Gå till innehåll

backstrd

Medlem
  • Antal inlägg

    194
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av backstrd

  1. Det nog på plats att påpeka vad ett mätinstrument kan ha för noggrannhet, i kombination med hanteringen av provet så är det ett par procents avvikelse mellan referens och uppmätt värde ett mycket bra resultat. Det går inte att förvänta sig bättre. Jag jobbar dagligen med utvärdering och utveckling av mätteknik och skulle jag kunna vara lika tvärsäker på mina resultat som vissa här är så skulle jag vara mycket nöjd :). När det avviker 100% är det såklart nått som är skumt, om det är i referensen eller i instrumentet är väl inte helt lätt att säga. Men interferens mellan ämnen är svårt att hantera och jag gissar att det ligger kommer därifrån.

    Sen som en parantes. Det är långt ifrån alla optiska mätmetoder som använder en känd referens för att validera mätinstrumenten. Det går utmärkt att beräkna ett spektra och använda det för kalibrering av instrumenten också, så det är inte säkert att Triton har kalibrerat sitt instrument mot en referensvätska, och det går inte att säga så tvärsäkert att det är sämre utan att veta mer om hur det är gjort.

    /D

    HPS exakthet vida överstiger allt annat som finns att tillgå. Anledningen till att referenslösningen inte kontrollmäts är för att referenslösning är just det, en referens TILL verktygen som kontrollmäter. Det vägs alltså individuella element med microgram exakthet & renhet enligt de strängaste ISO-certifieringarna.

    Att ifrågasätta referensen är bara konstigt.

    Är det bara jag som läst tillvägagångssättet?

  2. Hej,

    Jag blir lite nyfiken på varför du vill säkra upp till 16A (eller ännu mer...) Jag antar att du då tänkt köra mer än bara akvariet på den säkringen? Man får ju ut rätt mycket från en vanlig 10A säkring innan det börjar krångla. Ta det inte som kritik utan jag är mest bara nyfiken varför du vill dra in trefas i lägenheten. Det är ju inte direkt jättevanligt :) Men du har ju redan snackat med en elektriker så du har säkert stenkoll redan.

    /D

  3. Jag gjorde också en jättesnabb sökning, dock inte på google utan på ScienceDirect vilket är en sökmotor för vetenskapliga artiklar.

    Min 1 minuters-koll gav iaf 2 artiklar om fiskar och vitlök:

    [h=1] - The effects of garlic-supplemented diets on antibacterial activities against Photobacterium damselae subsp. piscicida and Streptococcus iniae and on growth in Cobia, Rachycentron canadum[/h][h=1]- Efficacy of garlic based treatments against monogenean parasites infecting the guppy (Poecilia reticulata (Peters))[/h]

    Jag får dock lägga till en stor Disclaimer: Jag har inte läst dom utan enbart skummat igenom, och biologi är verkligen inte mitt område. Men det verkar ju inte vara helt taget ur luften iaf att vitlök har en vetenskapligt belagt effekt på immunförsvaret.

    /Daniel

  4. Ok, det förstås... Frågan är om inte den upptagna värmen är försumbar i sammanhanget... Har du några siffror man kan räkna på?

    Klantigt av mig, lösningen av saltet ger såklart ingen ny fasövergång. Som hemläxa kollade jag upp lite siffror på hur mycket reaktionsvärmen från att lösa NaCl i vatten ger.

    Reaktion:

    NaCl(s) -> Na+(l) + Cl-(l)

    Heat of formation för de olika ämnena ger:

    -411 kJ/mol -> -239.7 kJ/mol + -167.4kJ/mol, differens = +3.9 kJ/mol

    Differensen motsvarar hur mycket energi som avges/upptas av reaktionen vilket kallas heat of dissolution.

    Vilket ger 66 kJ/kg löst NaCl. Lösligheten i vatten ligger runt 360 g/l vilket ger att vid en mättad lösning sjunker temperaturen ca 4 grader. Om 360 g is tillsätts istället sjunker temperaturen drygt 20 grader. Jag är inte så bra på sån här kemi så nån som är bättre på kemi och termodynamik än mig får gärna rätta mig. Men jag tror huvudpoängen gick fram.

    Så att använda salt (NaCl) för att sänka temperaturen går, men det är inte en särskilt effektiv metod. Men för att snabbkyla ölen är det effektivt att tillsätta en massa NaCl i ett isbad, men då handlar det mest om att man sänker frystemperaturen på vätskan och därmed ökar värmeöverföringen…

    /D

  5. Ja strör du salt på får du en till fasövergång som också tar upp energi, men massan av det tillsatta saltet är antagligen ganska låg så du får nog inte så stor effekt. Det mesta kommer nog ändå från isbitarna.

  6. Hur är det nu igen med saltvatten och fryspunkt etc. Om man fyller petflaskorna med saltvatten och sedan fryser dem borde väl det bli bra mycket kallare flaskor som man sedan kan kyla akvariet med än om det vore sötvatten i flaskan?

    Jag har enbart LED-ljus, Pacific sun 3 x 145 w. Kör 80% ljus och har 28,2 grader på kvällen när vattnet är som varmast. Kör än så länge ingen kylningsmetod. Funderar dock på att köpa en fläkt på stativ och rikta den mot vattenytan.

    Temperauren på isen kommer vara samma oavsett söt eller saltvatten. Det blir samma temperatur som i din frys. Och det är inte temperaturen som är det man vill åt. Det är energin som går åt i fasövergången mellan fast och flytande som gör att is är bra att använda för kylning. Om nu inte saltvatten har mycket högre smältentalpi än sötvatten, isåfall skulle det vara bättre. Men det är jag tveksam till.

    /D

  7. Hej,

    Med din förbrukning på 1,4 i KH per dag så bör du väl tillsätta ungefär 35 ml per 100l av flaska nr 1 per dag (50*1,4/2)?

    Kalcium får du nog mäta dig fram till. Och jag hade nog börjat dosera så som Rasmus beskrev. Starta med en lägre dos och anpassa den sedan efter hand. Så gjorde jag när jag startade med balling och det tog inte särskilt lång tid för att hitta en dosering som var lämplig.

    Alternativt så lämnar du tillbaks flaskorna och köper vanliga ballingsalter istället. Det inte svårt att väga upp rätt mängd av kemikalierna som ska blandas. Oceanakvarium har en mkt bra guide som jag har följt: http://www.oceanakvarium.se/?category=pages/saltvatten&page=Ballingmetoden

    /D

  8. Har bommat igen rummet akvariet står i och öppnat fönster för att bli av med doften i övriga huset.

    / Joh3

    Hej,

    Se till att ventilera rummet med akvariet i ordentligt också. Det låter lite som att det kan vara H2S som du har. Den gasen luktar riktigt illa (ruttna ägg,svavel) och som jag har förstått kan den bildas under vissa förutsättningar i akvarium. Jag vet inte om det kan produceras tillräckligt mycket för att det ska bli farligt, men att rummet är "igenbommat" låter lite sisådär. Du har säkert öppnat där också men ville bara varna lite, för H2S är en rätt så giftig gas även vid relativt låga koncentrationer.

    Här är ett datablad:

    http://www.aga.se/international/web/lg/se/like35agaseportal.nsf/repositorybyalias/3specialgas_sva073/$file/svavelv%C3%A4te_073.pdf

    Hoppas det löser sig!

    /D

  9. Min poäng var lite att inte luften absorberar någon strålning medan vattnet gör det. Sen är det som du säger att brytningen av ljuset minskar inverkan av det. Effekten av reflektioner i glaset misstänker jag är ganska lågt, men har inte kollat närmare på det.

    Jag jobbar normalt sett med gas och partikelstrålning vid höga temperaturer, så jag är lite ovan med egenskaper för vätskor. Men jag kollade i min bok som jag brukar använda som referens för strålningsberäkningar. Där hittade jag att absorptionskoefficienten är ca 10^-2 - 10^-3 cm-1 för rent vatten. I ett 60 cm djupt kar transmitteras runt 50-90% av strålningen ner till botten beroende på våglängden med den absorptionskoefficienten.

  10. Misstänker att de menar den sträckan som ljuset ska vara "tillräckligt" från själva lampan och neråt.

    Mätningar som gjorts av akvarister här på guiden visar att man tappar i princip lika mycket ljus ovanför ytan som under den.

    Det dom menar med penetration bör vara hur långt ljuset når ner i vattnet med en fortsatt hög intensitet. Man tappar i princip inget ljus alls när det färdas ett par dm genom luften.

    Om man hade haft en extremt snäv vinkel från lampan skulle intensiteten i ljuset vara oförändrat fram tills vattenytan, sen minskar det kraftigt då absorptionskoefficienten för vatten är extremt mycket högre än för luft. Effekten man kan mäta ovanför vattnet är helt enkelt en geometrisk effekt av spridningsvinkeln. När man mäter längre ifrån lampan är det mindre av det strålningsknippe som lämnar lampan som träffar detektorn, intensiteten i ljuset är däremot oförändrad. Alltså, ljuset sprids ut på en större area och strålningsfluxet (W/m2) blir då lägre längre ifrån lampan. Den riktningsberoende intensiteten (W/m2sr) är däremot oförändrad i luften, men minskar kraftigt med djupet i vattnet.

    /D

  11. Jag skaffade en salarias för några veckor sen, en riktigt rolig fisk som jag hoppas ska hjälpa till att beta av lite alger som inte kirurgen vill äta. Här är lite bilder på några av fiskarna:

    post-6452-14468932809328_thumb.jpg

    /D

    post-6452-14468932808201_thumb.jpg

    post-6452-14468932808417_thumb.jpg

    post-6452-14468932808643_thumb.jpg

    post-6452-14468932808887_thumb.jpg

    post-6452-14468932809109_thumb.jpg

  12. Några av de bättre blåljusbilder jag sett, framförallt den första på knapparna. Den tredje är lurig, fin bild men omöjligt att få polyperna skarpa då de rör sig i vattnet med lite längre slutartid.

    Jag funderar på att skaffa ett tokljusstarkt objektiv för att lyckas med det...

    Men som sagt. överlag grymma bilder.

    Tack! Ja, det är lurigt med polyperna. Nu hade jag inte stängt av pumparna, det hade nog gjort det lite bättre. En annan fördel om man kunde få lite kortare tider är att man kan få till en bild utan en sudd-fisk på. Dom har en väldig förmåga att simma in i bild precis i fel tillfälle...

  13. Nu försöker jag inte förringa de som har problem men ALLT Tropic Marine är ju inte dåligt. Det är ett av de mest säljande salten och för de allra flesta har det fungerat felfritt i många år. Letar man runt lite på nätet så tror jag nog man kan hitta klagomål på de flesta salten någonstans vid något tillfälle. Därför tror jag det är en bra idé att ta en testomgång varje gång man börjar med en ny spann alternativt en spann från en ny batch, oavsett vilket märke man har köpt.

    Jag håller med dig helt. Det är ju bara vissa batcher som verkar vara dåliga. Det intressanta är ju vad man gör när man fått en dålig batch. Jag kan nog tycka att när dom levererar ett salt som inte håller vad de lovar så vore ju det snyggt att helt enkelt byta ut det. Det hade varit kul att höra om nån av dom som råkat ut för det här dåliga saltet lyckat få till acceptabla värden genom att blanda om saltet i hinken ordentligt.

  14. Haha... såg bara ditt namn. Sen visste jag vad en materialexpert kunde förväntas svara... klockrent..

    Detta bör väl räknas som ett pulver och inte fast material.. det är ju inte ihoppressat... fast du kanske kallar pulvrr för fast.. om man skakar det kan det nog sedimentera i skikt... effekten bör teretiskt existera.. men min okvalificerade bedömning är att den är en faktor 100 försumbar i sammanhangen. Man bör ju fundera över rimligheten i ballings svar.

    Dock mina två sista batcher har varit dammigare.. vilket jag tolkat som att de är färskare/torrare men det kan också vara ett tecken på lätta ämnen överst...

    Lastbilsfrakt brukar ju anses packa material väl.. tömma ur luften från förpackningar. . Kanske är vårt salt luftigare när det packas? Nä.. det är orimligt.. då skulle vi ha en stor luftbubbla överst i påsen...

    Håller med ditt resonemang 99%

    :-D

    Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk

    Det blir ju mest bara spekulationer av det här. Men för att åstadkomma en sån skev fördelning av saltblandningen så räcker det inte med att materialet packas lite mer, det krävs ju en rejäl förflyttning av enbart vissa partiklar (och det var det jag menar med fastfas, alltså enskilda partiklar i fastfas..).

    Jag vet inte hur man tillverkar det här saltet och hur man blandar komponenterna innan de hamnar i våra hinkar. Men för mig framstår det som mycket mer troligt att det är nått i tillverkningen som gjort att omblandningen inte blivit bra än att det skulle lyckats skikta sig såpass mycket i hinken.

    Skulle nu TM (som enda tillverkare?) lyckas tillverka ett salt som inte tål att transporteras så tycker jag ändå att det är ett underbetyg till produkten. Och därmed anledning till reklamation. För som nån annan påpekade, att blanda om 25 kg salt hemma i lägenheten är ingen höjdare. För att riktigt blanda om det kräver det ju att man får upp de här mystiska "tunga" ämnena från botten av hinken. Det tror jag inte att man får genom att tippa lite på hinken och ruska lite. Jag har haft 2 hinkar med det här saltet utan problem, men är mkt tveksam till om jag skulle köpa det igen. Det verkar finnas bättre alternativ.

    /D

  15. TM som varumärke är inte värt något för mig längre. Haft 2 batcher som vatit hel kass. Och om det nu va så att det sjönk vorde värdena i botten vara jätte höga?? Vilket dom ej är. Och varför skiktar sig inte rs salt då? Jag kör med rs coral pro vist dom ligger i överkant på en del värden men iaf inom ramen. Jag kommer bojkotta tm rakt av kan dom ej stå för skit salt va vet nästa sak som är skit

    Skickat från min GT-I9305N via Tapatalk

    Jag håller med. Om det hade varit så att det skiktat sig i påsen bör det bli väldigt märkliga värden i slutet. Har nån hittills sett det? Eller för den delen att det gjort skillnad på att blanda saltet.

    Jag har förresten extremt svårt att tro att saltet ska kunna skikta sig i påsen efter att det packats. Jag köper inte alls att några tyngre beståndsdelar ska "sjunka" genom påsen. Det är ju partiklar i fastfas som ligger i påsen, så att man ska åstadkomma en skiktning i påsen genom att tyngre partiklar vandrar nedåt låter extremt osannolikt. Jag har kört en hel del med kraftiga tryckluftsvibratorer i jobbet på fat med kolpartiklar, och jag kan säga att det är inga små vibrationer som krävs för att partiklarna ska börja röra på sig. Men vem vet hur TM transporterar sina salthinkar innan vi får tag i dom.

    /D

  16. Aha, rotorn i våtdelen. Jag fick inte riktigt ihop det hur rotorn i torrdelen skulle kunna gå sönder, den var ju rätt simpel. Det är sant att det nog inte är tänkt att öppna torrdelen, så nu behöver jag absolut inte fundera på om jag ska reklamera den om det händer nått annat. Men för 150 kr tyckte jag det var värt att testa. Jag hittade inte lager från Vortech till mp10, fanns till dom större har jag för mig. Men det kanske finns? Antagligen skulle det bli dyrare att köpa därifrån ändå, så det blev nog bra.

    Tackar. Rotorn är sprucken i plasten så magneten har rostat och expanderat. Fast jag köpte hela pumpen som trasig. Ledningen hade gått av i lindningen i torrdelen med men det har jag lagat. Så Rotorn är bara köpa en ny orginal :-) Verkar inte vara helt superovanligt att de ger upp heller. Men då är det ju trevligt att det går köpa nya delar från Vortech så pass lätt. Lagren är tråkigare då torrdelen inte verkar vara tänkt att den ska öppnas igen...
  17. Jag köpte från kullager.se, leveranstiden var ett par dagar så det var väldigt smidigt. Vad är det som är fel med rotorn?

    Jag har en likadan Vortech pump som ligger här hemma med usla lager(och kass rotor med iofs...). Vart köpte du lagren ifrån?
  18. Min Vortech-pump började låta illa för nån vecka sen. Efter lite googlande verkar det vara rätt vanligt att lagren ger upp i torrdelen, och i min så tog det 1,5 år. Efter att ha pratat med återförsäljaren lät det inte så troligt att jag skulle kunna få det fixat på garantin. Så jag orkade inte krångla med att lämna tillbaks den och hoppas att de skulle fixa den. Jag hittade en bra guide på nätet och testade att plocka isär den själv istället.

    Det var ett helsike att få av ett av lagren från axeln men utöver det så var det enkelt. Nu när jag kört igång den så kan jag konstatera att det gjorde stor skillnad på ljudnivån, jag har nog gradvist vant mig med att pumpen låtit mer och mer för nu blev den riktigt tyst jämfört med innan. Det kostade 150 kr inkl frakt och rekommenderas om torrdelen helt plötsligt börjar låta illa.

    /D

  19. ang bubbelfällan så har jag ett tips. Fishstreet har billiga filtersockor med hållare som man hänger på akvarie kanten. Det kan du hänga unde utloppen från skummare eller vad det nu var, sen är det bara till att fylla sockan med lite filtervadd:)

    Tack för tipset. Men jag har kommit fram till att jag ska bygga om sumpen lite istället. När jag stänger av returpumpen så har jag bara 1-2 cm marginal till att det rinner över. Det ska inte kunna rinna över oavsett vad som händer, men det är ändå lite för tight för att jag ska vara bekväm med det som det är nu. Tanken är att sänka nivån i skummarfacket och sätta dit några extra glasskivor som bubbelfälla. Alternativt så köper jag en helt ny sump, har inte kollat exakt vad det kostar än så jag får se hur jag gör.

  20. Nu har jag äntligen fått min doserpump och fått lite bättre ordning på el-prylarna. Jag snodde en hylla i bokhyllan bredvid och fick plats med det mesta.

    uquga3a6.jpgatuva6as.jpg

    Nu gäller det bara att få lite bättre koll på förbrukningen av ballingen. Ska bli riktigt skönt att kunna lämna karet utan att fixa med tillsats av biocalcium.

    /D

×
×
  • Skapa Ny...