Gå till innehåll

Adamantis

Medlem
  • Antal inlägg

    688
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av Adamantis

  1. Hallå Manne!

    Kul med nya karet, ser bra ut. Jag har kommit över en semipro-videokamera och tänkte att jag kunde komma hem till dig för att filma nässeldjur. Behöver lära mig kameran och det kan kanske vara kul för dig att ha lite HD-video på karen.

    Mvh William Ekeberg

  2. Tror den röda algen är vad jenkarna kallar "red turf algae". Googla så hittar man många trådar i ämnet. Verkar iof som om flera arter av röda alger blandas ihop och felaktigt kallas red turf algae.

  3. Kort avhandling om cyano: Cyano behöver inte näringsämnen från vattenpelaren för att trivas. Man kan alltså ha låga näringsvärden, men ändå ha skitcyano. De kan leva av fosfat som läcker från sten, sand och btn-bakgrunder. Så vad göra? Du vill ha så lite skit liggandes i karet som möjligt. Har du en bra uppsättning städpatrull? Någon blåben-eremit, lite sutbus, kanske en sång där trumpetsnigel som pillar i sanden. Alltså ett gäng detritus ätare. De tar skiten och bryter ner den till något som far ut i vattnet och ut via skummaren. Se över ditt bestånd. Flödet i karet är viktigt! Dels kan man blåsa upp skit som ligger och skräpar som sen skummas ut, men lika viktigt är att cyano sitter väldigt mjäkigt. Genom att blåsa kraftigt får inte cyanon någon möjlighet att få fäste. Se över din cirkulation. Ta det lite lugnt med matningen ett tag. Visst är det sött med feta fiskar, men kanske inte något du prioriterar när du har en cyano invasion på gång. Cyano kan kväva och förstöra hela akvarium, inget att leka med och ibland blir mörkläggning enda alternativet. Så, dra ner på fisk och korallmat. Skölj all mat du kan i en finmaskig hov eller filterstrumpa. Gojset är koncentrerad fosfat Kanske dags att slamsuga botten lite? Blås med en streamer eller slang in i revgrottor och bakom stenar. Ut med skiten! Skrapa av all cyano du hittar och ta ur karet, perfekt fosfatexport. När du fått bort allt och blåst sten och sand kan det vara hög tid att göra ett vattenbyte. Någon skrev att man skulle vara försiktig med tillsatser tills cyanon lagt sig, speciellt jod, men jag vet inte.. Lite mer regelbundna vattenbyten för att få ner lite näringsvärden. Passa på att skrapa av all cyano och blåsa ut all skit först. Din osmosanläggning kanske behöver byta silikatfilter (jonbytare). Om jag förstått det rätt tar detta filter silikat, nitrat och fosfat som vi har gott om i vårt hässleholmsvatten. Kanske ags att byta media i filtret? Om så är fallet har du kanske under en längre tid tillfört näringsämnen vid varje vattenbyte. Begränsa fosfat. Biopellets med en fosfat-absorber. Dags att byta påse kanske? Gamla lampor tenderar att vandra mot ett rött spektra, något som vi inte ser. Detta stimulerar cyano. Kolla i din saltlogg, när är det dags att byta? I värsta fall får man köra en tre dagars mörkläggning och pytsa i lite KNO3. Men jag tror att texten ovan är tillräcklig för att du ska säga cyano-ra till den röda skiten. Lycka till!

  4. Med en datorfläk som blåser direkt mot ytan placerad några cm över ytan, sänkte jag tempen från 29.x till ganska exakt 26 grader i mitt 150 system. Billigare och enklare blir det knappt. Ett gäng fläktar lär vara lika effektivt i större system.

×
×
  • Skapa Ny...