Gå till innehåll

bosand

Medlem
  • Antal inlägg

    7
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av bosand

  1. Om du har ett reef max 130 så har du en gummislang till insuget för att få in luft. Det blir salt/kalk beläggning där . Du måste ta bort slangen och se till att få bort beläggningar där annars blir det inga bubblor

    MVH

    //Bo

    Det roliga var att sist (efter magnifik fiskdöd, inte enbart pga skummare utan att värmen löpt amok under semesterresa + 37,5 i burken när jag kom hem) så slet jag ut hela helvetet och skulle lossa luftslangen längst ner för att få bort kalk och andra avlagringar. Lyckade givetvis i denna övning bryta av piggen på insugningsanordningen ( som sitter under impellern på pumpen) Fick lösa det med borr och ny slang, så nu funkar den fint igen.

    Där jag köpt min burk så är den insugningsdelen beställningsvara och kostar lika mycket som en ny Skummare. Så ta det försiktigt när du lirkar upp eländet och försöker lossa slangen.

    MVH

    //Bo

  2. Vafan..har haft igång mitt reefmax nu sen 3 januari 2010...har skaffat lite fisk & koraller vart efter..

    Har nu:

    Fiskar & skaldjur:

    2x clowner

    1x rödläppad blennid

    1x amblygobius phalaena (Sandvändare)

    1x Sphaeramia nematoptera (pyjamas fisk)

    3x trochus

    1x stenopus hispidus

    5x Astrea

    1x Fromia (sjöstjärna)

    Koraller:

    1x Alvepora gigas

    1x xenia

    1x Pachyclavularia violacea (grön stjärn polyp)

    1x stenkorall (vet ej namn)

    2 olika knappar

    1x calaustrea

    1x fungia

    Nu till problemet...har haft en jätte stor & fin euphyllia som dog bort helt i brown jelly disease (tror jag) alla 5 armarna

    Xenian växer inte alls men den pumpar nog lite...sen den gröna stjärn polyp mattan som ska växxa som ogräs växer inte alls..en arm av alvepora va en morgon helt utan polyper..har den lilla armen kvar dock.kortfattat så växer inte alls det som man hört att ska växa & sprida sig som ogräs (xenia,grön stjärn polyp,knapparna)

    tillsätter jod & kör vodka metoden sedan en vecka tillbaks...har lite problem med tråd alger..

    tillsätter även magnesium,kalcium,aminosyror till korallerna & coral energizer...

    Byter också 10% av vattnet varannan vecka

    mina värden:

    Salt: 1,026

    Mg: 1275

    kH: 9,6

    Ca: 400

    No3: 20

    Po4: 0,25-0,5

    pH 8,2

    No2: 0,0

    Tacksam för alla tips :)

    (Har märkt att min skummare har börjat skumma sämre..bubblar inte alls lika mycket som när jag starta det)

    Om du har ett reef max 130 så har du en gummislang till insuget för att få in luft. Det blir salt/kalk beläggning där . Du måste ta bort slangen och se till att få bort beläggningar där annars blir det inga bubblor

    MVH

    //Bo

  3. Hej daniel,

    Har köpt en del på Korallrevet och tycker det är Ok.

    Men vill du handla i Sthlm bör du kolla in :

    Triton akvarium

    Akvarielagret Bromma

    Bromma Zoo marknad.

    Skulle tro att mest kompetens finns hos Triton.

    MVH

    //Bo

    Hej jag handlade lite salt och en densitetsmätare idag, funderar på hur blåst jag blev egentligen,,

    275 kr för 4 kg salt av typen "Tropic Marin, PRO REEF".

    Killen hade inga saltmätare hemma men han sålde sin begagnade till mig för en 100 kr, En fyrkantig liten behållare med en stor visare i.

    Så vad säger ni är de normala priser eller ska jag ta mig in till sthlm nästa gång jag ska köpa något?

    \\Daniel

  4. Hej Dominique,

    Jag vill inte på något sätt utge mig för expert på detta, jag är själv ombörjare på salt...körde senast på 1990 talet.

    Då hade jag vissa problem med grönalger som hotade att ta över det mesta. Det jag gjorde då var att få in caluerpa som i viss mån konkurerade ut de gröna och ökade på med Turbosniglar och fisk som äter alger.

    efter ca ett halvår så vann kalkalgerna gissar att det kan bero på att jag bytte till metallhalogen i stället för lysrör.

    Nu har jag kört igång igen i mindre akvarium och mindre teknik en förra gången. Skillnaden är att jag kör T5 rör och från början satt i en stor städpatrull som betar alger effektivt.

    Kan det vara vattnet ? jag använder nu Ozmos vatten vid blandning av saltvatten och även vid påfyllning. Nu har jag inte varit igång mer en lite över 4 veckor men algerna är under kontroll.

    Om du använder kranvatten kommer det med alsköns ämnen som skiljs av i ozmos processen.

    Vet inte om detta kan vara till någon hjälp, men önskar dig all lycka till med algbekämpningen.

    MVH

    Bo

    Hej alla,

    Har kämpat med algproblem i ett antal månader nu men kan inte få bukt med särskilt de gröna algerna som förökar sig något fruktansvärt. Det började med att jag fick curryfärgade alger i levande sanden. Rörde man bara om lite så försvann de temporärt bara för att återkomma dagen därpå.

    I somras var det förmodligen lite för lång tid ca 1-1,5 månad mellan vattenbytena. När jag började få problem började jag (på inrådan av några godhjärtade samariter här på guiden) med veckovisa vattenbyten med ca 15 % samt att jag slutade tillsätta TM:s A och K+ tillsatser. Jag körde i strumpor med kol och Powerphos eftersom jag hade för höga NO3 och PO4 värden.

    För ca 2 mån sedan började den hemska tillväxten av gröna alger, främst bland mina röda rörkoraller, som nu har spritt sig och är stora mattor överallt där de kunnat få fäste. De curryfärgade algerna i sanden är nu snarare röda (cyano?) och det blir ibland röda trådar.

    Jag fick rådet att skaffa en Foxface för att den skulle beta bort algerna men den tog inte en enda alg och dog efter en månad i akvariet. Av denna orsak vågar jag inte sätta i ngt nytt levande innan denna farsot är under kontroll.

    Idag har jag följande vattenvärden:

    KH: 9,5 (har ökat upp från 8 efter att ha läst lite här på guiden)

    PH: 7,7-8

    PO4: ca 0,1

    Nitrat: 2-5

    Mg: 1290

    Ca: 440

    Salthalt: 1,0225

    Temp: 27

    Funderar på att öka upp KH lite, till ca 10,5. Har läst en tråd här om det kan ta död på algerna och eftersom det är under maxgränsen så borde det väl inte kunna ställa till med något?

    Funderar även över att börja med Vodkametoden för att hålla nitrat och fosfat i schack. Nu kan det ju verka som ett helt ok (enligt vissa perfekt) värde på nitrat men för bara ngn tid sedan var det mkt högre, över 0,25 enligt Saliferts test (vilket enligt vissa betyder ännu högre). Och trots fosfatremover så försvinner fosfaten mkt långsamt. Jag vet att det inte bör gå för fort för korallernas skull men mitt stora problem är att de kommer att hinna dö bort pga. av algerna om inte algerna försvinner snart.

    Ngn som har några kloka råd?

    Börjar känna mig desperat efter allt slit utan påtagligt resultat.

  5. Kolla först och främst att alla är vid liv, om de inte sitter fast vid något efter ett par dar så är deg nog bara att avskriva.

    Försäkra dig om vattenvärdena, de borde ju vara OK i nystartat ... men kan ju ändra sig snabbt med lite belastning och belysning.

    Min Variant av "inkoppning" är att jag tar en tunn slang som jag sätter knut eller klämma på så att invänjningen sker över ett par timmar.

    Lycka till!!

    //B

    Jag misstänker att det är något fel på mina turbo, att de helt enkelt inte mår bra.

    Jag startade mitt kar för en dryg vecka sedan. I lördags introducerades två eremiter och tre turbo.

    Eremiterna ser ut att må prima, men mina turbo har allt annat än turbo. De sitter mest under en sten och rör sig inte ur fläcken. De två små turbosnäckorna har jag inte sett på ett par dagar, de sitter också och kurar under levande stenen.

    Ska inte tubos vara aktiva och rensa och skrapa hela dagarna? Vad beror det på? Vattenvärde, dåligt med mat? Dåligt med ljus så här i början då vi inte har så mycket tänt? Någon som kan ställa diagnos?

  6. Hej Bosse heter jag och köpt samma burk som du på samma affär.

    Mitt är igånkört på Vatten från samma ställe.

    Jag har satsat på betydligt mer levande sten ca 17 Kg. Om du fick fin sten från sundsvall a´50 kr KG så är det bara att gratta.

    Jag är en Om börjare och har haft saltakvarium i drift för 10 år sen. Då var det annat och man körde kranvatten och ingen pratade ozmos. Hur som helst så verkar kombinationen Ozmoz och färdigt (Dock inte färdigt nedskitat vatten) vara en väg att få igång tingt. Sedan hänger ju hemskt mycket på kvalitet på levande sten och hur mycket belysning du laddar på med. Utgår från att du har samma 55W som jag har.

    Satsa på en bra städpatrull med en mix av "turbosniglar" och sniglar som vänder på sanden.

    Sedan tycker jag att det är lite dålig cirkulation i burken så jag har satt i en pump som kör 1550L/H för att få lite snurr på det.

    Du klarar dig säkert med orginal om du bara ska ha fisk, men vill du ha koraller så krävs det MYCKET LJUS och Mycket vattenrörelse.

    Gällande senare inköp av fisk och lägre djur så rekommenderar jag en tur till Korallrevet i Södertälje, sedan finns Trioton Akvarium i Täby och akvarielagret i Bromma.

    Ska du handla på Bromma Zoo så kolla att det du köper lever. Jag köpte 2 eremiter... det luktade gravöppning när jag kom hem. I samma påse en putsarfisk som jag med intensivvård lyckade rädda till det bättre.

    Ja en liten spontan skrift, vet inte om råden ger dig något som du inte redan vet....Men det är en underbar hobby som man gärna vill debater. Sedan finns det säker "pro´s" som säger något helt annat. Men det är ju lite av charmen... det finns ingen given väg fram till det perfekta akvariet.

    MVH

    Bo

    Jag har länge funderat på att skaffa ett saltvattensakvarium och nu har min dröm blivit sann. I lördags åkte jag till Bromma zoo marknad och köpte ett red sea max 130, det bästa köpet någonsin. Med akvariumet köpte jag 7 kg levande sand av märket (NO argonite reef subst) och 50 liter av deras saltvatten samt startkitet.

    Jag köpte levandesten av en person i Sundsvall vilket blev mycket billigare (50kr/kg). Har nu fyllt upp akvariumet och stoppat i sand samt levandesten. Här kommer lite bilder.

×
×
  • Skapa Ny...