Gå till innehåll

Mikiz

Medlem
  • Antal inlägg

    61
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av Mikiz

  1. Har Royal Dottyback, gulfenad blå frökenfisk och en Juweled Blenny.

    Dessa tre är på varandra rätt mycket. Hittills så lever alla, men det känns som om jag kanske inte valt rätt fiskarter i samma 130 liters RSM.

    Hade hoppats att frökenfisken skulle hålla sig framme med clownen och inte försöka gömma sig bland stenarna där konkurrensen är som värst.

    Några ideer om vad man kan göra?

  2. Köpte en liten blåbenad eremit.

    Dagen efter så var han försvunnen.

    Beslutade mig för att leta om han hade fastnat någonstans.

    Om möblerade hela revet lyfte på varje sten..

    Hittade hans tomma skal inne i en skivanemon. Verkar som om Anemonen tagit kol på honom.

    Trodde inte det var vanligt att en skivanemon kunde göra detta.

  3. Om du sätter den lilla röda spaken (ovanpå timern) på automatik. Ställer in några timmar för tänt och sakta vrider timern så när huvudljuset är på så skall månljuset slockna. Ett sätt att testa timern.

    När jag skulle byta rör på min ramp så fungerade plötsligen inte rören såsom du beskriver det. Var tvungen att använda ett gammalt och ett nytt - så fungerade det! sedan när jag bytt fram och tillbaka några gånger så kunde jag använda två nya. Förstår fortfarande inte vad som hände. Det är dock viktigt att bägge rören sitter rätt i och man känner när det tar imot.

    MVH Lasse

    Fick liknande problem som du Lasse.

    Plockade isär hela locket 2 ggr för att kolla var det kunde vara glappkontakt. Visade sig vara ett nytt lysrör. När jag sedan bytte ut lysröret mot ett gammalt så fungera det utan problem.

    Det nya röret skulle vara avsett för RSM 130.

  4. Men sen ser du hur de fiskarna i den butiken mår också.........

    Precis. Lite svårt att tolka beteendet på fisken under 15 minuter för att se om det är onormalt beteende.

    Är dock inte naiv nog att tro att zoo affärernas behandling av djuren skulle vara optimalt. Därav beslutet att fråga de som bryr sig i detta forum och som inte har kommersiella intressen att tänka på.

  5. dom flesta här på guiden kommer att säga att det inte är en bra med en kirurg i ett så pass

    litet akvarium.. dom vill ha mer utrymme än vad du kan ge.!

    du kanske kan hitta ett pyttelitet ex av kirurgen o prova men märker du att den inte trivs så

    se till att du kan byta bort den eller dylikt, annars lär den nog stressas ihjäl tillslut.

    mvh manne

    Ok tack för svaren

    Ja. Tror jag börjar med 2 clowner. Ska kolla om jag ser ett litet exemplar av Kirurg. Men det känns ju lite synd att göra sig av med den när man haft den flera år. Kände en smula ångest när min gula Scalare "kolja" blev såld med mitt sötvattensakvarium hehe.

  6. Jag har tre kirurger i ett 240 liters Juwel akvarium (och 2 bottenlevande fiskar) och det funkar bra, men de behöver mycket simutrymme så man får tänka på det när man planerar med stenen och inte ha så många fiskar. Kanske en kirurg (som är liten) samt en lite mindre fisk och någon bottenlevande fisk till ditt kar.

    Mina växer inte så fort men min plan är ju att starta ett större kar senare och det tror jag är bra att ha i åtanke när man skaffar fiskar som riskerar att växa ur akvariet.

    Vilken typ av kirurg tänkte du?

    Kanske borde nämnt det: post_old.gif Gul Kirurg Zebrasoma flavescens

    1 kirurg och 2 clowner totalt i ett RSM är ursprungsplanen.

  7. Hej

    Jag skulle vilja köpa en kirurg och ha i mitt RSM 130.

    Har sett att affären hade kirurger i ett RSM kar.

    Nu ser jag däremot att maxlängden är 20 cm vilken innebär att den kan bli rätt stor.

    Och om det blir så att den lider i mitt kar för att det är för litet så får jag helt enkelt avstå.

    Vad tycker ni?

    Mvh

    Mikis

  8. Klockrent Marko

    Ska kolla detta när jag kommer hem.

    Jobbigt när man har 4 möten inplanerade och allt man vill är att springa hem och pyssla med pumpen.

    Tack

    Jajamen

    Plockade isär den och satte ihop den igen. Kollade slangen och testkörde i min vattenhink. Nu skummar den som den skall. Tycker den har lite högre ljud än jag hoppats på. kanske inte har monterat den exakt som man skall. Satte fast magneten i glaset (har RSM130) på höger sida där alla kablar ligger från grendosan.

    Som Marko skrivit någon gång så är det problem att hålla den rekommenderade vattennivån och samtidigt kunna stäng locket till sumpen på grund av skummarkoppen som sticker upp.

    Hm nu när jag tänker på det så satte jag inte fast de "gummikuddar" på magnet delen. Kanske det som gör att det skapar extra resonans.

  9. Kolla att inte luftslangen har veckat sig, min var veckad "från fabrik". Öppna skummaren i både topp och botten så ser du hur luftslangen löper så kan du vrida till den lite så att du får luft.

    Du vet att skummaren funkar när du sätter den i karet på rätt djupnivå och tar bort koppen, då ser du att det bubblar på inne i skummaren. Sätt sedan på koppen och vänta..

    Notera att om du har luftventilen helt öppen så kommer du helt plötsligt fylla koppen med vatten när den sätter igång, så du får hålla lite koll på den i början. För mig tog det väl 2 veckor innan jag fick in en bra inställning på den. Bli inte frustrerad över att det är en millimeters skillnad från översvämmning till öken-torka i koppen - det är så (var så för mig iaf) i början. Justera lite i taget och vänta en bra stund (Tunze snackar om en dag, jag körde med några timmar) innan du justerar igen.

    Klockrent Marko

    Ska kolla detta när jag kommer hem.

    Jobbigt när man har 4 möten inplanerade och allt man vill är att springa hem och pyssla med pumpen.

    Tack

  10. Tjena!

    Prova ta bort locket eller hela skummarkoppen och titta ner om du ser bubblor. På en del skummare kan man reglera "skummnivån", iaf på min, men jag har inte denna skummaren så det kan se annorlunda ut på denna.

    Kolla också om det finns en ventil till luftslangen, om den har det så kolla så att den inte är helt sluten.

    Tjenare

    Koppen fortfarande helt torr. Öppnade den lilla blå ventilen från sluten till nästan maximalt utan att jag märker någon skillnad.

    Ska göra som du sa att titta under koppen för att kolla om det finns bubblor därunder.

  11. Hej

    Kan ni hjälpa mig?

    Jag köpte precis exakt en sådan. Kopplade in den för 1 timma sedan. Kan inte avgöra om den suger i sig något? Kommer inte upp nån skum. koppen är helt torr. Jag hör att den är på och vatten nivån är exakt där den skall vara. Tar det tid innan det kommer upp skum eller borde man se vatten i koppen direkt?

  12. Hmm.

    Har också ett RSM, detta ligger på min lista att göra.. att installera fläkten bättre och köpa en effektivare fläkt.. det är inte bara fläkten som låter, utan det genereras ljud av de grejer som fläkten blåser på också.. vet inte om detta är av vikt just i denna installation.

    om någon byter ut fläkten, kan inte ni lista vilken fläkt ni byter mot.. ?

    Har beställt Fractal Design 50mm Silent series.

  13. Tänk på att dom som sitter i är ganska tjocka och passformen kan skilja från fläkt till fläkt. jag köpte lite större fläktar (60mm) då fick jag skära bort lite av plasten. Och så satte jag en 40mm som blåste rakt över lysrören och ut i den sidan som dom andra fläktarna satt på.

    Väsnades knappt. Det var en enorm skillnad i ljud och värme jämfört med jetmotorerna som följer med.

    Ok. Kanske får plocka ur fläkten innan och kolla hur den ser ut för att få liknande passform.

    Tack för svaren. Guld forum verkligen

  14. Hej

    Tänkte bara dela den information jag hittat om att byta fläkten som sitter i huven på RSM 130. Alltså den som kyler ned värmen från lyset.

    Här finns en instruktion från Red Sea om hur man byter den:http://www.redseamax.com/redseamax/250Temp/redseamax/downloads/MAX130%20hood%20fan%20replacement%20instructions.pdf

    Själva fläkten i sig är enligt Zoo affären en vanligt "dator fläkt" alltså en processor fläkt som man kan köpa databutiker. Ser typ ut såhär: http://www.webhallen.com/prod.php?id=37973

    HAR dock inte kollat att spänningen stämmer överens ännu och den infon finsn inte i specifikationerna som Red Sea har på RSM130.

    RED SEA MAX berättar kanske inte exakt detta eftersom de kanske vill sälja sina egna ;)

  15. Rhodactis (och alla andra skivanemoner) tar ingen som helst skada av att "surras fast". De vandrar inte på samma sätt som "riktiga" anemoner. Vill du ha dem på ett speciellt ställe så sätt fast dem bara.

    MVH Lasse

    Ok tack Lasse.

    Den ena verkar ha försökt rymma lite trots att den hade fiskelina över kroppen. Den andra sitter kvar. Sker främst "nattetid" att de försöker flytta sig eller kanske att strömmen flyttar dem.

  16. Ser helt normalt ut tycker jag. Bara ta det lugnt, korallerna klarar sig bra på 4timmar ljus i ett antal månader (som jag kört) så det är ingen fara att dra ner det dit. Sen tycker jag ljuset är ganska bra att använda för att reglera algtillväxten. Växer det för bra, dra ner på ljuset, är det lugnt ett tag så kan man dra upp det lite.

    Fint kar. lättare att bygga när det är lite större plats.

  17. nu är jag inte säker men du borde nog släppa anemonen igen.....dom flyttar sig själv till det stället som passar dom bäst......

    Som sagt är inte säker!!??

    Är det sant?!?

    Polarn sa att jag bör sätta fast dem tills det växer fast i stenen och sedan lossa tråden.

    Som det var tidigare så flög de runt och hamna mellan stenar och upp och ned.

  18. Som jag ser så har du ju bla xenia som är beroende av ljus och därav borde du inte minimera ljustiden alltför mycket. Och lite alger är väl inget du behöver vara rädd för som det ser ut nu så ser det inte alls illa ut.

    Skönt att höra :)

    Efter några svordomar så lyckades jag bygga om det samt knyta fast skivanemonerna med fisketråd. De hade en tendens att ramla ned mellan stenarna.

    Är klart nöjd med bygget. det är stabilare än det ser ut.

    post-4349-14468916702414_thumb.jpg

×
×
  • Skapa Ny...