Gå till innehåll

Kajjjan

Medlem
  • Antal inlägg

    82
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    1

All aktivitet

  1. Jag hittade den här videon som jag klippt ihop från de flesta av mina dyk över hela världen. Alla klipp är inte filmade av mig men samtliga är från mina dyk. https://www.youtube.com/watch?v=ZVEHs6moDK0
  2. Tack - ja det kommer mer så småningom. Just nu är hustrun och jag mellan två bostäder och allt är nerpackat, men så snart som jag hittat och fått igång datorer och hårddiskar igen så ska jag väl kunna pressa ut något mer. Filmade dock mer än jag fotade. Och det är inte helt lätt att få det bra, inte med den tidens utrustning. Men hittade den här - som också är min profilbild. Tagen runt Mafia Island som ligger en bit ut i Indiska Oceanen, öster om Tanzania fastland. Det var en bjässe. Jag upptäckte honom en bit bort och såg honom komma rakt emot oss och sen insåg jag att han inte tänkte sakta ner så jag fick lite hastig flytta på mig och så fortsatta han bara rakt fram helt obekymrad om mig.
  3. Det lät som en spännande resa! Frugan och jag hade rest runt i Brasilien och efter fyra dagar/nätter på en flotte i Amazonas flög vi från Manaus till Panama City. Jag hade spanat in Boca Del Toro för att ha en veckas ren avkoppling i solen, så vi drog dit. Vi bodde också ute på vattnet så att säga, små hus på pålar i vattnet med egen brygga och egna kajaker. Punta Caracol hette stället. Ganska nice att ligga på bryggan och sola för att sedan glida ner i vattnet och snorkla runt i djurlivet under brygga och hus.
  4. Allt är ju relativt - och jämför man med mina gamla bilder är det knappast dålig kvalitet på dina. Mina bilder från 2002 är tagna med analog kamera, skaffade digitalt året efter när vi åkte till Australien. Men det var långt från den upplösning man har idag - låååångt ifrån. Men man får ju glädjas åt det som man fick fram i alla fall. När jag var på dykresa på Bonaire 2004 delade jag rum med en läkare som vägrade gå över till digitalt. Hela kylskåpet var fullt med filmrullar. Han fotograferade hejvilt men kunde ju inte se resultatet förrän han kom hem. Jag försökte argumentera för det digitala där man direkt kunde se resultatet, men han blev bara irriterad av sådana dumheter. Väl hemma fick han resultatet: De tre första bilderna han tog blev bra. Sedan hade något hänt med kameran så alla de andra, uppskattningsvis 50-60 rullarna med 36 bilder i varje, hade blivit svarta...och de tre bilderna var alla tre tagna ovan vattenytan. Trots det vägrade han go digital. Den här bilden är en av mina första digitala. Från Barriärrevet i dagarna mellan jul och nyår 2003.
  5. Nej, jag har inte varit på Sulawesi alls tyvärr. Bali är enda ön som jag dykt från i Indonesien. Kul att du ändå varit på Boca del Toro, med tanke på att det knappast är ett dykmål egentligen och ligger väldigt offside i förhållande till alla andra godsaker i Karibien. Vad var det som gjorde att du åkte dit? Jag försöker undvika att tala om bäst och sämst eftersom det dels är väldigt olika från person till person vad man får ut av ett dyk, vad man är ute efter osv, och dels är olika dykplatser väldigt olika många gånger och ger en vitt skilda upplevelser som inte kan jämföras. Men jag har också sett skadade och ödelagda rev och det är verkligen inget kul. Och jag kan förstå att man på de värsta turistorterna anvisar dykarna till speciella rev som de får slita på. En del, alltför många, är rena idioterna och saknar fullständigt respekt för var de befinner sig. Då är det bra att de får göra det på ett och samma ställe och inte överallt. Synd bara att vi andra som har vett att sköta oss hamnar där också. Därför tror jag rena dykresor som är bättre kontrollerade ger mer eftersom man tas till andra platser dit den stora massan av dykare inte tar sig. En veckas live aboard på båt i Röda Havet, där vi inte såg land på en hel vecka alltså, var grymt häftigt. Inga förstörda rev någonstans vi dök. Många vrakdyk blev det. Och vrak drar verkligen till sig liv i alla former. Kanske är dock ändå den mäktigast upplevelsen när en mindre flock delfiner dyker upp och tjattrande börjar cirkulera runt mig och min dykbuddy medan flockledaren (en stor hona har jag förstått i efterhand) ställer sig bara någon meter ifrån oss och helt lugnt kollar in oss. Men även dyk i marina naturreservat som Mafia Island (ca 150 km söder om Zanzibar) och Bonaire är fulla av upplevelser där reven är välhållna och fantastiska, om än väldigt olika. På Barriärrevet såg jag de största tridacna musslor jag någonsin sett och fattar varför de även kallas mördarmusslor. Men, som sagt, vad som är fantastiskt för mig behöver inte vara fantastiskt för någon annan. Som jag nämnde i ett tidigare inlägg satt flera av mina dykkompisar från dykklubben på planet hem från en vecka på Röda Havet och pratade upphetsat om dyk i djupa skånska stenbrott i april - inget liv, inget ljus, bara svarta lodräta granitväggar 80 meter ner...
  6. Håller verkligen med dig. Jag har inte på långa vägar så många dyk som du har. Däremot spred jag kanske dem mer runt jordgloben. Förutom Bali så var Thailand enda asiatiska dykplatserna. Skulle gjort Lombok också efter Bali men vi råkade vara på Bali när bomberna smällde 2002 så vi blev avrådda att åka till Lombok. Vi lämnade den exakta platsen för detonationen 20 minuter innan det smällde, men det är en annan historia. Ett halvår efter Bali blev det en veckas live aboard i Röda Havet och nio månader senare några dagars live aboard på Barriärrevet öster om Cairns. Nio månader senare en veckas stranddyk längs Bonaire i Karibien. Sedan, något år senare, Mafia Island öster om Tanzania i indiska oceanen (min profilbild är därifrån). Avslutade med Boca del Toro i Karibien, på gränsen mellan Panama och Costa Rica. Däremellan blev det några dyk i Thailand. Under sista dyket i Boca del Toro kom jag på mig själv att uttråkad titta på klockan. Då bestämde jag mig för att det var mitt sista dyk. Men fram tills dess hade det varit en rad med fantastiska upplevelser. Röda Havet...sju dygn till havs...vi dök på fantastiska vrak och korallrev. Nattdyken...gled fram över, mellan och vid sidan av revet och kände plötsligt att jag hade sällskap. Ett flertal stora drakfiskar simmade på båda sidor om mig och utnyttjade min ficklampas sken för att hitta byten.
  7. Veckan efter avklarat certifieringsprov hemma i Sverige åkte jag med familj till Bali i oktober 2002. Där gjorde jag och dottern första dyker på USS Liberty, ett litet vrak från andra världskriget som egentligen sattes på stranden men senare vulkanutbrott skickade ut det kanske 75 meter ut i havet där det nu ligger på ca 25 meters djup. Anemonen med clownerna satt på en reling. När jag kom hem hittade jag bilder på nätet från samma vrak - på samma anemon, och förmodligen samma clowner, på samma reling - tagna 5 år tidigare av en annan dykare.
  8. Efter ett decennium ca med salt under 90-talet sålde jag allt tidigt 2000-tal, tog dykarcert och åkte ut i världen för att uppleva korallrev i verkligheten. Det var grymt häftigt men blev kallad "J-vla cocktail-dykare" av de flesta andra sportdykare. T ex, efter en vecka ute på Röda Havet med fantastiska upplevelser satt de andra på flyget hem och snackade upphetsat om att komma hem och dyka "på riktigt" i stenbrott i nordöstra Skåne där stenväggarna i svart granit är lodräta, och där ingen växtlighet och inget djurliv finns. Vi hade helt enkelt olika målsättningar med våra dyk. Jag ville bara glida fram i sakta mak längs ett korallrev. Tänkte lägga upp lite bilder i den här tråden på de olika dyken och börjar med en bild från mitt andra dyk någonsin som nyutexaminerad open water dykare, från Padang Bai på Balis östkust där jag dök tillsammans med min dotter. En White-tip reef shark var nyfiken på oss och vi på den.
  9. Ja, från mitt tidigare liv som saltvattensakvarist så vet jag ju att det finns en del fiskar jag aldrig ger mig på därför det kan bara gå åt fanders. Men det finns enligt min mening tåligare firrar och de lortar ner såklart men de tål det och har du då inga koraller, mer än möjligtvis någon riktigt tålig, så är det inget problem. Jag hade drakfisk, paddelaborre och zebramuräna i ett 1000liters - riktiga lortgrisar men det funkade med en rejäl skummare bl a. Hade någon kirurg också, inte någon av de finaste, och det gick också. Däremot - vitbröstad kirurg, clowntryckare för att nämna några, funkade inte för mig. Hade faktiskt två zebramuränor ett kort tag, men de slogs så att den levande stenen for omkring som bowlingkäglor... Hela det äventyret tog slut när jag sålde den sista zebramuränan och skaffade en annan vacker muräna - som var fiskätare...en efter en försvann fisken i karet och till sist hade jag bara en stor drakfisk, ca 20-25 cm från mun till spetsen på stjärtfenan - ganska stor alltså. Men muränan tog den också...
  10. Ja, den tanken har absolut funnits där. Och är ett alternativ om jag inte får det här att funka. [emoji28] Skickat från min iPhone med Tapatalk
  11. Tack, det låter lovande!
  12. Hej Jag har nyligen köpt ett kar med teknik och levande som ska levereras i slutet av april då vi flyttat in i nya lägenheten. Vid den tiden är det ju inte heller långt till sommaren och då kommer ju genast tankar på kylning igång. Hur håller ni nere temperaturen i era kar? Bland all teknik som följer med finns fläktar som man fäster på glaskant och riktar mot ytan. Hur mycket kan det göra i °C räknat? Ni som kör med kylare - hur gör ni med värmen som genereras? Kan man dra ut den i ett rör eller liknande ut genom fönstret?
  13. Hehehe...det må vara nybörjardelen i forumet men jag är ingen riktig nybörjare. Köpte mitt första akvarie -69 och har som mest haft två kar samtidigt. Kommer inte att hända nu. Inget fel på att ha många kar om man vill ha det men jag kommer inte att vara en av dem som skaffar mer än ett. Ledsen att göra dig besviken. Jag är oerhört nöjd med att ha skaffat ett.
  14. Nu hänger jag inte med...?
  15. Tack för synpunkter och råd - köpte idag ett Red Sea Reefer 350.
  16. Jag tackar för alla goda råd vilka nu ledde till att jag idag köpte ett Red Sea Reefer 350...
  17. Teknik för att undvika katastrofer är jag väldigt mottaglig för. Tack för tipsen!
  18. Jag tänkte också på om något fel uppstår med den automatiska påfyllingen när man har en extra stor reservtank under semestern. Bättre då att semestervikarien manuellt fyller på från den tillfälliga stora tanken till den mindre ordinarie tanken och låta automatiken ta det därifrån. Att semestervikarien matar för mycket är en klassiker även i sötvattensvärlden.
  19. ok, så då har jag nog kört slut på argumenten mot att kicka igång...nu ska jag bara hitta något i rätt prisklass....
  20. Ja kameran förhindrar ju ingenting men dels kan den ju hjälpa till att bekräfta att allt är lugnt och sen kanske dämpa lite abstinensbesvär som kan ha uppstått när man varit borta från det en tid... Man kan misslyckas med sötvatten också...
  21. Tack för tips och råd! Ja, det verkar som att jag skulle kunna dra igång...
  22. Tack för tipsen! Ja, jag har vuxna barn som absolut kan titta till och sådär men jag vill inte belasta dem med för mycket heller. Tänkte mig dessutom att sätta upp en kamera som jag kan surfa in på och själv ha lite koll. Men det ersätter inte att någon på plats kollar. Jag börjar köra slut på argument för att inte satsa...
  23. Tack för att du delar med dig av din erfarenhet som "nybörjare" i saltvatten! Och tack för uppmuntran! Lite kul att du nämner diskus eftersom jag undvikit dem just på grund av att de kräver mer än jag velat ge... Med det sagt så inser jag att jag måste ge lite mer än så om jag ska hoppa på salt. Men jag vill ha lite koll på vad är det som krävs för att det ska bli lyckat, vad som krävs av mig alltså. Det jag läser i ditt svar och i andras svar känner jag att jag är beredd på att fixa, men nästa fråga är hur man löser det när man ska åka bort? Sötvatten är inga problem, min son kan enkelt komma förbi och mata - det är ju allt som behövs. Man drar dessutom ner på matningen så vattenbyte inte är nödvändigt om man är borta flera veckor. Med salt är det ju en annan femma. Har du något bra tips där?
  24. Ok. Det kar jag zoomat in mig på just nu på begagnatmarknaden har både sump och doseringspumpar. Men jag ska absolut kolla in på din rekommendation. Hur gör du om du reser bort en längre tid, typ några veckor? Hur löser du det? Har du någon som du kan anförtro det hela till?
  25. Tack för inspirationen! Det är så jag tänker, att hitta rätt ingångsnivå där en sån som jag med mina villkor också kan ha ett fungerande saltkar. Min sista tröskel att komma över är nog det här med semester. Jag och hustrun reser gärna långt på semester och kan vara borta 3-4 veckor - hur löser man det? Är du borta någon längre tid från ditt kar?
×
×
  • Skapa Ny...