Gå till innehåll

jorgas

Medlem
  • Antal inlägg

    289
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av jorgas

  1. Jag ser ingen anledning att använda 8 mm glas i avrinningsboxen. Jag har använt 6 mm i flera kar och har 4 mm i nåt. Oftast är boxen liten så kolla på de index som finns för akvarier som är 20 cm långa och 60 cm höga så förstår du vad jag menar. Sen är det vatten på bägge sidorna vilket utjämnar trycket på glaset.

  2. Jag tycker också det ser lite klent ut. Att använda grövre virke gör ju bänken stabilare. Nu kanske dina kompletteringar gör den lite stabilare Sen skulle jag använda våtplyfa på den skiva som akvariet ska stå på. Jag har använt annat material en gång tidigare och den skivan blev av misstag fuktig vilket gjorde att karet sprac en månad senare.

    Våtplyfan sväller eller slår sig inte då den blir blöt. MDF sväller och suger åt sig vatten så den duger inte tycker jag. Du kan säkert ha den på sidorna. Den viktigaste stabilteten får du när du skruvar fast sido- och bakstycket.

  3. Jag vet inte om dom vill ha hjälp, jag förutsatte att de skulle vara så. Det skulle vara en väldigt tung uppgift för en/ ett par personer. Men är dom fler så skulle det kanske funka.

    Det är ju det det hela bygger på att alla användare bidrar med sina kunskaper och uppdaterar och lägger till nya arter.

  4. Lite kuriosa. Jag läste en artikel för ett tag sen om att man förlorar en del ljus om man målar direkt på rutan. Det hade man upptäckt av en slump då man skulle utföra ljustester. Det var tydligen så att ljuset reflekteras i bägge sidorna av glaset och har man målat ena sidan så sker inte reflektion av ljuset där så man får mindre ljusmängd i akvariet. Sätter man en plastbakgrund bakom med samma färg så kunde man mäta fram högre ljusvärden i akvariet.

  5. Ja det skulle vara mycket intressant att se eftersom det är länstyrelsen som utfärdar detta så måste det finnas ett tillstånd för varje länstyrelse. Jag har inte koll på geografin men det måste handla om 4-5 tillstånd då som är utfärdade för handel med citeslistade djur om man ska täcka in alla stopp längs vägen. Jag väntar med spänning på detta.

  6. Oki men det blir ju kanske som Jörgen säger ungefär lika dyrt och den del jobb mot att köpa typ en glo-armatur eller liknande.. så får nog bli så ändå.

    Men angående rören.. hur skulle ni komplettera upp ett par 20.000K Mh-lampor?

    Ett par vita rör antar jag men vilket kelvintal och bör jag ändå köra ett helblått rör för någon slags effekt eller hur skulle ni rekomendera, om det finns nån ljusexpert här =)

    Byt till 1000K så slipper du komplettera :). Annars så skulle jag ta något vitare ljus i rören för att väga upp det blå.

    Jag skulle vilja ha 10000K på MH och sen komplettera lysrör med actinic-blått där istället.

  7. Den går säkert utmärkt att använda. Problemet är att den inte är fuktsäkrad på samma sätt som akvarieramper och att den (kanske) har lysrör som inte är 24,39,54 eller 80w som är de vanliga i akvariehobbyn. Om den har ett annat wattal är det svårt att få tag i lysrör i rätt färgtempratur.

    Bättre att köpa en ny om det är fel watt(längd) på rören. En massa onödigt jobb och blir i princip lika dyrt.

  8. A. leucosternon är är ju för grann ändå. Man kanske ska ta och prova en sådan iallafall.

    Min erfarenhet är att xanthurumen är inte mycket svårare än den gula.

    Leucosternon kan vara svåra tills de gått in sig i karet. Ingen fisk jag skulle rekommendera dig nu i början. Sätt i den som sista fisk isåfall då den är rätt så aggressiv. Jag skulle sätta i en Ctenochaetus-art eller nån av kaninfiskarterna som finns. De är bättre algätare än Zebrasomorna. Ctenochaetus hawaiiensis är ju en riktig skönhet som ung men den kostar en slant :)

  9. Eheim helt klart det bästa valet. jag har kört 3 olika andra märken som jag inte var nöjd med. Jag är absolut mest nöjd med Eheim. Jag har dock varit med om problem en gån (troligen pga att den ramlat i akvariet). Min Eheim hängde sig i ett sötvattenskar när jag var bortrest vilket resulterade i att all mat åkte i akvariet och all fisk dog. Tur att det inte var i saltvattenskaret.

    Problemet med att foderautomaten druttar i vattnet beror nog på att man bara ställer den på akvariet. Använder man den medföljande karborrebiten (vilket jag numer gör) så minskas risken radikalt att du knuffar den i karet.

  10. skulle säga att dom duger, men inte mycket mer.

    om du väljer något som är lite bättre (dyrare) av dom lite mer erkända märkena kommer du inte ångra dig jag lovar! mycket bättre tillväxt.

    Plus att om du inte tycker om allt JÄTTE blått så måste du byta alla/minst hälften av original rören och MH:n på rampen för alla ligger på 22000K (eller gjorde när jag köpte min 08 ivf). Och dom T5 som kommer med är vad jag har erfarit och hört mest bara skit faktiskt.

    men detta är som sagt bara min åsikt inget jag mätt mig fram med par/pur mätare eller något sådant.

    Mvh// joel

    Angående lysrören från Aquastyle.

    Ljusmässigt ligger de på samma nivå som andra rör dock är min erfarenhet att de har en något kortare livslängd. Skillnaden i pris var ju relativt stor när de såldes så totalkostnaden blev något lägre. Nu säljs de väl inte mer så det är inte så aktuellt.

×
×
  • Skapa Ny...