Gå till innehåll

RobbanF

Medlem
  • Antal inlägg

    128
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av RobbanF

  1. Sikasil c är vanligt byggsilicon som används vid byggnation och skall inte skada lacken.

    Generellt är det ändast glas/akvarie silicon som innehåller ättika. Ättikans uppgift är att etsa fast i glaset därav frätande ämne på annat än glas.

    Byggsilicon innehåller även antimögelmedel av olika slag, det får man se till att inte få i akvariet.

     

    MVH Robban

  2. Det brukar fungera att sätta en spegel mot akvariet, så att fiskarna jagar sig själva.

    I övrigt är det lättare att intruducera flera fiskar samtidigt.

    Vidare kan man låta fisken gå ett par dagar i sumpen så att den sen luktar som övriga i akvariet.

    Möblera om stenen kan ändra revirförhållanden i akvariet.

    Lycka till med nästa, det är inte alltid det går vägen beror också på vad man stoppar ner.

    //Robban

  3. 2 minuter sedan, jonasroman sa:

    @Lasse, den "fördelen" anser jag helt försumbar om jag förstått den allmänt gaslagen rätt: O2 halten i luft i absoluta mått ökar med 0.07% för varje grad Celsius du sänker. Säg att tempskillnaden är 20 grader mellan inomhus o utomhusluft...det gör endast en skillnad i O2 halt på 0.14%. Helt osignifikant. Så jag skulle nog vika justera ditt ordval "lite mer fördel" till att det är helt ovidkommande. Har jag räknat fel får du ursäkta mig;_)

     

    1.4 % skillnad blir det vid 20° skillnad.

  4. Jag skulle vilja påstå att skummarens uppgift inte är att syresätta vattnet överhuvudtaget utan att skummarn är till för att få bort äggviteämnen osv.

    Att den sedan möjligtvis hjälper till att syresätta vattnet är i så fall bara bonus.

     

    Om man skall jämföra stora och små akvarier med skummare så måste man göra två likadana skummare där alla mått på skummarn krymps till det mindre akvariet tex om ena akvariet är på 200 l och det andra på 100 l så ska alla mått skummarn vara hälften så stora och pumpens flöde halveras samt att luftintaget också halveras.
    Om man inte görs så blir allt meningslöst. 

  5. 50 minuter sedan, Linnex sa:

    Om du följer länken jag la in så visas fler mätningar efter belysningens status.

    Om man har ca 50 dB innan fläkten slås på skulle inte jag stå ut.

    Tittar man på det så ger fläkten en ökning på ca 30 dB i deras mätning med en telefon som jag iallafall inte skulle lita på.

    Bästa sättet att få reda på hur mycket det låter är väl att åka till en butik som säljer dem eller besöka någon som har en hemma.

    //Robban

  6. 1 timme sedan, Linnex sa:

    Vi behöver inte prata dB.

    Om man säger så här. Låter det som en badrumsfläkt är jag ointresserad. Låter de mer än MP40QD på halvfart (obs inte ES) är jag ointresserad.

     

    I så fall blir det DIY.

    http://reefll.com

    Det låter garanterat inte som en badrumsfläkt. Det var bara tänkt som en jämförelse vad 

    45 dB innebär.
    Problemet med ljud är att det är det totala ackumulerade ljudet man mäter och hör och är sen tidigare vissa frekvenser som ligger på gränsen och man tillför något med samma frekvens så hörs det.

    Därav går det inte att säga vad som är felkällan.

    tex finns det i bostäder ventilation som ofta ligger med ett lågfrekvent bakgrundsljud på strax under 30-35 dB.
    Tyvärr gört detta att samma fläkt upplevs olika i alla rum.

    Sedan påverkas ljudet av rummets egendämpning. tex om ett rum är kraftigt möblerat så låter det mindre än om det är tomt.

    //Robban

     

  7. Att mäta ljud är till att börja med inte enkelt och det ända som syns på bilden rampen.

    Vad som mer låter i rummet vet ingen tex pumpar, datorer (ca 45 dBA) osv. Sen skall alla saker räknas samman och då får man ut ljudnivån i rummet.

    Även ljud från bilar utomhus skapar ljud vid själva mätningen.

    Jag säger inte att mätningen inte stämmer. Det är fullt möjligt, men ingen vet vad som skapar ljudet utifrån denna bild.

    Jag har inga som helst problem med ljudet på fläktarna på mina och skulle det låta närmare 80 dB så skulle jag säga att det är något fel på fläktarna.

    80 dB är mycket och finns absolut ingen anledning till. Titta bara på vad en badrumsfläkt avger i ljud ligger någonstans runt 45 dB.

    //Robban

  8. Det är också skönt att se stensäkra kommentarer om livsfara och annat som sedan följs av meningen "jag har aldrig provat ozon"

    Rätt använt så är ozon oöverträffat som metod. Det är bra att behandla med och man får ett kristallklart vatten samt påverkar en del algers spridning. fel använt så är det inte bra - men å andra sidan - vad är bra fel använt?

    En annan liten försiktig undran är - vad händer med de döda bakterierna - går de upp i tomma intent eller äts de upp av andra bakterier?

    MVH Lasse

    Ozon används till en massa saker i dag, men används alltid till ta död på bakterier eller lösa upp olika kolföreningar. Att det är giftigt en giftig gas råder det ingen tvekan om och om en maskin får stå och pumpa in ozon i ett rum under någon dag så finns där garanterat ingen unken luft kvar idet rummet, men dock inget som lever heller.

    Självklart är inget bra då det används på fel sätt men om en skummare eller pump slutar fungera som den ska händer oftast inte speciellt mycket. Ozon blir dock lite annerlunda vill jag påstå och för det behöver man inte prova ozon i akvariet.

    /Robban

  9. Ozon är totalt livsfarligt på alla sätt och viss. Om inte skummaren hinner med att lufta bort all ozon kan det slå ut ett helt system ganska omgående och läker det ut i rummet kan det även slå ut akvarieägaren. Har aldrig provat ozon men själv anser jag riskerna inte uppväger fördelarna.

    /Robban

  10. Borde inte vattnet från både uv och biopellets släppas ut vid skummaren. Biopelletsen ser jag som självklart då enda sättet att få ur saker som fosfat och nitrat är via skummare eller media av någon sort (självklart vattenbyte också). Poängen med uv är att ta livet av samtliga saker som passerar där och när saker dör blir det till fosfat och nitrat via nedbrytning. Självklart kan man hävda att koraller äter upp viss mängd av döda saker som passerat ett uv men det skulle det gjort även om det inte passerat uvet. Kan ju ha fel men det känns ganska rätt.

    /Robban

  11. Borde man inte sätta en säkring innan leden om man paralellkopplar? På det sättet så går säkringen istället för ledsen om en serie faller bort av någon anledning. Eller är jag helt ute och cyklar.

    /Robban

  12. Det finns nya studier på att honung kanske kan användas som antibiotika.. Det ska då vara vildhånung visligen.. När bina samlar honung (nektar) transporterat bina honungen i magen där det finns mjölksyrabakterierna.

    Mjöklsyrebakteriernas uppgift är att skydda honungen från jäst, dåliga bakterier och svampangrepp.

    I vildhonung finns det 13 olika arter av mjölksyrebakterier.

    I odlad honung finns det inga mjölksyrebakterier utan bara ämnen som mjölksyrebakterierna lämnat kvar.

    Mvh Johan

    Är väldigt säker på att bina beter sig på samma sätt i det vilda som i odling. Den ända skillnaden är möjligtvis mellan de olika biarterna. Idag finns det knappt vilda bin kvar i Europa och de flesta är korsningar för att få fram tama bin (snälla).

    /Robban

  13. förra veckan råkade jag ha ner hela eheim mataren i karet jag vill bara medela att den e inte som i fornstora dar nu ....Tony ps den var 3 veckor ds

    Använd den inte utan att skölja ur den med kranvatten eller dyligt. Anledningen till det är att det är saltet som skadar inte vattnet i sig.

    /Robban

×
×
  • Skapa Ny...