Gå till innehåll

MathiasH

Medlem
  • Antal inlägg

    52
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av MathiasH

  1. Då får jag använda det som sötvattensakvarium. Men kan jag ha en liknande inredning som håller sig fri från alger m.m.

    Eller kan det vara bra att ha någon dålig fisk eller två som håller rent där i? Jag antar att det måste följa med nån syretillförsel eller är det mer ett sånt för guldfiskar?

    Tycker att det är stilrent och går möblera in diskret i inredningen hemma, kan kanske köpa ett annat akvarium för just saltvatten.

    Angående sötvattensakvarium, är det bra att rena vattnet med Osmos innan användning?

  2. tror inte att skövde har något att skryta med gällande salt.. Zoo magasinet har lite ute vid Maxi.

    Men du har några som håller på runt dig PM:a dem.

    finns någon i väring och någon/några i skövde.

    //Danielj

    Har sett att det är väldigt många runt om Skövde som har detta som en hobby, har aldrig sett så många på ett forum förut...

    Vad hette den där boken nu igen som alla rekommenderar att läsa?

    Ska skicka lite PM så fort jag googlat lite till.

  3. 60kr så det är inte hela världen, dock var det ingen blästersand men jag kan säkert hitta någon användning för de ändå.

    Levande sand, är det som levande stenar? Att dom odlas i akvarium och kan innehålla djurarter osv? Vill ha en fin sandbotten men inte vill jag suga upp allt finkorniga som tidigare läsare nämnde. Kanske får fixa ihop ett litet sötvattensakvarium, där borde väl sanden fungera bra?

    Ska ringa 4st olika butiker runt om min stad och höra med dom om vad de har inne inom saltvärlden. Får nog köpa eller låna boken ganska snart då. Kan läsa lite medan jag leker med sötvatten.

  4. Köpte igår en säck med sand från Biltema som många rekommenderat, valde den finkorniga sanden. Kollade även på ett lagom stort akvarium igår som låg på ca 100l för bara 799kr. Man får med alla tillbehör fast dock för sötvattensakvarium.

    Men jag ska köpa den ändå och starta upp mitt första nybörjarbygge.

    Jag bor i Skövde och vi får vårt vatten från Vättern och jag pratade med en inne på Djurmagazinet och han tyckte inte det var nödvändigt att lägga ut pengar på en Osmosfilter eftersom vi har så pass rent vatten i kranen. Men han sa att det absolut inte skulle skada att filtrera vattnet även om han personligen inte tyckte detta.

    Jag har inte lånat hem boken som rekommenderas att läsa om man är ny inom den här hobbyn. Men ska göra det så småningom.

    Jag skulle vilja veta vilka hårdvaror som är absolut nödvändigt att köpa in nu i början när man ska kör in sitt akvarium och hur många veckor man normalt bör vänta tills man kan köpa några djurarter som är mer tåliga och som städar i akvariet.

    Med all nödvändig hårdvara så menar jag också vilka värden i vattnet jag ska hålla koll på dagligen till jag nått ett stabilt klimat.

    Såg att de LS som fanns inne hos Djurmagazinet i Skövde hade en gräsmatta på sig av gröna alger och enligt han är det ingen fara alls. Men vem vill ha ett dyrt akvarium fullt av gröna alger? När det kommer till inköp av LS, ungefär hur många kilo av dem behövs det till ca 90-100 liters akvarium? Och vad rekommenderar ni för lim till stenarna så de sitter fast under ytan?

    Ska jag köpa de LS som är fulla av gröna alger eller är det bättre att hitta en butik som är mer noga om sina produkter? Alger är mat åt vissa djur men det ska ju inte vara överdrivet? Det kan väl skada resten av ekosystemet?

    Förutom de tåliga djurarterna som kan hjälpa till med inkörningen av systemet samt hårdvaran, när det kommer till alla kemikalier. Vad rekommenderar ni för salt och annat dylikt som är livsnödvändigt?

    Om ni har andra tips på allt från djur, hårdvara, kemikalier och tester m.m. så uppskattar jag verkligen det, tack på förhand =)

    P.S. Vet att många kan irritera sig på min tråd och tycker att jag är för bekväm av mig för att jag inte tar reda på allt jag behöver den svåra vägen utan att jag använder mig av grundläggande frågor för att starta upp istället för att läsa en bok i många månader innan.

    Hälsningar

    Mathias

  5. Hej,

    Har kollat på levande sten och såg att dom som låg i vattnet hade otroligt mycket med gröna alger, som en gräsmatta. Hur får jag rent stenen på effektivaste sätt?

    Har sett att folk prata om någon skiva man kan lägga i akvariet för att få färg på stenen, hur går det till egentligen?

  6. Men glöm inte dina vattenbyten! Allt liv i burken mår bättre av lite nytt vatten då o då. Gör det så mår dina fiskar/koraller/ls lika fint som min salaris,fisken på bilden.

    Härliga djur du hade. Hur ofta bör man byta vatten? Byter man allt eller tar man bort 1/4 av de bara? Klarar sig fiskarna när man fyller på med nytt vatten, är det vanligt kranvatten?

    Behöver man flytta fiskarna tills deras hem är rent och fint igen har rätt värden, eller förbereder man en kanna med rätt salthalt innan bytet?

    //Mathias

  7. Död sten behöver så gott som alltid lakas ur innan man kan ha den i akvariet, därefter behöver liv ympas in med levande sten, levande sand eller annat.

    Dvs död sten är just precis död.

    Död sten är en del jobb med, så för en nybörjare skulle jag definitivt säga levande sten.

    Mina 8 kilo död sten (räknat i torr vikt, nu i blött och mognat tillstånd är det ca 25) fick lakas ur i hinkar med sötvatten i en månad (bytte vatten dagligen), sen mogna tillsammans med ett par kilo levande sten i ytterligare några månader, så att livet därifrån kunde sprida sig till den döda stenen, och nitrat och andra rester kunde brytas ned.

    Det låter som att döda stenar är en fördel? Varför annars skaffa något dött när man kan få levande sten?

  8. Ja, altså aluminiumet tar ju med skada av saltvattnet men om du bara ser till att hålla vattennivån från kanten och kanske torkar av innerkanterna någon gång ibland så tror jag inte det är något problem. Lock gör inget egentligen för granskar du karet lite närmre ser du att aluminiumet går komma åt innifrån. Man skulle nog kunna silikona på aluminium kanten inne i karet iofs, så att det är helt skyddat. Isf är det inga problem alls.

    Färdiga paket säger du? Vilka tänker du på då. De har ju bara två stycken saltvattens paket inne. Clown hotellet och Red Sea Max karet. Clown hotellet är 64 liter vilket är lite snålt, speciellt för clowner. Red Sea Max är det stora svarta karet med böjda kanter på rutan, det är 250 liter. Där kan man ha en hel del olika fiskar :-) Men vad djurmagasinet tar för det karet har jag inte ens vågat fråga...

    I Skövde har de bara Ocellaris clowner inne, de blir ju bara runt 8 cm när de är vuxna och är de i särklass minsta clownerna. Alla andra clowner blir över en dm, honor blir större med. Problemet är ju att clowner ofta blir redigt aggressiva när de blir gamla ibland och då blir det svårt att ha de i ett litet kar iom att der lär ta större delen av karet som revir. Men ocellaris clowner går nog ha i ett 100L kar utan större problem för det mesta.

    Jag har fyra kar med min flickvän, två söt och två salt. Salten står hemma hos mig i Skövde. Men jag har inga fiskar ännu och mitt 80L kar är i stor behov av levande sten ännu och är därför inte så mycket att se på ännu. I mitt pico kar har jag lite koraller och LS nu iaf och copepods djur. Så den är ju lite roligare att se på iaf :-) Jag kommer nog våga skaffa fisk först i juni tidigast. Men om du vill komma och titta ändå någon dag får du gärna göra om du vill, fast det är inte så mycket att se som sagt.

    Vi har tre butiker här i stan. Djurmagasinet, Zoofias och Arken Zoo. Arken Zoo är meningslösa när det gäller salt dock, de vill inte ens ta hem grejer. Zoofias är kanontrevliga och tar gärna hem de flesta salt saker jag frågat om åt en, fast de har inga saltkar igång och är inte jättekunniga heller på området. Djurmagasinet vet du ju var och hur de är :-)

    Fått för mig att Aluminiumakvarium är billigare med tanke på storleken mot de andra som dom har hos Djurmagasinet. Minns att något litet Clownhotell gick på runt 1000kr tror jag.

    Ungefär hur många liter rekommenderas om man ska bygga och anpassa sitt akvarium efter Clownfiskar, vi säger dom stora, standard, såg att dom blir runt 8cm. Jag hittade inte dom där mindre varianterna av Clownfiskarna som du nämnde, ungefär hur stora blir dom som?. Dom hade väldigt små Clowner på Djurmagasinet fast dom kanske var barn fortfarande och inte växt klart än? Här är en länk till Clownfiskar och koraller som de verkar trivas med. http://se.reeflex.net/tiere/4_Amphiprion_ocellaris.htm

    Jag har fler frågor men jag ska börja med att inhandla akvariet först och sen resten av alla produkter som behövs. Kom precis på att jag har glömt av att låna boken på biblioteket, vad heter boken nu igen?

    Vill inhandla bra hårdvara och det bästa av allt helt enkelt :)

    Kan vänta lite tills du köpt någon fisk för jag kommer gärna på ett besök för att kolla hur allt är uppbyggt. Det akvariet med koraller i, bygger man ett korallrev utav LS eller är det speciella stenar som gäller då? Och hur monterar man koraller, hur kommer fraktas dom när man köper koraller? du har inte lust att ta en bild på ditt korallakvarium?

    //MathiasH

    Vad är copepods djur?

  9. Jag har funderat mycket kring att få ett saltvattensakvarium så självständigt som möjligt och då undrar jag om man måste använda rätt typ av sandbotten, bottendjur som renar sanden och sen andra lägre och högre djur som balanserar allt från överbefolkning till alger m.m.

    Vad är dom vanligaste djuren av lägre typ som fungerar som städare? som tar hand om sanden, levande stenar, bakterier, alger och allt som kan dyka upp i ett akvarium?

    Går det få en någorlunda bra balans i akvariet utan att det blir för mycket av en djurart osv?

    Är mina frågor dumma eller är det möjligt? Är ju som sagt ute efter ett så självständigt saltvattensakvarium som rekommenderas till nybörjare.

    Det enda jag kan komma på är Några Clownfiskar, levande sten och någon bra sant samt några puts/arbetardjur som håller akvariet rent och fint så man slipper underhållsstäda det då och då, men hur ofta bör man städa ett akvarium?

    Måste man ha ett extra akvarium som är förberett för att bara flytta över alla fiskar och djur så de bor där tillfälligt tills det ordinarie akvariet är stabilt igen?

    //Mathias

  10. Hej,

    Tror säkert att det finns många trådar kring detta ämne men jag ställer frågan så jag själv förstår svaren jag får lättare och hoppas att inte moderatorn har något emot detta?

    Jag undrar lite om olika typer av stenar, vad är att föredra för en nybörjare? Död sten eller levande sten, finns det fler typer av rekommenderande stenar?

    Sen har jag alltid funderat på hur det kan bilda liv ur död sten samt levande sten som varit torrlagda ett tag, hur kan det komma allt från sjöstjärnor och andra djur ur stenar, ligger som i ett slags viloläge eller nått sånt?

    //Mathias

  11. Nej, Pepparminten är inte liten. Den är nog 5 cm stor. Nästan lika stor som clownerna, den sitter i en sten dock när jag är där jämt och gömmer sig. Du tänker nog på de små crystal sötvattensräkorna eller amano som de har med tror jag. :-)

    Alu-ram kar kan du nog använda utan problem. Det är det ju en del på forumet här som gör. Fast du ska nog undvika att ha det så fyllt att vattenytan är i kontakt med aluminiumet. Det är värre med stål, det rostar betydligt hårdare...

    Det var nog dom små crystal räkorna eller amano som jag såg då. Såg inte någon större rackare.

    Så Alu-ram är safe bara man har vattennivån i lagom nivå och har lock så inte vattnet kan komma i kontakt med aluminiumet? Såg annars att de hade färdiga paket där allt utom fiskar ingår och har för mig att dom låg på ca 100l eller där omkring, och dom Clownfiskar de hade inne var väldigt små så de borde nog inte vantrivas i ett sånt?

    Hur fort växer en Clownfisk ungefär? Köper jag ett sånt färdigt paket så vill jag få det att likna ett rev med gömställen och saker så fisken inte bara simmar öppet som i de akvarium där dom visas upp.

    Vad har du för någon akvarium och fiskar? Söt eller salt och vilka saltvattensfiskar har du isf?

    Finns inte den andra djurbutiken kvar i stan? Eller är det bara Djurmagasinet som gäller i Skövde om man söker fiskar och akvarium?

  12. Jag såg att dom hade några små miniräkor där, men dom små Clownfiskarna var ju helt klart den finaste fisken dom hade inne. Dock hitta jag några sötvattensfiskar som ser lite tropiska ut som jag kan tänka mig köpa, börja med ett sötvatten för att få lite hum om akvarium innan jag drar igång saltvattenskaret...

    Bytte e-mail och glömde verifiera den nya och trodde admin hade blockat så jag inte fick skriva några mer trådar m.m. och jag skickade ett mail men såg sen att jag missade ett brev från admin så nu funkar allt igen.

    Kollade lite på deras akvarium dom hade inne, fanns någon lagom stor i glas med aluminiumram och sen andra med helglas samt några mindre i någon plast som var helgjutet. Nu blev det lite off topic här men man måste väl kunna använda akvarium som har alu-ram om man är försiktig med hur man hanterar vattnet och livet?

    Jo, det ser lite ledsamt ut men jag tror det bara är kiselalger så det är inget fisken lider av tror jag inte. Det var i fyra av de sex karen när jag titta sist och clownerna är ju i tre av karen.

    De hade en pepparmintsräka med när jag titta sist men han är lite doldis :-)

    Cyano tror jag de hade lite av i två av karen med förresten när jag titta också, grönt slem.

  13. Hej,

    Var förbi en sväng för att se om Djurmagasinet i Skövde fått in några saltvattensfiskar men dom hade bara några små och få Clownfiskar.

    Jag la märke till att det var någon slags röd/orange pulver eller smuts, kanske alger? på botten och började gå uppåt glasväggen och dom stackars fiskarna hade inget i akvariet förutom grus på botten och det röd/orange som sprida sig.

    Jag påpeka de och det hade dom inte lagt märke till och dom sa att det kan vara röda alger och att det inte är någon fara för fiskarna.

    Så min fråga till er kunniga, vad är det för något och är det ohälsosamt för Clownfiskarna? Var bara i deras akvarium detta fanns i.

    //Mathias

  14. Har du inte lånat boken(saltvattensakvariet av Daniel Knop) ännu? De har den ju på Skövdes bibliotek, den är inne med enligt hemsidan. Kuta upp på andra våningen där och låna hem och läs :-)

    Det är underligt det som skrivits på pwss med för övrigt, jag har inte hittat något om en ny upplaga. Boken är skriven på tyska 98 ungf och svenska utgåvan kom ut 2005.

    Mitt minne var inte med mig den fredag jag skulle förbi biblioteket efter lite prat med polisen, hade för trevligt där och glömde bort allt annat^^

    Får ta och masa mig in dit imorgon och låna den medan jag fortfarande kommer ihåg det.

    Har haft så mycket tankar i huvudet om hur jag ska göra samtidigt som jag planerat hur min lgh ska inredas så jag vet hur stort och vart mitt akvarium ska stå osv.. Sen allt annat man tänker på under den tiden, tankarna tar aldrig slut^^

  15. Jag tycker att du ska investera i en bra bok=) Daniel knops Saltvattensakvariet är en bra bok för nya salltisar med grunder för uppstart, koraller, fisk mm.

    Är nog rädd att jag behöver göra det. Kanske blir lättare att ställa frågor som man får svaren man söker efter på en gång då med.

    Såg att PWSS hade den och där stod det att dom skulle få in den igen i höst och är en ny version som är mer än 35% ändrad. Min fråga är, när skrevs första versionen av hans bok för oss nya "saltisar"^^

  16. rätta mig om jag har fel, men vill man verkligen ha en bäcksprutare i akvariet, kan föreställa mig att du kommer ha jobb med att hålla vattnet rent, men jag håller med dig om att det hade vart kul att ha

    Haha, glömde helt bort att dom sprutar bläck när de försvarar sig^^

    Tror jag hoppar över ännu en annorlunda idé av djur till mitt akvarium.. Men som du sa, visst vore det kul att ha.

  17. ska finnas ett ställe som har mycket krokodiler i danmark som föder upp listade djur tex gavial har aldrig varit där men har hör mycket bra om det

    Låter intressant, antar att dom har mer krokodil arter än vad Sveriges alla Zoo och tropiska hus har? Kan väl inte vara så svårt att få reda på vart det ligger. Vore kul att åka dit, då spar man iaf en del pengar istället för att åka till LA :P

    Btw, vilket är Sveriges största vattenzoo eller vad man kallar det. Så man får se alla arter från alla världens hav?

    Och vilket är de största stället som har gott och blandat av allt från stora akvarium till tropisk regnskog och reptiler m.m?

  18. alla djuren blev sålda till olika tropik hus i norden har dålig koll om olga lever,

    man märker ganska fort hur sårbar man är när man hanskas med gift och andra potenta kräldjur minsta lilla tabben så kan man stryka med. jag har hört att ett av dom snabbaste döds fallen på krait bett är ca 90 sekunder!!

    Det var det värsta, har aldrig hört att man kan dö så fort men fy fan, hoppas han inte led dom 90 sek.

  19. Hmm det vore intressant att läsa den länken om "behandlingen" har inte hört talas om det förut! har du någon länk?

    Hittade inte länken till just texten men jag minns att det stod följande. -De är gjorda i reptålig akryl, och har belysning inbyggt i locket.

    Sen hitta jag en annan länk där man kunde köpa tillbehör för att underhålla det, man kan säga att det fungerar som att man vaxat sin bil, då tål den mer stryk i lacken.

    Nu hittar jag inte länkarna lägre för jag har suttit och googlat i flera timmar nu men jag vet till 100% att det får köpa produkter för att rengöra, underhålla och skydda sitt akrylakvarium utöver de akvarium jag hittade i reptålig akryl. Så att glas tål mer stryk mot repor är motbevisat. Men visst tål glas bra med stryk också och är att föredra om man inte har ekonomin. Det är mest vattenparker som bygger sina undervattensparadis med tunnlar i akryl som står emot repor m.m. för det såg jag på Nat Geo Wild för ett tag sen :)

  20. Hej,

    Vad för olika bläckfiskar i miniformat finns det att köpa?

    Jag vill minnas en jag såg i Cypern när jag snorklade, den var inte större än en tennisboll och den var av en blå fin färg jag aldrig sett tidigare. Vore kul om man kunde hitta något liknande till ett akvarium, självklart om det går så kommer jag anpassa akvariet, livet efter bläckfisken så att inga djur lider eller dör i onödan och bråkar osv.

  21. Ja akryl har sina fördelar, men priset är dock inte en av dem! tror att du får räkna med minst det dubbla, MINST!!! för samma storlek, om du skall beställa. Annars går det ju att bygga själv, men kostnaden är fortfarande runt det dubbla, då så pass mycket tjockare material krävs!

    Har läst lite och pris är ju ett av problemen men om man tänker långsiktigt så kan det löna sig om man verkligen vill få ett perfekt akvarium. Sen finns det ju bra fördelar med, läste på en sida för en stund sen att det finns en behandling som man gör med Akryl så det inte repas lika lätt som glas och dessutom ger bättre sikt. Lättare att underhålla m.m.

    Nack och -fördelen är väl att man får bygga ett eget efter hur man vill att sitt akvarium ska se ut och hur höga rev man t.ex. ska bygga...

    Men jag har tänkt lite på glas också, med roliga former, den vanligaste är väl med böjd framsida. Du berättade om hur de var förstärkta? Är det att föredra ett helglaskar än ett som vilar all sin belastning mot ramen?

    Eftersom jag ska bygga en egen möbel så kommer den att anpassas efter millimetern av akvariet och väljer jag helglas vilket det troligtvis blir så kommer jag bygga in lite extra förstärkning runtom som smälter in utan att förstöra utseendet.

    Samma gäller om jag bygger ett "custom" i Akryl.

×
×
  • Skapa Ny...