Gå till innehåll

Krillo

Medlem
  • Antal inlägg

    210
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av Krillo

  1. Hej, jag antar att måtten är 1400x850x400 = 476 + 270 = 746L vilket är för stort för denna reaktorn som går upp till 600L

    Hur länge en tub räcker är väldigt svårt att säga då det beror på hur stor akvarium och hur mycket koraller som växer. I mitt 130L så räckte en tub kanske 2-3 månader om jag minns rätt - med väldigt mycket koraller.

     

    Men det är klart, om man räknar bort sumpen (där det inte skall växa koraller) så är den ju tillräcklig eftersom växtytan är på 476L så det borde fungera bra.

    • Gilla 1
  2. Då jag tar en paus från saltvattensakvaristiken för ett tag så säljer jag denna effektiva kalciumreaktor.

     

    Schuran Pico

    (med pump MaxiJet 1000)

    (LxBxH): 130 x 155 x 400mm

    Reaktorvolym: 1,5 liter
    För akvarium upp till 600l

    För den intresserade så kan jag inkludera regulator med fattning för sodastreamflaskor vilket är smidigt om man inte har plats för stor CO2-tank eller har mindre akvarium. Den kommer härifrån där man också kan beställa packningar

     

    Kan också inkludera en elektrisk solenoid som man kan koppla på CO2-tillförseln om man har en pH-mätare som kan styra ett 220V uttag. 

    För dom som inte känner till Schuran så är det en tillverkare av högkvalitativa akvarium för zoo, akvarier och privata installaioner. Man har tillverkar produkter för saltvatten i över 20 år - detta är bra grejer.

     

    Manual bifogat som PDF i denna post.

     

    Bubbelräknaren har en liten kosmetisk spricka men påverkar inte funktionen, den ser man i klippet här 

     

     

    Finns utanför Göteborg (Hällingsjö) men kan skickas mot självkostnadspris.

    Pris: 2000 kr

     

    Tel: 0736 385915

     

    IMG_20200618_093504_resized_20200618_110151998.jpg

    IMG_20200618_151556_resized_20200618_110220731.jpg

    IMG_20200618_151607_resized_20200618_110237792.jpg

    jetstreampico-gb.pdf Jetstreampicogb.pdf

  3. Hejsan!

    Har kört min nya kalciumreaktor från Schuran i ett par veckor nu men får inte riktigt till det. Skulle behöva lite mentala kryckor från er för att komma vidare, hur ni kör och så.

    Jag får den inte att hålla kH i nivå, kanske fegkör jag den?

    Jag har en dropphastighet på effluent på ca 20 ml/min, lite fortare än en droppe i sekunden. Mätte kH på effluenten idag och fick ca 23 dkH. Jag kör den 24/7 men gasen är bara på ca 4 timmar. pH i effluenten är ca 6.3.

    Anledningen till att jag är osäker är för att där jag köpte den så trodde man att i mitt lilla kar (RSM 130) så borde den inte gå mer än en timme om dagen. Detta verkar ju inte korrekt. I manualen verkar det stå att den skall köras 24/7 med gas. "We recommend not to interrupt the CO2 application and use the reactor 24hrs a day". Ni kanske fattar att man blir lite osäker. Skulle inte pH gå ner väldigt mycket i karet om man körde den dygnet runt?

    kH i karet tappar med ca 1.1 - 0.7 per dag med nuvarande inställningar.

    Jag kör CO2 med ca 60 bpm och det är max enligt manualen, kör man fortare så byggs det upp gas i toppen på reaktorn, dock verkar cirkulationsinjektorn fixa detta men jag vet inte om det är ett övertryck som man skall akta sig för (sprickor)?

    Vad tror ni? Skall jag låta den vara på 24/7 med gas? Dubbla tiden den kör nu?

    * Magnesium är ok, runt 1400.

    * Har pH mätare men ingen controller.

    * Kör med ARM-media

    * RSM 130

  4. Någon som känner igen dessa? Ser bruna ut. Har sugit ut tre so far, betyder nog att det finns 10 ggr fler som jag inte ser. Verkar inte sitta på acropororna vad jag kan se iaf.

    post-5842-14468932909637_thumb.jpg

  5. Har denna i min tank, den viker upp en del av foten över hela skalet när han rör sig omkring. Han kan dra i denna och blir då som en porslinssnigel, vit med bruna prickar. Detta exemplaret är ca 20 mm lång.

    post-5842-14468930347602_thumb.jpg

  6. Hehe, jag väljer det resultatet för det är mer troligt och mer positivt :) :

    1. Jag gjorde test med referensvätska med Seachem som stödde resultatet 0.

    2. Inga djur är påverkade, varken makro som mikro.

    3. Inga koraller verkar irriterade.

    Seachem är ju hyggliga och inkluderar ett kalibrerat prov som påvisar 1 ppm löst ammonium så man ser att deras sensorer fungerar som dom skall.

  7. Inte för att jag försvarar mitt eventuella val men riktig barebottom kommer det inte bli, dvs jag kommer förmodligen täcka allt synligt glas med sten och sedan fylla i luckorna med större grus. Något synligt glas vill inte jag se på botten, men om andra gillar det har jag inga synpunkter. Läser just nu en artikel i CORAL om dsb:er och om deras nytta så vi får väl se. Dock säger författaren att vill man ha en fungerande dsb skall den vara 10 cm tjock. Dessutom skall djur som t.ex. sandvändande stjöstärnor undvikas då dom äter upp alla hjälpsamma djur i sanden och lämnar den mer eller mindre öde förutom på bakterier.

    Önskar jag visste det senare för två år sedan ...

  8. Varför dör inte bakterierna i flaskan då?

    Det finns bakterier som kan gå in i ett slumrande stadie där metabolism mer eller mindre upphör när dom hamnar i ogynnsamma förhållanden. Kanske finns det något i flaskan som skapar detta stadie för dessa bakterier. Eller så är det en flaska väldigt dyrt vatten ... det lär vi väl aldrig få veta.

  9. Hej hej,

    Tänkte dela med mig av mitt problem och se vad för råd ni har att ge mig.

    Jag kör ett RSM130 sedan cirka tre år tillbaka. Har aldrigt haft några stora problem egentligen tills nyligen, kort summering:

    På grund av nytt hus och ny bebis blev det eftersatt akvarievård ett tag, mest eftersatt blev vattenbyten och tester. Detta resulterade i (eller oberoende av)

    1. Utbrott av glasrosor.

    2. Cyano.

    3. Två månaders kamp mot cyano med mekanisk avlägsning, ingen effekt.

    4. Behandling med Ultralife Red slime remover = cyano borta.

    5. 50% vattenbyte.

    6. Tomentosus + 4 pepparminträkor inhandlade = kontrollerad situation av glasrosor.

    7. NH4/NH3 ligger stadigt på 0.25 ppm

    Punkt sju är mest intressant just nu, jag har annars aldrig haft någon förekomst av ammoniak/ammonium sedan starten för tre år sedan. Vad som hände under de 6 månader när allt var eftersatt vet jag inte. Nu är jag dock väldigt noggran med att följa upp, testa, byta vatten men inget jag gör får ner halten. På inrådan doserar jag även Zeobak 2 ggr i veckan utan effekt.

    Jag har funderat på om jag har för mycket fisk, inventering:

    1st Zebrasoma scopas

    3st Blå chromis

    1st Nemateleotris decora

    1st Valenciennea wardii

    1st Acreichthys tomentosus

    Dom flesta av fiskarna är ganska små, kombinerad längd är kanske 24 cm om den gamla tumregeln håller fortfarande. Dom enda tillskotten på senare tid är Tomentosuses och Wardii, men dom kom till efter jag upptäckte ammoniumtoppen. Skall även tilläggas att jag pensionerade en chromi samt en bi-color blenny så bytet blev 1:1.

    Vad som oroar mig mer och är något jag nyligen hittat är att mitt salt, Reef Crystals, bidrar med 0.25 ppm NH3/NH4. Jag började mäta mina saltblandningar mest på chans och döm om min förvåning när jag såg att vattnet hade 0.25 ppm. Testade även RODI-vattnet som var 0 så det var inte därifrån. Googlade på detta och det visar sig vara många med Reef Crystals som har samma problem. Detta var en smärre chock för mig ... hur kan detta gå obemärkt förbi när så många verkar vara drabbade av samma sak. Dock finns det en användare på Reef Central som hävdar att vissa tester, t.ex. Salifert, inte klarar att mäta NH3/NH4 på blandat saltvatten på grund av att andra värden är för höga(?) Dock så testar jag ju även i tanken och får 0.25

    Man tycker ju min LS skulle kunna ta hand om detta. Men det gör den alltså inte ... nivåerna ligger konstant på 0.25. Jag vet inte hur mycket av Reef Crystals-vattenbytena som bidrar till detta, det är ju bara 10% i veckan. Men har man ett problem vill man ju inte bidra till det ...

    Skall jag börja byta ut min LS? Har cirka 15 kg i tanken. Jag trodde den skulle klara sig längre än tre år ... vad har ni för erfarenheter med det?

    Blev lång post det här men jag vet inte vart jag skall börja.

  10. Alger har varit det största problemet men oxå att sandvändaren täcker korallerna med sand vilket inte är helt poppis.

    Haha, har precis samma problem hemma nu med en ny valenciennea wardii, fick köpa ett ytterfilter för att få bort skiten ur vattnet.

×
×
  • Skapa Ny...