Gå till innehåll

VivaLaAdam

Medlem
  • Antal inlägg

    66
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av VivaLaAdam

  1. Hej!

    Om jag var i ditt och din pappas läge skulle jag göra saker i denna ordningen.

    1. Inköp och montering av akvarium.

    2. Bestämma sig för vilken teknik man ska ha i sumpen. Det jag skulle ha i sumpen är: skummare, 1-2 doppvärmare (beroende på om du tar det på 550 eller 900) och returpump. Tänk på att tänka på framtida teknikprylar. Som skummare skulle jag nog satsa på denna oavsett vilket akvarium du väljer: http://www.fish-street.com/bubble_magus_nac66a_dual_core_skimmer?category_id=88 billig och otroligt bra. Returpump skulle nog en som denna fungera bra: http://www.drakfisken.se/cirkulationspumpar/1647-sicce-syncra-35.html.

    3. Inköp av sump. Köp dig ett billigt akvarium på Hornbach och beställ några skivor glas av en glasmästare och be farsan silikona den. Jag skulle nog ta ett på 160-200 liter och dela in det i två fack, ett för skummaren.

    4. Inköp av pvc-rör. Limma pvc så att systemet är klart att användas.

    5. Inköp av skummare, doppvärmare, returpump, refraktometer och cirkulationspumpar/wavebox. Om du vill köra på cirkulationspumpar så är utbudet stort! Men du kanske skulle vilja satsa på en wavebox/wavemaker? Isåfall är de här enligt andras utsago mycket bra: http://www.fish-street.com/twins_fish_street_wave_box?category_id=35.

    6. Eventuellt inköp av osmos. Jag vet inte om du har tänkt köra med osmos? Men om jag vore du skulle jag nog göra det! Jag vet inte hur vattnet är där uppe i Norrland, men en del kör faktiskt utan här nere (bland annat jag) och det går problemfritt. Om man inte har koll på sitt vatten är nog en osmos den billigaste försäkringen man kan skaffa sig.

    7. Fyll upp systemet med vatten och testkör det. Returpump och cirkulation.

    8. Inköp av salt. Ta ett ordentligt salt från början.

    9. Blandning av saltvatten i akvariumet. Ta ut en del av saltvattnet och bland i salt i huvudkaret med reurpumpen avstängd. Checka med refraktometern.

    10. Inköp av LS. Jag skulle köpa all sten innan jag börjar på nästa steg. Beroende på vilket kar du väljer behöver du nog ha 60-100 kilo sten.

    11. Koppla in skummaren.

    12. Aquascaping. Eventuellt bygge med vp-rör så att du kan revpelare.

    13. Inköp av levande sand. Lägg i sanden efter du är nöjd med LS:en. Tänk på att koppla bort sumpen i 12 timmar efter det att du lagt i sanden.

    14. Inköp av tester. Saliferts tycker jag fungerar bra. Testerna du börja med är: pH, fosfat, nitrit och nitrat.

    15. När vattenvärdena är bra kan skaffa dig en städpatrull.

    16. Nu kan du skaffa dig dina första fiskar. Eftersom du ville ha ett par clowner tycker jag att du ska skaffa det då.

    17. Utökning av fiskbeståndet. Tänk på att skaffa dig fiskar som passar dina framtida planer med ditt akvarium. Personligen skulle jag nog skaffa mig ett par kirurger här. Fjärilar är inte att rekommendera om du vill skaffa dig koraller senare.

    18. Om du vill skaffa dig koraller tycker jag att du borde komplettera belysning med MH-lampor. 2-3 st 400 wattare skulle nog passa.

    19. Köp av koraller.

    20 Köp av spårämnen till dina koraller.

    Du ska nog lägga planerna med drakfisk, sjöhäst och fjärilar på hyllan.

    Välkommen!

  2. Min pistolräka är en tjurig enstöring och har aldrig blivit sams med nån goby. Det beror antagligen på att det inte är en randalii (eller vad dom nu heter), som du säger att du har. Brorsan hade däremot ett sånt par och jag har för mej att det tog nån eller några veckor innan dom hittade varandra, så ha lite tålamod /Samuel

    Sent from my iPhone using Tapatalk

    Tack!

    Just med de här två har jag hört samma sak att de tar ibland upp emot ett par månader på sig att börja leva tillsammans, men de vet om att den andre finns i närheten. Det är iallafall vad jag har läst på amerikanska forum...

  3. Okej. Ja jag kan tyvärr inte gå över 20mm då jag inte vill såga i akvariet. Men i mitt stora Malawi kar kör jag med en 1000l/h pump som går på ett 16mm rör och det trycket tycker jag är rätt så klent. Och då är lyft höjden max 10cm. Tänkte platta till utblåsen alt montera lock line på dom. Kollade in skummaren du länkade till men den var bara till 120l :/ Jag har ju 125l + sump 40l = 165l.

    Jaha... Jag tror tyvärr att det kommer bli lite som en jetstråle om du inte fixar till någon snygg lösning med utblåset.

    Jag tror att den skummaren blir perfekt för ditt ändamål. Din vattenvolym överskrider nog inte 120 liter ändån, Sump 45*25*15=15 liter + huvudkar på 125 liter utvändigt mått. Jag tror den blir perfa till dig!

  4. Hur gör ni när ni limmar? Drar en sträng runt röret och en där det ska stickas in? inget mer? Kanske idiotiska frågor men vill samtidigt inte ha vatten över allt! så tar det säkra förre något annat!

    Jag drog en sträng runt röret och en sträng runt vinkeln eller vad det nu är man ska limma på det. Man ska inte snurra eller vrida på delarna sen heller. Men man måste göra rätt från början, för fy fasiken vad det blir hårt. En bonus är ju att det luktar gott!-sjuk-

  5. Okej den såg ju helt okej ut. Har även kollat på en Hydro Seltz L45 - 47Watt. men frågan är om så stora pumpar går att kopla in på 20mm PVC rör. Det är ca 120cm från botten av sumpen till överkanten på akvariet. Möbelakvarium har ju en förmåga att vara höga.

    Tänk på att man tappar ett visst tryck för varje vinkel man har på returröret också!

    Risken är att det blir lite för hårt tryck med det du beskriver, alternativen är att använda sig av 25 eller 32 mm rör, och eventuellt dela upp returen så att du har två utblås. En annan sak du kan göra är att platta till utblåsen.

    Som skummare skulle jag nog titta på en sån här: http://www.charterhouse-aquatics.co.uk/catalog/tmc-skim-120-nano-skimmer-p-2213.html på så vis delar du bara in sumpen i två fack med en bubbelfälla. Skummaren ska ha en vattennivå på 15 cm så då silikonar du bara en glasbit som är 15 cm hög i sumpen och på så vis beehåller du alltid en nivå på 15 cm i sumpens första fack. Då blir ju sumpen inte heller fylld till toppen och kan svälja vatten från ett eventuellt strömavbrott.

  6. Enligt byggarens rek så tyckte Han det blev bättre med 1 stort rör efter som jag inte kommer köra mer än Max 1000l/h genom sumpen, med kran på både ner och upp rör skyddat med en korg upptill så skulle det vara omöjligt att få stopp i ett 40 rör sades det. Försent och försent men har lagt över 1000 kr på pvc redan tvekar på om jag vill lägga mer på just pvc, jag får mecka det tyst helt enkelt,

    En annan fråga, jag ser att folk gör håll i pvc små sådana just för att den ska suga luft vid strömavbrott eller något, var görs dessa håll för att få bäst effekt av det ?

    Sent from my iPhone using Tapatalk

    Jag har borrat mitt precis vid ytan på returröret, på vinkeln så att säga, helst ska man väl göra det på den sidan man inte har ljus mot för att det inte ska bli algväxt i hålet. Dock så har jag inte behövt rengöra hålet någon gång under det senaste året.

    Ett tips är att börja med ett litet borr och sedan testa genom att strypa returpumpen, fungerar det inte tar du bara nästa storlek på borret och så vidare, på så vis slipper du ha ett för stort hål. Men du vill kanske förbereda allt innan du fyller på med vatten?

  7. Hej!

    Det är så att jag skaffade mig en goby i form av Amblyeleotris randalli och en pistolräka i form av Alpheus randalli, de har nu gått i mitt akvarium i 10 dagar men de har inte hittat varandra ännu. Räkan var ingen jätte men jag hör den dagligen (framförallt på natten) så jag vet att den finns där i nånstans. Jag har inte sett den på en vecka nu, men som sagt vet jag att den lever eftersom jag hör den. Gobyn är ute hela tiden, och jösses vad vacker den är!

    Min fråga till er som besitter på G+PR symbios hur länge det tog innan era kryp fann varandra?

    Jag vet om att det är högst inviduellt från individ till individ. Jag gjorde så att jag la i båda samtidigt bredvid varandra när de kom till mig.

    En annan sak jag undrar är om det är vanligt med en stenlavin när räkan gräver? När jag startade akvariumet gjorde jag så att jag byggde upp stenen först och la sedan i sanden. Sanden varierar på olika ställen från 2-5 cm i djup.

    Tack på förhand!:smiley9:

  8. Beror ju på hur man ser det. Om det är en vara man köpt för säg 1000kr och den är värd 1500 i sverige så är det nog relevant men är det säg en dator och det står 1200 på kvittot men varan är värd 5000 i sverige då tror jag dom misstänker att man skrivit ner värdet. Å andra sidan skulle jag aldrig betälla något över 1000kr från Ebay och är det extremt billigt skulle jag nog med avstå för risken är ju att det då är en kopia.

    Beror inte på hur man ser det. Beror helt på hur Tullverket ser på det.

    Har varit med om många som beställt saker som är lite billigare i USA än i Sverige. T. ex. Datormöss i Sverige gick en sådan på 349 kronor och i USA fick man den för 300 kronor inklusive frakt. Den plocka Tullverket och det blev en förlust att skeppa den över Atlanten på en hundring.

  9. Jo det där kan jag faktiskt hålla med om. Men då hade dom också ett värde över 1400kr :/

    Nej, inte enligt amerikanska värden. Givetvis la dem kvitton och produktnamn i paketen också! Slutsatsen är att Tullverket måste ha egna värdebedömningar på varor eftersom så många fuskar med systemet. För tänk efter, vilket företag erbjuder inte att skriva ner värdet på paket de skickar?

  10. Ni båda har faktiskt lite fel där. Detta gäller "

    Hur mycket är tullsatsen?

    Tullsatsen varierar från 0—20 % beroende på varuslag. Tullsatsen beräknas på varans inköpspris med tillägg av frakt och eventuell transportförsäkring. Om försändelsen innehåller varor med ett sammanlagt värde på högst 1400 kronor behöver du inte betala någon tull. Befrielsen gäller inte för tobaksvaror, parfym, luktvatten eller för varor som kräver införseltillstånd." åter igen du behöver ej tulla för varror under 1400kr.

    Om sedan varans värde understiger 300kr är den även moms (skatt) fri.

    Sedan har tullen något som heter "adminstrationsavgift" det är nog den man åker på att betala om man fastnar i tullen. Antar att det är kostnaden dom tar ut för att dom öppnar paketet.

    http://tullverket.se/innehallao/i/internethandelfranettlandutanforeu/internethandelfranettlandutanforeu.4.4ab1598c11632f3ba9280005754.html

    Där kan ni läsa om internetthandel utanför EU.

    Tro mig i praktiken är det annorlunda.

    Har varit med om en kille från USA som flyttade hit till Sverige med sin familj. Besöket blev längre än beräknat och han blev kvar över sommaren också. Då bad han sina föräldrar att skicka hans egna golfklubbor till honom. De märkte paketet noggrant med GIFT och dylikt. Ändån åkte han på tull och moms, kan säga att han betalade dem dära klubborna tre gånger om i och med detta. Det var inte bara ett paket han mottog heller, eftersom de skickade de i omgångar för att undgå att överskrida tullverkets givna värden.

    Så Tullverket sätter sitt egna värde på saker som ofta åker genom tullens sortering. Anledning till att dom får göra detta är att folk utnyttjar systemet och skriver ner värdet och märker paketet med GIFT, oavsett om det är det eller ej.

    Har själv varit postombud så kan dra en hel del historier om detta!:smiley13:

  11. Jag har beställt va 20 paket utanför EU och har aldrig åkit dit i tullen. Beställer man och totalsumman är under 1400kr så betalar man ingen tull. Som jag uppfattad det som så tar tullen inte ut några som helst avgifter därimot måste man själv betala skatt. Men det är din skyldighet att anmäla det. Om man åker dit i tullen så är det till posten man betalar in till då det är posten som deklarerar. Dock så tar tullen ut sin avgifft. Men beställer man inom EU finns det inget tack vad jag vet om.

    Det stämmer inte!

    Tullsatsen börjar vid 500 kr inklusive frakt. Då gäller det givetvis att dom kollar det. Du kan ju ta emot paket med värde på flera tusen och ändån slippa tull.

    Min erfarenhet av Tullverkets arbete är att de öppnar paket som utmärker sig och försöker ta reda på vad innehållet är. Förstår de inte vad för saker det är i paketet skickar de ett brev till mottagaren där man får uppge vad det är för saker och vad det används till samt värdet (endast giltlig faktura eller kvitto).

    Vet de vad det är för något, t. ex. golfklubbor och kläder spelar det ingen större roll vad det är för värden det står på det, då de har egna tariffer som utgångspunkt för värdet.

    Sen kan det vara så att man åker på postens avgifter för att de har hanterat paketet. Då är det oftast 80 kronor + 20 kronor i moms (25%).

    Ja, det stämmer att det är skattefritt inom EU.

  12. Tull är fel uttryckt då, men du får ju fortfarande betala moms på 25% samt avgiften till tullverket för att de varit så snälla och tagit sig tid att momsa ditt paket på ca 60 kronor.

    Jag har beställt 3 paket från HK och bara ett har åkt på extra avgifter. Det var ett nerskrivet värde på cirka 600 kronor och jag fick pröjsa 45 kronor för distrubution. Så alla paket tar tullen inte!

    Dessutom tror jag inte att det skulle vara några problem med tullen på den här skummaren...-gloria-

  13. Fint kar Fredrik!

    Jag var på Klovnfisken för 2 veckor sedan och det är en trevlig affär. Han hade inte så mycket fisk och korall inne då, men endel Ocellaris-clowner och några anemoner. Han sa att det var svårt att få in sändningar på sommaren eftersom många leverantörer tar semester, men kolla hemsidan. En annan sak att tänka på är att han är mycket medveten om priserna i Sverige så tycker du om något försök pruta lite.

  14. LED'sen har jag ingen aning om. Men det är nog kameran som förstör det, det ser riktigt snyggt ut i verkligheten (tycker jag iallafall). Korallen som sitter där är en Lobopython och ja den slår ut mer, men jag antar att den inte mår riktigt bra. Däremot växer Kenyaträdet som bara den, likaså skivanemonerna och xenian.

  15. Tänkte starta en tråd där ni kan få se mitt kar och jag kan ställa frågor såhär långt.

    Akvariet är ett klassiskt 112 liters med 54 liters sump.

    Det har varit igång i cirka en månad nu, och det är rätt snålt med koraller och levande.

    Tekniken är följande:

    Skummare: TMC V2 120

    Cirkulation: SEIO 530 & returpump

    Innerfilter: Ett litet 400 l/t för eventuell aktiv kol användning

    Doppvärmare: 100 w

    Ljus: Egenbyggd LED

    Levande är följande:

    3 Chromis viridis

    3 Eremiter

    4 Astreasniglar

    1 Sandvändande sjöstjärna

    Lite fraggade mjukkoraller

    post-5865-14468922291893_thumb.jpg

    Jag har en del frågor om några saker.

    Kan det vara så att eremiterna sliter ut varandra ur varandras skal, för från början hade jag fem? Även två turbos har dött och jag misstänker eremiterna.

    På mina gröna skivanemonerna sätter det sig några små orangea plattmaskar, någon som vet vad det är?

    Kom gärna med kritik.

    Ha det bra!

    post-5865-14468922290878_thumb.jpg

    post-5865-14468922291095_thumb.jpg

    post-5865-14468922291292_thumb.jpg

    post-5865-14468922291481_thumb.jpg

    post-5865-14468922291695_thumb.jpg

    post-5865-14468922292096_thumb.jpg

  16. Hehe, lite för hastigt impulsköp där :)

    Om du har stenen i en balja och täcker med plast över och har stenen inomhus så håller den sig nog ska du se.

    Transporter av levande sten tar ju flera dagar som jag har fattat det från andra länder.

    Tänk dock på att ha koll på nitrit halten då en del kanske dör på stenarna som kommer att ruttna i vattnet sen.

    Ja det var det jag tänkte på när jag köpte den, har den inne i en sopsäck nu så inget vatten avdunstar.

    Jag vet av tidigare erfarenhet att sten kommer skickat i plastpåsar i frigolitlådor utan något vatten och den frakten tar mer än ett dygn.

    Killen på affären i Danmark sa att det inte heller var några problem.

  17. Hej!

    Det är så att jag har skaffat 12 kg ls idag, jag har det i en balja med lite vatten i botten.

    Problemet är att jag inte får klart saltvatten förrän om ett dygn.

    Min fråga är hur länge jag kan ha stenen fuktig i en balja?

×
×
  • Skapa Ny...