Gå till innehåll

Kendra

Medlem
  • Antal inlägg

    272
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av Kendra

  1. Gonastrea eller Favites är mina kandidater.. hade _kanske_ varit lättare om den inte varit såpass uppblåst så man sett skelettet lite bättre, men fortfarande skulle det varit svår att vara säker på vad det är.

    I min "bibel" står det att Goniastrea är inte så vanligt förekommande i gröna fluoriserande färger så jag tror nog mer på Favites.

  2. Nu har jag väl missat något (skulle inte vara första gången heller), men jag fattar fortfarande inte varför det inte skulle gå att göra ett 120 cm kar i 12 mm opti white glas??? Elos gör ju det, som sagt tidigare, och det funkar för dem...

  3. mitt elos70 är 10 mm och ja tror (ganska säker) att modell 120 har samma mått, trixet är väl lite att höjden är 50 cm men volymen på vattnet endast 45 cm

    Glaset i Elos 120 är 12 mm och det bågnar faktiskt en pytteliten aning om man kikar längst med karet. Av någon anledning tycker italienarna att det är helt i sin ordning, så jag sov ganska lugnt på nätterna trots allt. Det finns ganska många Elos kar, t ex i USA och jag har inte hört om något som har brakat isär (ännu i alla fall :x). Och nu har jag världens akvarieabstinens :död:...

  4. Bilden som gjort att jag tippade på en Tubipora är den här post-4339-14468919495088_thumb.jpg

    (Jag hoppas att "publiceringen" faller under reglerna om Fair use, om inte så får väl någon moderator ta bort den). Passar också på att göra lite reklam för boken - massor med vackra bilder och nyttig info!

    Men om polyperna kommer från något som ser ut som en matta och inte från små rör, så håller jag med Jani att det i så fall bör vara en clavularia.

  5. Ja det var just spårämnen jag tänkte på alltså, att inget blivit förbrukat.

    Ingen nitrit i karet iaf, kollade det nyss. kh kollade jag i helgen, ligger på 7.

    sen alltså. den ser inte alls ut som en tubiapora, likt dem jag sett på bilder iaf. Formen på "bladen" är INTE densamma.

    Men den kanske tillhör släktet och är en ovanlig art, vad vet jag.

    ska kontakta c-life, magnus lovade att kolla upp vad det var för korall.

    Han bör väl ha tillgång till Bornemans "Aquarium corals", be honom kika på sid 122

  6. Eftersom det står "overall, Tubipora thrives in somewhat nutrient-laden, turbid conditions, so aquarists employing heavy foam fractionation may have a more difficult time sustaining this coral", så är det nog inte ett nyblandat vatten som den vill ha...

  7. Röstar på en Tubipora musica. I Bornemans Aquarium Corals finns en bild som är på pricken lik din korall. Under bilden står det: "Unusual organ-pipe coral variant: requires brisk water movement to thrive". Dessutom vill den tydligen ha mycket ljus också och tycker om näringsrikt vatten.

  8. *GGG* ok ska låta det va,men hade i aquasafe och bactozym igår kväll och mätte med salifers men fick idag mätning 25ppm på nitatet och är inte säker på om det 2 nitrit svårt o avgöra på färgskalan tycker jag

    hoppas medlen tar sig nu över några dagar...dock förstår jag inte en sak om man sen har haft sin nitrit topp och all är ok.man sätter i fisk och så..då måste väl man få en ny topp eller? och då dör väl fiskarna under tiden den nya toppen försvinner sakta?

    Tricket är att belasta karet försiktigt så att man bygger upp floran av nitrifikationsbakterierna så att de klarar att omvandla nitrit till nitrat utan att nitrithalten stiger till farliga nivåer. Utan belastning i karet får man inga nitrifikationsbakterier, för snabb och för stor belastning så hinner inte bakterierna med och man får dödliga halter av nitrit igen. Sedan beror det ju också på storleken på systemet - ju mindre desto känsligare...

  9. Jag har en ytterst harmonisk, tight och - som det verkar - lycklig triangel av svarta odlade ocellaris, en hona och två hanar. Har haft de i karet sedan april och aldrig sett någon som helst mobbningstendens, så det kan ju fungera...

  10. Så länge du har nitrit i vattnet är det dessutom tydligen ingen ide att mäta nitrat, för nitriten "stör" resultaten av nitrattestet. Så spara nitrattesterna till senare istället. Och fråga mig inte HUR nitriten stör, för jag har ingen aning:x. Fick det svaret för länge sedan av Stigigemla här på forumet och han vet allt, så jag har bara accepterat och inte brytt mig om att begripa -dans

  11. Detta var nog bland det snyggaste jag har sett :-) såg även att det var till salu nu. Elos kan det här med design när det gäller möblen då det mesta ser ut som skräp idag. Passar helt klart in i det moderna hemmet om man gillar vitt, blankt och utan handtag :-) Att man inte såg detta tidigare!!! :-) Lycka till med försäljningen.

    mvh

    J

    Tackar! Och håller fullständigt med - Elos kan design och akvariet passar i moderna hem, även om man inte gillar blankt som jag (alla dessa fingeravtryck ush ;)). Och tack för lyckönskningarna :)

    Hej, trist att du skall sälja ditt fina kar. Detta är ett av de kar som inspirerat mig till att verkligen vilja skaffa ett saltvattenskar.

    Tack för att du delat med dig av alla fina bilder! :)

    Mvh

    / Fredrik

    Tack! Jag hoppas ju att sälja karet till någon här som har mer tid att lägga ner på det än jag... Och det vore ju kul om man kunde få se fina bilder på karet i fortsättningen. Hm, får väl lägga till ett kravspec på köparen - hängiven akvarist och skicklig fotograf :nöjd:

    Hej!

    Tråkigt med att du ska lägga ner ett så vackert kar.

    Dock så kan jag erbjuda mig att driva det vidare i min hemmiljö :)

    Du har mail...

    Och du har fått svar... Hoppas att din hemmiljö motsvarar Elos höga krav på omgivning :skrattar:

    Isabella, skaffa ett begagnat RSM och tryck ner guldkornen så du i alla fall har lite salt hemma. Om du vill lägga minimalt med tid på det så kan du ju ha lite mjukisar.

    Tror inte jag får mer tid över om jag skaffar ett RSM, det får nog inte mina arbetsdagar och arbetsresor att krympa ... Och inget ont om RSM men jag kan nog inte se ett RSM i stället för mitt kar på den här bilden -haj-

    post-4339-14468919411915_thumb.jpg

  12. Har väckt fiskarna för att genomföra ett "vetenskapligt" test. Har tänkt på det några gånger men behövde tydligen lite inspiration :ler:. Jag använde en enkel decibelapplikation på min I-phone, därav citationstecken. Fick i alla fall följande ungefärliga mätvärden när jag höll telefonen precis vid pumpen:

    night mode - snitt ca 50 decibel, max 70 (konstigt att skillnaden mot de andra inte är större, för jag uppfattar den som klart tystare än de andra)

    constant speed mode - snitt ca 52, max 69

    lagoon random mode - snitt 52, max 75 (den kör jag med vanligtvis, ibland drar jag ner den en aning när jag störs på ljudet, dvs när det är knäpptyst i huset annars)

    reef crest random mode - snitt 50, max 77

    short pulse mode - snitt 52, max 65

    long pulse mode - snitt 53, max 72

    De två sista låter nog mer när man har ställt in vågens längd för då varvar pumpen upp och ner mera...

    Jag kör inte heller vågprogrammen på pumpen, tycker det viner för mycket för min smak. Men - vardagsrummet där burken står är inte särskilt stort och jag är extremt ljudkänslig. Dessutom har jag inget att jämföra med, så jag har ingen aning hur mycket andra pumpar låter. Har stoppat in en turbelle 6045 i karet också och den hör jag inte alls. Fast den skottar inte runt 12000 l/timme heller.

    Hoppas du kan ha nytta av infot :ler:

  13. Kan du få tag i en lupp och kolla närmare. För mig låter det som om du har någon sorts copepoder eller amphipoder = levandefoder för fiskarna.

    Finns det gröna pods??? För jag är tämligen säker att det skulle stått "gröna" i stället för "gråna" och inte gråa som du verkar tro, Stig... Eller så skulle det stått gråa i alla fall... Eller också finns det gröna pods och det är jag som är ute och cyklar igen :snurrig:

  14. STOP! Här har skett en kommunikations miss! Detta är vanligt när man försöker uttrycka meningsskillnader och argumenterar för något som man tror på, över internet. Diskursen börjar få en personlig ton, vilket jag är helt ointresserad av att fortsätta med.

    Om jag uttryck mig klumpigt eller på ett sådant sätt så du misstolkat mig ber jag om ursäkt för detta. Jag kan försäkra dig om att jag är jättetrevlig, luktar gott och uttrycker mig på ett ytterst ostörigt sätt IRL. Fråga min mamma och flickvän ;)

    Du kan slappna av, hade jag tolkat ditt svar personligt hade jag nog inte valt den smileyn :skrattar: utan något åt det hållet-poop-:argumerar:. Och du har tur som är jättetrevlig IRL. Jag själv vinner nog på att handskas med på lite avstånd… Heter inte Kendra här utan anledning. Enligt maken så fattas det bara att jag börjar spruta eld också. Jobbar på det, så kanske jag fixar det också snart -dans.

    Och visst oroar jag mig för mitt kar, förmodligen som de flesta nybörjare gör. Har i alla fall sedan några månader tillbaka inte mardrömmar om döda fiskar på vardagsrumsgolvet längre, alltid något. Jag hoppas också att om (eller när, eftersom jag är fatalist också till råga på allt) jag kraschar mitt kar, så har jag i alla fall förstånd nog att inte skylla på balling. Och efter att ha lusläst mer eller mindre allt på SG, Reefcentral och några ställen till i drygt 14 månader nu, har jag upptäckt att vem som helst kan haverera sitt kar. Det kan faktiskt t o m hända ytterst erfarna och duktiga akvarister, t ex Jonas vars skrift du refererar till. Skillnaden mellan en duktig akvarist som han och oss andra är att den första fattar vad som har hänt och varför och berättar det för oss, medan vi i klåpargänget får hoppas att någon annan förklarar varför samt hjälper till med att reda ut eländet. Så jag hoppas kunna fördröja kraschen så långe som möjligt, åtminstone tills jag fattar lite mer…

    En annan sak jag har upptäckt är att det verkar finnas nästan lika många olika sätt att sköta sitt kar på som det finns akvarister. Det var därför jag reagerade på ditt bestämda sätt att avfärda någon annan form av balling än det klassiska receptet. Tycker dessutom det är liiiite kaxigt av någon som har haft sitt kar i ett par-tre månader (även om det är riktigt snyggt, det måste jag medge) och som fortfarande väntar på sitt livs första paket med ballingsalter. Och jag är medveten om att det börjar osa jante här, sorry :skrattar:

    Det verkar dessutom att de mer erfarna akvaristerna hittar sina alldeles egna metoder. Det finns massor med urläckra kar som körs med ”hemsnickrade” recept. Det här karet skulle jag nog t ex inte tacka nej till. http://reefkeeping.com/joomla/index.php/current-issue/article/58-tank-of-the-month

    Och karln blandar ihop sitt salt själv och hivar dessutom i 1 dl magnesium klorid per 100 l vatten varje vecka ”för att få magnesium där han själv vill ha det”. Och Ländströms kar, som är ett av de snyggaste kar som finns i Sverige - enligt mig i alla fall, fast själva möbeln är jag inte så förtjust i - körs bara med kalkreaktorn, ingen balling classic här inte…

    Och exemplet med äggmackor är riktigt fyndigt-respekt. Fast vad gör man om man börjar med en halvfralla och 1,5 ägg (det nyblandade bytesvattnet) och dessutom har koraller som tycker om lite kaviar på äggmackan då och då??? Balling light är inte svårare än classic, jag lovar!

    Fast nu börjar det kännas som jag har kidnappat tråden:smiley9:. Sorry Ferngren!

  15. Tack, jag försöker vara dogmatisk när det gäller kemi. Efter en kort tids överskådande har jag börjat störa mig på folk som kladdar runt med recept i olika "metoder", för att sedan börjar vifta med armarna och svära för att deras kar kraschat. Saknar man kunskaperna som krävs för att räkna ut, eller ens veta vad ett balancerat recept, anser jag att man inte ska pilla med givna siffror. Jag hänvisar till grunden för min dogmatik längst ner i detta inlägg.

    Med tanke på att du så vänligt delger mig en definition av begreppet balanserat längre ner i ditt inlägg blir jag orolig att jag tillhör den gruppen du har börjat störa dig på? :skrattar: För din info – jag har ganska bra grepp om vad balanserat betyder. Den lilla smileyn jag petade in efter ”ett obalanserat recept”, såg du den? Och Balling Light är idag en vedertagen metod, liksom Balling Classic, alltså ingenting som jag har pillat ihop, därför känner jag mig ganska trygg när jag använder den i mitt kar. Sedan får du självklart tycka både kiss och bajs om den metoden om du vill… Synd bara att du gör det utan att ens verka se skillnad mellan Balling Plus och Balling Light… Jag har faktiskt (tro det eller ej) läst en del om Balling, inklusive den skrift du själv refererar till, innan jag bestämde mig vilken metod jag ska använda. Det som till slut avgjorde i mitt fall var rekommendationen från min handlare - med sina 30 års erfarenhet av saltvatten bör han rimligtvis veta vad han pratar om. Jag har i alla fall aldrig haft någon som helst anledning att ifrågasätta hans kompetens. Och ja, han säljer Fauna Marins produkter. Och skulle han ha rekommenderat mig Balling Classic, skulle jag köpt de salterna genom honom också…

    För de som är intresserade så finns här en färsk intervju med Claude Schumacher om Balling Light.

    http://www.h2oplusomething.com/index.php?option=com_content&view=article&id=69:inside-the-balling-light-method-&catid=34:sps-keeping&Itemid=64

  16. Ett kort svar är du har köpt "bra ha lådan". Den är helt oumbärlig. Alla har en eller flera vare sig de vill eller inte.

    Om du kan tänka dig att sälja är jag intresserad av nummer 16 och 21

    1. UV kanske av märket HW?

    2. Luftpump - modell feting

    3. plastpåsar

    4. Fosfatreaktor?

    5.

    6. Håv

    7. Tropic Marine Bio Calcium eller kanske Bio Magnesium

    8. Akvarium och ännu fler påsar

    9. Kalciumreaktor

    10.

    11. Koldioxidtub

    12. Regulator

    13. Ozonisator

    14. Redox eller Ph-mätare?

    15. PVC lim och en massa pvc rör

    16. Foderrobot. Matar och städar ditt akvarium när du är på jobbet

    17. Ytterfilter, sälj inget att ha i saltvatten.

    18. Kanske fosfatremover?

    19. Ser ut som tester

    20. Akvarium

    21. Varmkorv

    attachment.php?attachmentid=43309&stc=1&d=1265663858

    -skrattar hysteriskt:smiley20:

  17. Om man får för sig att släcka ner karet ett par dagar om man har fått lite Cyano på sanden.

    Om det rör sig om lite cyano som du skriver, så tror jag på punkt 2 i Adamantis förslag - ökad cirkulation. Jag hade också börjat få något som såg ut som cyano eller dinos i sanden. Stoppade in en extra pump som blåste rakt på skiten och har inte sett det sedan dess. Har inte behövt hålla på och röra om i sanden eller suga ut det vid vattenbyten, tror skummaren tog hand om det. Har du för låg cirkulation nere vid sanden/stenen så finns det väl ingenting som säger att cyanon inte kommer tillbaka efter ett tag? Det kanske räcker att rikta om någon av dina befintliga pumpar så att den blåser neråt mot det stället där cyanon finns?

    Så här såg min sand ut och allt försvann direkt, visserligen får jag lite kala fläckar här och var på botten av karet, men de stör mig mindre än cyanoeländet :)

    post-4339-14468919274179_thumb.jpg

  18. Nackdelen med det tipset är att folk som kollat på den tråden från början och svarat på frågan i ämnet ibland inte tittar in igen när de har gett sin syn på saken.

    Det finns nackdelar med allt :ler:. Förhoppningsvis så räcker det med att var och en som svarar på frågan i ämnet gör det en gång?

    Och fördelen med tipset är att man slipper ställa samma fråga i flera trådar :smiley24:https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?t=32763

  19. Ett litet tips - du får snabbast svar om du öppnar ett tråd om ditt akvarium under Mitt första akvarium och samlar frågorna där. Tror mig, du kommer nog på fler frågor så småningom :ler: och det kan vara skönt att ha dem samlade på samma ställe. Dessutom är det faktiskt ganska kul att bläddra tillbaka i sin tråd efter några månader och kolla hur karet såg ut ...

  20. Har startat mitt akvarie för 1,5 väcka sedan.Har fått bruna och kisel alger, köpte sniglar o eremiter de tog hand om de.Men nu har det kommit gråna alger som sätter sig på akvarie rutor,när jag tar bort de så kommer de igen efter ca 5-10 min.Vad är detta och hur ska jag göra att de försfinner hält?

    Har du belysning på? Hur många timmar i så fall? Ju mer ljus desto bättre för algerna, så släck ner och öka försiktigt sedan när algerna har försvunnit. Börjar de komma tillbaka då, minska något på belysningen igen. Håll också koll på nitrit så du vet när du har fått nitrittoppen och kan börja befolka karet med fler snäckor och eremiter. Lycka till!

  21. Kan också vara bra att ha några doppvärmare och små billiga cirkulationspumpar (går kanske att låna ihop från glada akvarister i närheten). Det tar några timmar att tömma och flytta allt och sedan pussla ihop stenen igen så det kan likna ett rev. Skönt då att slippa oroa sig att djuren fryser ihjäl eller får syrebrist under tiden... Lycka till!

×
×
  • Skapa Ny...