Gå till innehåll

Amanite

Medlem
  • Antal inlägg

    166
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av Amanite

  1. Enda anledningen till att det inte klibbar är i min mening tack vare att det inte finns några bakteriet som vill bo i ditt filter som är helt dött.... du kan lika väl stoppa i pärlor av plast till pärlplattor och få samma verkan.

    Stämmer, jag kanske skulle gjort det från början istället. Hade ju blivit betydligt billigare iaf :)

  2. Är ju individuellt hur mycket pelletsen klibar ihop också. Jag har inte särskillt mycket ös i mitt filter och där klibbas ingenting. Har dessutom haft filtret avstäng i några dagar för att sedan sätta igång det igen, utan minsta klibb.

  3. Hej!

    Jag vet inte om jag kommer att skaffa koraller, men jag kör i alla fall med följande grejer sedan nån månad tillbaka.

    - Juwel Rio 100 liter

    - 2 x Koralia 2

    - Ytavrinningsdelen kör jag med hjälp av en pump från Aquarium systems som heter Cobra. Detta är en filtrerande pump med inbyggd ytavrinnare, men jag använder inte mig av filtrering utan bara av ytavrinnaren.

    - 2 x 18 watt T8 lysrör

    - 1 Boyo WG-308 skummare.

    Kör du någon extern filtrering förutom skummaren?

  4. Ja, inom sötvatten. Det binder mikropartiklar och gör vattnet kristallklart men kan inte ersätta konventionella filtermetoder. Det finns liknande för saltvatten från bl.a. Grotech.

    Sent from my iPhone using Tapatalk

    Det står på flaskan att även easy life är till för saltvatten.?

  5. Så hur ska jag tänka med dessa pellets. Är det bäst att allt vatten som kommer ur filtret skummas direkt eller spelar det mindre roll?

    Köpte en ny skummare igår och den ska matas med en liten pump på 700-1300l/h. Tänkte om att jag kör med en Maxijet 1200 till mitt Vertex VF-15 med pellets och sedan kopplar utloppet från detta in i skummaren. Borde inte detta vara ultimat? Om jag får tillräckligt med fart och turbulens i filtret vill säga.

    Är precis så jag sammankopplat mitt.

  6. Jag stänger av min skummare till natten och undrar nu om jag även borde stänga av pelletsreaktorn då inte skummaren är igång? Vad är riskerna med att ha reaktorn avstängd nattetid?

    Jag har haft mitt filter avstängt längre tid än en natt och det klibbas ingenting..

  7. Är flera som inte får någon effekt men finns flera saker det kan bero på,

    1. man har ingen fosfat i vattenet

    2. Ens skummare räcker inte till

    3. Man har inte gett den tillräckligt med tid

    4. Nitratet växer snabbare än Biopelletsen kan få ut det

    5. För hög dos Ozon som dödar bakterierna som är på pelletsen

    6. Dålig batch med biopellets

    o jag kan fortsätta lite till :), biopellets har fungerat bra för mig men de kan vara lite luriga i början.

    Amanite: en sak du skulle kunna göra är att göra ett vattenbyte, spara undan 50liter av vattnet och spara det gammla vattnet. ha sedan i biopelletsreaktorn med skummaren (du får offra den några dagar) och mät fosfat / nitrat innan och efter och se hur mycket skummaren skummar...

    Jag har använt Np-pelletsen i snart 2 mån nu och som sagt, ingen effekt.

    ANg punkterna ovan.

    1. Stämmer, ligger på ca 0,5

    2. Verkar ej stämma då inget indikerar på att den har särskillt mycket att göra.

    3. Som sagt, 2 mån...

    4. Verkar stämma, inget tyde iaf på motsatsen.

    5. Använder ej ozon

    6. Finns möjlighet för det med

    Blir svårt att prova denna konstelation då det mesta av grejorna sitter ganska fast monterat och har dessutom ingenstans brevid karet att hushålla med ett extra 50 l kar :/

    Kämpar dessutom med ett ständigt lågt ph på ca 7,8 och har så gjort i snart 2v.

  8. Jag kör också utan sump. Använder en Deltec MC500 skummare hängandes invändigt i karet. På insuget till den så har jag monterat en ytavrenare typ denna: http://www.pwss.nu/image.php?productid=3380

    Det fungerar alldeles utmärkt och har gjort så i flera år. Nackdelen är att mina snäckor har en förmåga att stöta till ytavrenaren vilket innebär att man nästan dagligen måste rätta till den så den står i våg.

    Är det någon som vet om det finns någon liten invändig pump man kan montera nära vattenytan som suger ytvattnet och spolar tillbaka det i karet? Gärna med utrymme för en pytteliten blå svamp där ytskräpet samlas. Vill minnas att jag sett sådana pumpar tidigare men kan inte hitta någon nu.

    Ytterligare en som kör med denna lilla manick alltså :)

    Nackdelen med pump vid ytan är ju att det är väldigt svårt aff få den att plocka ytvatten utan att suga in luft (vilket blir ett fasligt liv) då ytan ju hela tiden rör sig.

    vad kör du med för övrig filtrering förutom skummaren Ingemar?

  9. Själv kör jag min på att allt vatten sugs in genom ytinsuget just för att nedre insuget kleggade igen rätt så fort.

    Å andra sidan har jag inte märkt några som helst problem med att köra allt vatten den vägen. Just Prizm sörplar inte i sig tillräckligt mycket vatten för att det ska kunna bli problem, och systemet är "självreglerande" på det sättet att OM skummaren skulle ta för mycket vatten så suger den ner flottören helt under ytan.

    Jag är väl sisådär nöjd med den skummaren. Just nu kör jag ju den till 300 liter, och det är den ju långtifrån dimensionerad för (lyckligtvis har jag också valt att inte belasta systemet särskilt hårt just därför). Den skummar förvisso riktigt bra, lyckas hålla rätt låga värden etc, men den låter ju därefter... dvs väldigt mycket.

    Så ja, den fyller sin funktion, men det finns bättre grejer.

    Denna ytavrinnare verkar ju enligt många fungera helt okej, med en sådan hade man kanske sluppit minisumpen i akvariet och inte iheller behövt vara så noga med att fylla på vatten var 3:e dag :)

    Aja, mitt huvudsakliga problem just nu är ju inte ytavrinningen utan nitratnivån och det som hör därtill.

    Har ju fått för mig att det kanske är skummaren som inte gjort sitt jobb som den ska men den ser ju till synes ut att fungera och jag har ju bara kring 150l i mitt kar så det bör ju inte vara några problem..

  10. Jag har kopplat en http://aspenaquatics.com/images/a240.jpg till min skummare (Red Sea Prizm 400). Det är inte jättesnyggt kanske, men det funkar riktigt bra om man vill ha en enkel och billig jalla-ytavrinning.

    Finns det någon sorts flottör på denna eller är det viktigt att man håller vattenivån precis konstant så att skummaren varken tar in för mycket eller för lite vatten?

    Är du i övrigt nöjd med din Prizm-skummare? Jag har ju samma men tycker att den verkar vara av lite tvivelaktig karaktär :/

  11. Jag har löst detta med att låta mina streamers "krocka" ungefär i mitten av karet.

    Detta tar faktiskt bort det mesta av den hinna som lätt bildas på ytan, men visst, helt perfekt blir det ju inte...

    Tänkte själv detta men får problem med att pelletsen jag matar med så snabbt virvlar ner bland ls om jag har den ström vid ytan som krävs för att "slå ner" skiten i vattnet.

    Vore väldans intressant o se hur du tillverkat den där avrinningen... du har ingen bild eller så? :)

    Jag talar nog om samma "interna sump" som Mats har. med skillnad att jag suger vatten ner till Np-filtret istället för till skummaren.

    Tog 3 dåliga bilder (usel kvalitet men orkade inte finlira med kameran) men hoppas att du förstår ändå.

    Det är ju en triangelformad box på ca 10x10+30 cm som har 3 nedsänkta hål på ena sidan där vattnet kan rinna in. Sedan är insuget till np filtret nedstucket med ett rör i botten av boxen. Utblåset ifrån filtret går sedan vidare till insuget av min skummare.

    Nått liknande du kör med Mats?

  12. Ja i mitt fall klarar det sig bara i max 1 dag sedan börjar det se grumligt ut, jag sågade till min egen lilla överrinningsbox av plexiglas där jag nu suger vattnet ifrån till Np-filtret och uvc:t.

    Enda problemet är ju att man får fylla på avdunstat vatten ca va 3:e dag så att det inte står och torrsuger. :)

  13. Hm är det bara jag som får problem med grummlig yta bara efter en dag utan ytavrinning?

    Jag körde ju innan med ytterfilter jag med med filtermattor av olika grovlek och filterbollar men övergick ju sedan tll mitt Np-filter.

    Många anser ju ytterfilter som dåligt just pga att man bara lagrar skiten som sedan ruttnar och skapar nitrat i filtret (om man inte tömmer det väldigt ofta dvs).

    Dock är som sagt inte np-filtret någon höjdare hittills i mina ögon:/

  14. Det låter som döda alger - troligen växer de till när det tillfälligt finns lite näring i karet (t ex du råkar mata lite mer, skummaren funkar lite sämre). Sedan när näringssvälten blir för stor så bleks de bort. Vill du ha livligare alger är det bara att dosera kväve (t ex aminosyror) eller fosfor (fosfat) eller öka matningen. Så verkar det funka i mitt kar i alla fall.

    Edit: I ditt fall lär det ju vara fosfor som är begränsande med tanke på den höga nitrathalten så mer kväve lär inte ge någon som helst effekt.

    Men jag vill ju inte ha mer livlig alger, i mitt fall önskar jag bara döda alger som aldrig mer kommer tillbaks :)

    Klibbiga pellets är heller aldrig något jag märkt av även vid mycket lågt flöde på pumpen och efter vattenbytena ser oftast mina koraller ut att må sämre än före. Inte mycket som stämmer...Mitt kar är skumt..

  15. Tänkte starta en tråd för just oss som kör utan sump.

    Dela med er av idéer, erfarenheter och kanske tips på vad ni kör med för rening, filtrering, för och nackdelar med mera.

    Själv kör jag sedan en månad tillaks bara med hemmagjord ytavrinningsbox ner till ett Np-filter som ligger före ett Deltec 10W uvc i serie, detta leds direkt till insuget på en Red Sea Prizm 400 påhängsskummare.

    Detta verkar fungera sådär då jag fortfarande brottas med höga nitratvärden som inte ger med sig.

    Någon som har tips på lösning?

    Som sagt, alla utan sump, skriv och dela med er! :)

  16. @manite - Det där ser ut som bakterieflockar och frågan är om inte din gröngråa dammbelägning på inredningen är bakteriefilm också.

    För övrigt tror jag inte det är en bra idée att använda biopellets med fosfatremover eftersom denna metod (biopellets) - som jag skrev innan bygger på biologiskt upptag av fosfat och nitrat - därför bör nitrat/fosfatkvoten ligga så naturligt som möjligt.

    MVH Lasse

    Ja det kan ma undra, men det ser inte riktigt likadant ut överallt i karet. Färgen är ju densamma (grågrön) men på vissa ställen har det ju börjat växa lite alger. Dessa har exakt samma färg och ser ut ungefär som lös vitmossa.

  17. Underligt. Det låter ju som om din skummare inte riktigt vill ta ut partiklarna som Biopelletsen bildar. Hur mycket skummar du ut per dag?

    Hur lågt ligger du i fosfat och hur är det mätt? Jag frågar därför att det brukar vara svårt att begränsa tillväxten av bakterier (som de på Biopelletsen) genom att begränsa fosfor. Är fosfatvärdet högre än 0,00 mg/l mätt med Hanna så lär det inte vara fosforbrist som gör att Biopelletsen inte fungerar.

    Nej jag har en längre tid varit misstänksam mot just skummaren då jag hört lite olika rön om just denna modell.

    Grejen är ju den att det inte verkar vara partiklar genereade av pelletsen som går igenom skummaren utan mer "skit", skit från fiskar blandat med mindre algliknande partiklar.

    Då jag bytte till np-filtrat så kopplades ju även det gamla "mekaniska" filtret ur med filtermattor av olika slag. Detta rengjordes ju ofta och där satt ju en del skit (den skit jag hoppades att jag skulle få bukt med med hjälp av np-filter och bra skummning)

    Detta verkar ju inte stämma och nu ligger det mer som en grågrön tunn matta av "damm" överallt i karet.

    I nuläget rengörs ju skummarkoppen varje dag men det är mer själva skummaren med dess kammare som är problemet för det är här "dammet" fäster. Bifogar en bild för att det skall bli lättare att förstå.

    Fosfatet ligger och har alltid legat mellan i princip 0-0,9 (brukar hålla sig kring ca 0,5)

    Har alltså aldrig sett detta som ett problem direkt.

    Nivån är mätt med ett vanligt Jbl-test.

    post-3747-14468921289321_thumb.jpg

×
×
  • Skapa Ny...