Jump to content

Illustratören

Medlem
 • Content Count

  2348
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Illustratören last won the day on July 21

Illustratören had the most liked content!

Community Reputation

16 Neutral

Profilinformation

 • First name
  Mattias
 • City
  Uppsala
 • Antal år inom saltvatten
  startade feb2007 och jag skäms över att inte haft något tidigare.
 • Akvarievolym
  0

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Startar härmed projekt Shroom room. Efter att lämnat hobbyn pga div omständigheter som barn, flytt, jobbyte... är jag nu sakta påväg tillbaks. Många kvällar har jag funderat på när och hur jag ska ta mig tillbaka. Så mitt under denna sommar bestämnde jag mig. Planerar en setup på 2st burkar på en ställning: Burk 1=Korallrev/displayburk ca120x45x50 Burk 2=Fragg/korallodling (typ low reef) ca120x45x17 Burk 3=Sump+vattenbehållare Kommer bygga akvarierna själv med optiwhite glas på sidorna som kommer bli betraktningssidor. Cirkulation blir en huvudpump typ dc-pump, och i burkarna kommer cirkulationen kompletteras med streampumpar. Tanken är att huvudpumpen pumpar upp till övre stora akvariet, därefter rinner det genom och vidare ner till fraggburken, och sist ner till sump. Allt för att utnyttja flödet. Eventuellt kompletteras denna setup med ytterligare en fraggburk om allt går bra. Kommer försöka göra detta ekonomiskt, pedagogiskt och allt ska fylla ett syfte. Ska försöka bygga ett system som kräver lagom underhåll och satsa på enklare koraller och låg belastning med fisk. Målet är till en början hobbyodling av discosoma, och de kommer nästan uteslutande utgöra korallerna i burkarna. Flakväxande montiporor kommer bli de första hårda korallerna efter att jag ser att mjukisarna mår bra. Sedan kommer jag köpa in någon nyttofisk som tex kirurg, blennie och någon wrasse. Detta för att få hjälp med oönskad algväxt och ohyra. Tidsplanen är att få ställning, rör, burkar och teknik på plats kring jul. Sedan fylla på med LS och köra in under våren, för att sedan börja samla och köpa in olika discosoma till sommaren. Systemet kommer stå i min källare och kommer mer vara praktiskt än estetiskt.
 2. Illustratören

  Illustratören 2.0, nya tider=nytt kar

  Nej, blir nog till att skapa en ny tråd. planerna och inköpen har ju börjat dra igång
 3. Illustratören

  Ritning på rörsystem till flera kar med gemensam sump.

  Blev det något?
 4. Illustratören

  Illustratören 2.0, nya tider=nytt kar

  Fick lite tid över och passade på att tvätta å rensa begagnad teknik. Skummaren är samma model som jag kört med tidigare, tyckte den var kanon. Hittade denna begagnade för 1000:- Sedan rengjorde jag två begagnade streampumpar som ska gå i de två tänkta korallburkarna ifall returpumpen lägger av så ska iaf inte cirkulationen dö helt. Efter tvättning kunde jag se vilken model av pumpar det rörde sig om Tunze pumparna kostade 300:- Så total budget ligger på nu 1300:- Den gamla akvarieställningen användes tidigare som vedförråd, så den blev gratis.
 5. Illustratören

  Illustratören 2.0, nya tider=nytt kar

  Tackar, får se hur aktiv jag blir. Har endel att läsa på, missat lite ser jag ang teknik osv. Denna gång blir det nog en seeeeg igångsättning av ny burk/burkar. Kan ta upp till 1-2år innan allt är igång. Ska satsa på något enkelt å lättskött med fokus på mjukisar och låg belastning av firrar. Ska försöka hålla nere budget lite.
 6. Illustratören

  Illustratören 2.0, nya tider=nytt kar

  Åh herregud va tiden går fort Efter två barn kommit till världen och husköp med tillhörande renovering har saltvattenshobbyn smygit sig tillbaka. Drar nog igång en liten hobby setup snart.
 7. Illustratören

  Illustratören 2.0, nya tider=nytt kar

  Händer ingenting, allt vad gäller salt går skit!! Har gjort vattenbyten varannan vecka och alla värden ser bra ut ändå skiter sig allt. Fick en dipp i kalcium (ingen mega dipp) och allt ser skit ut. Ska fortsätta till mitten av sommaren och om det inte vänder så blir det Tangyanika kar av burken. Har fått massor av alger, kan bero på att endel koraller dött efter ytterligare en mystisk "sak". Fattar inte vad som skett?!?! Har inte tillsatt någonting, inga temp skillnader, inga konstiga tillsattser och heller inga konstigheter som jag kan lista ut. Så nu håller jag bara igång burken och håller tummarna en sista gång.
 8. Illustratören

  Illustratören 2.0, nya tider=nytt kar

  Har låtit burken gå och tiden har fått läka såren. Köpte mig några nya anthias att liva upp burken lite, och några småfirrar. Vattenvärdena idag ser bra ut (utom kalcium) och jag har satt upp de stora luckorna på möbeln. Ska fixa listerna om någon vecka. Korallerna är fortfarande bleka men det kan bero på att de är lite dåligt med kalcium i vattnet. Ska öka doseringen, då jag märkt att det droppar markant om jag inte tillsätter en massa. Har kört med ca2-3 skopor/veckan, men det har uppenbarligen inte räckt till senaste veckorna när det börjat växa på rejält igen. Gissar på att jag måste öka till 4-5skopor/veckan för att det ska räcka till. Känns kul att det börjar bli lite färg i burken igen. Då jag inte kunde hitta något direkt fel på vattenvärdena gjorde jag ett test. Köpte på mig två montipora fraggar för att se hur de skulle reagera på ett liv i min burk. Resultatet talade för sig självt. De två fraggarna mår prima (ca3mån senare) och växer på som montiporor ska, medan de gamla korallerna som varit i burken innan värmeböljan fortfarande är bleka och växer dåligt. Min slutsats är att de fortfarande inte återhämtat sig. Ni kan se en av de nyare montipororna breda ut sig i mitten av revet tillsammans med en ljusgrön flakväxande montipora. Fraggen är en Sunset Montipora/ och den andra som också var ny är någon helt lila superman/woman/boy/bla bla bla... variant. Köpte ju en 700:- fragg innan sommaren som jag trodde skulle stryka med, det var en Chalice. Som tur var så har den klarat sig bra trotts värmen och har finfina färger. Ser exakt ut som denna: http://www.utmas.com/wp-content/uploads/2010/01/watermelon-chalice.jpg Bifogar även en liten bild på ett litet terrarium som jag drog igång och som jag haft som tröstprojekt när akvariumet krånglat.
 9. Illustratören

  Illustratören 2.0, nya tider=nytt kar

  Lite info hur det gått. Det strök med endel tyvärr och endel koraller har långt kvar innan de når sina forna dagars färger. Det positiva är att många koraller har återhämtat sig och ser ut att må riktigt bra idag. Har en svart svamp som fullkommligt exploderade i tillväxt när allt annat dog. Så här ser det ut idag, och på lördag bär det av till Triton för att köpa på mig kalk och få lite inspiration till projektet.
 10. Illustratören

  Illustratören 2.0, nya tider=nytt kar

  Kan man byta den enkelt? Någon länk?
 11. Illustratören

  Illustratören 2.0, nya tider=nytt kar

  Så var det dags att ta tag i eländet. Korallerna börjar återhämta sig, men Phosfaten är fortfarande lite hög. Bytte Rowa och kol idag samt ett 10% vattenbyte. Bröt av döda koraller och kasta dem i soporna. Skubbade även stenen med en plastborste (behövde uppenbarligen en stålborste). Skulle koppla in en cirkulationspump med filtervadd för att temporärt suga upp kringflygande fulalger. Men upptäckte att kontakten var fel, hade fått någon miffo-Tyskkontakt på pumpen (har beställt förut och fått med vanlig från samma ställe?). Så de gick inge vidare, hittade dock ett mindre 500L/h innerfilter som jag trodde jag kunde använda. Rengjorde filtermassan och koppla in filtret...... stendött! Var inte riktigt min dag. Kommer vänta till burken mår bra igen innan jag köper nya firrar, får gå bra med de tre överlevarna jag har. När fulalgerna är eliminerade får vi se vad de blir. Ska inte skaffa några nya koraller heller, då jag fortfarande inväntar att se hur de kommer gå med de jag har. Gjorde även vattentester och konstaterade att allt va bra förutom att kalket var aningen lågt (dock ingen katastrof). Så nu har den långa kampen börjat.
 12. Illustratören

  Illustratören 2.0, nya tider=nytt kar

  Har slängt lite skelett idag. Väntar med att bryta lös de döda flakväxande montipororna i hopp om att någon polyp överlevt. Börjar sakta smyga sig tillbaka, endel montiporor börjar ta sig jippi!
 13. Illustratören

  Illustratören 2.0, nya tider=nytt kar

  Fick lite kalk och annat igår. Så nu är det bara att vänta, göra vattenbyten och vara duktig. Ser redan bättre ut i burken. Endel montiporor ser betydligt gladare ut, men det är fortfarande många som ser otroligt bleka ut.
 14. Illustratören

  Illustratören 2.0, nya tider=nytt kar

  Den är installerad, men möbeln är inte helt klar. Fungerade inte optimalt på dagen. Men det ser rätt läckert ut på kvällen om det är mörkt inne dvs, nu på sommaren är det ju så ljust att det nästan räknas som dag.
 15. Illustratören

  Illustratören 2.0, nya tider=nytt kar

  Jaha, nu har det gått några dagar och det börjar kännas bättre. Ser ut som om endel koraller börjar återhämta sig. Dock var det nog endel som strök med, jag gissar på att hälften av mina koraller strök med. Små futtiga platser med polyper har överlevt på endel koraller, så jag får väl vänta tills de växt till sig. Blir som att börja med 1cm stora fraggar på endel koraller som började bli stora och fina. Det som ser positivt ut är att jag känner mig inte lika hopplöst uppgiven längre. Känns som denna svacka börjar gå över och jag har till å me beställt tillsattser. Men det känns drygt att förlora tillväxt av endel fina koraller och till å med förlora 50% av montipora arterna som man haft.
×