Gå till innehåll

Auto Top Off DIY


Strom

Rekommenderade inlägg

Allright nu är det nästan färdigt "all" elektronik är ihopsatt och fungerar det innehåller följande:

2 st Nivåströmbrytare Kjell http://www.kjell.com/sortiment/el/elektronik/elektromekanik/strombrytare/nivabrytare/nivastrombrytare-p36037

1 st Enkelrelä slutande 30A Biltema (artnr. 42302)

1 st pentrypump 12v/2A Biltema http://biltema.se/sv/Bat/Pump/Vattenpump/Drankbar-pentrypump-12-V-25980/

1 st Datorladdare output: 12V/2A

Hade velat ha en 1A säkring till brytarna och en 2A till pumpen men det får bli ett senare projekt då jag inte hittade rätt prylar i den stökiga biltemahyllan...

Om någon är intresserad så slänger jag upp lite bilder på det hela imorgon med kopplingsschema. Även lite bilder på upphängningen av nivågivarna mm, men det får bli imorgon då allt är klart

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Då var projektet "klart" jag kommer förmodligen ändra en del allt eftersom det visar sig hur den fungerar. Men än sålänge duger det. Delarna för själva tekniken är listade i föregående post. Här är ett kopplingsschema som utlovat om någon är intresserad...

post-8114-14468932259612_thumb.jpg

Brytarna är placerade i rör för att inte vattenrörelser ska påverka allt för mycket och i ändarna sitter nu tillsvidare nylonstrumpa med gummiband för att inte diverse djur/partiklar ska störa brytarna... Själva fästet för dem är 2mm plastglas från biltema som jag har bockat till, är kanske inte det finaste jobbet jag gjort då böjarna blev lite sneda osv men det är inte så pass snett att det stör funktionen. Vem vet jag kanske får tummen ur att göra ett snyggare fäste i framtiden samt hittar något rör som är svart eller något som inte skriker så mycket i vattnet... Förhoppningsvis växer det lite fina alger på rören inom en snar framtid.

post-8114-14468932259787_thumb.jpg

post-8114-14468932259954_thumb.jpg

post-8114-14468932260117_thumb.jpg

post-8114-14468932260279_thumb.jpg

post-8114-14468932260448_thumb.jpg

post-8114-14468932260644_thumb.jpg

Allt går att ta loss och rengöra var för sig och jag återkommer med recension om några veckor :D Pengar som jag lagt ut för att få tekniken att fungera är ca 250 kr.

(Ursäkta röran jag har precis rensat alger i samband med vattenbyte därav innerfiltret temporärt)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

En liten grej bara om man ger sig på något i det här stuket dra inte ner slangen i vattnet då det skapar en hävert. Jag testade mycket varianter i badrummet innan jag satte det på plats i akvariet och jag kom fram till att det var bäst att hänga slangen mer eller mindre vertikalt åvanför vattenytan för att inte skapa en hävert.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Nu har mitt bygge varit på plats i akvariet två månader och fungerar helt fläckfritt! Minimalt underhåll och jag litar på det såpass mycket att jag hade det i under min semester på 19 dagar. Har en 25 litersbalja som jag fyller/byter sötvatten i ca en gång per vecka, i baljan sätter jag även en liten cirkulationspump för att inte ha stillastående vatten där. Pumpen går igång några sekunder och fyller väl en dl max varje gång den går. Rören som givarna sitter i går ju att förlänga om man vill hela vägen ner till botten i princip för att slippa att vattenrörelser stör brytarna men jag har inte haft några problem med min längd mer än att de kan slå till och från ca 10 ggr som mest innan pumpen går helt. Så dessa 250 kr som jag investerade var absolut inte förgäves och jag är supernöjd hitills. Jag återkommer om jag stöter på några besvär. Finns det några frågor är det bara att fråga på så svarar så fort jag ser det.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nej ingen timer. Om jag skulle använda det skulle det nog bli en vanlig hederlig timer i urtaget men ser inte riktigt varför jag skulle vilja tidsbegränsa påfyllnaden? Fast du kanske undrar om jag skulle använda timer till något annat syfte?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej! Min fundering gällande timer rör allmän diskussion om osmolatorer av typen den Tunze tillhandahåller. Vissa modeller har väl både flotör och optisk brytare? Timern skulle i sådant fall fungera som extra säkerhet (överfyllnadsskydd). Men jag kanske har missuppförstått. Tyckte det lät som en god ide med flera korta på/avslag per dygn trots att funktionen redan finns i Tunzes befintliga osmolatorer.

Med vänlig hälsning, ante

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Att ha en optisk brytare är ingen dum idé men det får bli senare projekt :) Just nu nöjer jag med två nivå-brytare som backar upp varandra. Om någon har ett förslag hur man enkelt skulle kunna bygga på en optisk brytare i min krets så är jag tacksam för respons.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 år senare...

Tänkte följa upp projektets utveckling...

 

Denna osmolator har gått länge nu och flyttat runt från 60 liter till 240 liter till 720 liter och tillbaka till ca 300 liter. Systemet är väldigt pålitligt och idén med dubbla brytare fungerar bra då det har hänt 1 gång under all tid som jag kört den att huvudbrytaren hängt sig pga smuts... då bröt nästa brytare och jag upptäckte problemet samma dag och tog bort skiten bara så fungerade den igen :) 

 

Jag har förlängt kablaget så att jag får ner deni extern 100 literstunna vid semestrar och liknande. 

 

Dessutom kör jag timer i urtaget så den är på varje halvtimme i en halvtimme, detta för att datorladdaren inte ska balla ur.

 

Vill man bygga eget kör på det funkar!!

 


 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...