Gå till innehåll

MagnusSjöskum

Medlem
  • Antal inlägg

    21
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av MagnusSjöskum

  1. Kanonfint nu, stoppade in mer levande sten igår efter mörkläggningens slut. Upptäckte då att AIK-blenniden direkt hög småstjärnor i stenen. Vid titt på mina andra stenar, som förr var fulla av små sjöstjärnor med långa sytrådstjocka armar, upptäckte jag att de var helt tomma på dessa nu.

    Arrrgggh - skulle aldrig dragit in en AIK-are i min kar... -boxing

  2. Var just hemma och tog bort filtar, svarta sopsäckar, handdukar efter exakt 3 dygn i mörker för kuben. Satte på ljuset.

    Har bara haft öppet i mörkret vid midnatt och lagt i PET-flaskor med is för att mote Temp-höjning nu när det varit tätt och pumpar mm alstrar värme. Var kort uppe i 30, nu var det 27 när jag öppnade.

    Alla fiskar överlevde. All Cyano ser ut att vara borta, rent och snyggt på stenar och sand som förut.:nöjd:

    Mätte KH också efter min bikarbonat för tre dagar sedan, nu 9, helt ok?

    Enda är att alla koraller ser döda eller hängiga/färglösa ut - får hoppas de repar sig.:död:

    post-5217-14468920031462_thumb.jpg

  3. Var just hemma och tog bort filtar, svarta sopsäckar, handdukar efter exakt 3 dygn i mörker för kuben. Satte på ljuset.

    Har bara haft öppet i mörkret vid midnatt och lagt i PET-flaskor med is för att mote Temp-höjning nu när det varit tätt och pumpar mm alstrar värme.

    Alla fiskar överlevde. All Cyano ser ut att vara borta, rent och snyggt på stenar och sand som förut.:nöjd:

    Mätte KH också efter min bikarbonat för tre dagar sedan, nu 9, helt ok?

    Enda är att alla koraller ser döda eller hängiga/färglösa ut - får hoppas de repar sig.:död:

    post-5217-14468920031212_thumb.jpg

  4. Fortsätt med kylklampar och PET-flaskor tills det går ner till en OK nivå. Kanske läge att använda något annat som täckelse än just sopsäckar. Det är sannolikt bättre med något skynke som släpper igenom luft, typ en mörk filt eller väv av något slag.

    Var uppe kl 0300 och kollade, hade fått ned till 29 grader i karet. . I morse drog jag till jobbet 0620, då hade luften i rummet gått ned från 28 till 26 grader sedan jag jag satte på luftvärmepumpen i rummet bredvid på max kyla i går kväll.Utetemp redan 28, lär bli 30 idag innan molnen kommer och dämpar i kväll. Kommer att köra full AC kyla och halvtransperanta gardiner för - får se om jag lyckas hålla nere temp i rummet.

    I karet värmer ju fläktmotorer och skummarmotor lite, och i och med filt och sopsäck blir det ingen värmeavgivning - frågan är hur mycket det hinner stegras idag.

    Vill inte öppna nu på dan då någon skrivit att det behövs 3 dygn (inte 2) för att heldöda Cyano - och att minsta lilla ljusglimt får Cyano att bibehålla livskraft.

    HUVUDFRÅGA: Kommer fiskar mm att klara 30-32 grader i karet till i morgon bitti, jag kommer att ösa ned kylklampar i kväll när det blivit mörkt ute.

    Vad skall jag välja - avsluta kampen mot Cyano för att inte orsaka Tempchock - eller fullfölja Cyanostrypningen dessa sista skälvande 24 timmar... :smiley24:

  5. Lyfte på skynkena nu sent i mörkret, gav lite mat ner i det svarta, och fann att T ökat till 30 grader... Typiskt att detta skall hända mitt i värstinghettan på 30 år... Huset har 28 gr inne.

    Stoppade i 3 kylklampar i en påse, skall köra igång vår AC, och så får jag upp och täcka 0300 innan ljuset kommer igen...

    Lätt det här med saltvattensakvarium... -poop-

  6. Köpte en bi-colored blenny (tvåfärgad blennid) för två veckor sedan. Sedan ca 5 veckor har jag haft två sandsniglar i min sand. Sniglarna kommer upp ibland, gör en lov och dyker ned i sanden igen, håller rent i sanden, de ser ut som en snigel med skal på land, ca 2-3 cm diameter på skalet. Framför skalet sticker det upp en cm-lång liten slang, typ periskop.

    Nu problemet: Så fort sniglarna kommer upp sedan nya bleniden kommit, så sticker den dit och biter i snigelns periskop, denne drar in det, ligger still en stund, och gömmer sig sedan i sanden.

    Medför detta att sniglen kommer att dö på sikt, eller att den inte rensar sanden lika effektivt, eller annat?

    Till saken hör att bleniden är svart med gul stjärt, alltså AIK's färger - och de är ju aggresiva... -skrattar hysteriskt

  7. Bikarbonat har en mycket märklig egenskap som överraskar de flesta. I sötvatten så agerar bikarbonat som pH höjande i pH under ca 8,3 och sänkande i pH över 8,3. Det är samma sak i saltvatten men av någon anledning verkar, enligt min erfarenhet, jämnviktspunkten ligga runt 7,9-8 i rent saltvatten. I ditt fall kommer du alltså snarare få en sänkning om du använder bikarbonat. Denna förmåga att byte effekt vid ett visst pH beror på naturen av karbonatbuffringssystemet (= koldioxidens olika lösningsformer i vatten) och dess pH beroende.

    MVH Lasse

    Tack för info, nu har mitt kar varit i mörker 1 dygn, väntar med spänning på återuppvaknandet på onsdag morgon... Då skall jag mäta av Ph och KH.

    // Magnus-dregglar-

  8. Hej Magnus!

    Ditt CA och MG är perfekt. Du behöver buffra upp KH till 7-9. Då blir karet lite stabilare. Dina bruna alger kan vara kiselager, bryopsis eller kanske cyanobakterier. Har du någon bild?

    Ytan kan bli så då du inte har en ytavrinning ner till skummaren. Många löser det genom att lägga ett tidningspapper på ytan som får absorbera upp det. Jag fick göra så själv tidigare från tid till annan. Inget konstigt med det alltså.

    Men om jag buffrar upp KH med den buffer vi köpte drar ju jag upp pH med, och den ligger ju bre på 8,3 redan... :snurrig:

  9. Nu bytte jag 15 liter vatten, saltade lite mindre: 1,020 i de 15 litrarna, fick då sedan ned salthalten från 1,027 till 1,024 i karet. Tog vatten från osmosen i källaren, blandade alltså i lite kallare, T sjönk från 27,2 till 26,1.

    Mitt låga KH på 5 försöker jag fixa med 10 gram bikarbonat, skall ju höja en KH-enhet per 3 gram och 100 liter, jag har ju ca 130 liter, så hoppas nå KH 7-8 typ.

    Jag tog bort allt misstänkt cyano-slem, rengjorde skummaren, matade fiskarna - och mörklade med en filt och sedan en svart sopsäck, se bild.

    Nu blir det så till onsdag morgon = 3 dygn. Hoppas därmed få slut på Cyano-tillväxt...:död:

    Får se hur deppiga firrarna blir - om någon lever på onsdag.

    Klarar de sig utan mat???

    post-5217-14468920027425_thumb.jpg

  10. Nu bytte jag 15 liter vatten, saltade lite mindre: 1,020 i de 15 litrarna, fick då sedan ned salthalten från 1,027 till 1,024 i karet. Tog vatten från osmosen i källaren, blandade alltså i lite kallare, T sjönk från 27,2 till 26,1.

    Mitt låga KH på 5 försöker jag fixa med 10 gram bikarbonat, skall ju höja en KH-enhet per 3 gram och 100 liter, jag har ju ca 130 liter, så hoppas nå KH 7-8 typ.

    Jag tog bort allt misstänkt cyano-slem, rengjorde skummaren, matade fiskarna - och mörklade med en filt och sedan en svart sopsäck, se bild.

    Nu blir det så till onsdag morgon = 3 dygn. Hoppas därmed få slut på Cyano-tillväxt...-sjuk-

    post-5217-14468920027367_thumb.jpg

  11. Inget att fundera på!!

    Kör rsr och problemet är ur värden så kan karet balansera sig till nästa missöde ;)

    Har kört en kur nyligen och precis som tidigare har det funkat bra. Sög ut det värsta, fimpade skummaren i 48 timmar tillsatte extra syre istället.

    Några koraller såg lite irriterade ut men de ser ok ut idag.

    -sjuk Tänker nog prova det där med mörkläggning i 3 dygn, min burk står ljust i köket som har stora fönster - och nu har det ju varit molnfritt och ljust i Stockholm i hur många veckor som helst.

    MEN: Hur gör man när man tillsätter extra syre som du skriver ovan, eftersom jag tänker fimpa skummaren.

    // MAgnus

  12. Har kommit de senaste dagarna, växer en brun hinna. Tar man upp den så klumpar den ihop, luktar lite illa också. Ibland kommer det upp klumpar på ytan, även ytan ser hinnig ut...

    Vad tusan är det.

    Har bytt 15 liter per vecka, rensar skummaren var tredje dag.

    Mätte allt idag:

    pH 8,3 KH 5, Salt 1,027 Nitrit 0,02 Nitrat 15 Calcium 420 Magnesium 1450. Temperatur 27,1 för nu är det varmt i huset..

    OK KH verkar lågt. Calcium och Magnesium högt. Kan det ha med det att göra??

    Hjälp.-sjuk

  13. Har kommit de senaste dagarna, växer en brun hinna. Tar man upp den så klumpar den ihop, luktar lite illa också. Ibland kommer det upp klumpar på ytan, även ytan ser hinnig ut...

    Vad tusan är det.

    Har bytt 15 liter per vecka, rensar skummaren var tredje dag.

    Mätte allt idag:

    pH 3,3 KH 5, Salt 1,027 Nitrit 0,02 Nitrat 15 Calcium 420 Magnesium 1450. Temperatur 27,1 för nu är det varmt i huset..

    OK KH verkar lågt. Calcium och Magnesium högt. Kan det ha med det att göra??

    Hjälp. -sjuk

  14. Lade dag 2 i ny levande sand av lite blandad men halvgrov karaktär. Och fyllde på med saltat osmosvatten upp till max. Mätte pH till 7,6 ett par timmar efter. Eftersom butiken hade 7,925, så lade jag in 3 sniglar, 2 rodbenade Eremiter, en "hårig" mjukkorall, och två små clowner. Idag, dag 4 lever de och frodas. Mätte KH till 9 i går. Lillclownen som barnen lite "oväntat" döpte till Nemo - fattade inte att äta först, men i går högg den till sist i sig 2 korn, medan hans glupska partner redan fått i sig 8... Eremiterna går sina lovar, och sniglarna gnuggar omkring.

    Avvaktar nu några dagar, sen kör vi på med lite mer djur.

  15. 140 lit med LED-lampor MaxSpect 160W.

    Stenar och ärvt vatten på plats, fick till kanon grottsystem och en bra stor öppen simytan (i förhållande till akvariets volym...)

    Nu blir det sand, sista vattnet och städpatrull som skall inhandlas idag.

×
×
  • Skapa Ny...