Gå till innehåll

Gizm0

Medlem
  • Antal inlägg

    45
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av Gizm0

  1. varför denna bruna alg på rutan ? kom efter att jag gjort ett större vattenbyte på ca 40% pga dåliga värden... satte samtidigt i en extra pump för cirkulation bakom stenarna... min smyckedvärgkejsare och min ena clown har vitaprick ena dagen o nästa har dem inget alls sen kommer det igen dagen därpå ... hur kan detta komma sig och varför och vad ska jag göra åt det ?

    mvh J

    post-4907-14468919694487_thumb.jpg

  2. Hej min acropora tog sitt sista andetag för ca 2 dagar sen, ska jag ta ur den eller kan skelettet vara kvar? funderaar på om det ställer till med mina värden, mvh Hazz
    Skelettet består i princip bara av kalcium, så det kan vara kvar om du känner för det.

    hur vet man om den e död? har själv en gul acropora som jag satt med gummiband på en sten och nu börjar den bli helt vit från botten o sakta ut i toppen :( mina värden är helt ok.

    vad har hänt o vad kan åtgärdas?

    mvh Giz

  3. hade varit nice att få va med på nån träff o se om det e nåt som jag skulle kunna tänka mig att fortsätta med... själv har jag bara ett ganska nystartat Clownhotell men har större planer för framtiden :)

    mvh

    gizm0

  4. Hej.

    Jag hade ett liknande problem när jag flyttade/uppgraderade. Tror det kom ifrån två saker, delvis gammal sand, delvis att jag tillät KH-sjunka för lågt.

    Gammal sand innehåller mycket näring, mycket för skräpalger..

    sen.. viss typ av bruna skitalger har jag tyckt mig notera att de växer på bra vid låga KH (kan vara att de växer pga lågt PH.. )

    Fick i alla fall en brun matta, med mycket luftbubblor på.. växte som sjutton..

    Köpte sandvändande sjöstärnor, nassarius snäckor.. och höjde KH från 6 till 10-12.. en vecka senare är skiten borta. ...

    Tyvärr har jag ingen bild när MH-lampan är på med de bruna algerna.. men.. du ser de mörka partierna..

    har lite kvar kanske i det högra hörnet.. men.. varje gång jag doserar buffer så tar de ett steg tillbaka..

    har alltid trott detta varit cyanoalger, men aldrig kunnat utesluta de från dinosar..

    Mvh Peter

    hade nog testat höja kh.. vad har du i kalciumhalt?

    Hur gör du för att höja/sänka KH ??

    mvh

    Gizm0

  5. Godkväll!

    Tog lite värden idag...exakt 1 vecka har det nu varit igång med levande stenar & saltvatten

    pH: 8,2

    NO2: 0,1

    Ca: 380

    KH: 15,7

    mg: 990

    Är det nånting man borde justera eller blir det bra med tiden..kommer ju inte att lägga några fiskar ännu på 1 månad typ...funderar dock på att köpa levande korall sand & 5 turbosniglar & en städ räka.Eller är det också för tidigt?

    Mvh: Lill-Burt

    Kanske ska dra ner lite på KH...

  6. Jag hittade en glasros när jag hade kompletterat med lite ny sten, tog då upp stenen, hällde kokande vatten precis där den satt, sen tog jag lödkolven och brände bort resterna. Jag blev av med den lille rackaren!

    kanske lite drastiskt med lödkolven... men alla sätt e bra utom dem dåliga ;)

  7. Jag hade en glasros som satt precis vid fästet av en fragg som e monterad med gummisnodd... satt kanske två dagar sen sprutade jag kokande vatten på den och då blev den som en slemklump som sakta löstes upp i vattnet...

    jag undrar e den död säkert nu?

    kan den ha sabbat min acroporafragg?

    mvh Gizm0

  8. Vad jag egentligen var ute efter var om du lyckats separera de blåa dioderna från resten så man kan köra dessa på en separat timer, men det är kanske inte bra med sånt ljus?

    Tänkte annars man kunde haft dom på ett par timmar efter man släckt det vanliga.

    Har du lyckats med att sära på belysningen?

    Gärna tips isf. vill oxå styra dioderna separat......

    //B

    Lyckades du sära på belysningarna? nån annan som gjort det kanske? va på o koppla ur nån sladd igår som jag trodde va rätt men det lös lika bra fast sladden va urkopplad :S

  9. Vattennivån är nog OK så som du beskriver den, den är ju helt beroende utav dels hur många insug du har öppna i första facket och sedan returpumpens effekt. Jag har modifierat mitt hotell och rivit ut originalpumparna samt originalskummaren. Kör en Hydor Pico Evolution 900L/h i sista facket och en WG 310 skummare med inbyggd pump. Hos mig är vattennivån något lägre än hos dig.

    ja o alla facken har samma vattennivå som själva karet... rätt eller?:P

    har en maxi jet 650 i sista facket och oginalskummaren i fack1+2 ju... sen en extra cirk. pump oxå som sticker ut i översta insuget på första facket... o alla insugen är öppna...

  10. Skriver mitt första inlägg här på forumet, även ifall jag läst på en del så har jag ändå lite frågor för det finns väldigt många delade meningar på ALLT verkar det som, och jag vill göra så bra som möjligt med mitt första saltvattenskar.

    Jag planerar då att åka till Zoogiganten utanför Malmö på Söndag och köpa in ett clownhotell eller liknande. Någon som vet pris för det där ? Eller eventuellt någon större modell? Sen undrar jag ifall de ljusramperna som finns där klarar av att ha ljus mellan 10 000 och 20 000 K ? Och ifall det finns moonlight inbyggt eller är det något som man måste modda till själv ?

    Vad mer ska jag köpa in ? Lite levande sand och kanske en sådan rund "sak" som man sätter på glaset som tillför cirkulation på vattnet ? Bör jag ta med saltvatten ifrån affären eller blanda eget själv ? Tänkte även köpa med en slimline bakgrund som saker kan växa på , tycker det ser riktigt fint ut och mer naturligt, positivt/negativt ? Ska man köpa till någon extra pump eller räcker det som kommer med i paketet ?

    MvH Micke

    PS Lite mycket frågor på en gång men bättre att veta innan än att köpa något och inte veta vad som ska hända..

    hej

    fundera en gång till om du vill ha ett 60L akvarium ,jag menar dom allra flesta vill efter ett tag byta upp sig till ett större kar & då har du kastat bort många sköna slantar på ett akvarium som var för litet. inga större fel på clownhotellen (har ett själv) dom kostar kanske runt 2-3 tusen men ligger på 500 beg du kanske ska testa ett beg först eller satsa på ett större direkt.

    bara mina 2 cent

    Hej Micke och välkommen till SVG!

    Jag är själv ny i NaCl träsken, men såg att jag kunde besvara både en och två frågor.

    Jag vet inte vad zoogiganten tar för ett clownhotell, men mitt tips är att köpa ett begagnat kar. Då får du med allt du behöver. Säljaren kan instruera dig i allt du behöver veta för att få igång systemet. Så någon som sålde en 100 liters kub med alla tillbehör för 2000. Det skulle inte förvåna mig om clownhotellet kostade en 3 000..

    Levande sten och salt (oblandat) är vad du behöver. En liten påse levande sand med om du vill, men det är inget måste. Går lite snabbare att få igång systemet med lite levande sand. Den där "runda" grejen är nog en cirkulations pump, och inget du behöver direkt. Du kommer nog inte lägga i några fiskar förrän om en månad eller så, så köp bara basic minimum grejer nu. Om någon vecka kan du lägga i lite turbo sniglar, sen någon eremit osv..

    Slimline är snyggt och praktiskt. Koraller kan växa på bakgrunden och man kan luda sten mot den utan att repa bakrutan. I ett clownhotell finns där flera avrinningar, och dessa bör ju inte blockeras. Kanske blir lite meckigt att fästa..? Fråga de som gjort det.

    Jag kan rekommendera ett RSM130, det blir en lite större vattenvolym. Kolla på köp och sälj avdelningen på forumet. Ibland dyker där upp RSM för 3000 med allt levande i och alla nödvändiga tillbehör.

    Lycka till!

    Clownhotellet på zoogiganten kostar 2995:- med möbel och 2495 utan möbel... dem nar en 105 Liters i samma stuk med allt klart för start som gick på mellan 5-6 tusen tror jag den heter ReefMax.

    mvh Giz

  11. Hej,

    Har inte paint på min Mac men försöker mig på en beskrivning i ord istället:

    1. Vattnet sugs in genom övre (eller samtliga) insugen i den högra (framifrån) kammaren. I denna kammare hittar du UVC, filtersvampar samt en pump som trycker vattnet vidare in i den 2:a kammaren till vänster

    2. I fack nr 2 (från höger) sitter skummaren. Den "matas" av pumpen i fack nummer 1

    3. En del vatten flödar genom skummaren medan merparten går vidare till fack nr 3 via en dold kammare. Utflödet sitter ca 3cm nedanför övre kanten på facket. I fack nr 3 ligger det original en påse keramik "makaroner" samt biobollar.

    4. Vattnet flödar vidare in i fack 4, sista facket, genom en öppning längst ner i facket. I sista facket sitter pump nr 2 som trycker ut vattnet genom strilröret tillbaka i karet.

    Så ser flödet ut i princip. Hoppas du blev klokare av det!:)

    ungefär så jag trodde, men i sista facket har ju pumpen en slang som trycker ut vattnet i karet genom hålet sidan om den där strilen... sen ligger mina keramiska ringar i sista facket under pumpen... hur högt ska vatten nivån vara? jag håller den någon millimeter under kanten till facken.

    mvh Giz

×
×
  • Skapa Ny...