Gå till innehåll

Zaphi

Medlem
  • Antal inlägg

    8
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av Zaphi

  1. Göteborgs Ciklidgrupp börjar akvarieåret med ett, iallafall vad jag tycker, otroligt intressant föredrag...

    Lasse Forsberg, superakvaristen som var med och startade GCG, pratar om små saltvattensakvarier, så kallade ”nanokar”. Han berättar om hur de fungerar, hur man startar ett, vad man skall tänka på, vilka organismer/fiskar som fungerar i nanokar och vad det kan tänkas kosta. Mer intressant kan det knappast bli! Fika (10kr) + lotteri.

    Datum och tid: 15/1 kl. 19:00

    Plats: Klangfärgsgatan 5, Mellansvenska Städs lokaler i Grimmereds Ind. Omr.

    Karta: http://www.hitta.se/ViewDetailsPink.aspx?SearchType=4&UCSB%3aWflWhite=1a1b&UCSB%3aWflPink=4a&UCSB%3aTextBoxWho=Mellansvenska+St%e4d&UCSB%3aTextBoxWhere=Klangf%e4rgsgatan+5&Vkiid=kUA7xB+gP4XDhAf0pWQyzw%3d%3d&Vkid=11597542

    Mötet kostar 40kr för icke-medlemmar.

    Bli medlem 2007

    Seså! Se nu till att bli medlem i Göteborgs Ciklidgrupp 2007. Det kommer bli ett fullknökat program, det kan vi lova. Program och information om hur du blir medlem hittar du på www.gcg.se

  2. Måste säga att jag är lite skrämd över hela sötvattenshobbyn,det verkar vara mkt mer accepterat där att fiskar dör titt som tätt...själv blir jag skitsur när något dör för mig,har totalt förlorat tre fiskar(en död pga stress,en död av flytt och en gick in i ett pumphuvud efter att jag precis satt ner det i karet.

    Tjadu, det där kan ju bero på antalet fiskar man håller. Jag har 25 akvarium, och jag vet inte hur många hundra fiskar, tusen kanske. Normalt har en saltvattensakvarist väldigt få fiskar, 10-20 kanske?!, och om du då förlorat 3 fiskar, då borde ju jag förlorat 150-300? (Vilket jag inte har).

    Självklart blir man sur när fiskar dör, varför skulle man inte bli det? Sedan finns det ju också självklart olika nivåer hos folk hur mycket man bryr sig, det finns det säkerligen inom saltvatten med.

  3. 8. Vi behöver ingen sötvattensakvarist som talar om för oss och ifrågasätter vår moral inom korallrevsakvaristiken.

    Du är väl inte rädd för lite ifrågasättande från en kollega inom en närbesläktat hobby? Ifall du är det är det ett oroväckande tecken på att det faktiskt finns saker att ifrågasätta.

    Trots dina försök till nedvärderande påståenden ärdet allra mesta av det du skriverhelt suveränt och det var precis det jag ville höra. Att du skriver att du använder odlare grejer och att ni kommit långt de sista 5-6 åren är mycket intressant.

    Jag kan tänka mig att starta upp ett saltvattenskar framöver och vet då att saltvattensguiden.seär ettutmärkt och seriöst forum där man får riktigt bra och genomtänkta svar på sina inlägg.

  4. zippo: Håller inte med där. Ofta mår fiskarna mycket bättre i ett akvarium än i det vilda. Att djur skulle ha en frihetskänsla eller en känsla av att vilja komma hem är nog lite av en myt, speciellt om man sköter sina akvarium och hållerfiskarna i tillräckligt stora kar. I akvarium får de mer mat, bättre mat, perfekta vattenvärden och har inga naturliga fienden. Jag tror inte djur längtar efter frihet, nej.

    aerie: Jag drar gränsen där mitt samvete säger att jag direkt är med och förstör. Det gör det inte om jag använder eller vatten. Men visst, gränsen måste ju dras nånstans. Dubbelmoral finns ju hos alla, frågan är hurbrutal den är bara.

    vitamin: Jag är absolut ingen extrem naturpurist.

    J svärd: Jag har inga vilda malawi- eller tanganyikaciklider, men skulle kunna tänka mig att ha det om jag vet hur de fångats och ifall jag använde dem för att stärka generna hos mina avelsgrupper. Jag förstår att det även är viktigt att hålla djur för att lära folk om dem och skapa respekt.

    jower: Att det inte finns någon fisk i Viktoriasjön beror på en ekologisk felbedömmining när man introducerade en viss aborrfisk där, det har inte med fångst att göra.

    Erm, det var inte meningen att denna diskussionen skulle gå in i ett stadium där man inte kan gå med skor för att man då trampar och dödar myror. Men visst finns det moraliska problem med att använda vilda fiskar och korall? Detta måste väl vara ett vanligt samtalsämne inom er hobby?

    Peter, det du säger är helt rätt. Att skaffa VF, odla, lära sig och sedan endast ha odlat för att lära folk om fiskar och få dem att skaffa respekt.. Det är så det borde skötas! I vissa fall även för att förhindra inavel.

  5. Tja,först och främst så gör vi faktiskt inte så stor skillnad om man jämför med diverse "olyckor" med fartyg osv som effektivt kan döda ett helt korallrev och den allmäna miljöförstörningen tar nog död på betydligt mer än vad som plockas upp,läggs i lådor och flygs iväg.

    Det du säger därtycker jag inte är ett bra skäl."Det finns värre grejer så det jag gör är ok" mentaliteten är inget attsträva efter. Om inte hobbyn kan ha en rent positiv effekt är det inte intressant att utforska den.

    Det har dock kommit en del bra svar, så ni får gärna fortsätta smiley1.gif

  6. Jag är en erfaren akvarist men har aldrig haft ett saltvattenskar. Jag har fått för mig att det finns en hel del moraliska och etiska dilemman ochde har fått mig att avstå. Problem som dessa spökar i min djurvänshjärna:

    -fångstmetoder (cyanidfiske)

    - frakt av fisk (stor procent dör)

    - korallreven fösvinner (vild korall inte ok!)

    Idag har jag malawi- och tanganyikaciklider. De gillar att gå trångt i stora grupper, tål transporter bra, fångas för hand i nät och det finns ingen risk för att de försvinner. Däremot är jag skeptisk mot saltvatten och ifall ni kan förklara dessa dilemman och hur man vänder dem till något positivt kan jag mycket väl tänka mig att starta ett saltkar. Exempelvs användandet av odlad fisk och korall.

    Långa ochutförliga svarmed länkar föredras framför spontana småinlägg.

×
×
  • Skapa Ny...