Gå till innehåll

matsgd

Medlem
  • Antal inlägg

    101
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av matsgd

  1. 1 minut sedan, Maglofster sa:

    Jag gör så. Har en tunna som jag förvarar på balkongen när den inte används. Tar in den i badrummet när jag blandar. Har en Jebao streamer som jag blandar med.

    Tack!

  2. Hej alla!

    Jag tänkte fråga er som gör lite större vattenbyten hur ni rent praktiskt byter, säg, 100 liter. Det är rätt opraktiskt att blanda vatten i 25-litersdunkar, vilket jag gör nu. Jag funderar på att skaffa en regntunna av plast, så att jag kan göra, säg, 200 liter osmosvatten åt gången, och sedan blanda i salt. Kan det vara något? Hur gör ni?

     

    Tack för input!
    Mats

  3. On 2018-09-08 at 22:46, webdiddy sa:

    Hej! Jag håller på att uppgradera till ett Reefer 350  - fick leverans i förrgår. Får jag fråga vad du har för returpump? (Jag köpte i förväg en Tunze 1073.020, men jag måste fixa lite med kopplingar eftersom den medföljande Reefer-slangen är för smal för pumpanslutningen.)

     

    Edit: Jag läste din tråd lite noggrannare - jag ser nu att du svarar på min fråga oven. Nevermind. :)

     

    mvh

    Mats

  4. Tänkte hänga min i vajrar för att slippa kontakt med karet + slippa ev att det bognar pga långa skarvar.

    Ser riktigt bra ut, otroligt luftigt och rent.

    En fundering: Har du sett någon hänga dessa i vajrar? Min undran är om infästningen, som används mot de vanliga bågarna, verkligen ligger i tyngdpunkten hos modulen? Eller hur hade du tänkt hänga dem?

    Mats

  5. Reflektion: Viktens betydelse är sekundär (jag säger det därför att jag läst flera trådar med liknande funderingar som dina). Det som spelar roll är det maximala yttrycket, d v s kraften per enhet area. Alltså, gör en bas, som du säger, och se till att denna bas fördelar vikten så gott det går. Är golvet plant?

    Går verkligen elen under golvet? Kan du möjligen ta bort en golvlist eller två och försöka titta, alternativt även ta loss någon bräda för att titta? (Enkelt om det är klickgolv)

    En annan tanke: Om det ÄR reglat, skaffa en regelkännare och kolla hur.

    Mats

  6. Det känns ju mer som att han inte är nöjd med Cree-dioder än med Ecotech. Jag använder mig av cree-dioder i mina ramper och är mer än nöjd med både ljus och tillväxt, så jag ser ingen anledning att klaga. :)

    Jo, förvisso. Har du hört något om Kessil?

  7. En lite sen uppföljning: Nu när reaktorn gått en tid finns inte minsta tillstymmelse till trådalger (de försvann i somras någon gång). Jag matar dessutom ganska friskt, och har 50 % mer ljustid per dygn än tidigare. Så -- reaktorn och mina biopellets gör jobbet!

    Som påpekades ovan behövs inget filter / galler efter ett tag, då all pellets virvlar runt mer kontrollerat.

  8. Hej alla,

    Jag såg denna artikel:

    http://blog.captive-aquatics.com/captive_aquatics/2011/09/ecotech-marines-radion-xr30-led-light-a-swing-and-a-miss.html

    Har någon på detta forum synpunkter? Personen som skrev recensionen ovan verkar inte ha mycket till övers för Radion...

    Däremot verkar vederbörande exalterad över denna:

    http://blog.captive-aquatics.com/captive_aquatics/2011/09/-kessil-leds-getting-it-right.html

    Synpunkter? Vet någon var man kan köpa dem?

    mvh

    Mats

  9. Hej allihop!

    Jag bytte för ungefär ett år sedan ut min skummare mot en Tunze 9002. Denna skummare har funkat helt ok, men för ett par veckor sedan slutade pumpen att fungera. Så för att hålla fosfater och nitrater i schack köpte jag en Haquoss Nanoskim pä Bromma Zoomarknad. Det står att den är för max 120 liter, men jag tänkte att jag inte har så mycket fisk, samt är återhållsam med matning. (Jag ska också nämna att jag kör med biopellets i en egentillverkad reaktor i sumpen.) Hursomhelst, jag har nu kört skummaren i cirka en månad, och den verkar fungera jättebra. Jag har haft problem med gröna trådalger som vägrat ge sig, men nu är karet i princip helt rent från sådana alger. Skummaren verkar kort och gott vara bra, och för det facila priset av 500 kr kan jag inte begära mer.

    Mats

  10. Hur går det med reaktorn? =)

    Den verkar funka bra. Men som med allt inom denna hobby sker förändringar sakta - det finns fortfarande rätt gott om gröna trådalger. Men de verkar ha slutat föröka sig i alla fall.

    Mats

  11. Ett litet "galler" uppetill är nog att föredra iaf. men jag kör faktiskt med en svamp just nu, och det blir lite slemmigt efter ett tag...

    Jo, jag tänker nog hitta något litet plastgaller vad det lider. Men man tar vad man har. :)

  12. Jag har kört vodka i mitt RSM130 ett tag, men övergick nyligen till bio pellets för att slippa dosera varje dag, etc. Jag lade mina bio pellets i en filterstrumpa vid avrinningen, men insåg att det inte blir så bra "snurr" på dem där. Så idag pep jag iväg och skaffade lite plastgrejor för att bygga en reaktor. Frånsett en pump som jag hade liggande, samt ett par slangstumpar och en filterbit, så gick reaktorn på cirka 60 kr.

    VP-rör 9,90 kr (Biltema)

    Kabelförskruvning 19,90 kr (Biltema)

    5 dl plastmått med lock 29,90 kr (ICA Maxi)

    Vad jag gjorde var att använda en kabelförskruvning som "muff" och borra ett hål genom locket på burken (vatten in). En stump VP-rör sticker sedan ner i burken, till cirka 1,5 cm från burkens botten. Sedan borrade jag ett antal små hål i locket (vatten ut). Jag skar sedan till en filterplatta så att den passade i locket.

    En slang går från pumpen, som jag lade i botten av sumpen, till burken. Burken (d v s reaktorn) ställer jag i sumpen, helt under vattenytan. Jag vill poängtera att burken, slanganslutning, kabelförskruvning, etc., inte är vattentäta, men det gör inte så mycket tror jag. Huvudsaken att så pass mycket flöde går in i burken att mina biopellets rörs om ordentligt.

    post-4364-14468921645871_thumb.jpg

    post-4364-14468921646058_thumb.jpg

    post-4364-14468921646245_thumb.jpg

    post-4364-14468921646431_thumb.jpg

  13. Precis, du ställer höjden i boxen med det översta röret.

    Höjden på det lägsta röret gör du så hög som du vill ha nivån i boxen vid ett strömavbrott, eftersom nivån i boxen kommer landa på den nivån när returen stängs av.

    Öh, jag kanske borde ha läst denna post...

  14. Man slipper porl över kammen då.

    Mvh manne

    Sent from my iPhone using Tapatalk

    Men ställer man inte det med en strypning av hävertröret? Så att det andra röret bestämmer vattennivån i boxen?

  15. Väcker denna tråd med en fråga:

    Vad är vitsen med att ha hävertröret så högt upp i boxen? Blir det inte en massa (ocirkulerat) vatten stående i boxen då? Eller?

    Men jag inser såklart att med ett lägre hävertutlopp måste sumpen kunna svälja mer vid ett strömavbrott.

    Mats

×
×
  • Skapa Ny...