Gå till innehåll

Barth

Medlem
  • Antal inlägg

    54
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av Barth

  1. När man pratar om trollen.. Tänkte precis kolla in och se om det hänt något och så är det första inlägget på ett år :)

    Lysrampen har jag aldrig upplevt några problem med, men skadar definitivt inte att ha den jordad, anbefalles snarare. Troligen som du säger inducerade spänningar. Möjligt att plastbrickor mellan drivarna och chassit skulle kunnat ta bort det?

    Nåväl, kul att se att favoritfisken fortfarande lever! Vore skoj med fler bilder även om det inte är sånt du vill skylta med :)

    För min del har jag en ny hobby sen 1/11 nu, samma typ som du skaffat sist vi sågs.

    Hade varit kul att ses, misstänker att jag är skyldig dig lite djur :)

  2. Glöm för övrigt inte att lägga något under nya akvariet, min dammduk har räddat parketten hela sommaren igen! Jag tror dessutom att jag har haft problem med indunstning under sommaren, känns som att det är mycket mer vatten nu än i början på sommaren, så snart är det väl läge att göra ett vattenbyte och kolla salthalten.

  3. Snygga bilder och riktigt häftiga djur! Varför inte skicka in nåt bidrag till månadens bild tävlingen? Tror aldrig jag sett något bidrag från ett kallt akvarium där...

    Känner faktiskt inte till tävlingen, kanske hänger för lite här :) Bilderna är faktiskt tagna med en iPhone 4s, har testat lite med en ganska bra kompaktkamera, men bäst resultat lättast ger telefonen.

  4. Har idag lagt ner lite möda på karet, bland annat gört rent kylar-radiatorn till karet. Detta gör jag med blåspistol och dammsugare. Ett tips till alla er som använder kylare är att se över kylaren och göra rent den med jämna mellanrum, dammet som sätter sig i radiatorn minska kylarens effektivitet avsevärt!

    Bifogar lite nya bilder! Skålsnäckan är en klar favorit!

    post-5528-14468929498718_thumb.jpg

    post-5528-14468929499187_thumb.jpg

    post-5528-14468929499411_thumb.jpg

    post-5528-14468929499641_thumb.jpg

    post-5528-14468929499853_thumb.jpg

  5. Jag har iofs en blå filtermatta i sumpen för att reducera partikelmängden också.

    Vattenbytet har jag designat så att jag har en trevägsventil efter returen (via kylaren) upp till karet, denna kan jag rikta så att bara sumpens innehåll cirkuleras genom kylaren.

    Så när jag gör vattenbyte så stänger jag av systemet, riktar om ventilen, tömmer sumpen, i med nytt vatten i sumpen, startar cirkulationen. Därefter väntar jag tills det nya vattnet i sumpen har samma temperatur som uppe i karet, då börjar jag portionera upp det i tanken genom att ställa om trevägsventilen så jag skickar upp ca 20-30 liter i taget med kanske 10 minuters mellanrum sen gradvis mer tills jag känner att det är klart, på detta sätt chockat jag inte invånarna om det skulle diffa lite i temp eller salthalt.

    Ja, jag kunde gissa att den skulle vara svårfunnen :-) Jag gillar slemfiskar annars, det finns ju mängder av de vid medelhavet verkar det som men ganska få här. Tångsnärtan verkar vara den som man påträffar här, och det är knappt man gör ens det då. Blennius Ocellaris är en riktigt fin slemfisk med men dess spridning tar slut redan vid Englands sydkust. Den vill nog ha lite varmare vatten än vi har här...

    Så du har bara skummare egentligen då till akvariet, det är ganska häftigt! Att det räcker så bra, för någon biologisk filtrering lär du ju inte ha med de temperaturerna du rapporterat om tidigare i tråden. Men det måste vara lite besvärligt att göra ett större vattenbyte när man har väldigt kallt vatten så att man inte höjer temperaturen onödigt mycket i karet. Men det är väl iofs bara ösa i is i bytesvattnet om det är för varmt.

  6. Tjusiga bilder, tångsnärtan är mycket fin. Det är en häftig fisk, är de lätta att finna?

    Vad har du för teknik till akvariet egentligen? Du måste ju mata ganska mycket. Hur sköter du vattenkvaliteten?

    Tångsnärtan är tyvärr både svår att hitta och fånga, men det är nog min absoluta favoritfisk. Säreget utseende och lagom aktiv med egen personlighet.

    Jag har en ganska rejäl skummare och dito kylare. Matning och skötsel har varit eftersatt sen slutet av februari då jag gjort mitt examensarbete i Sthlm. Sambon har dock matat lite nån gång i veckan. Fungerar förvånansvärt bra, men börjar kännas dags att byta vatten!

  7. Mikoto: Det vi kallar "kalk" och använder i återandningsapparater (rebreathers) är bra mycket mer komplicerat än så.

    Reuben: Jag har massa rb-kalk liggandes, hör av dig om du vill ha lite.

    /Stefan

    Soda lime är ju i princip enbart släckt kalk och lite vatten. Samma elände vi gör kalkvatten av i princip. Det innehåller minimala mängder natrium och kalium hydroxid med(3% resp 1%).

    Fast de flesta Soda lime produkterna verkar vara granulerade med, släckt kalk brukar vara pulver i princip(det hade inte varit fel med granulat istället med tanke på hur lätt det dammar och hur tråkigt det kan bli om man får dammet i ögonen). Men det kanske går använda släckt kalk ändå? Man får röra om det lite ibland bara.

  8. Kul att du uppskatar karet!

    När jag dyker för att fånga djur så har jag först och främst alltid med mig ett spann med tätslutande lock. Detta öppnar jag och ventilerar ut ytvattnet när jag kommit ner på djupet. Detta främst för att ha djupvatten att transportera djuren i.

    Djuren jag fångar hamnar antingen i spannet eller någon fångstkasse, lite beroende på flyktbenägenhet och skörhetsgrad. Jag brukar ofta ha med mig flera fångstkassar, tex dumt att blanda en 5kg sten med dödmanshand på tillsammans med smådjur.

    Att ha fiskar och leddjur i fångstkassar är inga problem. Dock plockar jag alltid ur dom till ett spann så snart som möjligt, ofta kan man få lägga några minuter på att trassla loss djur som hakat eller nypt sig fast för att få loss dom utan att skada dom.

    Leddjur vill jag inte påstå är känsliga för tryck, däremot kan vissa fiskar ha problem med simblåsan. Dock gäller det att hålla rätt temperatur hela vägen. Det är lättast med kylklampar och lite finkänsla.

    Ska försöka lägga upp några bättre bilder, karet ser riktigt fint ut just nu..

    Blir extremt inspirerad av denna tråd då jag just nu går och suktar efter ett eget kar.

    Har en liten grabb som snart fyller två och det måste ju vara drömmen för ett litet barn att få dela ett sådant projekt med sin pappa!

    Har lite funderingar kring hur du bär dig åt när du samlar in alla olika arter? Vad har du för typ av behållare etc?

    Dyker en del själv och har tidigare använt nätkassar för att hysa intressanta djur men det känns som dessa blir trånga för t ex fisk och leddjur?

    Blir förundrad att du klarade flytta kräftan till ditt akvarium då dessa är känsliga för både tryck och temperaturförändringar, kul dock att se att det uppenbarligen är möjligt!

    Kommer fortsättningsvis hålla ett öga på denna tråd!

  9. Så, nu har trollkrabban fått nytt hem! Jag har tänkt försöka ändra inriktning mot att försöka hålla fler trollhumrar av olika arter och inte så rovgiriga djur.

    Har idag också lyckats fånga och fota några av de plankton som kryper på framrutan på sina ställen. Min gissning är Copepoder av något slag. Någon som har koll?

    post-5528-14468926593978_thumb.jpg

  10. Som vanligt blir det lite lång tid mellan uppdateringarna, men här kommer lite nyheter:

    Trollkrabban har ömsat skal. Jag såg bakkroppen uppsvälld som en ballong och tänkte "den kommer ju att spricka", det var just det som tydligen var meningen. Krabban är nu mycket större och har en enorm kross-klo. Dessutom har den lite rödare och tjusigare färg. Den har varit ganska passiv de veckor som gått sen den ömsade.

    Har introducerat två nya anemoner av ganska ansenlig storlek. Jag tror dessa är Urticina Eques, men är inte säker. Jag får låta nån av mina marinbiolog-vänner komma och ta en titt. Börjar bli en ganska ansenlig samling av anemoner. Tror jag har sex olika arter för tillfället.

    Jag har tyvärr haft en del kondensproblem. Självklart mellan glasen på just de två sidorna som man vill kika in genom. Den lilla rutan är definitivt läckage i, men den stora kan vara fukt som varit bunden i neoprene-listen som ligger som distans. Jag skall vid tillfälle blåsa rutorna igen, det bör hålla åtminstonde 3-4 månader.

    Även på utsidan av dubbelglaset har det tidvis varit kopiösa mängder kondens. Detta har visat sig när det ösregnat under de varma dagarna som varit. Jag har nu lånat en avfuktare som jag kör när det blir minsta kondens på utsidan.

    Dessutom har jag haft några oisolerade entums-slangar till och från kylaren som det kondenserat en hel del vatten på, men nu har jag fått tummarna ur och isolerat dessa. En viktig lärdom som jag dragit är att det var en ytterst smart idé att lägga en damduk under hela alltet. Den är uppvikt i bakkant och inspirerad av diskmaskinsunderlägg. Detta har räddat parketten!

    Vidare så fångade jag för ett tag sen en Rödnäbba i vad jag gissade var ett mycket tidigt stadie av könsbyte. Mitt antagande verkar vara korrekt då Rödnäbban alltmer blir blåare och börjar få annat mönster, så snart är "hen" (för en gångs skull vettig användning för det pronomen) en Blågylta!

    Flera andra djur har kommit till, vissa som på gott och ont fått agera foder. Men jag har fler pelagiska fiskar nu. Förutom torsken har jag nu även en sej och en lyrtorsk. En imponerande solstjärna har fått komma hem till akvariet, och hittills har jag inte sett några tecken på den rovgirighet som den är tillskriven.

    Om det är någon sjöstjärna som varit rovig i mitt akvarium är det kuddsjöstjärnorna som under mina tre veckor iväg under sommaren ätit upp varenda dödmanshand. Nu har jag som tur är hittat en stor fin sten med massor av dödmanshand, och det bör gå att ha dom samtidigt bara man är vaksam och lyfter bort sjöstjärnorna när dom blir för närgångna, dom verkar inte så snabba på att hitta dödmanshanden.

  11. Jomen, häftigt kar på bilder och rakt inte sämre i verkligheten!

    Kul att du hittade dina efterlängtade musslor Stefan! Men hur är det när man plockar på såna relativt respektingivande djup, hur klarar djuren dekompressionen?

    De enda djur som jag har märkt som drabbas av tryckminskningen är stensnultrorna som jag plockat på ca 20-25m djup. Dom har haft problem med överfull simblåsa och legat på rygg, men dom simmar mot botten och kilar sig in under nån sten eller så, och efter nått dygn är dom på banan igen.

  12. Gosse! Man blir ju förstummad!

    Har du varit uppe vid Strömstad och dykt?

    Sånna fantastiska fynd du gjort! Musslorna är ju helt underbara... Är det Acesta excavata? Ser ut som det är flera stycken. Och vi ska inte tala om kuddsjöstjärorna!

    Det blir mycket utropstecken här, men bilderna är fantastiska.

    Så monstret är kvar. Hur mycket har det på samvetet?

    Har sjökocken funnit sig till rätta?

    Ja, Jonas, du sitter på rätt information, det är Strömstad :)

    Visst är det Acesta Excavata (Limamusslor). Tre stycken fick jag tag på, och det är nog dom som jag är absolut stoltast över i akvariet. Förutom att dom är underbart vackra så flyttar dom på sig, och har en stor tunga som dom sträcker ut för att känna på omgivningarna.

    Fram tills nyligen trodde jag att dom bodde på 80-90 meter, men dessa hämtade jag redan på 50m djup.

    Det är (på gott och ont) tre ganska små exemplar.

    Ett gäng kuddsjöstjärnor blev det, och dessutom några knallgula Henricia-stjärnor som är fanastiskt fina och lyser upp.

    Trollkrabban har plockat sönder en hel del djur för mig. Mest småkrabbor och sjöstjärnor, men även ett par fiskar.

    Jag har inte riktigt bestämt mig för om jag skall ha kvar den framöver, men just nu får den vara kvar. Den är otroligt häftig, men "kostar" lite att ha. Den brukar kunna plocka runt och stöka lite i akvariet.

    Just nu har den fått lägga band på sig (eller rättare sagt jag gjorde det = gummiband på klorna), då jag inte vill bli av med några av nytillskotten.

    Den försöker pilla av banden ibland, men jag tror inte det går någon nöd på den då det finns gott om man att filtrera samt att den plockar upp lite svampar och sånt som den tuggar på. Fördelen är att den inte kan nypa tag i extremiteterna på andra leddjur och att den har väldigt svårt att fånga fisk :)

    Sjökocken verkar trivas hittills, dock så har den gömt sig i stenröset senaste dygnet. Längtar tills den kommer fram igen, riktigt vackra färger.

  13. Jag är så imponerad har inte fattat tidigare vilke liv och artrikedom det finns i våra vatten, jag bara nluter när jag ser bilderna.

    Och då annser jag mig ändå veta en del mer en normalt om dom nordiska reven och vattnen, men jag blir förstummad när jag ser era Svenska kallvattenskar.

    Var stolta för vad ni visar oss.

    MVH/Glenn

    Tack! Det är en stor del av drivkraften för mig att kunna dela med mig av det svenska djurlivet under vattnet till fler. Dom flesta verkar ha uppfattningen att det bara är "grått och trisst" i våra vatten.

×
×
  • Skapa Ny...