Gå till innehåll

ThomasL

Medlem
  • Antal inlägg

    66
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av ThomasL

  1. Vill man optimera det hela kan man mäta en gång i veckan eftersom allteftersom korallerna växer förbrukar de mer spårämnen, men det är inte så kinkigt. Om man mäter en gång i månaden och justerar dosen därefter så duger det fint om man bara har fått basdoseringen rätt från början. Dessa tillsatser doseras efter hur mycket Ca som förbrukas om man tillsätter vi en Ca-tillsats eller Balling eller nån annan metod som går att mäta så kan man tillsätta exakt så mycket som har gått åt. Om man som jag har kalkreaktor så är det svårt att hålla koll på hur mycket Ca som har förbrukats och då får man mäta spårämneskoncentrationerna då och då (typ 1ggr/månad).

    Dessutom är produkterna gjorda för amerikanare så det finns en hel del säkerhetsmarginal inbyggt i doseringsanvisningen.

    //Thomas

  2. Jag tror att herr seahorse missförstod frågan, Red Sea har ett system som Martin refererar till som heter Reef Foundations, de tillsatserna styr Ca, Mg och KH. Det som du undrar verkar gälla färgprogrammet Reef Colors, för att ta reda på hur mycket du skall tillsätta måste du ha ett bra Ca-test. Sen mäter du hur mycket Ca akvariet förbrukar under en vecka genom att först mäta Ca-värdet och sedan köra en vecka med alla olika Ca-tillsatsmojänger avstängda och sedan mäter du igen. På så sätt får du fram hur mycket Ca ditt akvarium drar per dag, därefter kan du avläsa hur mycket du skall tillsätta/( tror att det är 1ml tillsats/ 20ppm förbrukat Ca och hundra liter)

    Det låter krångligt men det är det inte egentligen om man bara sätter sig ner och tar det lite lugnt när man skall göra det.

    I min burk som innehåller ca 650l vatten och ganska friskt med koraller är det lagom att tillsätta 5ml av vardera tillsats /dag, och det görs bäst med en doserpump då alla koraller gillar stabila vattenvärden ju.

    Lycka till med ett system som hittills verkar leverera grymt bra resultat.

    //Thomas

  3. Länge sen senaste uppdateringen, men det tuffar på som vanligt. Köpt några nya fiskar och lite nya koraller. Alla värden tycks stabila och allt växer på. Har dock märkt skillnad på om jag doserar calciumtillsats eller inte. Har en kalkreaktor som håller Ca-nivån kring 430 hela tiden men märker en avsevärd skillnad om jag utöver det doserar Red Seas Reef Foundation ABC+, även i små doser. Jag undrar om Ca kan bindas vid annat i vattnet och bli svårupptaget för korallerna så att man tjänar på att ha "färskt" Ca i burken. Teorier mottages tacksamt, Kan också ha med tillförseln av Strontium att göra.

    Och så några obligatoriska bilder från telefonen.post-6382-14468926680342_thumb.jpg

    post-6382-14468926679934_thumb.jpg

    post-6382-14468926680074_thumb.jpg

    post-6382-14468926680155_thumb.jpg

    post-6382-14468926680233_thumb.jpg

  4. Hej,

    det man behöver veta om ett saltvattenskar är att det kräver ganska mycket tid och arbete för att vara så där fint som de flesta akvarier är som man ser på bild. Räkna med att ju billigare system du bygger desto mer tid måste du lägga. Ett saltakvarium brukar jag likna vid att ha en katt eller hund, man kan inte åka hemifrån hur som helst utan att skaffa akvarievakt längre.

    Dock är det så att om man orkar lägga den tid som krävs och har det tålamod som hobbyn kräver samt några kronor över på banken så är det nog den roligaste hobbyn man kan ägna sig åt, det finns inga övre gränser för hur mycket man kan fördjupa sig inom akvaristiken samt hur mycket tid och pengar man kan lägga.

    Välkommen in i saltvattenmatchen vare sig du spelar eller tittar på.

    Mvh Thomas

  5. Om du förser överrinningsboxen med en överrinningskam som finns att köpa hos din lokala akvariehandlare så kan du justera vattennivån med hjälp av den inom ett par cm iaf.

    Gör boxen ca 2 cm lägre än den vattennivån du vill ha så kommer det att bli jättebra, och gör inte boxen för liten (då blir överrinningskammen för kort och det kan tänkas att du kommer vilja stoppa ner en hand eller håv i den för att ta upp fisk som simmat vilse el dylikt.)

    Lycka till

  6. Kom hem efter jobbet idag och upptäckte att en av mina Anthias (10st) har ett öga som står rakt ut ur huvudet. Fisken ser fin och hälsosam ut i övrigt och tycks bete sig helt normalt, äter bra och aggresivt som de andra. Ingen annan fisk är dålig och vattnet är det full kontroll på.

    Nu till frågan, har hon/han fått stryk eller finns där nån form av sjukdom?

    Tips på vad det kan vara mottages tacksamt.

    Mvh Thomas

  7. Har i alla tider kört med 25mm MDF som jag målat med ångspärr till badrum och det har fungerat kanon. Jag skulle därmeot ta en funderare på konstruktionen utan stöd, man kan göra så men det blir nog bättre om du skruvar fast tre st 50*50 L-järnsprofiler under skivan (En i varje kant och en mitt under) för att slippa att skivan flexar.

  8. Egentligen hur noga som helst, graderingen på färgskalan är 0,02ppm/färgsteg. Men eftersom man tittar på ett färgomslag från gult(när det är noll) till grönt när det finns fosfat så gäller det att kunna tolka grönheten på provet (därav behovet av ett korrekt färgseende) man kan nämligen få utslag som ligger emellan de färgprov som finns på skalan och då får man interpolera resultatet. Dock är det så att om provet är helt gult så är po4=0,00

    Noggrannheten är större ju längre ner i koncentration man kommer.

    Red Sea anger dock noggranheten till +- 0,04ppm (men är det helt gult så...)

    Lycka till

  9. Det är den nya sorten, de har en serie som hör ihop med deras RSM-serie också men den skall inte vara lika bra enligt annans utsaga(har själv inte testat).

    Själv är jag helnöjd med testerna, hög upplösning och bra utförliga instruktioner på svenska.

    Lycka till med valet

    (Särskillt om du väljer att köra båda sorterna förstås och jämför resultaten, för då vill jag höra hur det gick) :)

  10. Red sea har åtminstone två olika kvaliteer på tester, har bara provat de lite dyrare som kommer i de svarta "kiten" och de har väldigt bra upplösning och ger fina utslag.

    Däremot är de inget för dem med dåligt färgseende och det hjälper om man som jag är kemist i grunden när man skall tolka färgomslagen, alternativt att man har lång erfarenhet av titreringsanalyser.

    Skulle dock kunna tänka mig att titta nämre på HannaChecker om det är enklare.

×
×
  • Skapa Ny...