väntar ytterligare tills jag fått tillräckligt bra värden för att sedan flytta över resten. Är det en vettig plan eller tänker jag helt fel? Har bara en skummare (upp till 200 l/h) räcker den eller behöver jag uppgradera? Tänker att om jag inte ökar mängden fisk (biologisk belastning) så borde ju skummaren räcka? Jag borde väl kunna ha 3 små fiskar i nästan 400 l utan skummare en period? Vilka delar vill jag ha i sumpen för att optimera den? Just nu har jag tänkt:  1. Skummare 2. Aktivt kol 3. Levande sten 4. Macroalger med lampa (rött och blått ljus)  5. Biobollar 6. Doppvärmare 7. Behövs biopellets?  Hur stor genomströmning behöver jag ha per timme i sumpen?  Har just nu tittat på en Streamer upp till 9500 l/h till visningskaret och tänkte behålla den jag har just nu för att få lite turbulens. Men hur placerar jag ut dessa i ett hörnakvarium? Kommer köra på en overflowbox för vill inte borra.  Vill gärna (akvariet gått in sig lite) få i ytterligare lite fisk. Vill egentligen ha en muräna men inser att det inte går pga för litet kar och risken att den sätter i sig mina små fiskar. Finns det någon liknande fisk som kan funka? Har tittat på enginner goby men är lite orolig för min gobidion på 1,5 cm. Skulle även vilja ha en "Doris" men hittar lite olika siffror på hur stort de behöver. Är karet i minsta laget? Skulle ett tillvägagångssätt vara att köpa en liten och sedan låta den växa till sig i karet? Det är väl inte en supersvår fisk att sälja tänker jag? Jmf med tex en ilsken tryckare. Tack på förhand! BFU.   
  • Det var fint att höra. Såg att karet även har en mjuk matta mellan stället och karet för att absorbera stötar. Bra grejjer ! Skickat från min iPhone med Tapatalk
  • Skulle nog säga att alustativ är negativt i detta sammanhanget eftersom de alstrar mer vibrationer/stötar till glaset. Trä är betydligt bättre ur den synvinkeln. Sen har du ett proffs limmat kar med slipat glas i jämn tjocklek på silikonfogarna. Ett ”fulskuret” o hemmalimmat glas där glas kanske går stumt mot glas i fogarna är en större risk.
  • Min står destovärre ej på Alu-stativ och är lite osäker om vissa skruvar sitter helt i sen några av skruv-hakarna var tvungna att böjas in. Blev lite fel med några när vi satt i ihop det. men det känns väldigt stabilt.  Men man kanske skulle förstärka på något sätt, vet ej hur bara då det är proppsmockat med utrustning under den.      
  • Förra året sköt de i va-schakt in till oss. Det var större stenblock typ 3*3m ca 20 m från akvarierna. Skakar en del då marken också var frusen men gick fint med akvarierna som står på alustativ på platta på mark. Tunnelbana är ju lite större grejor men tror inte det finns anledning till oro. /Mattias  
 • Upcoming Events

  No upcoming events found
×
×
 • Create New...