Gå till innehåll

StatusQ

Medlem
  • Antal inlägg

    270
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av StatusQ

  1. Jag har en som jag inte lyckats artbestämma. Det är en smasher som är helt grön med vissa röda delar framme vid klubborna, ca 6 cm stor. Den har varit i akvariumet sedan 2009 och vad jag vet så har den inte dödat något alls. Den går med fiskar och turbo utan att röra dem, finns även en terminatorkrabba moddel pytteliten som fortfarande lever. Den kommer fram vid matning och simmar i frivattnet för att fånga maten. Ibland kan man se den jaga små kräftdjur i inredningen som den sätter efter som en katt.Jag tycker de är väldigt intressanta och underhållande, och som sagt, den ger sig inte på något av värde än så länge.

  2. Jag plockade ur en röd eunice när jag flyttade för några veckor sedan. Det som skrämde och fascinerade mig mest (förutom att den bitvis tålde ramlösa) var att när jag brände ihjäl den så började den blinka med ett starkt blått ljus. Gawddamn jäkla rymdvarelser.

  3. Du kommer förmodligen har en ganska stadigt minskande mängd fisk, då drakfisken är bland de hungrigaste rovdjur du kan hitta. Dessutom har du en abborre.

    Jag förutsätter att du handlar dina fiskar hos en handlare som faktiskt kan informera dig om vilka fiskar som är giftiga och hur pass farligt de kan tänkas vara.

    Förhoppningsvis informerar de dig även om vilka fiskar som går att blanda med andra fiskar samt vilken belastning biomassan gör på ditt akvarium.

    Får jag gissa att det var mandarinen som vart drakmat?

  4. Markus - kan du skilja på Diadema sestosum och Di­adema savig­nyi eller någon av de andra Diademaarterna? Det kan vara så att det finns olika arter/individer med olika beteende. Jag har haft med stor sannolikhet bägge dessa arter under mer än fyra år nu - inte en utan ända upp till 6 stycken samtidigt. Har aldrig sett dem äta andra koraller än en viss mjukkorall och det var bara ett exemplar som gjorde det - de andra gjorde inte så.

    Jag använder dem dels för de är intressanta djur men även för att de är utmärkta algätare och välter eller flyttar inte koraller på samma sätt som andra sjöborrar

    MVH Lasse

    Ja på samma sätt som det finns olika underarter med olika beteende finns det individer med olika beteende. Vissa individuella fiskar av vissa arter äter på koraller medans andra inte gör det.

    Trådskaparens fråga var om det var många som haft problem med diadema som äter koraller, 5 av 6 som svarat har fått koraller uppätna eller tuggade på. Revsäkert?

  5. Om man läser kommentarer på reeflex så hittar man bland annat denna:

    Ich halte seit 3 Jahren Diadem- Seeigel in einen 800 Liter Becken und habe es geschaft sie im täglichen Fütterungskonzept zu intigrieren, so das sie täglich ausgewogene pflanzliche ( Möhre, Salat, Sushiblätter usw.) und auch tierische ( Seelachsstreifen, Garnelenschwänze, gehackte Miesmuscheln usw.)Kost bekamen.

    Und dennoch musste ich die Erfahrung machen das sie sich an Röhren- Finger und Lederkorallen zu schaffen machen.

    die Röhrenkorallen wurden komplett abgeraspelt, und die Weichkorallen wurden am Fuss angenagt.

    Auch bei den LPS- Korallen wurde das Kalkgerüst unten herum beschädigt.

    Meine Meinung ist, diese Tiere haben in einen Korallenbecken nichts verloren, so schön sie auch aussehen mögen

    Och på svenska står det nerkortar att han stödmatat sin med alger, nori, div animalisk föda. Och den åt fortfarande koraller. Vidare anser han att dessa inte hör hemma i revkar.

  6. Slår ännu ett slag för http://se.reeflex.net/tiere/417_Amblygobius_phalaena.htm som är en alldeles förträfflig fisk på att rensa sand och som jag har en del erfarenheter av.

    Jag kör med 3-5 cm sand och har en streamer som inte är allt för kraftig. Jag har satsat på djur för att hålla sanden i rörelse, så som sjöstjärnor, snäckor och fiskar. Efter en viss inlärningsperiod så gör jag inte längre vattenbyten. Har inte gjort ett vattenbyte på över 2 år.

  7. Jag har använt mig av lite olika macroalger för att hålla nere näringsämnen. Men som du säger så får man tillsätta lite extra av vissa spårämnen. Värt det enligt mig. Dock har jag inte råkat ut för att den försökt föröka sig.

  8. Min hänvisning till inläggen ovanför kom av kommentaren att du skulle bli förvånad om den åt koraller. Med tanke på att tråden startades med frågan om arten diadema setosum äter koraller och många har svarat att den gör det så reagerade jag på din kommentar som helt bortsåg från övriga inlägg.

    Det framgår inte någonstans att det gäller en specifik diadema. För andra personer som sitter i samma tankar på att införskaffa en sjöborre kan det då vara värt att förtydliga att det finns risk att diadema setosum äter koraller, men det behöver inte nödvändigtvis vara så. Det behöver heller inte vara så att bara för att den beter sig på ett sätt i ett kar, så beter den sig på samma sätt i ett annat. Tillgång på föredragen föda, vattenvärden och yta kan eventuellt spela roll för beteendet.

    Man bör vara medveten om att man tar en risk med att införa arter som visar tendenser till att inte vara revsäkra, även om de inte ätit av koraller tidigare.

    Därav min syrliga ton.

  9. Hittills har mina orangea clownfiskar (Amphiprion percula) överlevt det mesta. Jag har haft ett par sedan jag började med saltvatten 2010. De har överlevt vitaprickutbrott och en akvariekrasch där alla övriga fiskar dog (orsaken till denna vet jag inte, men fiskarna uppvisade förgiftningssymtom). Vi denna krasch såg clownfiskarna helt opåverkade ut. Nu har jag ett rejält utbrott av vad som troligen är sammetssjuka (oodinium) där samtliga mina fiskar har smittats och många dött, men så här lång verkar perculaclowerna ok, även om de under en kort period också hade symptom. Slutsats: Perculaclowner är tåliga!

    Kan ju fylla på, mina percula har överlevt en renovering hemma. T-sprit användes för att lösa limrester. En vit geggig hinna bildades ovanpå vattenytan i karet. Alla fiskar utom mina clowner (percula) dog.

  10. jag har en stor hjärnkorall i mitt kar den har den ej rört alls. Så jag tror det ska vara lugnt skulle bli förvånad annars.

    Ja du kan ju börja med att läsa de andra inläggen ovanför, det är ju ett par av oss som har haft problem med diadema som äter koraller.

  11. En sjöhare utgör en del biomassa som ska brytas ner. Kan vara värt att ta reda på då det kan orsaka mer alger, eller ännu fetare borstmaskar ;)

    Nu vet jag inte hur stor sjöhare du har men de jag sett i butiker har varit ganska stora. Om en större variant ligger och ruttnar i akvariumet så har du ett övergödningsproblem.

  12. Jag tror inte den är av arten eunice, men nu slog demensen till och jag minns inte namnet, bort ska den dock för även om den äter avfall och alger nu så kommer dess aptit öka med dess storlek och när den är så stor att mängden avfall / alger den kan få i sig på en dag inte räcker, så kommer den gå över till koraller och eventuellt fiskar

×
×
  • Skapa Ny...