-
Antal inlägg
71 -
Gick med
-
Senaste besök
Typ av innehåll
Profiler
Forum
Kalender
Galleri
Saltvattensguiden.se ideell förening dokumentportal
Bloggar
Frågesport
All aktivitet
-
Tack för synpunkter och tips. De har bott ihop i flera år och till stor del vuxit tillsammans. Clownerna fanns med i det första akvariet jag köpte begagnat, därefter damsellerna och för 2-3 år sedan kirurgen.
-
Hej. I söndags skaffade jag ett stort exemplar av velencienna sexguttata för att den skulle hjälpa till att hålla rent i mitt akvarium, en kub på 200liter +sump. Ovriga invånare i akvariet är i fiskväg två vanliga clowner, en vitbröstad kirurg och 3st svartvitrandiga damseller. Ett gäng som i vanliga fall är hyggliga mot varandra. När det väl var dags att släppa ut guttatan vart dom som galna allihop. Kirurgen och damsellerna var värst men även clownerna var där och jagade, bet i fenorna och gjorde allt för att terrorisera för nykomlingen. Försökte mata för att ge annat att tänka på, fungerade några minuter, matade mer, samma effekt. Släckte belysningen över akvariet och i rummet men hörde hur de jagade sexguttatan. Det var bara kirurgen som var större än sexguttatan så. På några få timmar tog de död på nykomlingen. Jag vet inte vad jag skulle gjort annorlunda. Nu vågar jag inte komma med nytt om de ska hålla på så. Tips och råd mottages.
-
Uppdatering. Rensat akvariet som jag beskrev tidigare. Fyllt på med några nya stenar. Fortsatta stora vattenburen 2ggr i veckan. Doserar uppstartsbakterier för att bygga upp en bra bakteriestam. Korallerna ser mycket bättre ut även om sarcon inte har tentacklerna ute på bilden. Nitrate ligger någonstans mellan 25 och 50 vilket jag jobbar vidare på att få ner. Tack alla för råd och att ni delar med er av era egna erfarenheter.
- 16 svar
-
- 2
-
Tack för ditt utförliga svar Jonas. Jag har gjort ungefär som du föreslår, vilket jag blir glad av att konstatera. Jag har till och med skrotat det mesta av stenarna jag hade, de som hade tillstymmelse till lite koralliv kvar sköljde jag av och satte tillbaka. Sög ur all sand som jag slängde och gjort/gör 25%-iga vattenbyte. Börjat dosera uppstartsbakterier från Microbe lift samtidigt som deras "undehållsbakterier", doserar enligt förpackningarna. Skummar så vått jag kan och har aktivt kol för rening. Belysningen är väl det enda jag inte gjort. Pratade med Mats på Aqua Stockholm om mitt problem när jag kände att jag bromsat upp och vänt hela kraschen. Det var han som rekommenderade bakterierna och tillsammans trodde vi på att tillsätta några kilo av deras odlade levande sten. För varje dag som går nu ser koraller och anemoner bättre ut. Mats teori om vad som hänt var att när dinos dör avger de gifter, något man borde fånga upp med kol. Instruktionerna till dino-preparatet jag använde står det uttryckligen att kol samt fosfatremover ska tas bort, UV stängas av. Döda dinos som höjer nitrat samtidigt som att de avger gift skulle i så fall startat den acceleration som ledde till krasch.
- 16 svar
-
- 1
-
Att testa mot referensvätska är en bra ide, långt har jag inte tänkt. Jag har lite naivt litat på Salifert. Skulle gärna använda Hanna om det fanns till Nitrat, kör Hanna till fosfat. Tycker generellt att färgjämförelser i tester är svåra.
-
Tack för era svar! @Fredrik, ungefär den konsekvensen jag är rädd för, dvs att det kanske är mission impossible att rädda. Försöker ett tag till innan jag så fall startar om. @Peter, jag kör nu med fosfatremover och vattenbyten. Menar du att jag ska ignorera fosfat nu och bara byta vatten till nitrat är acceptabelt och sedan gå på nitrat? Preparatet jag använde heter DinoXal. @Lasse, hmmm, bra fråga, gav mig en tankeställare. Men mitt gamla har visat 0 under de kanske 3 år jag haft detta, det känns inte rimligt så här i efterhand. Men jag vet ju inte om det nya visar lika tokigt åt andra hållet. Hur ska man veta?
-
Jag behöver hjälp efter en sorts krasch jag råkat ut för, jag vet inte riktigt vad som orsakat detta så jag börjar med en summering vad jag gjort innan och sedan efter kraschen: Innan: -Hela hösten har rullat på bra tycker jag, detta är en typisk bild, växt på bra men har haft strul med dinos i sanden som ni ser. Försökt att ändra vattenströmmar osv för att det ska ge sig utan resultat. Skaffade en Maxspect gyre tex. -Mätte regelbundet mina värden som låg som de skulle, nitrat visade alltid 0 (Red sea test) så jag tänkte att jag kan mata på lite hårdare, tyckte att det såg bättre ut, anemonen delade sig vilket jag såg som positivt. -I mellandagarna köpte jag Dino-X mot algerna men jag köpte också ett Salifert Nitrate test som referens. Detta nitrattest visade mitt emellan 50 och 100, dvs inte alls nära 0 som jag trodde. -Jag borde gjort en sak i taget, här kommer nog mitt misstag. 30/12 började doserade jag Dino-X enl instruktion, tog samtidigt bort fosfat-removern och stängde av UV som det stod på Dino-X, dvs samtidigt som jag konstaterat för högt nitrat. -Läste något någonstans att någon såg goda resultat efter 6 dagars dosering. Jag såg efter kanske 2 dagar att koraller inte mådde så bra men jag fortsatte. -9/1 avbröt jag medicineringen utan synbara resultat på dinosarna, bara allt annat levande. Fiskarna mår dock bra. -Min sjöborre dog samtidigt som detta -Nu 17/1 ser det hemskt ut i akvariet: Slemmiga alger där jag haft blå fina skivor, försöker suga bort dessa efter hand de blossar upp, det luktar förruttnelse ovanför akvariet -Det jag gör nu är att försöka få ner nitrat och fosfat med rengöring, haft ut sumpen och spolat ur, skummar vått, suger ur synbara slemmiga alger och byter vatten. Byter ca 30 liter varannan dag i systemet som är på ca 200liter. PH ligger på 8.1, Kh 9,3 dKH, CA 450, Mg1350, nitrat på 50 och fosfat på 0,41. Kör fosfatremover (järnbaserad), kol, UV och snålt med mat. Finns det något annat jag kan göra för att komma tillbaka? Ska jag tillsätta någon form av bakterier? Ska jag suga ur och kasta sanden? Ska jag borsta av de levande stenarna? Borde jag göra ännu större vattenbyten? Kommer mina gröna och blå skivor återhämta sig eller ska man kasta bort dom om dom bara smutsar när dom "dör"?
-
Tack Henrik. Nu när jag sovit på saken har jag kommit fram till att jag skaffar två nya kranar, bygger nya returledningar till sumpen från dessa, de befintliga "spänner lite". Tömmer och tar ut sumpen för att komma åt enligt det din metod. Får bli ett ingrepp under kommande helg.
-
Tack för tipset, vaselin kan vara lösningen. Om jag nu skulle våga göra detta med vattnet kvar.... Jag har i efterhand kommit på att jag inte limmade ytavrinningsrören som bara är nedtryckta i bottengenomföringarna, tänkte att jag eventuellt skulle behöva justera längden på dessa. Om jag sänker nivån under avrinningen, kommer det bli tilläckligt tätt för att våga ta loss kranarna?
-
Hej, För ungefär ett år sedan satte jag ihop detta system, ett 200-liters Juwel/Lido https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?56155-Lickes-Juwel-Lido200 som jag byggde egen underdel till, bottenborrade genomföringar osv. Sett sedan tidigare att mina kranar undertill "svettsats" lite eftersom jag sett salt på deras utsida, som på bilden nedan. jag var lat, ställde en kakburk under och lät den ta hand om ev droppar. Glömde nästan bort burken till idag då jag såg vatten på golvet, burken hade svämmat över. "Svettningen" har alltså gått till "läckage" i mina ögon. Jag vet inte om det egentligen har ökat. Är det normalt att dessa kopplingar läcker, tror att båda mina gör det? Det är inte genomföringarna i akvariet som läcker, där ser det torrt ut. När jag byggde allt drog jag kopplingarna så hårt jag kunde för hand utan verktyg, var det för löst? Finns det något jag kan göra på plats eller måste jag planera in en tömning, ombyggnation och återuppstart? Råd, tips och idéer mottages tacksamt.
-
Tack Stig. Ska följa dina råd. 0 ppm är alltså ingen direkt fara i sig? Tack Patrick, vikten är inga problem. Jag kan dra ut allt ca 200mm, sen tar för mycket slangar osv i. Det räcker bra för service och osmospåfyllning.
-
Hej. Det går väl framåt ibland, men inte på alla fronter... Som ni ser har jag rätt mycket alger i sanden. Jag tycker att jag haft koll på vattenvärdena. Inget mätbart nitrat eller fosfat i vattnet när jag mätt med Salifert tester. Provade att köpa ett annat nitrattest att jämföra med då "inget mätbart" kändes för lite. Jodå, det fanns lite nitrat men helt ok. Började misstänka fosfattestet också så jag köpte en Hanna checker, ojdå... 18ppm! Något jag precis lärt mig är att man ska byta silikatmediet i osmosen då och då, aldrig gjort förrän nu så det kan mycket väl vara orsaken. För att komma ner från 18 tillsatte jag lite Rowa fosfatremover och mätte tre dagar senare, 14ppm, kanon. Några dagar till 12ppm. Väntade kanske en vecka. Hanna checkern visar 0 ppm! Lugnade mig ett dygn, fortfarande 0 ppm. Bort med removern och nu två dygn efter det fortfarande 0 ppm. Vad borde jag göra? Bara avvakta eller?
-
Tack för era svar. De tyder på att de hamnat där pga svaghet. Den första satt med nosen rakt in mellan springorna, nr 2 låg med bredsidan emot och sögs fast.
-
Hej. Har nu under kort tid "fångat" två stycken bangaier i två olika cirkulationspumpar. Den ena i den förra cirkulationspumpen och den idag i den nya, en Jebao WP-40 som jag kör på långsammaste farten. Jag har inte sett några svagheter hos fiskarna men jag kan inte utesluta att de dött först och hamnat i pumpen sen. Hur gör ni, behöver man skydda djuren på något sätt eller har mina fiskar varit svaga som hamnat där?
-
Tack för komplimangerna. Jättenöjd med sumplösningen, skönt att kunna dra ut den och göra rent skummaren tex, cirkulationen kan vara på under tiden. Armaturen är ett Dream chip som så många andra fixat här på forumet. Mitt sitter i ett 120mm rostfritt rör inkl driverkort, fläkt osv. Inga problem att lyda ner till botten men det blir lite smalt med ljuskäglan från bara en ljuspunkt. Keller, Nykvarnare! Kul! Har du någon tråd som visar vad du har?
-
Sådär, vattnet har klarnat efter flytten, korallerna börjar återta sina former. Oj vad långt ner det är till botten... tur att jag har långa armar Något speciellt jag ska vara på min vakt på eller tänka på efter flytten?
-
Då är allt överflyttat till Lidot. Det var en pärs med allt vatten som skulle fram, fås i rätt temp, salthalt osv. Nu står det på plats, fortfarande lite grumligt så jag väntar med bilderna lite ;-) Styrburken till streamern, en Mp10 vart liggande på en hylla med lite vatten på, inte länge. Öppnade den, tvättade med T-röd och torkade med varm luft, efter det vill den inte vara med.... Trist. Mitt urvuxna Elos är urstädat och ligger nu till salu här på forumet.
-
Ken, syftar du på baksida mot väggen? Akvariet kommer att stå ca 50mm från vägg, precis så att streamern och ev kablar och rör får plats. Denna glipa tänkte jag dölja med vita lister. Tack för tipset ang fläkten, det ska jag fixa. Manne, jag har tänkt ta pvc-rör och kopplingar därifrån. Ser till att hitta den slangen också. Tack för detta tips också.
-
Tack Emil. Ja, den ska bli utdragbar. Sumpen i mitt Elos är svår att städa osv. Det tänkte jag ändra på i efterföljaren.
-
Då är det dags att uppgrader från mitt Elos mini till en något större kub. Mitt Elos finns lite skrivet om här: https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?36917-Lickes-Elos-mini-70-liter Eftersom jag gillar formatet på Eloset så har jag under en tid sökt en bra kub att uppgradera till. Var lite inne på att behöva måttbeställa ett men råkade få syn på Juwels Lido 200l på Hornbach som var betydligt billigare. Gick att köpa akvariet separat utan benställning vilket passade mig. Originalskåpet kändes för litet för att ha sump i. På Hornbach köpte jag även ett helglasakvarium 600x300x300 till sump. Ska beställa lite mellanväggar och spant som jag limmar i. Har inte kommit så långt som ni ser men en stomme till skåp är ihopsatt i 22mm MDF. Den vita hyllan sitter på expansionsbeslag så sumpen kommer att bli utdragbar. Ska se till att ytavrinningen mm mynnar i framkant av sumpen så att sumpen går att dra ut utan att behöva stänga av eller kopplar bort något. Jag har tänkt mig borra i botten av akvariet det jag behöver. Har inte bestämt mig för rördimension eller returpump än. Läser man på forumet letar alla efter tysta pumpar och när man läser produktspecar på pumpar ska de ju vara "tystast" allihop... Ytavrinning ska jag lösa i ett hörn i bakkant. Om det blir en box som på bilden eller en hörna som blir avskärmad har jag inte bestämt än. Belysningen kommer att vara mitt Dreamchip. Ljusbilden från den blir konisk, därav vill jag sätta ytavrinnings- "boxen" i ett hörn. Planen är att under september få allting klart, redo för uppfyllning. Synpunkter, frågor eller råd mottages gärna
-
Tack Lasse och Manne. Det var positivare svar än jag trodde jag skulle få. Ang konen så handlar det ju lite om hur man möblerar så det tror jag är hanterbart. Jag gillar designen med en cylinder ovanför en kub så att man kan se mycket vattenyta när "man går förbi".
-
Jag har en fundering ang drömchippen som jag tror att Lasse med flera har tankar runt. Jag kör idag det det stora chippet över mitt Elos mini. Fungerar jättefint även om jag inte "gasar" på med speciellt mycket ljus. Jag planerar att byta till en större kub under hösten och då kommer vi till min fundering. Hur stort akvarium klarar man med ett chip tycker ni? Självklart förstår jag att det beror på vad man ska ha i akvariet osv. Jag sneglar på Juwel 120 eller 200l kuberna.
-
Ok, det hade jag inte någon tanke på att det kunde vara, ska se om jag kan hitta någon alternativ plats. Tack för hjälpen!
-
Hej. Undra om min Euphyllia verkligen trivs eller om de utsträckta "polyperna" är ett tecken på något tokigt, ljus, strömmar, näring eller liknande. Någon som har någon idé? Vattenvärden: Fosfat 0,03 Ca 450 KH 9,8 Mg 1440 Salt 1, 026 temp 26 Mvh Mats [TABLE=width: 464] <tbody>[TR] [TD=class: xl64, width: 64][/TD] [TD=class: xl63, width: 64][/TD] [TD=class: xl63, width: 64][/TD] [TD=class: xl63, width: 80][/TD] [TD=class: xl64, width: 64][/TD] [TD=class: xl63, width: 64][/TD] [TD=class: xl63, width: 64][/TD] [/TR] </tbody>[/TABLE]
-
Danielj, doserpumpen ingick när jag köpte akvariet begagnat. Synd att inte köra tillsatser när man ändå har hårdvaran tänker jag . Hoppas kunna ersätta lite befintliga koraller med stenkoraller efterhand jag ser att det fungerar.
Saltvattensguiden
Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se
Aktuell programversion
Invision Community 4.7.19
Tapatalk 2.1.1