Jump to content

quaddan

Medlem
 • Content Count

  82
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

13 Neutral

Profilinformation

 • First name
  Timmy
 • City
  Helsingborg
 • Akvarievolym
  720+200 L sump Endast Saltvatten
 • Akvarie mått
  170x65x65
 • Om JA vid skummare - Vilken
  grotech Hea 150s
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  70-80
 • Storlek på sump
  200

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. quaddan

  nano Mitt DIY Nano i Akryl

  Hur är ljudnivån på denna? Visst är det ställbar pump på dessa? Jag har ju en tanke kring att sätta skummaren på timer, måste man ställa in pumpen igen efter "strömavbrott"?
 2. quaddan

  nano Mitt DIY Nano i Akryl

  Ja, det känns som att det är för lite akryl i Sverige. Förstår att det till stor del beror på otillgängligheten, men kanske också pga känsligheten för repor (det återstår att se;) B60 H30 D40 - Mindre än jag skulle önska, men tänker att jag fokusera på kvalitet och inte kvantitet Super, stort tack! Är inte returpumpen av större betydelse än skummaren när det gäller dimensionerna? Skummare som jag har tittat på är: Nyos Quantum 120 Deltec 600I Någon som har annat förslag? Total volym kommer att vara ca 100L,
 3. quaddan

  nano Mitt DIY Nano i Akryl

  Hej, Efter ett par år utan saltakvarium så är jag redo att sätta igång igen. Jag har hittills haft 3 olika akvarium i varierande storlek, det senaste karet hade jag i 2 veckor innan jag var tvungen att sälja av pga ett spontant husköp med allt vad det innebar Jag har inget bra utrymme för något större kar, jag är inte heller intresserad av att lägga för mycket tid på underhåll. Därmed kommer detta att bli ett litet kar, med ett försök att göra så smarta tekniska lösningar som möjligt, för att minimera underhåll. Måtten på karet blir 60*40*30, helt i 12mm gjuten akryl (12mm är att ta i för ett så litet kar, tycker dock att tjockleken ger ett lyxigt intryck) Karet kommer att borras och sump kommer att byggas i något tunnare akryl, förmodligen 8mm. Till förra karet köpte jag på mig mängder av lösa LED´s och teknik för att göra en DIY lysramp. Detta kommer att bli ett separat projekt under inkörningsperioden, kommer landa på ca 150-200w och styras med en Bluefish controller. Nu behöver jag lite hjälp att planera övriga inköp av teknik, då jag inte är helt insatt i vad som har hänt de sista åren. Ska även tilläggas att jag inom ett par veckor har en tjänsteresa till Hong Kong och Shanghai, så eventuellt har jag möjlighet att göra några inköp där *Tips på skummare? Så liten "footprint" som möjligt och givetvis tyst. Oavsett vilken skummare jag väljer av bättre kvalitet kommer att vara överdimensionerad, Funderar på om man kan köra den på timer några timmar / dag istället? Då kan man ju få den helt tyst under tiderna som man är hemma. *Cirkulation, funderar på en MaxSpect Gyre 35w? Också överdimensionerad men nedställd på lägsta hastighet så bör det fungera? *Dimensioner på genomföringar ner till sump? 2 rör ner och retur upp..
 4. quaddan

  DIY - Akryl akvarium

  Hej, Jag är sugen på ett nytt projekt i form av ett akryl akvarium, just nu är jag långt kommen i planeringsstadiet och kommer inom kort lägga en beställning på material. Är det någon som är intresserad av en bygg tråd? Innan jag lägger massa tid på att dokumentera och skriva, så kan det vara kul och veta om det finns intresse? :)
 5. quaddan

  Rekommenderad LED belysning?

  Om du inte vill köpa ett "färdigt" kit som monteras med enkla anvisningar i huven, tex Steves led. Så får du ju som du säger ta bort hela huven och försöka dölja skummare och sump på annat vis. Jag har sett någon som har bockat aluminium plåt och målat samma färg som karet för att dölja. du vill ju troligtvis inte ha ner ljus i sumpen oavsett med tanke på alg tillväxt osv.
 6. quaddan

  Rekommenderad LED belysning?

  Jag håller just nu på med ett hemmabygge till mitt RSM 130, kan dock säga att även om Steves led osv är dyra så blir det inte jätte mycket billigare att göra de själv. mina komponenter ser ut så här: *Bluefish led-kontroll *4x 10w 10000k led *1x 10w 20000k led *5x 10w royal blue led *1x 10w röd led *1x 10w grön led *1x 10w uv led *5x meanwell LDD-1000h *1x meanwell 200w 48v driver *2x mått beställda kylflänsar *2x 120mm fläktar *2x 60mm fläktar jag har en del extra led av varje färg och slutresultatet kan komma att ändras om jag inte blir nöjd med ljuset. jag tänker montera drivers och kontrollers utanför huven för att spara plats och värme. detta blir mitt första LED projekt och jag har ännu inte fått hem alla komponenter, men eventuellt lägger jag upp en projekttråd i DIY-delen senare
 7. Orolig är en sak, jag tycker att rätt ska vara rätt.
 8. Jag hade definitivt bett tillverkaren byta ruta/akvarium. Du har köpt ett nytt akvarium, inte något trasigt. Vill inte tillverkaren gå med på de så häv köpet! Kan tänka mig att du har betalt en slant för detta, då ska de vara 100%!
 9. Dold transportskada ska anmälas inom 7 dagar enligt cmr reglerna. Har du köpt akvariet inklusive frakt (DAP) så reklamerar du till tillverkaren som i sin tur får kräva fraktbolaget på pengar. Här gäller det oftast ca 10€/kg vilket troligtvis täcker hela kostnaden för akvariet. Eller egentligen är det tillverkningskostnad +20% för förlorad intäkt + fraktkostnad. Är det däremot du som har betalat frakten så måste du göra en skadeanmälan till fraktbolaget snarast! Jag som arbetar med transporter skulle rekomendera att alltid köpa med leveransvilkor DAP (inklusive frakt) då slipper man som privatperson krångla med oss speditörer
 10. quaddan

  Mitt ANDRA akvarium, på en månad...

  Hehe, jag fick tag i ett riktigt bra lim
 11. quaddan

  Mitt ANDRA akvarium, på en månad...

  Mycket har ändrat sig sedan jag bestämde mig för ett nytt kar, men så här ser mitt vardagsrum ut nu 170x65x65
 12. quaddan

  Mitt ANDRA akvarium, på en månad...

  Hämtat ut ett trevligt paket idag, lite som ett barn på julafton Har även inhandlat lite PVC. På måndag kommer LED-rampen, sen är det inte mycket kvar. Får nog vänta någon vecka till innan akvariet dyker upp... Letar fortfarande efter ett lämpligt UV-C till 500 liter, doseringspump ska även inhandlas.
 13. quaddan

  Förta akvarium LIDO 120

  Några bilder på ett proppfullt akvarium... Ca 40kg LS i ett akvarium på 120 liter... Förbereder inför de nya som kommer om ca 3-4 veckor... Även fått in en liten färgklick, fantastisk teckning på mandariner!
 14. quaddan

  Ikea kökstomme

  Bra där, de hade jag inte tänkt på... Var nere och kollade i köket, hade blivit helt omöjligt att öppna... Funderar på att lösa det med en MDF skiva under skåpet, vill helst inte ha några ben eller sockel pga all vikt.
 15. quaddan

  Ikea kökstomme

  Hej! Tack för svaret! Jag kommer inte att använda några ben, utan stommen får stå direkt på golvet, jag kommer att använda 5st 60x60x60 skåp med luckor, och över dessa lägger jag en laminatbänkskiva Akvariet kommer endast belasta 2 av dessa, så de förstärks med reglar (troligtvis 45x45 klassat virke). Hoppas att det håller för ett 504 liters
×